dinsdag 25 januari 2022

Stiefdochter is oma geworden

Sinds 1973 heb ik twee stiefdochters, ze waren de dochters van mijn toenmalige partner.  Bonusdochters, noem je dat tegenwoordig, waarschijnlijk omdat "stief" in klassieke sprookjes zo'n negatieve betekenis heeft. Inmiddels zijn deze dochters 55 en 53 jaar. De relatie met hun vader hield niet zo lang stand, slechts vijf jaar, maar ik heb nog steeds contact met de jongste dochter. Met de oudste heb ik geen contact meer, dat contact verwaterde op een gegeven moment.

Jongste stiefdochter zie ik nog regelmatig en haar oudste kinderen zijn niet zo veel jonger dan mijn dochters. Deze jongste stiefdochter heeft altijd in de stad Groningen gewoond, een tijd lang vlak in de buurt van mijn vorige huis.
In december hoorde ik dat een van de bonus kleindochters in januari een kindje zou krijgen!
Bijzonder!
Deze kleindochter woont niet naast de deur, zij woont al weer een aantal jaren in Zuid-Europa. Mijn stiefdochter is vorige week afgereisd naar de Middellandse zee en ze zou mij op de hoogte houden.
En dat gebeurde. Inmiddels is ze oma van een babymeisje en het kindje heet Laia.
Het voelt wel gek, ik ben nu overgrootmoeder, weliswaar van een stief-achterkleinkind, maar dan toch!
Heel speciaal!
De bevalling is goed verlopen en het kindje is goed gezond.
Ga ik er heen? Nee, dat denk ik niet, het is wat ver om daar naar toe af te reizen. Misschien een keer op vakantie als de corona-pandemie voorbij is.


18 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met uw achterklein dochter geniet van de verhalen en foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat ze je op deze manier op de hoogte houdt en zo belangrijke gebeurtenis met je deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je de opvoeding hebt meegemaakt en de dochters hebt opgevoed dan ben je er zeer nauw bij betrokken.
  Dan kan het voelen als eigen,vijf jaar heb je er voor gezorgd?
  En geen nauw contact met de prille moeder?
  Naar mijn mening ,dat is mijn mening daar hoef ik verder geen commentaar op, ben je dan geen overgrootmoeder.
  Net zomin als dat je oma voor de dochters zou zijn.
  Officieel ben je geen overgrootmoeder het zijn niet jouw dochters.
  In situaties waar je vanaf begin voor de kinderen hebt gezorgd al het wel en wee hebt meegemaakt kan het voelen als eigen lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach ja, familie is ingewikkeld. Ik heb geen contact met mijn schoonouders en toch vinden de meeste mensen wel dat ze de opa en oma van mijn kinderen zijn, die ze dus nauwelijks (de één) en nog nooit (de ander) hebben gezien.

   Verwijderen
  2. Het maakt me niet uit of ik mij zelf overgrootmoeder "mag" noemen of niet.
   Ik ben heel blij voor mijn stiefdochter dat alles goed is met haar dochter en de pasgeborene en dat ze ondanks corona naar haar 1e kleinkind kon komen en het kindje al op haar arm heeft gehad. Dat is waar het om draait.
   Hoe je mijn rol noemt, is volkomen bijzaak.

   Verwijderen
  3. Ik vind het vooral heel leuk dat je contact hebt gehouden en het is totaal irrelevant hoe je dat officieel mag noemen. Misschien mist Dorothes een stukje empathie waardoor ze niet meer leuk kan reageren, maar alleen formeel.

   Hartstikke leuk zo'n nieuwe stiefachterkleindochter en wat een lieve naam. Zou het nou niet leuk zijn als je over een tijdje in de gelegenheid bent voor zo'n leuk reisje!

   Verwijderen
  4. Ik snap het commentaar van Dorothes wel ‘n beetje, tenslotte zeg je zelf ‘ik ben nu overgrootmoeder…..etc’ .
   Ik vind het alleen maar fijn voor iedereen, gefeliciteerd!
   p.s. Mooie naam, Laia

   Verwijderen
 4. Gefeliciteerd Aaf met je bonus-achterkleinkind. Wat mooi om mee te maken en dat jullie nog altijd contact hebben. Een echte Bonus zou ik zeggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van harte gefeliciteerd. Fijn dat de band zo goed gebleven is nadat de relatie met hun vader voorbij was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen Aaf. Gefeliciteerd. Hebben jou dochters contact met deze stiefdochters? Het zijn dan half zussen als ik het goed lees? gr Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, mijn stiefdochters en mijn biologische dochters zijn niet verwant, ze zijn geen halfzussen. Ik schreef dat de relatie met de vader van mijn stiefdochters niet zo lang stand hield en mijn eigen dochters zijn 20 jaar jonger. Mijn oudste dochter werd 8 jaar na het beëindigen van deze relatie geboren.
   Omdat ik vrij intensief met mijn stiefdochter omging, voelen de oudste dochters van deze stiefdochter voor mijn kinderen als nichtjes. Ze kwamen ook wel logeren en we gingen regelmatig bij elkaar op bezoek.

   Verwijderen
  2. Kort samengevat; jij was wijs met je 'stiefkinderen'en jouw stiefkinderen waren wijs met jou. Wat doet de het wel of niet hebben van een bloedband er dan nog toe.
   Niks mis met gewoon blij zijn lijkt me.

   Verwijderen
 7. Elk nieuw kind is een bijzonder wonder, hoe de familie band ook (al dan niet) is. En het is altijd fijn als het mensen die je dierbaar zijn goed gaat....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn voor alle betrokkenen dat het goed gaat!

  Er lijken momenteel zo veel geboortes te zijn, in alle 'bubbels' waar ik deel van uitmaak (of waar ik kennis van neem) worden ontzettend veel kleine mensjes geboren deze maand. Heel apart. Ben wel benieuwd of dat werkelijk zo is of dat het gewoon een soort cognitieve bias is omdat ik op enig moment aandacht ben gaan besteden aan geboortes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Aaf ,gefeliciteerd met je eerste achterkleinkindje .
  Ik ben door een asielzoekers gezin benoemd tot oma. Dat is toch een eretitel!
  En dat terwijl ik zelf, helaas, geen kinderen heb.
  Misschien zijn degene die hier zo negatief schrijven wel jaloers...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is leuk, een achterkleinkindje, heel speciaal lijkt me dat!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.