dinsdag 18 januari 2022

Wen er maar aan!

Sinds november 2018 draag ik steunkousen. Ik draag compressiekousen die er voor zorgen dat mijn benen niet al te veel opzwellen. Al vóór november 2018, namelijk al in 2015, signaleerde de praktijkverpleegkundige problemen, maar in november 2018 liep het echt uit de hand en barstte de huid spontaan open door de druk die op de huid ontstaan was.
Ik heb inmiddels een flinke collectie van 14 paren compressiekousen klasse 1. Die geven lichte compressie en dat is voor mij genoeg.

Leuke compressiekousen, ik bezit diverse kleuren en soorten.


In september 2020 kreeg ik mijn eerste nieuwe heup en een jaar later mijn 2e nieuwe heup. Met die 2 prothesen kan ik nu veel beter lopen. Ik ben er heel blij mee.
Maar .........  ik had een stille hoop, dat dit betere lopen mijn benen gunstig zou beïnvloeden en dat ik daarom geen steunkousen meer nodig zou hebben. De spieren masseren het weefsel zodanig, dat het vocht beter afgevoerd zou worden, hoopte ik. Daarnaast dacht ik dat het bloeddrukmedicijn waarmee ik kon stoppen, zorgde voor zwelling van mijn onderbenen. Geen pillen meer -> weg zwelling? Afgelopen zomer probeerde ik het zonder compressiekousen en recent nog een keer. Ik ben nu weer goed mobiel na de heupoperatie in september. Dus ik verwachtte (hoopte)  dat ik nu geen opgezwollen benen meer zou krijgen zonder de kousen, maar helaas lijkt het er helemaal niet op dat dit zal gebeuren. Na 1 dag al flinke zwelling en na een paar dagen wordt dat alleen maar erger!

Mijn conclusie: Mijn onderbenen zwellen op.
Het wordt niet meer beter.
Van die steunkousen kom ik niet meer af!
Wen er maar aan!
Mijn Duitse vriend van jaren geleden (1973) zou zeggen: "es gibt schlimmeres"(er zijn ergere dingen)  En zo is het natuurlijk ook!

26 opmerkingen:

 1. Vocht vasthouden kan zoveel verschillende oorzaken hebben.
  Bij mij is toen alles nagekeken en dan wordt aangegeven dat het in de lymfe zit.
  Ik heb sinds 2011 beenkousen en sinds 2017 denk ik armkousen (tot elleboog).
  Tijdje terug ben ik begonnen met droogborstelen maar merkte na een week nog geen verschil (sommige al na 3 dgn). Misschien toch maar weer eens oppakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat jammer dat je hypothese niet klopt Aaf. Ik vond het een reële gedachte. Het was fijn geweest als het wel klopte, en je van de steunkousen af was.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben 37 en draag al 7 jaar kousen. Door lipoedeem blijft het vocht in mijn benen staan. Als ik ze niet draag ga ik snel door mijn enkels heen . Eigenlijk moet ik ook een compressie broekje aan maar die zitten te strak

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja helaas heb ik ze ook hard nodig. Kortgeleden een lymfeonderzoek vgehad en op zich zijn die wel in orde , hou wel veel vocht vast ook omdat ik kipoedeem in onderbenen heb. Nu opmaat gemaakte steunkousen gekregen en op advies van dermatoloog een supplement van wilde kastanjes. En heb al lang lymfedrainagetheraoie elke week. Alles bij elkaar helpt dat goed. Het enige probleem is dat ze zo lastig aan te krijgen zijn, heb wel goed hulpmiddel voor uittrekken en met tuinhandschoenen gaat het grootste deel ook wel goed maar je moet ze toch met handen hoog optrekken en mijn artrosehandjes hebben daar behoorlijk moeite mee en daar is geen andere oplossing voor.
  Als het warm wordt verdraag ik de kousen echt niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt een ergotherapeut inschakelen voor goede aantrekhulpen die volledig vergoed worden, mits je ze zelf aantrekt. Dus niet door de thuiszorg bijvoorbeeld.
   Er zijn diverse aantrekhulpmiddelen maar een eegotherapeut kijkt naar wat voor jou, met jouw klachten/beperkingen, het beste hulpmiddel is.
   In de zorg gebruikt met vaak de "Doff 'N Donner", maar die bleek voor mijn klachten helemaal niet goed.
   Ik heb heel veel problemen met mijn handen en een aantrekhulpmiddel met de standaard handschoenen waren voor mij niet voldoende (ook door andere klachten).
   Op advies ergotherapeut gebruik ik nu de "dressbuddy" zo uit mn hoofd. Dat is een soort rekje met balletjes, een antislipmat en een zak.
   En via de ergo kocht ik andere betere handschoenen. Geen handen meer nodig en ze vliegen aan.
   Ergotherapie kan zonder verwijzing en wordt 10u per jaar volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

   Verwijderen
  2. Beste Lot, wat is kipoedeem?

