zondag 22 mei 2022

Eet goed en gezond voor minder geld

Op de BBC kun je vanaf afgelopen donderdag weer kijken naar Eat Well for Less. Inmiddels is het al weer het 9e seizoen. Ik ga iedere donderdag om 21:00 uur kijken, het is op BBC1. De afgelopen donderdag ging de aflevering met name over het weggooien van voedsel dat nog goed gebruikt kan worden en die mensen toch weggooien.

Ik vind het een leuk programma! Het gaat altijd over een familie die heel veel geld uitgeeft aan voeding: veel A-merken, veel kant-en-klaar, veel afhaalmaaltijden.
De voeding die de familie eet is niet alleen heel duur, maar ook nog eens erg ongezond, door te veel suiker, te veel zout en te veel vet.
Het begint altijd in een supermarkt, waar de familie enorm veel boodschappen doet en dan wordt er berekend hoeveel geld er per week, of per maand uitgegeven wordt.

Alle voeding op voorraad verdwijnt achter slot en grendel en daarvoor in de plaats komen méér verse producten en meer goedkopere producten die ook nog eens minder suikers en/of vetten bevatten. De  producten zijn merkloos gemaakt, zodat de leden van de familie niet kunnen zien of hetzelfde product gebruikt wordt of een ander product. Een familie mag aan het einde zelf weten of ze weer voor het oude product kiezen of het nieuwe nemen.
Er wordt altijd flink bespaard op de boodschappen en aan het einde van de rit eet het gezin een stuk gezonder èn geeft veel minder geld uit.
Het programma heeft 1 nadeel, veganistische of vegetarische keuzes zijn er zelden.

In bijna iedere aflevering komt een diëtiste aan het woord, die bijvoorbeeld uitlegt hoeveel suiker er in cola en in andere frisdranken zit. Dat is heel veel, dat kan ik jullie verzekeren!
Ook worden er met recepten altijd thuis maaltijden gemaakt met verse ingrediënten.
Op de site van Eat Well for Less vindt je tips en recepten.
Helaas dus veel met vlees, vis of kip.

Een recept van afgelopen donderdag:

Iedere dag worden in de UK
20 miljoen sneetjes brood
800.000 hele appels
3,1 miljoen glazen melk
weggegooid
Deze brood- en boterpudding is een heerlijke manier om die verspilling te verminderen.

Recept voor 5 porties
Voorbereidingstijd - 10 minuten
Kooktijd - 30 minuten

Ingrediënten -
5 sneetjes witbrood
35g halvarine
50g zwarte bessen jam zonder toegevoegde suiker, of light jam
2 uitgeboorde handappels, in plakjes gesneden (schillen en uitboren van het klokhuis is niet echt noodzakelijk)
30g lichtbruine suiker
2 eieren
2 tl vanille extract
500 ml halfvolle melk (of plantaardige melk)

Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 200 C, hete lucht oven 180 C, gasstand 6.
2. Smeer de halvarine op het brood, besmeer met de zwarte bessenjam en beleg daarna met de appelschijfjes.
3. Leg de gehalveerde sneetjes brood in een middelgrote ovenschotel, en laat de plakjes overlappen.
4. Breek de eieren in een kom, voeg de suiker toe en meng met de garde. Voeg de vanille en melk toe en klop nog een keer en giet het mengsel dan over het brood en de appel. (Je kunt dit nu 30 minuten laten staan om de vloeistof in te weken als het brood vrij oud is en je tijd hebt, maar zo niet, is dat geen bezwaar. )
5. Plaats in de oven om 30 minuten te bakken tot het goudbruin en gerezen is.
6. Laat een paar minuten afkoelen voordat je deze ovenschotel tussen over de borden verdeelt.

NODIG -
1 x middelgrote ovenschotel
1 x kom
1 x garde

Kijk hier naar het filmpje over dit recept: https://www.facebook.com/watch?v=736724704015087

10 opmerkingen:

  1. Misschien is dat nog een brug te ver voor dergelijke gezinnen. Eerst maar eens de stap maken naar gezonder eten. Daarna ontstaat er wellicht ruimte voor andere keuzes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, dank voor de tip, ik vind dit ook altijd een leuk en boeiend programma. Zo jammer dat we niet niet hebben, op de Nederlandse markt toegespitst! Er zijn ook "spinoffs"- shop well for less, bijvoorbeeld... Ik vraag me af of vegetarisme in Engeland wel iets is - bijv. Jamie Olivier gebruikt ook vaak zo veel vlees, zelfs in zijn bespaarprogramma?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, ik woon in Engeland en er zijn hier ook veel mensen die vegetarisch of veganistisch eten.

      Verwijderen
  3. Gistermorgen was Karin Luijten op de radio in de Nieuws Show, zij schrijft boeken over koken zonder zakjes en pakjes, ik heb er al 2 van haar. Niet dat ik vaak k-en-k koop maar vind kookboeken gewoon leuk om te hebben.

    Nu heeft ze een Vega kookboek en aangezien ik nog een vvv bon van 25 euro had van sparen bij Euroclix heb ik dat besteld, moest 99 cent bijbetalen!.
    Dinsdag komt hij, ik ben heel benieuwd. Niet dat ik vaak vega wil gaan koken, heb partner die er niet voor in is maar ga wel af en toe wat proberen en niet vertellen wat het is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk programma...oude afleveringen zijn ook online terug te kijken, oa op youtube.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die brood-en-boterpudding is heerlijk flexibel: beboterd brood met geklopt ei begieten en in de oven doen is de basis. Je kunt er vanalles aan toevoegen: appel, jam, kaneel, rozijnen, gedroogd fruit, (bruine) suiker; wat je maar in de kast hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is die pudding dan een nagerecht en is het dik vloeibaar ofzo?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad een nagerecht. En vrij stevig, zeker niet vloeibaar.

      Verwijderen
  7. In Nederland is er ook een nieuw programma wat er erg op lijkt,het heet Beter.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.