zondag 29 mei 2022

Kramp, véél kramp, die mij danig uit mijn slaap hield!

Normaal gesproken draag ik dagelijks compressiekousen. Die kousen zorgen voor goede steun, verminderen zwelling en stimuleren de bloedcirculatie in de benen. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Sinds ik 3,5 jaar geleden met compressiekousen begon, heb ik vrijwel geen last van zwelling rond mijn onderbenen.
Die onderbenen zien er tegenwoordig normaal uit, ook na enige dagen geen compressiekousen dragen. Dat deed ik ruim een week geleden, toen het warm weer was.

na 3 dagen zonder kousen

Geen compressiekousen dragen leek prima te kunnen, dacht ik.

Totdat ik kramp kreeg.
De eerste nacht in één voet. De spier die de grote teen omhoog bracht, verkrampte en mijn teen bleef omhoog staan. Pijnlijk. Ik ging heen en weer lopen om die spier weer te ontspannen.
De tweede nacht in beide voeten. Weer diezelfde spier, maar ook andere spieren, rond de enkel en spieren die de voorvoet omhoog brachten en dat nu even permanent deden. Die nacht had ik 5x kramp en ik heb heel wat gelopen. Van mijn slaapkamer, over de overloop, naar de badkamer en weer terug en dan wéér.

Ik had in jaren geen kramp gehad!
Waar zou het aan liggen?
Ik zag verband met de compressiekousen, maar misschien is het toeval dat ik last kreeg van kramp nadat ik een aantal dagen geen kousen meer droeg. Ik besloot ze toch maar weer te gaan dragen en sindsdien heb ik geen nachtelijke krampen meer gehad.
Heerlijk!

PS nu ik weer trouw mijn compressiekousen draag, gaat het goed en is er niets aan de hand.
Ik heb de indruk dat bij mij de combinatie van een vrij hoge dosis vitamine D (+ calcium) en dus ook de compressiekousen, goed werken. Lees ook hier in mijn blog over vitamine D en kramp.

12 opmerkingen:

  1. Bij mij helpt Magnesium slikken .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb in het verleden vaak kramp gehad en ik heb toen verschillende soorten magnesium geprobeerd, maar ik heb geen effect gemerkt.

      Verwijderen
  2. Waarschijnlijk krijg je nu de je al welbekende tips, magnesium, zeep of koperen munt onder je laken en andere huismiddeltjes.
    Ik heb er ook al jaren heel vaak kramp en al die dingen heb ik uitgeprobeerd maar niets helpt echt.
    Ik heb rond enkels lymfeoedeem en in rest benen lipoedeem, aangepaste steunkousen en 1 x per 2 weken naar fysio voor lymfedrainage. Zo is het redelijk te doen. Maar nog steeds wordt ik wakker met 1 of 2 houten benen, een voet die raar staat of heel pijnlijke kramp binnenkant benen.
    Bij warmer weer verdaag ik de steunkousen ook slecht, doe ze dan in de ochtend aan maar rond 12 moeten ze weer uit.
    Wat mij ook helpt is masseren en droogborstelen (even googelen hoe je dat doet)
    Maar het blijft erg vervelend voor je nachtrust

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kramp aan de binnenkant van de bovenbenen heb ik soms ook en is inderdaad heel pijnlijk. Gebruik het hele riedeltje , magnesium, zeep in bed leggen, een creme die de huid warm maakt en vooral sokken aan zodat ik geen koude voeten krijg.En een warme pyama - of traininggsbroek aan 's winters.
      Dat helpt wel. Maar zou er graag helemaal nooit last van hebben !

      Verwijderen
  3. Ik heb ook al jaren last van krampen in mijn benen. Nu gebruik ik magnesium en dat helpt goed. Soms krijg ik des ondanks toch nog kramp, vaak in 1 been. Dan doe ik een schoen aan in bed en dat dwingt de spier in de juiste stand. En gaat het over. Dus ik denk zeker dat je compressiekousen hier mee te maken hebben. Je zou beter het dragen van je kousen af kunnen bouwen, ga eens met mooi weer een halve dag zonder kousen. Doe ze bv in de avond weer aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Banaan eten helpt ook, mij ten minste. Maar ik heb maar af en toe last van kramp in mijn 2de teen en kuit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In banaan zit ook flink wat magnesium :)

      Verwijderen
    2. En ook veel kalium, je zou de hele reeks elektrolyten eens kunnen onderzoeken. Deze werken met elkaar samen.

      Verwijderen
  5. Misschien kun je eens googelen op ‘voetentraining’. Ik kan me voorstellen dat je daar wat aan hebt
    Groeten van Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er zijn verschillende soorten Magnesium, misschien eens lezen op de site van Zechsal. www.zechsal.nl Mij bevalt de Magnesium Citraat heel goed. Zechsal verkoopt ook Magnesium Olie die kun je ook op de pijnlijke plek smeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik slik elke ochtend een magnesiumtablet, dat helpt mij goed. Als ik het een paar dagen niet doe, krijg ik kramp in mijn enkels en middelste tenen rechts, dan helpt insmeren met magnesiumolie.

    Op een Engels forum wordt de lof gezongen op Epsom Salt, waarvan je dan een kopvol in een bad zou moeten doen en daar een kwartiertje in gaan liggen weken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Epsom zout gebruik ik ook wekelijks in bad. En tot nu toe geen kramp meer in mijn benen gehad. Te koop bij het kruid vat

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.