vrijdag 1 april 2022

De belasting op gas - heb ik het nu goed begrepen, of snap ik het niet zo goed?

In vergelijking met de ons omringende landen, betalen Nederlandse consumenten veel belasting op gas. Eerst de energiebelasting en ODE (opslag duurzame energie) op de tegenwoordig torenhoge prijs per kuub: die is 54 cent per kuub en vervolgens 21% BTW.
Wij betalen zo'n beetje de hoofdprijs! En je hebt het wel over een eerste levensbehoefte!

Nu meende ik te weten dat de BTW op gas tijdelijk verlaagd zou worden en van 21% naar 9% zou gaan. Dat zou besloten zijn vanwege de hoge energieprijzen, die voor veel mensen rampzalig hoog zijn. Ik kan alleen niet terugvinden per wanneer dat gaat gebeuren. Ik meen me te herinneren per 1 juli, maar of dat klopt en of het alleen voor gas geldt of ook voor stroom, dat weet ik eerlijk gezegd niet.
Wel weet ik dat de Vermindering energiebelasting op stroom verhoogd is naar € 824,77 inclusief btw per aansluiting. Dus je krijgt aan het einde van het jaar in ieder geval een leuk bedrag terug.

De energiebelasting op aardgas. Daar komt de ODE nog bij en dan gaat er nog BTW overheen

De energiebelasting is bedoeld ter stimulatie van vermindering van gasgebruik en waarschijnlijk ook om gewoon de staatskas te spekken. Ik zou er wel voor zijn om de energiebelasting gelijk te laten lopen aan landen als bijvoorbeeld Duitsland of België.

19 opmerkingen:

  1. Je bent gewoon zwaar de klos als je cobtract nu afloopt...
    Je krijgt enkel nog een variabeltarief en je voorschot wordt gigantisch hoog.
    Ik kan nergens meer op bezuinigen en heb enkel het hoognodige.
    Hier komen heel veel mensen door in de problemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste anoniem, let je op de compensatie van de Gemeente? In den haag is dat 900 euro bij een laag inkomen (130% van minimale norm of zoiets). Het helpt wellicht. Ik vind het heel erg als energielasten maken dat je echt niet rond komt. Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Compensatie is niet in elke gemeente beschikbaar. https://vlierbloesem.wordpress.com/2022/03/27/stookkosten-compensatie/

      Verwijderen
  3. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/03/11/maatregelenpakket-om-gevolgen-stijgende-energieprijzen-en-aanhoudende-inflatie-te-verzachten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik dacht ook dat hij omlaag zou gaan, maar dat eigenlijk alleen de mensen met hoge inkomens er profijt van zouden hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat komt omdat de hoogste inkomens doorgaans het hoogste verbruik hebben. En dus meer profiteren van een verlaging. Hoge inkomens met een laag verbruik profiteren net zo veel als een laag inkomen met laag verbruik.
      De BTW op energie gaat omlaag per 1 juli overigens (en is helemaal geen kostenpost voor de overheid).

      Verwijderen
  5. Je opmerking dat je aan het eind een leuk bedrag terug krijgt snap ik niet helemaal. Het klopt dat je ruim 824 euro terug krijgt via de vermindering op stroom(belasting). Echter de gasprijzen en/of stadswarmte (wat wij hebben) zijn hoger en dus ligt het helemaal aan je situatie of je iets terug krijgt. Wij hebben wel een keurig overzicht gekregen gebaseerd op het verbruik in 2021 en bij ons blijkt dat ik inderdaad veel minder voor stroom betaal door vaste contractprijs en die vermindering. Maar de stadswarmte gaat dusdanig omhoog dat wij net quitte spelen of iets bij betalen voor dit jaar. Het ligt dus vooral aan je persoonlijke situatie en met pech zie je dat mensen toch aardig de dupe kunnen zijn van de hoge prijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoel dat ik iets terugkrijg van de energiebelasting en BTW die ik moet betalen over de energienota.
      Ik verwacht niet aan het einde van het contract (voor mij in november dit jaar), daadwerkelijk geld terug krijg. Het bedrag compenseert alleen deels de hoge kosten van de eindnota.

