woensdag 12 januari 2022

Medische mondmaskers type 2

Niet meer de zelf genaaide en soms uiterst fraaie mondkapjes, maar medische mondmaskers, minimaal type 2 moeten het worden. Dat is het advies van het OMT. Zowel binnen als buiten op drukke plekken zoals markten, winkelstraten etc.

Ik snap het wel, die mondkapjes beschermen een stuk beter dan de eigengemaakte lapjes. Ik heb in april  een pakket 3 laags medische mondkapjes type 2 gewonnen en die filteren inderdaad veel beter, er zit een veel dichter weefsel aan de binnenkant. Ik had ze nog niet gebruikt, ik gebruikte steeds mijn voorraad stoffen mondkapjes, en de simpeler variant weggooikapjes (waarschijnlijk type 1), maar ik ga ze nu in gebruik nemen.


Is die bescherming nu handig? Ik las dat binnen 6 à 8 weken na nu, de helft van de mensen in Europa Omirkon heeft (gehad). Dat denkt WHO-chef van Europa Hans Kluge.
Een betere bescherming gaat misschien wel helpen!

Alleen .........  ik begin er met tegenzin aan, want ik verwacht dat maskers type 2 mijn bril nóg meer laten beslaan dan de stoffen en dunnere variant. Ik loop nu vaak al in dichte mist. En dan zit ik ook nog eens met hoortoestellen waar de oorelastieken mee in de knoop raken.

Toch maar doen, want al besmette mensen worden ziek, niet allemaal even erg, maar dan toch zeker een flink percentage. Mensen kunnen niet werken, ernstig zieke mensen belanden in het ziekenhuis ....
Hoe blijft de samenleving dan op de been?
Het lijkt niet zo best als uitkomt wat de WHO baas denkt dat er zal gebeuren.

24 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat iedereen zelf blijft nadenken. RIVM zegt niet: stoffen mondkapjes zijn slecht, chirurgische mondkapjes type 2 zijn goed.
  Nee, er zijn slechte stoffen mondkapjes, maar ook hele goede!

  En nu moeten ook de goede worden afgedankt, omdat aan de buitenkant niet te zien is of het een goede is of niet. Dus nu een chirurgisch mondmasker type 2, want de type 1 beschermt minder. Alleen, het verschillig voor de leek niet te zien…
  Allemaal heeeeeeeel logisch! 🙄👈

  Ik blijf mijn goede stoffen mondkapjes dragen. Dat zijn de kapjes van katoen met polypropyleen aan de binnenkant. Dit materiaal zit ook in de chirurgische kapjes.
  Ze waren duur en ik dank ze niet af.
  Ze sluiten bij mij ook veel beter aan dan de chirurgische kapjes doen.
  Mocht ik in een winkel problemen krijgen, dan schuif ik een chirurgisch masker over mijn katoenen kapje.
  Maar ik hoop dat het kabinet het advies niet overneemt van het OMT. Het is niet goed doordacht. Het probleem zit hem veel meer in het onjuist dragen van de kapjes. (Onder de neus).
  Roodkapje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga het dus echt niet doen. Volledig doorgeslagen dit advies. En horeca en winkels mogen van mij direct open.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de audicien kun je clips halen waarmee de elastiekjes van je mondkapje niet achter je oor, maar op je achterhoofd bij elkaar komen, misschien een tip? Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tip om te voorkomen dat de glazen van je bril beslaan: zet de bril op het masker, daardoor komt je uitgeademde adem niet tegen de glazen, en beslaat je bril dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb erg snel last van mijn ogen en met mondkapje en beslagen bril heb ik daar nog meer last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik draag meestal stoffen mondkapjes en het medische mondkapje type 2 heb ik ook.
  Brildragend maar nooit last van beslagen glazen. Eerst mondkapje goed over je neus en dan mijn bril erover heen.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij de opticien zijn weg werpdoekjes te koop. Deze voorkomen dat je bril beslaat. Ideaal. De hele dag geen ellende meer. Ze kosten ongeveer een tientje, per 30 stuks. Dat is best prijzig. Maar je hoeft maar één doekje per dag te gebruiken.
  Ik zag ook zoiets bij K-vat. Maar daar heb ik geen ervaring mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Afgezien van de al of niet bescherming van mondkapjes,vind ik dit idee weer zo milieuvervuilend. Alles,wat iedereen maakte aan stoffen kapjes is ineens onbruikbaar. Hooguit te verwerken met quilten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk. Een mondkapjes-quilt. Voor in het museum voor het nageslacht. Een Corona-quilt.

