maandag 10 januari 2022

Haal ik het geld binnen of vis ik achter het net?

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen
In het licht van de recente besluit om de gaskraan weer meer open te draaien, lijkt het een zoethoudertje, maar ik kan subsidie aanvragen en dat ga ik ook proberen te doen!
Ik kan subsidie aanvragen voor verbeteringen en/of verduurzaming aan mijn woning. Er is maximaal 10.000 euro per woning beschikbaar voor alle huiseigenaren in bepaalde postcodegebieden in de provincie Groningen waar aardgas gewonnen wordt en het percentage van de subsidie is 100%.
Maar ................ die subsidiepot is niet voor iedereen beschikbaar, want op = op. Er zijn veel meer huiseigenaren dan dat er geld beschikbaar is. Nu is er 200 miljoen euro beschikbaar.
In juli '21 kon er ook subsidie aangevraagd worden, toen zat er 75 miljoen in de pot  en toen lag de site waarop aanvragen gedaan konden worden al snel plat. Ik heb destijds helemaal niet meegekregen dat er überhaupt subsidie aangevraagd kon worden. Nu is er veel meer publiciteit aan gegeven en ben ik wel op de hoogte.

Ik ben in de afgelopen tijd al druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de subsidieaanvraag.
Ik heb besloten wat ik wil doen: een opknapbeurt van de badkamer en plaatsing van zonnepanelen.
Voor deze klussen  heb ik offertes aangevraagd, en met de offerte voor de zonnepanelen ben ik ook al akkoord gegaan. Voor de klus van de badkamer nog niet, die is nog weer een stuk duurder dan de panelen. Als ik de subsidie heb kunnen aanvragen, dan ga ik er van uit dat het geld over een aantal maanden ontvang.
Er staan 13 weken voor bewerking en beoordeling van de subsidieaanvraag en daarna duurt het nog weer 15 werkdagen, 3 weken dus, voordat het geld op mijn rekening staat. Dit betekent dat het geld begin mei binnen zou moeten zijn. Dan liggen die zonnepanelen al wel bijna 2 maanden op mijn dak! En in die week begint de klus van de badkamer, waarvan ik het geld deels bij aanvang moet betalen.
Het betekent dus ook dat ik een flink deel van deze subsidie moet voorschieten!

Ik vind de aanvraag van de subsidie nog best ingewikkeld. Je moet een account hebben op de site, je moet inloggen met DigiD en je moet offertes en een begroting aanleveren.

Vanmorgen om 9 uur heb ik op de knop aanvragen gedrukt. Ik kwam in een wachtrij, die was om 9:15 uur naar schatting volgens de site 296 minuten.

Volgens de krant:

Digitaal zou de aanvraag om negen uur van start gaan, maar het bleek mogelijk om je al eerder te melden voor de wachtrij. Die rij bestond om negen uur dus al uit duizenden mensen. De wachttijd is inmiddels opgelopen tot enkele uren.

Vandaar dat ik om 9 uur in een wachtrij kwam die volgens de site bijna 5 uren zou gaan duren (in werkelijkheid véél langer).
Vreemd dat de aanvraag eerder van start ging!  Het is mij niet duidelijk of ik op tijd aan de beurt ga komen!

Op de site van de NOS:

(....) het lijkt erop dat er niet genoeg geld is om alle aanvragen te kunnen honoreren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in totaal 300 miljoen euro beschikbaar gesteld: in juli vorig jaar bijna 80 miljoen euro en nu dus ruim 220 miljoen euro. Al met al is er budget voor 30.000 toekenningen, nu is er nog ruimte voor 22.000. Maar er zijn in totaal ongeveer 53.000 huishoudens die in aanmerking komen voor de subsidie.

Een snelle rekensom leert dat als iedereen een aanvraag zou doen er meer dan 500 miljoen euro nodig is, en er dus een gat is van meer dan 200 miljoen euro. Ook nu weer zullen mensen dus achter het net gaan vissen. Dol erkent dat. "Er is minder budget dan er aanvragers zijn in het gebied. Maar wij gaan niet over het budget. Dat is aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politiek."

Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft al laten weten dat het totale budget van de subsidieregeling niet wordt verhoogd. Dat zou betekenen dat het geld na deze subsidieronde daadwerkelijk op is.

