dinsdag 8 februari 2022

Wanneer gooi je voeding weg en wanneer kun je het nog prima gebruiken?

THT is niet gelijk aan "meteen dodelijk vanaf" (van de facebooksite van mijn Zwitserse achternichtje Yvette)

Niet zuinig en niet duurzaam: we gooien per persoon per jaar 41 kg voedsel weg. Geen schillen, kaaskorstjes, botten en graten, maar  echt voedsel.
Ik vind het nog steeds schrikbarend veel. Het is bijna 1 kg per week!
Jammer van al dat geld dat we er aan besteden. Jammer voor al die dieren die voor niets gestorven zijn, jammer van al die granen, groenten en fruit. Daar hadden veel mensen, die nauwelijks voeding kunnen kopen, van kunnen leven.

Gisteren schreef ik over het gebruiken van voeding uit de voorraad, dit gaat allemaal over de THT datum omdat het houdbare voeding is.

Voor wie het lastig vindt hoe de bewaartermijnen eruit zien:

Je hebt te gebruiken tot (TGT): hierbij gaat het om bederfelijke waar, zoals vis, vleeswaren. Die moet je na de tgt datum niet meer eten, want de kans is heel groot dat de voeding dan bedorven is. Er zijn dan (veel) te veel ziekmakende bacteriën in gaan groeien. Niet meer eten dus.
Of eigenlijk veel beter: zorg dat je het voor die datum op maakt, zodat je het niet hoeft weg te gooien. Dus niet te veel van kopen en snel opmaken, zodat het eten niet bederft.

Dan heb je de THT datum: tenminste houdbaar tot.  Bij die datum is het absoluut niet zo, dat je voeding weg moet gooien als het over de datum is. Vaak is het nog geruime tijd houdbaar.
Als voorbeeld neem ik zuivel of meel. Dat is zeker niet onbeperkt houdbaar, maar een tijdje over de datum kan geen kwaad. Voor het bepalen van de bruikbaarheid zijn je neus en ogen van groot belang. Ruik aan de melk, ruik je iets zuurs, dan is de melk zuur. Soms schift de melk pas als hij in iets warms komt, bijvoorbeeld koffiemelk. Dan is er zo op het eerste gezicht niets aan de hand en je ruikt ook soms niets. Maar als je dan een scheutje in je hete koffie gooit, dan is het ineens duidelijk. De melk schift en de koffie ruikt niet lekker.
Bij patentbloem, aardappelmeel, maizena, pannenkoeken mix, griesmeel, polenta, puddingpoeders, custard, en peulvruchten zoals gedroogde erwten, bonen, spliterwten, capucijners, kikkererwten etc. maar ook rijst, vermicelli, pasta's groot en klein, zegt de THT datum ook niet alles. Waar het om gaat, is dat er geen beestjes in zijn gaan wonen. Om welke beestjes gaat het dan? O.a. mijt, meelmot, vruchtmot, vlees- en fruitvlieg, klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere. Die beestjes kunnen er soms al voor de THT datum in gekomen zijn. Die beestjes zorgen voor een nare geur, soms een soort spinnewebben en daarnaast zie je de beestjes kruipen in het meel. Ik heb er hier een uitgebreide blog over geschreven. 
Gebruik ook hier je ogen en je neus. Zie en ruik je niets verdachts? Dan is er niets aan de hand en kun je het product gewoon gebruiken.
Hier geldt: niet al te veel op voorraad en zorg voor afgesloten glazen potten of trommels, zodat de beestjes zich niet kunnen verspreiden.
Blikken en potten kun je over het algemeen vele jaren langer bewaren dan er op de pot of het blik staat. Daar zijn wel proeven mee genomen. Bijvoorbeeld met blikken groenten of met blikken vis. Ook lang na de THT datum zijn ze nog prima, dus niet weggooien, dat is nergens voor nodig.

Hoe kun je nu een groot deel van het weggooien voorkomen?

Ik denk dat het weggooien vooral zit in producten die niet zo lang houdbaar zijn en die dus redelijk snel op moeten. Denk aan aardappelen, groenten en fruit.
Ik bewaar appels, peren en sinaasappels in de koelkast, dat verlengt de houdbaarheid aanzienlijk.
Dat doe ik ook met wortelen, pastinaken, prei, kool etc.
Vruchtgroenten als tomaten, komkommers, courgettes, paprika's en dergelijke kun je beter niet in de koelkast bewaren. Als die snel op moeten, dan snijd ik ze in stukjes en dan vries ik ze in (behalve de komkommer).
Neem niet te veel van producten die beperkt houdbaar zijn op voorraad.


