Toen ik mijn voorraadkast opruimde omdat de mensen van netbeheerder Enexis in die kast moesten en via het vloerluik naar de kruipruimte wilden, ontdekte ik dat ik wel heel veel voorraad heb.
Ik wist natuurlijk wel dat het vrij veel was, maar zo veel, dat was mij toch wel ontgaan.
Diverse potten met groenten zoals worteltjes, doperwten, sperziebonen, haricots verts, augurken etc. in totaal zeker 15 potten.
Ook grote potten met chili con carne en Mexicaanse schotel.
Ik bezit minstens 20 blikken/potten met peulvruchten.
Verder in totaal kilo's pasta, bulgur, couscous, rijst, polenta en aardappelpuree.
Daarnaast veel blikken tomaten en pakken gezeefde tomaten en pakken en blikken met kokosmelk.
Verder veel diepvriesgroenten in de vriezer, uiteraard niet in die voorraadkast.
En oh ja, ik heb ook nog 6 pakken à 250 gram snelfilterkoffie op voorraad.
Hoe kom ik aan zo veel voorraad? Het is allemaal gekocht in voordelige aanbiedingen, maar daarbij heb ik vooral gelet op het voordeel en niet of ik het allemaal wel op de korte termijn nodig heb.
Het is zó veel, vooral wat er in de voorraadkast stond, dat ik besloten heb om in die voorraad echt een flink gat te slaan! Weg met die spullen! Het is veel te veel, want zo'n grote voorraad heb ik echt niet nodig!
En wat ga ik daar dan mee maken?
Ik ga de maaltijden combineren met verse ingrediënten.
Pastagerechten met een een blik tomatenstukjes, een pot worteltjes en doppertjes + uien en vega gehakt.
Peulvruchtengerechten met sperziebonen, vega spekjes, knoflook, uien en augurken.
Polenta met haricots verts en vega kipfilet.
Soep met peulvruchten, bijvoorbeeld bruine bonen of witte bonen, of linzen en verse groenten.
En nog veel méér!
Hoe groot moet die voorraad dan wél zijn voor als ik ziek word of als het glad is? Nou, ik denk dat die helemaal niet zo groot hoeft te zijn voor mij als alleenstaande. Ik kan altijd boodschappen bestellen of aan mijn dochters vragen wat voor mij te halen.
Ik ga voortaan alleen beperkt inkopen als er fijne 2=1 aanbiedingen zijn. Maar ook dan dus geen grote hoeveelheden.
Heb jij nog tips wat betreft eten uit de voorraad?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 7 februari 2022
Zuinig koken uit de voorraad!
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hoi Aaf,
BeantwoordenVerwijderenWij doen het ook een paar keer per jaar: even kijken en opschrijven wat er nog in de voorraadkast en de vriezer staat en dan zoveel mogelijk gebruiken in een weekmenu. Wat nog nodig is kopen we dan bij.
Een heerlijk recept waarin je veel blikken kunt verwerken is chili sin carne:
Fruit 1 of 2 uitjes en wat knoflook aan in olie. Doe er 2 fijngesneden paprika's bij en bak 10 min. mee. Doe er 2 tl komijnpoeder en 2 tl paprikapoeder bij en, als je van pittig houdt, ook een beetje chilipoeder. Even roeren en dan direct 1 blik tomatenblokjes toevoegen. Laat 10 minuten pruttelen met het deksel op de pan en dan 2 blikken bonen erbij. Laat een poosje doorwarmen. Als je er van houdt kun je aan het eind nog een handje fijngesneden koriander toevoegen, maar het gerecht kan ook prima zonder. Serveren met rijst, brood of gewoon zo.
Ik wordt vaak best creatief van 'verplicht' koken met bepaalde ingredienten.
Nienke
Als je dingen echt niet meer voor de uiterste houdbaarheidsdatum op krijgt (bijvoorbeeld al die koffie), denk dan ook eens aan de lokale voedselbank. Vaak kun je daar wel spullen brengen op bepaalde dagen van de week.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben ook heel veel voorraad voor 2 personen. Niet zoals jouw voorraad want pasta en peulvruchten eten we zelden. Soms kom ik in Belgie onze favoriete lidl koffie goedkoper tegen dan in Nederland en sla ik groot in, er staan nu nog 60 pondpakken schat ik. Ook melk en cola is daar goedkoper en boter (die gaan in de vriezer)
BeantwoordenVerwijderenWe hebben verdeeld over 3 vriezers 15 lades/kleppen. Veel fruit uit eigen tuin en omdat we ook in Belgie en Nederland inkopen doen diverse vlezen. En we hebben een la voor soep, we kopen grote botten, trekken er bouillon van en dat wordt in porties ingevroren, soepgroente en soepballetjes completeren de voorraad.
Ik hou alles bij in een WORD document met de datum erbij en zo heb ik overzicht wat het eerste op moet
60 pondspakken koffie vind ik toch wel heftig hoor!
