donderdag 26 mei 2022

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen uitgesteld tot 2025

Salderingsregeling:
Wat houdt deze regeling in? Als je stroom produceert, mag je je verbruik wegstrepen met wat je zonnepanelen opleveren.  Je produceert bijvoorbeeld 1200 kWh per jaar en je verbruikt 1150 kWh per jaar. Dan is voor jou, dankzij je productie, de stroom "gratis"*. Het maakt niet uit of je de stroom verbruikt als je zonnepanelen niets opleveren of als ze dat wel doen.  Voor je overproductie krijg je een terugleververgoeding. Terugleververgoeding kan nogal variëren. Afhankelijk van je energiecontract krijg je tussen 8 en 31 cent per kWh.

Als de salderingsregeling helemaal afgebouwd is, dan betaal je voor geleverde stroom op momenten dat je meer verbruikt dan dat je produceert. Dus als je je vaatwasser of wasmachine 's nachts laat draaien, of als je 's avonds of 's nachts licht laat branden dan moet je betalen. Door de slimme meter kan ik zien dat ik op dit moment per week ongeveer 5 kWh afneem, terwijl ik onvoldoende stroom lever. Dan moet je denken aan apparaten die 's avonds en nachts gebruikt worden: lampen, koelkast, tv, computer, wekker.

Eerst zou de afbouw van de salderingsregeling beginnen in 2023 en doorlopen tot 1 januari 2031, in 8 jaar van 100% salderen naar 0 % salderen. Maar het besluit over de afbouw was nog steeds niet definitief genomen. Nu is er nieuws: de afbouw start later, maar gaat sneller van start, zodat de oorspronkelijke einddatum van de salderingsregeling dezelfde is, namelijk 1 januari 2031. Bij de start in 2025 gaat er meteen 36% af, in plaats van de oorspronkelijk geplande 9% per jaar.  Dit jaar en 2023 en 2024 geldt nog steeds de volledige salderingsregeling. En in 2030 volgt dan weer een grote stap, dan mag in dat laatste jaar van de salderingsregeling nog 28% gesaldeerd worden.

Vanaf 2031 heb je dus met zonnepanelen alleen "gratis"* stroom op het moment dat je die stroom produceert. Daarbuiten moet je stroom kopen en kun je bij overproductie stroom terugleveren. Dat terugleveren zal vooral in de zomer overdag zijn.

 * gratis is maar betrekkelijk, want je moet die zonnepanelen wel kopen en laten installeren.

11 opmerkingen:

  1. Dat maakt je maandbedrag weer hoger,zeker bij (gedeeltelijke)verwarming op stroom. Want juist dat gebruik je in de winter en avond

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ook de ontwikkeling van het thuis stroom opslaan maakt nu grote stappen.. dus wie weet is het overeen jaar of wat rendabel en veilig om je overproductie op te slaan. Waarmee zowel het net ontlast wordt (want iedereen levert tegelijk terug) en je eerst je overproductie op kunt maken alvorens je stroom inkoopt

      Verwijderen
    2. ik hoop echt,dat accu's goedkoper worden

      Verwijderen
  2. het is met alles,zonnepanelen.electrische auto's enz.eerst maken ze je lekker met subsidie enz en als ze voldoende klanten hebben bedenken ze wel iets zo dat het allemaal niet meer zo rooskleurig is,en verdenk ze ervan dat al te hebben uitgedokterd voor we massaal er voor gaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het verschil is minimaal. Check de blogpost op mijn site maar.

      Verwijderen
    2. Dat is toch redelijk normaal? Iets 'nieuws' stimuleren door subsidies en kortingen en die stimuleringsregeling afbouwen als de interesse sowieso breed aanwezig is. Ik snap niet zo goed waarom je daar verontwaardigd over zou moeten zijn.

      Verwijderen
  3. Waarom zou je stroom terugleveren als je er geen vergoeding voor terug krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je stroom teruglevert, ontvang je ook na de afbouw van de salderingsregeling nog wel een terugleververgoeding. Die vergoeding is alleen lager dan het bedrag per kWh waarvoor je de stroom moet kopen. Hoe veel lager hangt van je contract af.

      Verwijderen
    2. En waar zou je de stroom moeten laten? De accu's zijn nog heel erg duur

      Verwijderen
    3. Wij kopen de stroom in voor 26ct en verkopen het voor 11. Voor ons is dit dus al bezig

      Verwijderen
    4. Dat klopt, dat geldt voor heel veel mensen. Nu is het echter nog zo dat er over het hele jaar wordt gekeken naar inkoop min teruglevering. Straks als de salderingsregeling is afgeschaft wordt de teruglevering niet meer afgetrokken van het totaal aan inkoop per jaar. Dat is waar Aaf het over heeft.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.