maandag 24 januari 2022

De jaarnota van het waterverbruik is binnen

In december nam ik de stand van de watermeter op en afgelopen dinsdag kwam de rekening.
Ik heb in 2021 in totaal 19 m3 verbruikt en dat kostte inclusief heffingen en vastrecht €77,99
In 2020 verbruikte ik 20 m3 en in 2019 was mijn verbruik 18 m3.
Het waterbedrijf gaat er vanuit dat ik volgend jaar iets meer moet betalen. Waarschijnlijk gaat het vastrecht omhoog, gaan de heffingen stijgen en wordt de prijs van het water ook wat hoger.
Mijn nieuwe voorschotbedrag per kwartaal: €20,86

Besparen op water doe je niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, om de aarde leefbaar te houden. Wil je tips over het besparen van water? Ik heb er verschillende keren over geschreven.

Hier

En ook hier

 Over de watervoetafdruk. Hoe kun je als consument je verborgen waterverbruik beperken.

Over water besparen in je tuin
. Door slim te planten en planten te kiezen die weinig water nodig hebben, kun je besparen op water.


18 opmerkingen:

 1. Wow, dat is wel erg weinig.
  Hoe krijg je dat voor elkaar zo weinig?
  Ik zat in mn eentje meestal aan de 50m3-55m3 gemiddeld.
  En ik krijg altijd te horen dat dat normaal is voor 1 persoon.
  Heb altijd een grote tuin gehad in het vorige huis. Merendeel kwam het watwr uit regentonnen maar daarna moest ik echt bijvullen uit de kraan.
  En dan nog;
  *ik douche niet dagelijks; was mezelf aan de wastafel. Douche 2xper week en tussendoor spoel ik me soms af en dat is dan nog geen 3min.
  *ik ben zo goed als hele dagen thuis en ik moet zo'n 10x-12x per dag naar toilet gok ik zo
  *ik gebruik al 3ltr op een aan drinkwater voor thee en water
  *was dagelijks steunkousen op de handwas in wastafel
  *was dagelijks best veel groente en fruit
  *kook soms 3x per dag dus spoel pannen vaak om
  *ik kweek kieken dus potten van 1.5ltr worden dagelijks 2-3x gespoeld

  Verder zou ik niet weten wat ik zoveel meer verbruik dan anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens het Nibud is het gemiddelde verbruik van een 1-persoonshuishouden ongeveer 46 m3. Daar zit ik heel ruim onder en jij ruim boven, maar als ik jouw lijstje bekijk, dan zou ik niet goed weten waar je op zou kunnen besparen.

   Verwijderen
  2. Nubid geeft inderdaad minder aan. Terwijl als ik bij waterbedrijven kijk het vaak 50m3 is. Tis niet extreem veel ofzo.
   Tis dat ik minder valide ben en douchen te veel energie kost anders stobd ik er dagelijks kort onder.

   Verwijderen
  3. Ik heb een waterbesparende knop op mijn toilet, daardoor gebruik ik voor het doorspoelen van een plasje weinig water.
   Heb jij die misschien niet en ligt het daaraan dat je veel meer verbruikt? De WC neemt veel water.

   Verwijderen
  4. 10-12x per dag naar de WC is natuurlijk heel erg vaak. Met bespaarknop gebruik je nog een litertje of 4 per keer. Da's dus ongeveer 40 liter per dag: 15m3 per jaar. Douchen zonder waterbesparend kop gaat ook hard, ook als je maar 3 minuten doucht.
   Als ik zie wat je verder per dag wast (fruit, pannen, wekpotten, sokken), dan snap ik het wel.
   Aan de andere kant zijn de kosten van het water verwaarloosbaar: veruit het grootste deel wordt bepaald door het vastrecht.

   Verwijderen
 2. Je kunt ook je planten buiten een beetje afharden. Ik geef ze weinig water, ook midden in de zomer en dat gaat goed. Als je ze niet verwent gaan de wortels dieper en daar is de grond vochtiger. Ik heb klimop een vuurdoorn, hortensia’s, vroege en late anemonen, een klimroos een appelboom en blauwe regen en die gedijen goed op weinig water. Af en toe een paar gieters uit de regenton. 1x per maand zo’ n beetje in het groeiseizoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik verbruik ook 50m3 per jaar. Ik vermoed zelf dat het aan m'n wasmachine ligt. Die is 8jaar oud.
  Probeer ook verder te bezuinigen maar zou niet weten hoe.
  Afwas doe ik om de dag. 2x per week douche. 1x per week een was. Het is voor mij een raadsel dat ik zoveel verbruik. Drink veel water en thee dagelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou je watermeter eens kunnen controleren om te zien of de wasmachine echt zoveel verbruikt. 1 was per week klinkt wel heel zuinig!