   Bonnie

   Verwijderen
  3. Vermoed dat dat lipoedeem moest zijn.

   Verwijderen
  4. @anoniem: het is ongetwijfeld een typefout. Bedoeld wordt lipoedeem. De k zit naast de l op mijn toetsenbord.

   Verwijderen
 5. Er zijn inderdaad ergere dingen. Maar er zijn ook minder ergere dingen. Voor jou is dit erg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou erg, dat wil ik nu ook weer niet zeggen. Maar in de zomer, als ik een zomerjurk wil dragen is het minder fijn. Meestal draag ik dan witte compressiekousen en ik loop een enkele keer een dag met blote benen. Als ik een dag geen kousen draag, heb ik 's avonds pijnlijke onderbenen. Dan voel ik echt de druk onder de huid en dan weet ik weer helemaal waar ik het voor doe!
   Ook in de winter zou ik wel eens een rok + een panty willen dragen en dat is geen optie met de compressiekousen er onder. Wat wel kan is compressiekousen + een legging + een rok en dat doe ik soms ook wel. Echt elegant is het niet en daar heb ik soms wel 'last' van.

   Verwijderen
  2. Maillot gaat prima over de steunkousen bij een jurk. Een panty schijnt door.

   Verwijderen
  3. Zelf ben ik nog geen 40 draag steunkousen en heb hoge orthopedusche schoenen.
   Dubbel heet in de zomer.
   Sindsdien draag ik lange luchtige broeken in de zomer en een lange rok.
   In de herfst/winter/lente draag ik eeb dikkere jurk (soort lange trui) en daar draag ik een thermolegging/panty over heen.
   En het zomerjurkje wat ik heb draag ik met een 40-60 denier zwarte panty er over heen.
   Ik heb zelf enkel zwarte en huidskleur steunkousen. Er wordt altijd geadviseerd om een sok of panty over je kous te doen ivm het behoud van je kousen.
   Heb zelf klasse 2 voorgeschreven gekregen en zeker zomers heb ik klasse 3 nodig, msar ik verdraag die druk niet.

   Verwijderen
 6. Helaas komen de gebreken met de ouderdom en inderdaad er zijn ergere dingen. Daar zullen we aan moeten wennen. Die rotkousen ook maar je kunt wel weer beter lopen en dat is al heel wat. Stel je voor dat we al die ouderdomsklachten niet zouden krijgen ............ ik denk dat we dan al veel te jong de geest hadden gegeven. Dus kom maar op rotkousen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb ook een paar jaar steunkousen (van die stevige, beige) en al vind ik ze spuuglelijk en irriteren de randjes me ook na een dag dragen - het helpt wel. Niet zichtbaar, maar bv bij het slapen. Het verschil tussen ieder uur wakker worden met aandrang voor en klein plasje, en een keer per nacht wakker worden, flink plassen, en dan doorslapen.
  Ik werk nog een volle week, kantoorbaan. Ik vermoed dat de doorbloeding beter zou zijn als ik voltijds huisvrouw zou zijn met veel buigen en strekken. In het weekend krijg ik meer beweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad Kan erger. Als je oplet zie je zoveel mensen met steunkousen. Zeker in de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 14 paar kousen is erg veel.
  Hou er rekening mee dat de rek slechter wordt en je de kousen op tijd wegdoet.
  Vanuit de basisverzekering krijg ik 2 paar per jaar vergoed. Dat is eigenlijk net 1 paar te weinig. Na een jaar merk je duidelijk dat ze minder strak zitten en doen dan eigenlijk te weinig. Ik bewaar ze dan als noodpaar.
  En beste is, zoals vroeger, met de hand wassen, in handoek uitknijpen en aan de lucht laten drogen. Niet in de zon en niet op de verwarming. Ze mogen vaak op 49gr gewassen worden maar ik merk dat de kousen daar behoorlijk onder lijden.
  Ook heb ik niet dagelijks een 40gr was. Ik was ze dagelijks op handwas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ze op 30 graden in de wasmachine. Ik doe ze bij de fijne was en ik heb niet zo vaak een 30 graden was. Vandaar dat ik een ruime hoeveelheid kousen heb.

   Verwijderen
 10. Na een operatie moest ik een 4 weken lang steunkousen dragen. Je weet wel, van die witte dingen. Wat was ik blij dat dat de tijd er op zat. Heb veel aan de mensen gedacht die ze iedere dag dragen.
  En heb "medelijden" met hen in de zomer.
  Maar ik wist niet dat er zulke leuke compressie kousen te koop zijn. Je kan nu met 14 paar, eentje kiezen die bij je outfit past!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Let wel dat het "maar" klasse 1 is die Aaf draagt. Die zijn vaak in leuke designs te koop en ik vermoed ook vele malen goedkoper.
   De meesten mensen hebben klasse 2 of hoger en die zitten veel strakker (klasse 1 wordt al sinds paar jaar niet meer vergoed).
   En de op maat gemaakte zijn nog strakker dan de standaard kousen op maat.