VerwijderenIk heb best een grote voorraad voor een alleenstaande, maar ik kook ook twee dagen per week uit de voorraad en gebruik januari om zoveel mogelijk op te maken(om daarna weer aan te vullen) om te voorkomen dat het over datum gaat.
BeantwoordenVerwijderenDit doe ik zo omdat al mijn plannen minder in te slaan niet lukten.
Ik moest glimlachen bij peulvruchtengerechten met sperziebonen, maar dat terzijde.
BeantwoordenVerwijderenAls je ook kikkererwtenmeel hebt kun je een soort vegan omelet/pan quiche maken. Beslagje van (planten)melk kikkererwtenmeel, wat bakpoeder en eventueel specerijen die je graag eet en dan alle mogelijke groenten, bonen en andere dingen erdoor mengen. Klein beetje olie in de pan en dan heel langzaam en zachtjes garen, eventueel in de oven. Ik doe dat zelf best regelmatig met groentenrestjes en Indiase kruiden en dan met een beetje raita en mango chutney maar ik kan me voorstellen dat de potten chili en Mexicaanse mix zich hier ook goed voor lenen. Met tarweveld kan ook wel maar dan gaat het op een dikke pannenkoek lijken dat vind ik zelf minder lekker.
Hier ook een megavoorraad in diepvries en voorraadkast. We zijn dan wel een meerpersoonshuishouden, maar ik ben al sinds vorige maand bezig om in te teren op de voorraad (wel goed voor de portomonee trouwens). En dan vraag ik me ook regelmatig af, hoeveel moet ik aanhouden voor barre tijden, wat is een ijzeren voorraad? Kwam nog een pot bruine bonen tegen en moest toen denken aan de heerlijke bruine bonensoep van mijn moeder. Toch maar eens op zoek naar het recept.
BeantwoordenVerwijderenN.
Ik koop alleen extra als het in de aanbieding is. Mijn doel is niet voorraad maken, maar voordeel. Als iets in de aanbieding is, kijk ik eerst of ik het wel nodig heb. Als ah bv pasta in de aanbieding heeft, en ik heb nog een pot staan, koop ik het niet. En over houdbaarheidsdatums maak ik me niet druk. Ooit was er een tijd dat we geen houdbaarheidsdatums hadden. ik gooi nooit iets weg omdat het over de datum is. Zelfs verse producten gooi ik niet automatisch weg omdat het over de datum is. Kijken, ruiken en proeven, dan weet je of het nog goed is. Eerlijk gezegd kijk ik zelden naar houdbaarheidsdatums. Behalve met verse zuivel als ik het koop en het een aantal dagen moet staan.
BeantwoordenVerwijderenIk vul de kast fifo (first in, first out). En ik weet dat 5 potten pindakaas in 7 weken op gaan hier in huis. Als we dan de laatste pot pakken is het tijd om naar de Aldi te gaan om de Aldi voorraad bij te vullen.
BeantwoordenVerwijderenKoffie 500gram in een maand nodig. Dus nog 1 pak op voorraad betekent een aanbieding scoren. En enkel bij 50% korting koop ik 2 maanden vooruit.
Ik heb de ruimte in mijn kast beperkt tot wat we in maximaal 2 maanden opmaken. Dus er is ruimte voor 2 maanden pindakaas. 2 maanden rijst. 2 maanden jam. 2 maanden koffie. voor 4 weken melk (28 liter). Bijna niets in de voorraadkast is er langer dan 2 maanden.
Alles heeft een eigen plekje in de kast, blindelings te pakken.
Als ik dan boodschappen ga doen schrijf ik alles op wat bijna op is en dat koop ik dan terug. Als ik een goede aanbieding zie in een folder kijk ik even in de kast of en hoeveel ik daarvan koop.
We hebben onlangs de voorraadkast opgeruimd en waar we het heel goed doen met verswaar (opeten wat we kopen, geen food waste), bleken we erg te hoarden in de langdurig houdbare producten. Dus eten we ook extra uit de voorraad, op volgorde van tht datum. We hadden ook wat spullen over de datum, maar die eten we gewoon op als ze niet raar ruiken.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het wel logisch dat je aan het begin van de winter wat voorraad aanlegt en aan het eind van de winter opmaakt.
Ik was al blij dat er geen motjes in mijn meel zaten!
Zoveel voorraad heb ik niet. Twee weken kan ik vooruit zonder naar de supermarkt te gaan. Voor fruit ga ik wekelijks naar de groenteboer. In de winter eet ik vooral groenten van het seizoen en uit de vriezer.
BeantwoordenVerwijderenNet als in de supermarkt spiegel ik mijn voorraad zodat het ‘oudste’ product vooraan staan.
Vlees (voor mijn partner) en brood en sommige groentes in de vriezer.