Update om 11:28 - Het schiet niet op, de wachttijd is nu 308 minuten.
Update om 13:10 - Nu is de wachttijd nog 371 minuten.
Update om 15:15 - De wachttijd is nu 275 minuten
Update om 17:10 - Nu is de wachttijd nog 214 minuten
Update om 19:10 - De wachttijd is nu 144 minuten
Update om 21:25 - Nu is de wachttijd nog 60 minuten

Ik blijf wachten. Het moet toch mogelijk zijn de subsidie aan te vragen, als je op het eerste moment dat het mogelijk is om aan te vragen, inlogt?

28 opmerkingen:

 1. En moet je daarna ook aantonen dmv facturen dat het werk ook is uitgevoerd? Of wordt dit het volgende issue, want een offerte betekend nog niet dat het geld dan ook aan woningverbetering wordt uitgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem wel aan dat je middels facturen moet kunnen aantonen dat het geld ook werkelijk uitgegeven is. Het staat niet zo duidelijk op de website. Daar lees ik dat je offertes en/of begrotingen moet indienen. Wel staat er dat je de facturen goed moet bewaren.
   Informatie over de daadwerkelijke afhandeling van de subsidie zal ik waarschijnlijk ontvangen nadat de subsidieaanvraag is goedgekeurd.

   Verwijderen
 2. Het is heel fijn dat je spaargeld hebt, Aaf. Hopelijk moet je niet veel langer op het subsidiegeld wachten dan je verwacht. Ik schrijf dit uit ervaring. Weleswaar komt die ervaring uit de vorige eeuw, maar voor mij een les voor het leven die ik duur heb moeten betalen. Destijds hadden wij recht op een verbouwingssubsidie van veertig procent van de verbouwingskosten. Dat geld hadden we echt nodig om de hypotheek te betalen. Het duurde 3jaar voor we het ontvingen. Uiteindelijk een deel van het bedrag in december. Toen werd dit bedrag bij het inkomen opgeteld en kregen we een forse belasting aanslag. Na jaren geldzorgen ging mijn man een andere weg in die hem spannender leek. Afijn het is geschiedenis, maar als ik dit lees dan denk ik dat de geschiedenis zich wel eens kan herhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt meer op een loterij. Was net op het nieuws de wachtrij bij gemeentehuis en op internet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een stress! Ik heb ook wel meegemaakt dat je al eerder bij een aanmelding kon dan de officiele tijd. Voelt heel oneerlijk als je dan netjes gewoon om 9.00 pas probeert in te loggen en er al een paar duizend voor je zitten. Altijd zeker een kwartier van tevoren alvast checken! Bij verouderde software moet een aanmeldingsprocedure vaak nog handmatig opengezet worden door een medewerker. Als diegene dat om 8.24 al doet omdat dit taakje dan afgevinkt kan worden voor hen dan heb jij pech. Ik denk dat de overheid veel verouderde systemen heeft dus dit zou best de reden kunnen zijn. Ik hoop dat het je nog gaat lukken!
  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een aasgiergedrag. En dat terwijl je een ruim positief spaarsaldo hebt.
  Ik wens je veel geduld.

  Beryl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je wensen!
   Hoezo aasgiergedrag als ik, net als zo'n 50.000 andere huiseigenaren in het aardbevingsgebied, recht op dit geld heb.
   Het gaat er niet om of je wel of geen spaargeld hebt.

   Verwijderen
  2. Wat een onbeschofte reactie Beryl. Jaloers? Misgun je iemand geld waar ze recht op heeft?

   Verwijderen
  3. Totaal niet terzake doende de opmerking van Beryl,
   Ik zou zeggen: voor je iemand ergens van beschuldigd moet je je eerst in de materie verdiepen. Heb je daarna nog kritiek dan kun je dat ook op een fatsoenlijke manier geven!
   Thea

   Verwijderen
 6. Ook een beetje dom dat je al begonnen was met elektriciteit verspillen.
  Berouw komt na de zonde ....(moralistisch grapje).
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreemd grapje, die zonnepanelen gaan er komen, ik heb ze bijna een maand geleden al besteld. Dus die liggen over 2 maanden op mijn dak, subsidie of geen subsidie.

   Verwijderen
  2. Elektriciteit is op het moment sowieso iets goedkoper dan gas. Dat kan zomaar snel veranderen maar nu loont het voor velen om minimaal te stoken en op de plek in huis waar je bent elektrisch bij te warmen.

   Verwijderen
  3. Als je puur om toekomstig,mogelijk financieel gewin elektriciteit verspilt, ben je gewoon stom bezig.
   Marijke

   Verwijderen
  4. Ik verspil geen elektriciteit, ik verwarm mijn woonkamer er mee en bespaar daarmee op gas.