   Verwijderen
  2. Wel eerst goed heet wassen.

   Verwijderen
 9. Uit milieuoverwegingen weiger ik weggooimondkapjes te dragen. zeker buiten. wat een onzinnig advies. ik ben geprikt, geboosterd, maar nu toch echt klaar met weer nieuwe plotwendingen. Je kunt niet alle risico’s wegnemen. Gezond verstand lijkt mij het beste medicijn.
  Anna H.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groot gelijk, als die gekte niet stopt kweken we een zwak ziek volk.

   Verwijderen
  2. Ik vind het ook heel belastend voor het milieu! Overal zie je mondkapjes liggen en dat zal met dit advies alleen maar erger worden.

   Verwijderen
 10. Ook mijn bril beslaat de eerste minuten en daarna gaat het redelijk goed. Mijn bril zet ik dan ook op mijn mondkapje. We zullen eraan moeten gaan wennen en dat gaat ook vast wel lukken. Ze zouden ze wel wat goedkoper mogen maken. Stel je hebt een gezin met een paar kinderen nou dan kun je je lol wel op denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De overheid mag ze dan gaan betalen.
  We boeren maar achteruit en achteruit. Hier trekt bruin het niet. Zelftesten en mondkapjes zitten niet in het budget.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, hier kunnen wij dat ook niet betalen. Hoge inflatie, pensioentje al jaren niet verhoogd, en twee gehandicapte thuiswonende kinderen.
   Ik kan kiezen tussen fruit of dure niet- vergoede mondkapjes en testen.
   Voor Unilever en Shell is geld, voor ons niet.

   Verwijderen
  2. En nog niet in de problemen gekomen hiermee?

   Verwijderen
  3. Als je een PGB hebt kun je gratis medische mondmaskers en zelftesten halen bij je apotheek.

   Verwijderen
 12. Ik leef van een minimum en kom net uit(ik vrees nu al voor de extra kosten gas en elektra,dar zal het vakantiegeld wel aan op gaan)
  Ik heb stoffen mondkapjes, goede...en die zal ik blijven gebruiken omdat de wegwerpmondkapjes te duur zijn voor me.Geen onwil, niet tegen de maatregelen, maar ik kan het gewoon niet betalen.

  Verder nog een goedkope tip, je bril goed schoonmaken met afwasmiddel voor je de deur uitgaat helpt tegen beslaan van de brillenglazen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gebruik van afwasmiddel zorgt ervoor dat je het beschermlaagje van je bril afpoetst. Daardoor krijg je makkelijker krassen en slijtage aan je glazen. Als je je bril niet schoon krijgt met alleen water gebruik dan een drupje milde handzeep. Ook de brilpoetsdoekjes kan je beter niet gebruiken. Tip van een bevriende opticien en zelf ook ondervonden.

   Nienke

   Verwijderen
 13. Aaf, als je de bandjes van je mondkapje kruist voordat je het elastiekje acher je oren doet beslaat je bril niet. De lucht ontsnapt dan via de zijkant i.p.v. bovenaan bij je neus waar je bril zit. Er wordt al gewaarschuwd dat de meeste drogisten medische mondkapjes type ll R niet op voorraad hebben.Deze mondkapjes waren eerst alleen voor de zorg bestemd en zijn daarom niet of bijna niet ingekocht. Het Kruidvat heeft ze (nog) wel, afkomstig uit Belgie, € 2,50 voor 10 stuks.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De action verkoopt ze ook.
  2,49 per 50 stuks.
  Medische mondmaskers goedgekeurd door de EU.
  Vandaag kon ik ze ophalen via click en collect.
  Gr P

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn ervaring is dat medische kapjes minder beslaan - ik kreeg er een keer een bij ziekenhuisbezoek... Wel geeft het veel afval, en met mij gevoelige huid meer eczeem in mijN gezicht. Niet blij mee....

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.