      Verwijderen
  6. Ons variabel contract bij eneco verliep per 24 maart. Wij betaalden € 132,-per maand en gaan nu naar € 162,- We kregen € 450,- terug vanwege verminderd verbruik. Het valt mij dankzij de belastingverlaging mee.Ik had een veel hoger bedrag verwacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan heb ke nog geluk.
      Ik zou (berekend met bedragen van april, omdat mei nog niet bekend is, maar ik wel een idee wilde hebben) van €95 naar €216 gaan...
      Ik duim en hoop dat dit NIET het gebal gaat zijn. Ik krijg een variabel contract want er worden geen contracten afgesloten.
      Het kon nog hoger worden.
      Ik ben doodsbang en slaap amper sinds ik dit weet.
      Bezuinigen kan ik niet meer en waarschijnlijk gaat onze gemeente minder doen. Uitbetaling is pas in juni op zn vroegst...

      Verwijderen
    2. HOE kan het nou, dat de één 25 euro per maand meer gaat betalen, en een ander 120 euro meer?..

      Verwijderen
    3. @anoniem van 20:39 uur. Dit hangt samen met je verbruik. Als je weinig verbruikt, zal de verhoging van het maandelijkse voorschot niet zo groot zijn.

      Verwijderen
    4. Ik heb overigens een laag verbruik en toch zou ik €216 moeten betalen.
      Heb geen droger, oven, pc, tv, vaatwasser, broodrooster tosti ijzer, slowcocker etc.
      Douche 2-3x per week rest aan wastafel (door flinke lichamelijke beperkingen).
      De toekomst maakt mij bang.

      Verwijderen
    5. Van 95,- naar 216,-?? Lijkt mij niet mogelijk….
      Maar misschien komt de berekening van anoniem 17:48 niet uit.
      95,- p/m is niet extreem veel.

      Verwijderen
    6. Echt waar. En ik hoor het van meer mensen om mij heen.
      Ik heb bij diverse instanties de noodklok geluid en ik duim en hoop dat tarieven in mij zakken ipv stijgen...ook al is het misschien tegen beter weten in.

      Mijn verbruik is laag. Van die €95 kreeg ik altijd jaarlijks flink wat terug. Geloof dat het advies altijd iets van €60 was ofzo. Daar ging ik bewust boven zitten ivm niet bij willen/kunnen betalen achteraf. Dan maar iedere maand iets minder besteden.
      Ik ga met hulp wel kijken of een andere maatschappij toch goedkoper kan zijn. Als is het maar een paar tientjes.
      De kleine maatschappijen durf ik niet naar over te stappen want ik weet dat je dan gedwongen ergens anders wordt ondergebracht. En dan gaat je voorschot nog veel meer omhoog.
      Ik zoek steeds naar oplossingen, maar wat doe je als je niet meer verder kunt bezuinigen?

      Verwijderen
  7. Nederland belast alle eerste levensbehoeften hoog. Op wonen zit veel belasting. Voor sociale huurders het meeste en voor buitenlandse melkers van Nederlandse woning het minste. Op drinkwater zit 30% belastingen in de vorm van allerlei gestapelde heffingen. Op energie zit voor de consument 50% belasting maar voor grote energievretende bedrijven 3%. BTW op voedsel is sinds de invoering ook steeds verhoogd. Nicole heeft goed begrepen hoe het zit. Je zou ook eens bij Vlierbloesem kunnen lezen.
    En

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Meer door minder1 april 2022 om 12:38

    Compensatie
    Gas en elektriciteit vallen per 1 juli niet meer onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar gaan tijdelijk onder het tarief van 9 procent vallen.

    Dat kan niet eerder dan 1 juli, vindt het kabinet. "Het moet wel betaalbaar blijven." Het totale compensatiepakket kost de staatskas 2,8 miljard.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ach, het is nog niet eens zo heel erg lang geleden dat (plaatselijke) overheden belasting konden heffenin het kader van 'recht op wind'. Als het waaide mochten molenaars daarvoor geld betalen. Indirect wordt de wind nu weer belast via de energie die ermee opgewekt wordt.
    De Nederlandse overheid, en ze is bepaald niet de enige ter wereld, verzint vele manieren om geld binnen te harken. En inderdaad, vrij vaak op dingen waar je niet of moeilijk buiten kunt, dan wel het leven veraangenamen. En de reden die erbij verzonnen wordt is vrijwel altijd terug te brengen tot "dan ga je zuiniger ermee om". Eigen risico op ziektekostenis er zo een. Daarvan zijn voornamelijk de chronisch zieken het slachtoffer.
    Ik wacht met enige angst het moment af dat er weer opnieuw geld gevonden moet worden om de nu gecreëerde tekorten te dekken. Komt er kijkgeld voor brildragers? Of luistergeld voor dragers van een gehoorapparaat? Idiote creativiteit kent geen grenzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Willem breng ze alsjeblieft niet op ideeën!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.