26 opmerkingen:

  1. Het zijn vaak kleine restjes,die ik weggooi. Ik merk het nu we geen hond meer hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eigenlijk let ik zelden op de datum, spiegel wel veel ook in de koelkast en maak weekmenu. Restjes groente vries ik vrijwel allemaal in en als dat een kilo is 2 liter water en bouillonblokje erbij, even koken, staafmixer erdoor en je hebt een fijne basis voor soep.
    Van een TGTG pakket had ik voorgekookte aardappelen, ik eet ze zelf niet en partner vond ze niet lekker, dus gekookt en de vlaamse gaai en eksters vonden ze heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik schrik ook altijd weer van de enorme berg voedsel die we weggooien in Nederland. Bij ons gaan restjes vaak naar de kippen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hooguit een stukje brood of een stuk van een aangetaste appel (voor de vogels) maar verder gooi ik eigenlijk niks weg.
    Oja, koffiemelk. Ik koop altijd het kleinste flesje of blikje als we bezoek krijgen, zelf drinken we zwarte koffie, en dan gebeurt het regelmatig dat ik het restant door de gootsteen spoel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het ook als room door de tomatensoep doen! Of door de omelet kloppen.

      Verwijderen
    2. Ik neem daarvoor van die cupjes. 10 in een verpakking. Meer plastic, wel minder verspilling.

      Verwijderen
    3. Wij drinken zelf ook zwarte koffie. Voor bezoek heb ik altijd die cupjes koffiemelk in huis. Ideaal.

      Verwijderen
    4. Wij gebruiken alleen havermelk.
      Cupjes geeft teveel afval en omdat het van 2 materialen gemaakt is, moeilijk te recyclen.

      Verwijderen
  5. Hier worden kleine restjes van eten/groenten in bladerdeeg verpakt als groenten flapje, dat is heel lekker wat meer kruiden naar smaak...mmmmmmm :-)
    Dan hoef je nooit iets weg te doen als er een heel klein beetje overblijft.
    Wij hebben een moestuin en weten wat het kost om alles te laten groeien dus gooien we niets weg of het moet bedorven zijn en dat kan wel eens gebeuren.
    Bij te veel geven we het weg aan de buren of in een weggeefkast zodat mensen met een kleine beurs het meekunnen nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij bederfelijke waar met TGT ligt de grens ook niet zo strikt. Het is echt niet zo, dat het de ene dag nog goed is, en de dag na de TGT ineens verkeerd. Winkels houden ook een veilige grens aan. Ook hier geldt``; gebruik je neus en ogen en proef, behalve uiteraard bij rauw vlees. ik heb wel eens gehad dat ik een pakje vlees opende en het stonk. Dan weet je: gooi maar weg. Dit dier heeft dan voor niets geleefd. Want als we allemaal vegetariër waren, had het dier niet geleefd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De laatste zin: Want…………….. begrijp ik niet.
      Wij hebben altijd een paar geiten gehad, niet voor het vlees, niet voor de melk maar gewoon als ‘erfdier’. Sommigen zijn ouder dan 15 jaar geworden. Oh, wij eten sowieso geen vlees en gebruiken geen zuivel.

      Verwijderen
  7. Ja voor de vogels aangetaste appels en kaaskorstjes, daar haal ik het plastic velletje eerts af. Toen mijn jongste zoon, toen een jaar of 7,eens mee was naar de supermarkt en het afgeprijsde vlees zag liggen zei hij :"mam als niemand dat koopt dan is dat dier helemaal voor niks dood gemaakt" Deze uitspraak heb ik nooit meer vergeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Aanvulling: komkommer die niet zo heel goed meer is kun je goed stoven en warm eten - dat VOND ik een ontdekking! Je kunt hem zo langer eten dan wanneer je hem alleen rauw zou eten.... En: IK DENK altijd dat ik minder weggooi, maar ook bij mij gebeurt het wel eens dat een ui rot, of (zoals laatst) een grapefruit - best duur, en binnen 2 dagen rot....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Komkommer stoven is erg lekker, ik doe het op de Surinaamse manier met Masala en maggiblokje
      Wat verlepte sla bak ik met uitje en tomaatje ook met maggi, smaakt heel anders dan je verwacht

      Verwijderen
    2. Mijn moeder had een Italiaans kookboekje uit ca. 1960, waarin alle courgette was vervangen door komkommer; dat smaakte toch allemaal wel apart! (als in: doe maar niet...)

