zondag 26 juni 2022

Familie van grondbezitters

Mijn familie wordt een familie van grondbezitters! Grootgrondbezitters zou ik het niet willen noemen, maar grond bezitten we wel!

- Sinds al weer ruim 10 jaren bezit mijn broer een stuk land op Corfu, in Griekenland, dicht bij zee. Lees hier meer.  Hij wilde er destijds een vakantiehuisje op laten bouwen, maar dat is er tot nog toe niet van gekomen. Er staan nu olijvenbomen op, en gras. Die olijven laat hij oogsten door een boer in de omgeving, die mag ze hebben tegen een zacht prijsje. Broer is er nu ook weer, werkt aan onderhoud van de omheining van zijn land, maait het gras en kampeert ondertussen op een camping vlak in de buurt.
Is het een investering voor de toekomst? Misschien wel. Broer gaat jaarlijks naar Corfu om daar vakantie te houden, dat doet hij al ruim 30 jaar. En vaak is hij er wel 2x per jaar een aantal weken.

- Oudste dochter heeft ook grond gekocht. In Nederland, met het doel er natuurgrond van te laten maken. Of eigenlijk noemen ze het adopteren. Lees hier meer over grond adopteren.
Dit is het verhaal:

Adopteer nu één of meer vierkante meters natuur. Door jouw deelname aan deze actie kan de Partij voor de Dieren:

  • De aankoop van landbouwgrond financieren;
  • De landbouwgrond herinrichten als natuur;
  • Het natuurgebied beschermen.

Voor 9,50 euro per vierkante meter:

  • Kun je een stukje natuur adopteren;
  • Kun je je naam voor altijd aan ‘jouw’ natuurgebiedje verbinden;
  • Ontvang je een prachtig natuurcertificaat. Leuk voor jezelf of om cadeau te doen.
Waarom?
De grootste uitdaging van dit moment is onze planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Met schone lucht, schoon water, biodiversiteit, een vruchtbare bodem en een stabiel klimaat. Dat kan alleen als we niet langer indruisen tegen onze natuur. Er is steeds minder van over en de natuur die er nog is, raakt versnipperd.

Grond is schaars in ons land. Maar liefst twee derde van ons landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw. Bijna de helft is voor de veehouderij. Het wegkwijnen van de natuur door oprukkende landbouw is een ramp voor de biodiversiteit. En naast oprukkende bedrijvigheid wordt de natuur bedreigd door een enorm woningtekort. De Partij voor de Dieren wil dat we de Nederlandse grond eerlijker gaan verdelen. Met als belangrijkste doel: niet minder maar meer natuur.

Hoogste prioriteit is het beschermen van bestaande natuur en het creëren van nieuwe natuurgebieden. Voor onszelf én toekomstige generaties. Zonder jouw hulp is de natuur nergens. Daarom komt de Partij voor de Dieren opnieuw in actie met woudfunding.

- Jongste dochter en ik hebben alleen de grond waar onze woning in de stad Groningen op staat. Dat is niet heel veel, zoals dat gaat bij woningen in de stad.
We hebben nog niet natuurgrond geadopteerd, maar ik zie het er nog wel van komen. Ik vind het een leuk initiatief!

26 opmerkingen:

  1. Dat is een mooi initiatief Aaf! Ik ga het serieus overwegen om ook een stukje grond te adopteren, Partij voor de Dieren is ook mijn partij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verstedelijking en bevolkingsgroei zijn de boosdoeners mbt achteruitgang van de natuur. Niet de boeren.

    Voedselbossen en weilanden / akkers met randen van (eetbare) natuur zijn de toekomst.
    Bij enkel natuur en toch meer woningbouw ivm bevolkingsgroei, en gezien de immigratie momenteel is die groei een feit, zorgt alleen maar voor meer problemen.

    Eten moeten mensen toch en dan wordt t wel uit het buitenland gehaald.

    Nederland moet niet alles waar we goed in zijn en trots op mogen zijn verkopen of saneren. Maar prepareren voor de toekomst. We worden (zijn) te afhankelijk van andere lande .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nederland produceert zoveel dat we exporteren naar het buitenland. We hebben het buitenlandse voedsel niet nodig. Als Nederland zich zo beperken tot de binnenlandse behoefte, dan kan de productie wel halveren. Maar we halen bv boontjes uit Marokko, omdat Nederland boontjes alleen binnen het seizoen maar produceert. Ik vind Marokaanse boontjes niet eens lekker, ik ben er mee gestopt. Zoals Oekraine de graanschuur van de wereld is, is Nederland ook een groot exporteur van voedsel. Van het varkensvlees bv gaat het grootste deel naar het buitenland. Zo ook de melk en melkproducten.

      Verwijderen
    2. We zijn na de VS de tweede grootste exporteur van landbouwproducten. Bekijk de oppervlakte van de VS en van Nederland (en nog wat andere landen) eens en denk eens na of dat nou logisch en wenselijk is...