   Verwijderen
  2. Ze zijn niet echt goedkoop, €32,50 per paar om precies te zijn, maar waarschijnlijk wel goedkoper dan de zwaardere exemplaren.

   Verwijderen
  3. Dat is zeker veel goedkoper.
   Mijn beenkousen zijn €80 per paar; krijg er 2 per jaar van de zorgverzekering en na een jaar dragen zijn ze ook te veel uitgerekt.
   Mijn armkousen zijn geloof ik €90 per stuk ipv per paar (dus 4×€90 per jaar) en die worden ook vergoed. Beide zijn uiteraard op verwijzing.

   Verwijderen
 11. Beste Aaf,

  Als ervaringsdeskundige in het dragen van voorgeschreven steunkousen (Medieven klasse 3), ben ik een beetje verbaasd dat je de lichtere klasse 1 is voorgeschreven, aangezien je benen openbarstten door de forse druk. Ik hoop dat die elende nu voorbij is en blijft. Wel mooi dat je met klasse 1 een ruime keuze hebt in moderne kousen in tegenstellen tot de andere klassen. Cappucinobruin is daar al modern ;-)

  De oorzaak bij mij is primair (aangeboren) lymfoedeem in beide onderbenen. Ik heb van jongsafaan overgewicht en vanaf de puberteit 'oude dames benen'. De lymfebanen werken bij het ene been 3% en bij het andere been 4%.
  Door het dragen van de kousen blijven de benen naar verhouding mooi slank en als het warm weer is en/of als ik een jurk wil dragen dan laat ik ze een avond of dag uit.

  Goede verzorging en het dragen van de steunkousen draagt bij aan het langer mobiel blijven. De moeder van een kennis heeft haar benen verwaarloosd, is daardoor inactief geworden en nu van veel hulp afhankelijk, omdat ze nauwelijks kan lopen met alle gevolgen van dien. Dat wens je natuurlijk niemand toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verbaasde mij ook aangezien klasse 1 vaak gedragen wordt in bijv het vliegtuig etc.
   Voordeel zijn de leuke desings, als je er van houdt.
   Idd ik heb ook enkel diverse soorte bruin en zwart als keuze.
   Ik neem standaard 1 paar zwarte en 1 paar huidskleur. Gelukkig heb ik geen siliconenband nodig want dat geeft vooral in de zomer veel irritatie.
   Heeft u geen hele dikke benen als u ze een dag uut laat in de zomer? Ik kan dan daadwerkelijk hele kuilen in mn benen duwen.
   En al zou ik ze uilaten dan tekenen mijn hoge orthipedische schoenen heel erg in mn been.
   Soms ben ik eigenwijs en loop ik met heet weer op blote voeten in huis....hele dikke benen als gevolg.
   Juist in de zoner heb ik ze nog harder nodig, maar er zijn dagen dat ik ze dan eerder uit moet trekken omdat ik het gewoon niet red om ze langer aan het houden.

   Verwijderen
  2. Ik heb geen klasse 1 voorgeschreven gekregen. Toen de huid open barstte moest ik gezwachteld worden en daarna zou ik steunkousen aangemeten gekregen hebben. Alleen voordat ik aan de beurt was om te zwachtelen, was ik een week verder en ik bedacht me dat ik twee paar compressiekousen in huis had. Die had ik kort daarvoor gekocht, omdat ze in een gespecialiseerde schoenenzaak hingen en ze mij wel goed leken tegen vermoeide benen. Die kousen ben ik, direct nadat er een korstje op de wond zat, gaan dragen en daar werden mijn benen héél snel dunner van! Ze werkten dus prima. Ik legde mijn benen zo veel mogelijk horizontaal en trok de kousen direct na het opstaan aan. De verpleegkundige die mij thuis zou komen zwachtelen vond het resultaat van het dragen van de compressiekousen zó goed, dat ze vond dat zwachtelen niet meer nodig was en ook de steunkousen hoefden niet meer. Als ik dóórging met het dragen van de compressiekousen was dat prima! Ik heb de benen na een aantal weken ook aan mijn huisarts laten zien, en ook zij was heel tevreden.
   Dus tot zwachtelen en tot het voorschrijven van steunkousen door een arts is het nooit gekomen omdat de compressiekousen bij mij prima werkten.
   Ik heb toen meer compressiekousen aangeschaft, afgelopen zomer nog wat extra lichtgekleurde voor bij zomerse kleding.

   Verwijderen
 12. Wat ben ik een gezegend mens 66 jaar en geen steunkousen .
  Het lijkt me vreselijk zeker in de zomer.
  Groet Lianne

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.