   Verwijderen
  2. Mijn wasmachine is express niet zuinig met water. Ik heb een extreem zuinig met water machine gehad. Daar moest ik halve wasjes in draaien anders werd het niet een allemaal nat.. nu een wasmachine die wel gewoon een normale hoeveelheid was draait. En omdat ik de helft minder wasjes draai is het zelfs zuiniger Dan die extreem zuinige machine.

   Bezuinigen op water.. koud water voor de afwas? Pan mee vullen. Daar schep ik uit voor planten, voor thee, voor het koken van groente.
   Koud water voor het douchen? Emmer vullen, kiep ik in een regenton of als voorwas of handwas. Of om fruit en groente in te wassen. Ook vul ik er een gieter mee. Daar spoel ik een plasje mee weg als ik er puf voor heb.
   Afwassen in een teiltje, om de dag 10 minuten douchen.
   Spaarkop voor kranen en douche, spaarknop voor toilet.

   Mijn zusje doucht maar 2 keer in de week. Maar dan wel dik 30 minuten. Mijn man doucht elke dag. Ongeveer 5 minuten.
   En water waar iets in de biotex heeft staan voorweken? Giet ik zo de machine in. De mijne meet water met een sensor voor hoe hoog het komt. Die 5 liter bespaar ik dan.

   Wij pakken voor de afwas nu vaak de waterkoker vol kokend water en dan gewoon koud erbij. Dus niet warm uit de kraan.

   Verwijderen
  3. Elke week noteer ik meterstanden 1m3 per week

   Verwijderen
  4. Dat is wel veel inderdaad, wij zijn met zijn tweeën en verbruiken ook 50m2 per jaar. En wij hebben een vaatwasser, wassen meerdere keren per week en douchen meerdere keren per week. En ik werk thuis én ben zwanger, dus gebruik het toilet vaak. En mijn partner was vorig jaar ook 5 maanden thuis door corona.

   Verwijderen
 4. Met 2 p komen we op 40-45 we doen daar niet overdrevens voor. 1-2x per week douchen, was 2x per 3 weken, ik hang veel buiten om te luchten.
  In de badkamer zijn we wel zuinig staat een emmer onder wastafel, erfenis van vorige bewoner en daar spelen we WC mee door meestal.
  Omdat ik 25 jaar gewerkt heb bij organisatie die met drinkwater te maken had wordt je erg bewust hoe drinkwater geproduceerd wordt en hoe gelukkig wij zijn dat dat allemaal goed geregeld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar anoniem.
  Denk niet dat het in wasmachine zit eerlijk gezegd.
  Ene week heb ik 3 draaien en andere week 1 of 2. Bed verschonen is al 1 was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zitten met ons gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen zo'n 10% onder het gemiddelde. Dat valt me mee, ik dacht altijd dat we veel verbruiken. We werken beiden thuis, wassen bijna dagelijks, vaatwasser 1 a 2 keer per dag, 3/4 keer per week douchen pp. Af en toe in bad. We hebben wel waterbesparende kranen, douchekop en toiletten.

  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zijn met twee volwassenen. Verbruikten in 2021 23 m3 water en hadden een factuur van bijna 165 euro waterprijs, heffingen, huurprijs teller, btw inbegrepen..... Ik heb de indruk dat de kosten voor drinkwater in belgie veel hoger liggen of in Nederland. Wij springen zuinig om met water : 3 wasmachines per week, spoelen toilet vaak door met emmer regenwater uit regenton, douchewater wordt opgevangen en nadien gebruikt om te dweilen of om door het toilet te gieten,
  1 keer douchen per week rest gewoon wassen met bassintje in lavabo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij letten ook op het water, vorig jaar zaten we op 36 m3 - nu weet ik het nog niet, we moeten volgende maand weer door geven dus ben benieuwd.. onze water meter zit nog al verstopt, die gaat dus maar 1x per jaar open.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het was even zoeken, maar ook ik heb ons verbruik gevonden. Laatste afrekening kwam in augustus 2021. Verbruik 101 m3. We zijn met zijn tweeën, douchen elke dag, niet lang. In een week 3 wassen.
  Wel een grote tuin, totaal aan grond met huis 700 m2. De planten om het terras krijgen om de dag water. En de zonen komen af en toe de auto wassen.
  En de vloer wordt elke week even gedweild.
  Eigenlijk, als ik het zo lees, vind ik het gebruik nog meevallen. Het jaar ervoor hadden we 91 m3. Die warme zomer van 2020 hebben we veel meer besproeid.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Extreem laag Aaf. Dat vind ik, 173m3 verbruikt in 2021 2 personen (mannen), 2020 was 174m3. Ik douche 2 x per dag (max 10min) en vriend 1 x per dag. Ik vind het knap zo’n laag water gebruik. Wij besproeien de tuin niet, gebruiken de kleine knop op het toilet en toch een hoog verbruik. De jacuzzi verbruikt 3000 liter per jaar. Dat valt ook wel mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.