      Verwijderen
    3. Fruit zoals grapefruit is altijd zo'n teleurstelling als het snel overrijp is. Bij appels en peren enzovoorts kun je het veel sneller merken. Laatst had ik een hele zak mandarijntjes die allemaal niet lekker en een beetje muffig smaakten. Baalde ontzettend dat ik ze na een paar dagen al weg kon gooien.
      -JennyL

      Verwijderen
    4. Haha Siebrie, dat lijkt me idd niet zo smakelijk...Groet, G

      Verwijderen
  9. Wij komen nog uit een generatie dat je geen voedsel weg mocht gooien. Dat zit nog voor een groot gedeelte in ons brein. Tegenwoordig denk ik dat er gemakkelijker over gedacht wordt. Ik zal zelden iets weggooien. Wij hebben soms zelfs nog een kliekjesdag. Heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat maakt me nieuwsgierig, welke generatie is dat? Ik ben 41 en opgegroeid in de jaren '80 en '90. Voor mijn gevoel gooi ik minder weg dan mijn moeder destijds. Wellicht omdat er tegenwoordig meer aandacht is voor duurzaamheid? Ik denk wel dat de generatie van mijn oma wel weer zuiniger was, maar dan ook echt uit noodzaak. Groet, Nienke

      Verwijderen
  10. Niet te veel voorraad inslaan. Heb je nooit beestjes in de rijst of melk die verdacht ruikt. Ik begrijp ook echt niet wat zo'n grote voorraad met zuinig leven te maken heeft. Iemand schreef hier over 60 pakken koffie, die ze goedkoper kocht bij de Belgische lidl of aldi. Huh?????
    Ik heb kleine voorraden van bv rijst, pasta, koffie, tomatenpuree ed. Meestal 3 pakken, koop bij als er wat gebruikt is.
    De vriezer is redelijk gevuld, zelfde systeem.Ik koop wat ik nodig denk te hebben en gooi zelden eten weg.Brood in de vriezer vind ik zelf heel handig. Pak wat ik nodig heb en rooster het.Heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch kan het gebeuren dat er beestjes ergens inzitten ook al is de datum niet voorbij en we hadden maar 1 pak staan en geen tig.
      Pas nog gehad met meel van de bio winkel.

      Verwijderen
    2. Die hoeveelheid koffie is juist om wel zuinig te leven het was goedkoper dan dat ik het in Nederland, ook als er een aanbieding is, kan kopen. Dan is het toch handig om veel ruimte te hebben om dat op te bergen?
      Wat is jouw gedachte dat dat niets met zuinig leven te maken heeft? Begrijp die stelling niet zo goed.
      En het is niet zo dat de beestjes er alleen inkomen als je het lang bewaart, ze komen niet over 2 jaar tot leven toch. Juist een nieuw pak kan al beestje bevatten en meestal zie je dat door spinnenwebben erin, dus doe ik ze in potten over.

      Verwijderen
    3. De smaak van de koffie gaat hard achteruit zodra het vacuüm er af is.

      Verwijderen
  11. Toevallig gisteren op het werk overgehad. Ik eet alles, ook als het over de datum is. Als het goed voelt en ruikt helemaal prima. Met vlees iets voorzichtiger, maar 1 of 2 dagen na de datum kan net. Vaak koop ik ook 35% artikelen en eet ik dan de volgende dag. Zo zonde om alles weg te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik probeer alles te gebruiken van wat ik eet. Zo gooi ik geen stronken meer weg van brocolli en bleomkool. Die stronken gaan in kleine blokjes door de soep of door mijn pasta saus. Aardappelen schil ik niet meer, gewoon goed schoonmaken en koken of opbakken . Groente restjes gaan ook door de pasta saus of soep. Die gaan de diepvries in. van schillen van appels, sinasappels, citroenen maak ik azijn . Niet alleen goed tegen verspilling en goed voor het milieu , maar ook nog eens goed voor je portemonnee. En die houdbaarheidsdatum, daar ben ik alleen voorzichtig mee als het gaat om vlees of zuivel.. Verder? Gewoon je neus gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo , komkommersoep : 2 stuks afspoelen met schil in stukken , fruit een ui aan in wat boter, ui = gaar dan de stukken komkommer erbij , alles onder water zetten + 2 kippen- bouillonblokjes erbij als het kookt dan mixen .Variatie 1 : winter warm opdienen met wat room of een kruidenkaas erdoor mixen ( type b oursin) Variatie 2 : zomer koud serveren met wat zure room erbij en dan de luxe versie = feest !? Wat vers gepelde grijze garnaaltjes in elk bord ! Dus komkommer niet meer weggooien veel te lekker die soep en oja verse zwarte peper erbij niet vergeten he en van sla kun je ook heel goed soep maken en om slappe snoepjes dikker te krijgen (slasoep) een aardappel meekoken et voila..lekkere soep.
    Met vriendelijke groeten Isabelle
    PS : er is maar 1 groente waar je vertrekkend vanaf de rauwe groente géén soep kunt van maken volgens mij en dat is aubergine ...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.