      Verwijderen
  3. Ellen Van den Broek26 juni 2022 om 09:39

    Ik lees altijd je blogg. Maar hier werkt de link naar corfu niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben gruttoland geadopteerd en natuurgrond. En we hebben een natuurgraf voor onszelf gekocht. Dat is geen bezit natuurlijk, maar ligt wel 250 jaar kadastraal voor ons vast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als iedereen een natuurgraf voor zichzelf koopt, wat voor 250 jaar vastligt, dan ligt Nederland na verloop van tijd vol met natuurgraven. Ik heb er geen behoefte aan om zelfs na mijn dood nog ruimte voor mezelf te claimen. De ruimte is in de eerste plaats voor de levenden.

      Verwijderen
    2. Ik vond je reactie best confronterend Geartsje, want wie bepaalt welke ruimte een ander mag innemen, dood of levend?
      Voor mezelf, maar dat is een emotie en geen argument, vind ik het fijn dat wij weer opgaan in onze oorsprong net als een afgestorven boom of een uitgebloeide plant.
      Hoe kijk jij aan tegen begraven in het algemeen? Welke andere bestemming zou je begraafplaatsen bijvoorbeeld willen geven, voor de levenden?

      Verwijderen
  5. Aaf, wat een geweldig leuk stukje weer!
    Meteen een meter gekocht voor mijn zus ( meer trekt Bruin niet) die in een hospice ligt en zo van de natuur houdt.
    Je brengt mij zo vaak op nieuwe ideeën, dankjewel! Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat mooi, al is het maar een meter - toch weer een meter! - voor je zus!

      Verwijderen
  6. Ja, ook recentelijk grond aangekocht, via https://landvanons.nl/ Mooie initiatieven inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als we anders moeten gaan boeren, hebben we de landbouwgrond heel hard nodig. Nu komt een groot deel van de soja uit het buitenland. Als we het lager aantal koeien en de andere dieren willen blijven voeren, moeten we het zelf gaan telen. Het klopt dat we heel veel exporteren, maar je zult ook moeten kijken naar de mogelijkheden die de grond biedt. Natte gronden zijn niet geschikt voor landbouw, alleen veeteelt. Net zoals hier in Zuid-Limburg er alleen op de plateaus en in de dalen landbouw is. Op de hellingen is alleen grasland of bos mogelijk. Of wijngaarden :)) in het Schwarzwald (Duitsland) verbouwen ze met name gras voor de boeren in andere Bundesländer.

    Maar even zonder flauwekul, wat de Partij van de Dieren er niet bij verteld is dat de Nederlandse natuur een zogenaamde maaknatuur is. Doe je niets, dan krijg je alleen maar bos. Je zult dat landschap dus moeten onderhouden. En aangezien het overgrote gedeelte van de Nederlandse bevolking wel wil genieten van de verschillende landschappen, maar deze niet wil onderhouden zijn hun plannen helaas niet helemaal realistisch. Of je zult de bevolking moeten gaan dwingen om 1 dag in de week in de natuur te gaan werken. Want de boeren hebben er geen tijd meer voor, die verdienen te weinig om van te leven. Zij zullen dus ander werk erbij moeten nemen!

    Het overgrote probleem van de gehele aarde is dat we met té veel mensen zijn om een goede rentmeester te zijn. Wat wij ook doen het is nooit genoeg om een goede balans te creëren/ hebben. En dat geldt voor alles, niet alleen de landbouwsector.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is bullshit. Als iedereen zo leeft zoals in veel Afrikaanse landen, kunnen we met minder dan 1 aardbol toe. Terwijl we met de levensstijl van Amerikanen, mede door hun dierlijke producten rijke dieet 4,8 aardbollen nodig hebben.
      'Het overgrote probleem' is dus eerder leefstijl dan overbevolking.

      Verwijderen
    2. Dat zie ik wel vaker: is er een probleem, dan krijgt de overbevolking de schuld. Maar niemand die er een oplossing bij biedt. Wil je vrouwen verbieden meer dan 1 kind te krijgen? En wie moet dat verbieden? Ik noem maar wat. Dan zijn we hier in Europa goed bezig. En kun je beschuldigend naar arme landen wijzen. En wij zij met onze te grote voet goed bezig. Onderzoek heeft wel uitgewezen: maak mensen welvarend, dan krijgen ze vanzelf minder kinderen, en blijft de te grote voet over. Als je een probleem benoemt, geef dan de oplossing er ook bij.

      Verwijderen
    3. Dus met andere woorden honger lijden in droge periodes, te voet naar school, geen goede ziekenhuizen, vervuild water enz.?