   Verwijderen
  5. Dat doe je wel, want elektrische flut-kacheltjes, zijn veel minder energie-zuinig dan verwarmen met een cv.
   Verder vind ik je blog leuk, en ben je vast een aardige vrouw, en ik gun je ook de subsidie, maar nu gaan "voorverspillen" is klimaattechnisch en voor de kleinkinderen enzo en dat we straks onder water staan etc. heel erg ondoordacht.

   Verwijderen
  6. Geluukig komt berouw na de zonde, dat is de enig juiste volgorde. Stel je voor dat je al berouw hebt voor je de zonde hebt begaan; wat zou je dan een sperchagrijn worden en bovendien heb je dan ook de genoegens die bij de zonde horen, gemist.
   Ik pleit er daarom hartstochtelijk voor om de volgorde niet te wijzigen.

   Verwijderen
 7. Heb je bij de offerte ook gevraagd hoelang de zonnepanelen meegaan?
  Ik heb namelijk gelezen en gehoord,dat ze gemiddeld 10 jaar meegaan.
  Persoonlijk zou ik alleen voor de aantal zonepanelen gaan die ik zelf nodig zou hebben,en niet voor teruglevering.Alleen al om het feit,dat er nu al te weinig capaciteit is voor teruglevering,en dat er in de toekomst wel 1 of andere heffing komt op teruglevering.Leer mij Den Haag kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zonnepanelen gaan volgens de offerte 25 jaar mee en er zit 15 jaar garantie op.

   Verwijderen
 8. Onzinnige, onaardige, of kwetsende reactie worden niet geplaats, staat onderaan de blog. Als ik Aaf was, dan had ik een paar reactie van vandaag geweigerd.
  Laten we met respectvol omgaan met elkaar. Iedereen maakt zijn eigen keuzes, en als Aaf subsidie aan kan vragen, dan is het alleen maar verstandig dat ze dat doet.
  Denkt iemand daar anders over dan is dat prima. maar schrijf dan een minder kwetsende reactie, dan snappen we ook wat er bedoeld wordt.
  Zo ik heb even mijn hart gelucht!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik dacht eigenlijk dat de susidie bedoeld was voor getroffenen van de aardbevingen, en niet omdat het leuk is om een nieuwe badkamer te kopen.
  Het komt wat vreemd over om op deze manier subsidies te verdelen. Ik zou zeggen, eerlijk verdelen onder de getroffen mensen en de zwaarst getroffenen de hoogste subsidie. Lijkt me het eerlijkst.
  Gr, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor diegenen die echt aardbevingsschade hebben zijn andere subsidiepotjes. Niet dat de afwikkeling van de schade zo geweldig loopt, maar het is een andere subsidiepot.

   De max. 10.000 euro per woning is bedoeld als compensatie voor de waardedaling van de woningen.

   Verwijderen
  2. Fijn dat je dit uitlegt. Succes met de afwikkeling van de aangevraagde subsidie. Gr, Anita

   Verwijderen
 10. Ooooo wat een onaardige reacties. En iemand die mij als aarsgier uit zou maken zou ik zelfs blokkeren op m'n blog, dan ook geen gratis tips meer van Aaf en de dagelijkse gezellige blogs. E

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een wachttijden. Overheid en ICT gaat toch niet zo lekker samen.
  Ik hoop voor je dat het allemaal gaat lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is bijna acht uur ben benieuwd of je er al door bent. En inderdaad jouw woning is ook in waarde gedaald en doordat t rijk aangeeft dat t in de woning geinvesteerd kiet worden dient t meerdere doelen. Duurzaamheid Werkgelegenheid en wellicht nog veel meer. En je moet gebruik maken van de mogelijkheden die je hebt. Dat vind ik geen aasgierengedrag, maar dat is wijsheid. Niemand krijgt geld op de bankrekening door maar achteraan in de rij te gaan staan. Zo kan ik me ergeren aan de armoedeval. Mensen die als ze hard werken gewoon door allerlei subsidies die wegvallen nu ze net iets verdienen er zo op achteruit gaan dat ze minder over houden dan dat ze de hand ophouden...En begrijp me goed ik snap ook dat er echt mensen zijn die niet kunnen werken maar t feit dat je als hardwerkend persoon soms zoveel minder hebt kan toch echt niet de bedoeling zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk dat het nachtwerk gaat worden...
  Maar de volhouder wint. Hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel veel succes Aaf, ik hoop echt dat het lukt. Het is een schandalig systeem, oals het vandaag ging. Dat al nog wel een staartje krijgen.
  Trouwens,ik had me nooit gerealiseerd dat je ook in Groningen woont.
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.