woensdag 5 januari 2022

Blij met méér licht!

Heerlijk! Het wordt nu iedere dag een beetje langer licht. De zon gaat weer wat eerder op en ook weer wat later onder. De bollen komen al een beetje boven, vooral de narcissen in mijn voortuin en ik zag gisteren op 3 verschillende plaatsen bloeiende katjes van de hazelaar!
Laat het voorjaar maar komen!

Ik houd niet van donker en somber weer en ik ben blij met méér licht. Weet je dat het hier nu al weer 12 minuten langer licht is dan vlak voor kerstmis? Vooral 's middags merk ik het heel duidelijk!

Wist je dat de daglichtperiode in Groningen om deze tijd korter is dan in Maastricht? Hier in Groningen zitten er  op 21 december 7 uur en 30 minuten tussen zonsopkomst en zonsondergang. In Maastricht zitten er 7 uur en  en 54 minuten tussen. Dat scheelt bijna een half uur.
Dat klopt natuurlijk wel, Groningen ligt noordelijker, boven de poolcirkel wordt het op 21 december niet echt licht en rond 21 juni niet echt donker. Het blijft in beide gevallen een beetje schemerig daar in het Noordpoolgebied.
Hoe is dat in de zomer in Groningen en Maastricht? In Groningen is de daglichtperiode langer dan in Maastricht. Op 21 juni is het in Groningen 16 uren en 55 minuten licht. In Maastricht maar 16 uren en 38 minuten.


15 opmerkingen:

  1. Vooral aan het eind van de middag is het lichter worden goed te merken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is s ochtends ook nog wat langer donker;)
      Smiddags 3 minuten later donker maar in de ochtend 2 minuten later licht

      Verwijderen
  2. De winter moet nog komen, de koude maanden zijn januari, februari en de helft van maart, pas op 21 maart begint de lente.
    De elfstedentochten waren ook meestal in februari.
    Dat het lichter wordt is fijn, dat er al katjes zijn is het gevolg van klimaatverandering, daar ben ik helemaal niet blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook niet! Krijg nu al weer last van hooikoorts verschijnselen zoals loopneus, niezen en vermoeidheid. Van mij mag het nog een aantal maanden lekker vriezen. Het is tenslotte nog maar net winter. Olga

      Verwijderen
  3. Het is zeker al goed te merken dat we wat meer licht hebben. Dus ik bof nu in Maastricht. Dat merk ik als we in de winter in Spanje zijn goed.
    Bij ons in Spanje is het dan nog licht terwijl als ik op de camera kijk die in Maastricht in ons huis aan staat zie ik dat het al helemaal donker is. Ik houd ook niet van donker en grijs weer. Fijn om te horen dat het voorjaar alweer een beetje in aantocht is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kijk ook steeds naar de zonsop- en ondergangstijden, blij met elke minuut.
    Dat wist ik niet van die daglichtperiode, wat een verschil! Leuk om te weten.
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als ik dat bereken komen wij er in Maastricht toch het beste vanaf :-) Toch de groetjes uit Maastricht.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou hier komt een winterreis.
    Ik vind het heerlijk die donkere maanden super jammer dat we weer naar de zomer gaan en dan die vervelende zomertijd waardoor het nog langer licht is ....nee geef mij dit maar weggedoken in mijn eigen huis.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het moet zijn een winterfan
    Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan ben ik een zomerfan!
      Ik houd heel veel van licht en van warmte. Ik ben 2x in de winter op Gran Canaria geweest. Zo heerlijk licht en warm! Daar is het nu ongeveer 10,5 uur per dag licht en overdag temperaturen van ca 19 graden!

      Verwijderen
    2. Ik herinner het me nog heel goed toen ik vroeger in de kerstvakantie 2 weken naar Gran Canarische ging. Ik voelde me bij thuiskomst dan zo lekker.
      20 jaar later kwam ik erachter dat ik gewoon altijd een winterdepressie kreeg. Ik kreeg toen een tip om een lichtlamp te gebruiken en dat doe ik dus iedere ochtend 20 min. Van okt tot april. Het werkt bij mij op dag 11. Ik heb het merk lightbook, maar er zullen inmiddels wel veel meer soorten zijn. Het gekke is dat iedereen ( nou ja de meeste)in de winter altijd zegt zo te verlangen naar het voorjaar. Dus heb altijd gedacht dat iedereen zich zo voelde als ik in de winter. Sinds ik de lichtlamp gebruik weet ik wel beter. De winter is kouder en ja de zomer vind ik fijner omdat ik zo van de natuur hou, maar verder is er dus geen verschil meer. Voor wie denkt dat ik maar een beetje reclame zit te maken. Ze zijn ook te huur bij thuiszorg winkels om het uit te proberen. Het is wel zo dat ik het wel van de daken wil schreeuwen hoe fijn het is om het zelfde “gevoel” te hebben zowel in de zomer als in de winter.

      Verwijderen
    3. Heel logisch dus dat ik me altijd zo fijn voelde als ik in de winter thuis kwam uit Gran Canaria!
      Nu vind ik kerst bij de kerstboom thuis echt net zo fijn🙂

      Verwijderen
  8. De afwisseling van de seizoenen, daar hou ik van.De mooie kleuren van de herfst, het weer wakker worden van de natuur in de lente, ook de winter en de zomer hebben hun eigen mooie dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind het ook fijn als het weer langer licht is, nu met deze regenachtige dagen merk ik er niet heel veel van, maar als het een heldere zonnige dag is wel. Ik kijk ook uit naar het voorjaar maar ik weet ook dat januari tm april nog behoorlijk koud kunnen zijn! Ik was ooit in een meivakantie (eind april) in de Ardennen en daar hadden we toen sneeuw!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik hou van alle seizoenen. Nu ik in Australië ben tot eind april mis ik de winter en deels de lente.
    Mijn man is van november tm maart in Nederland behoorlijk gehandicapt met veel pijn en heeft er hier haast geen last van. Dus geniet ik met hem mee.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.