Ik heb niet echt een voorraad voor langere termijn. Als ik soep kook, of lasagne maak, dan is het vaak een dubbele portie voor het gezin. Dan vries ik de tweede helft in en noteer deze op een lijstje in mn telefoon. Zo nu en dan neem ik die dan weer mee in een weekmenu, als we haast hebben ofzo.
BeantwoordenVerwijderenIk zou best wat potten/zakjes/pakjes in kunnen slaan voor noodgevallen, al is me tijdens corona wel opgevallen dat er eigenlijk helemaal geen noodgevallen waren in bevoorrading van winkel, alleen paniekerige mensen die alle voorraden weghamsterden voor anderen.
Zolang het niet over de datum dreigt te gaan is het niet erg om veel in voorraad te hebben. Met die huidige en komende inflatie best lekker om wat te (be-)sparen. Die grote voorraad heb je vast goedkoper gekocht dan wat je er nu os straks voor betaald.
BeantwoordenVerwijderenIk geef niet echt om THT data op conserven en pasta. Deze voeding is vaak nog jaren na die tijd prima. Gewoon je neus en je ogen gebruiken. Als je beestjes ontdekt in je rijst kun je die beter niet meer eten en als iets muf ruikt, is het ook niet zo lekker meer.
VerwijderenTe gebruiken tot is een garantie voor dingen die snel bederven. Gesneden groente en fruit, vlees. Vaak enkele dagen. Daarna is het hoogstwaarschijnlijk aan het rotten.
VerwijderenTen minste houdbaar tot is een ander soort aanduiding. Daarna loopt de kwaliteit langzaam terug. Rijst die houdbaar is tot mei 2020 kun je in juni vaak nog wel eten. Houdbare melk die houdbaar is tot april 2022 is in mei vast nog prima. Waarschijnlijk het jaar erop in augustus ook.
Niet klakkeloos weggooien als de datum erop is gepasseerd. De suiker in mijn pot in de kast is denk ik al 5 jaar over datum..niks mis mee. Op het potje zoetjes voor bezoek staat ook een datum.. dat spul is zolang je het droog en rond de 15 graden bewaart tot in het oneindige houdbaar lijkt me.
Ik heb een paar maanden bijgehouden wat we eten aan houdbare ingrediënten. Vervolgens heb ik uitgedacht met ontbijt, lunch en diner wat ik minimaal in huis wil hebben voor een nood situatie. Voor mijn geruststelling is 2 weken eten voldoende. De verbruiksgegevens en de min voorraad berekening heb ik in een boodschappenlijst gezet met wat ik maandelijks moet kopen om aan te vullen tot die voorraad. Zo hoef ik daar niet wekelijks over na te denken. En alleen soms koop ik een hele goede aanbieding tussendoor. Anders koop ik alleen verse etenswaren wekelijks.
BeantwoordenVerwijderenik zag op de a.h site heel veel leuke recepten met bruine bonen ;-)
BeantwoordenVerwijderengroetjes van esther
Ik ben wel heel erg benieuwd hoedie voorraad eruit ziet en ook wat er in de koelkast ligt?
BeantwoordenVerwijderenMisschien een keer een blog met foto's?
Ik ben ook alleen maaar wat u op noemt vind ik geen grote voorraad.
Ik doe een keer per maand de grote houdbare boodschappen, Check dan wat op is en vul weer aan. Fruit en melk halen we elke weet k vers, Groenten uit eigen moestuin. En in de winter ook uit de diepvries. Vlees bestel ik bij een vleesboerderij voor een paar maanden. En vorige week was de kabeljauw in de aanbieding bij de viswinkel. Dan koop ik ook voor een paar maanden vooruit. In geval van nood kunnen we echt wel een aantal weken overleven zonder naar de winkel te gaan. En in de winter eten we ook van de voorraad wat we zelf hebben gemaakt. Zoals eigen sap van vruchten voor limonade siroop. En eigen jam. Van de zomer hadden we ruim 30 potten gemaakt. Ik dacht dat eten we nooit op. En zie gisteren pakte zoon de laatste pot al uit de voorraad. Met een gezin met kinderen gaat het wel harder natuurlijk. En is de voorraad ook groter. Groet Louise
BeantwoordenVerwijderenNa een week of 3 worden het erg creatieve maaltijden en beginnen fruit en groente dan langzaam wel op te raken..
VerwijderenWe hebben hier wel eens ingeijzeld gezeten, ik had op maandag boodschappen zullen doen. Dat werd pas zaterdag. Maar honger hebben we niet gehad.
Ik heb een lijst met alles wat ik in voorraad wil hebben. 1x in de zes weken ga ik door de voorraad en vul dit weer aan. Zo heb ik altijd een mooie voorraad . De vriezer eten we in een half jaar leeg zodat we die in de zomer en herfst weer kunnen vullen met groentes uit de moestuin.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook wel eens spul over de datum , tja er ontsnapt weleens iets aan mijn aandacht. Ik geef niks om de houdbaarheidsdatum. Wel maak ik die producten zo snel mogelijk op, ik pas mijn weekmenu daarop aan.