donderdag 31 maart 2022

Waar doen ze het van? TV programma over gezinnen met heel verschillende inkomens.

Gisteravond werd de 2e aflevering van het 2e seizoen van "Waar doen ze het van?"  uitgezonden.
In dit EO-programma worden 4 gezinnen gevolgd.
Andere gezinnen dan vorig jaar, maar wel net als vorig jaar gezinnen uit heel verschillende inkomensklassen.

- een eenoudergezin op bijstandsniveau,
- een ondernemersechtpaar met schulden door Corona,
- een gezin dat 5750 euro per maand verdient en daarvan een flinke bijdrage aan hun kerk betaalt
- en een ondernemer die heel veel geld verdient. Het inkomen van dat laatste gezin is per maand ongeveer net zo hoog als mijn inkomen in 4,5 jaar. Bij hen komt dat per maand binnen!

Je neemt een kijkje in hun portemonnee, in hun woningen en daarmee in hun leven.
Welke besluiten nemen ze ten aanzien van vakanties, huishoudelijke uitgaven, vervoer, sport en vrije tijd.
Het is een beetje voyeuristisch, maar ik vind het altijd leuk om te zien welke keuzes mensen maken en ook hoe sommige mensen er in slagen om zo absurd veel geld te verdienen.

Het meest interesseert mij de vrouw op bijstandsniveau die heel groen en milieubewust probeert te leven.
Van haar denk ik nog wat te kunnen leren.
Lees hier meer over de deelnemers

18 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tip! Het lijkt mij een leuke serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk ook naar de serie. Het ondernemers echtpaar strooit dan ook wel met geld. Ffffff Als de verbouwing van hun huis een miljoentje meer uitvalt maakt dat weinig uit.
  Wat is het toch oneerlijk verdeelt in de wereld.
  Het bijstandsvrouwtje voelt zich net zo gelukkig in haar Tiny house als de ondernemer in zijn villa. Al vind ik de was doen met vuil badwater een minder idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijstandsvrouwtje? Dan niet ondernemertje?
   Verklein je het alleen bij haar? Ik vind dat niet zo aardig overkomen.

   Verwijderen
  2. Daar erger ik mij ook aan, klinkt zo denigrerend. Trouwens, een mannetje voor de tuin of ‘daar heb ik mijn mannetjes voor’ vind ik ook zo erg.
   ‘Meisje’ als het over een volwassen vrouw gaat, ook vreselijk 😱😱
   Thea

   Verwijderen
  3. Ja, precies.
   En vrouwen van 40+ die het over hun vriendinnetjes hebben. Ik gruwel van dat taalgebruik.

   Verwijderen
 3. Inderdaad, die vrouw op bijstandsniveau met drie kinderen in haar tiny house vind ik ook het boeiendst! Soms griezel ik wel over hoe zij bijvoorbeeld de was doet: met het badwater van de kinderen, 15 minuten koud, dat overleven de Coli bacteriën wel.
  Maar ook zo vrolijk en lief voor vers fruit zorgen voor de kinders. Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het gezien. De "ondernemer" is een crypto-boefje en bepaald niet onomstreden. Wereldvreemd, ook nog eens. En arrogant. En op het moment dat het bedrijf niet meer goed liep heeft hij 25 mensen laten ontslaan. Nouja, ik volg het van een afstandje, ik ken hem niet persoonlijk dus het is met name de geruchtenmolen. Maar niets wat hij doet in het programma doet tot dusverre het tegendeel bewijzen.

  Met de 2 miljoen voor een verbouwing had hij het ook kunnen verduurzamen. En een fatsoenlijke auto kopen. Ik ken mensen met meer geld dan hij heeft, die dit wel doen. Het kan echt. Je hoeft de wereld niet te vernietigen met je persoonlijke spa-wellness-keet en Lamborghini.
  Bovendien: als je een Lamborghini hebt. Spreek het dan fatsoenlijk uit. Lamborghini. Niet Lamborsjienie. Je zegt ook niet spasjettie. Maar spaghetti. Lamborghini. Net als die lapzwans die er eentje in de vangrail vouwde. Die sprak het in ieder geval nog goed uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, arrogant. En zeker geen goed voorbeeld qua omgaan met geld. Hij en zij vrouw hebben geen idee hoeveel hun vakantie heeft gekost, zij praten over een verbouwing maar hebben geen idee waar de zonnige plekken in hun tuin zijn, komt een begroting van 2 miljoenen en zij gaan zelf niet zoeken als anders kan.

   Verwijderen
  2. Wat maken jullie je ontzettend druk om die rijkste deelnemer.Kan wel een zak van een vent zijn maar dat je je druk maakt over Lamborsjienie en dat hij zijn huis niet verduurzaamd hoewel geld genoeg...

   Verwijderen
 5. Heb wel een kanttekening bij de bijstandsmoeder met een tinyhouse, want ook al zou ze het zelf gebouwd hebben dan nog moet je wel grond hebben waar je kan en mag bouwen en dus kapitaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou je die grond waar je een tiny house op zet ook niet kunnen huren?

   Verwijderen
  2. Ik heb een ander kanttekening bij de bijstandsmoeder: waarom gaat ze niet werken? En bij dat rijke gezin: best ed eens wat meer aandacht aan het klimaat, verduurzaam het huis tot een nul op de meter, ga elektrisch rijden (kan ook heel hard) enz. Ze hebben genoeg geld om sit te doen.

   Verwijderen
  3. Je kunt ook gedeeltelijk in de bijstand zitten. Dan werk je, maar verdien je niet genoeg en wordt je inkomen aangevuld tot bijstandsniveau. Dat heb ik ook een tijdje gedaan. Mijn werkuren gingen terug van 24 uur naar 12 uur in de week. Ik heb toen na een aantal maanden een baan kunnen vinden voor 30 uur in de week, en daarmee was ik weer uit de bijstand, net als toen ik 24 uur per week werkte.

   Verwijderen
  4. Geloof me, als zij kan werken wordt ze ook ook echt wel aan het werk gezet.

   Verwijderen
 6. Daarom is het leuk meekijken, ieder zou het op zijn eigen manier doen met het budget van de kandidaat. Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, grappig he? Ikzelf heb AOW en een klein pensioen, maar ik heb het ook wel eens wat ruimer gehad. Je gaat er toch naar leven is mijn ervaring. Anne.

   Verwijderen
 7. Ik verbaas me erg over de mensen met veel geld. Het ene stel laat voor een miljoen een boedereij verbouwen en vraagt niet eens een tweede offerte of kijkt kritisch naar de prijzen. Het andere stel wil hun vier kinderen elk een huis schenken, maar ik vraag me af hoe je vier huizen koopt als je inkomen ruim 5.000 is en je daar ook van moet leven.
  De andere twee stellen lijken me meer bewust met hun geld bezig, maar dat komt misschien ook omdat inkomen van de één laag is en het andere stel sculden heeft tgv corona

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou me niet opwinden over de bedragen die sommige mensen verdienen en/of uitgeven. Geld moet rollen. Er gaat een hoop naar de belastingen en daarvan wordt bv de bijstandsmoeder ondersteund. En rijke ondernemers scheppen op hun beurt weer werkgelegenheden voor anderen. Leef en laat leven.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.