      Verwijderen
  8. Wij hebben ook een stuk grond van de NS gekocht. Ongeveer 2000 m2
    Onze jongste dochter verzorgde daar een ezel, de eigenaar van het dier overleed en zij erfde de ezel. We woonden toen nog in een nieuwbouw huis, kavel 400 m2 , daar kun je geen ezel neerzetten. Gelukkig konden we het stuk grond kopen en de ezel heeft daar zo’n 3 jaar gelopen. Toen zijn we naar een boerderij verhuisd en daar was ruimte genoeg. De ezel is nog 14 jaar bij ons geweest en toen is hij van ouderdom gestorven. Het stuk grond is nog steeds van ons maar ligt nu braak.
    Over het plan van de PvdD moet ik mijn gedachten nog laten gaan. Op zich klinkt het goed maar of het dat ook is….
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hier in het “groene hart” van de randstad verdwijnt er alleen maar boerenland. Steeds meer akkers en weilanden worden opgeofferd, o.a. voor woningbouw, dat kan ik alleen maar toejuichen, of voor “nieuwe natuur” waarbij prima landbouwgrond verandert in moeras (bij Noorden) of recreatiegebied met een parkachtige uitstraling (bij Haarzuilens).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Straks krijgen wij weer malaria in Nederland met al die natte gebieden en het warme weer.

      Verwijderen
    2. Beton, gras en hout kun je niet eten..

      En door de hoge grondwaterstand gaan bestaande huizen naar de gallemiezen.
      Maar dat vind je dan vast prima want dan kunnen ze daar flats neerzetten. (En de bestaande eigenaren afschepen met 60000 euro)

      Verwijderen
  10. Land van ons lijkt mij een beter alternatief, dan blijft het beschikbaar voor voedsel. Denk dat dat hard nodig is. Dit lijkt me ook een mooi plan https://grondsteun.nl/ .

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat me opvalt is dat veel mensen het hebben over hoeveel landbouwproducten er geëxporteerd worden. Maar staan we er wel bij stil hoeveel er in NL geïmporteerd wordt? En dan niet alleen voedsel, maar ook grondstoffen, energie, allerlei goedkope producten uit oosterse landen etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben sinds anderhalf jaar deelnemer van Land van Ons. Land van Ons koopt landbouwgrond op en bestemt die voor natuurinclusieve landbouw/veeteelt. Biodiversiteit is daarbij belangrijk. Boerenland kan juist heel veel leefruimte voor allerlei vogels en insecten en kleine zoogdieren bieden, als je het goed inricht. En dan produceer je dus óók gewoon nog gezond voedsel voor mensen op die grond. De meters die je koopt (7 euro per m2) blijven van jou en kun je evt later weer terugverkopen. Tegen dezelfde prijs, dus geen speculatie. Ik ben er heel enthousiast over, het is zo concreet en praktisch en nuttig. Als ik aan het eind vd maand geld over heb, koop ik steeds één of meer m2 erbij. Word er helemaal blij van!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ha, wat een leerzaam stukje weer! Ik kende dit initiatief nog niet, het klinkt sympathiek - maar of het ook zo zinnig is? Daar ga ik nog over nadenken! Want woningbouw is OOK erg belangrijk - ik heb zelf TE lang op een huis moeten wachten. En landbouw is OOK belangrijk, al vind ik dat we misschien wel teveel verbouwen voor de export....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als boerenzoon heb ik toch wel enige bedenkingen bij de zin " En landbouw is OOK belangrijk, al vind ik dat we misschien wel teveel verbouwen voor de export...." Het doel van de boeren is om hun producten te kunnen verbouwen en door verkoop ervan een belegde boterham te verdienen" Omdat ze steeds minder kregen voor hun producten,- Euroopees besluit om het voedselpaKKET goedkoop te houden!!- moesten ze steeds meer produceren voor een lagere prijs. Dat heeft tot gevolg gehad dat Nederland de op een na grootste voedselexporteur ter wereld is geworden. Als de Nederlandse boeren hadden kunnen bestaan van alleen de verkoop binnenlands dan hadden ze dat zeer zeker gedaan, want de gemiddelde boer zit echt niet te wachten om dieronvriendelijk te produceren. Maar de er onvermijdelijk bijbehorende prijsstijging, minimaal een verdrievoudiging!, wordt door de bevolking en de overheid niet gepikt.
      Samengevat; de boeren produceren niet om te kunen exporteren, maar produceren om een bestaan te kunnen hebben. Export is een gevolg, geen doel.

      Verwijderen
    2. Eigenlijk is voedsel afkomstig van reguliere landbouw te goedkoop dus. Als je kijkt naar de milieuschade die het meebrengt, en als je kijkt naar wat de boeren er aan overhouden. Ik koop bijna alles biologisch en zoveel mogelijk uit de buurt (coöperatie, bio bezorgdienst met eigen groenten van dichtbij, en via de onbemande boerenwinkel van Oogst sinds kort). Geeft mij een goed gevoel om op die manier bij te dragen aan een gezonder voedselsysteem. Ik hoop zó dat de boeren de omslag kunnen en willen maken naar natuurinclusieve landbouw, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben. Er zijn trouwens al heel veel goede voorbeelden. Oa de Caring Farmers. En ik hoop dat de overheid de boeren daarbij financieel steunt waar dat nodig is. Ik ben trouwens heel erg voor het behoud van boeren in Nederland. Vind ik super belangrijk. Maar dan dus wel zoveel mogelijk in harmonie met natuur en milieudoelen. Ik vraag me ook af waarom we zo weinig horen over de bloemenkwekers. In kassen wordt heel veel energie gebruikt en voor de teelt van de meeste bloemen, kamerplanten en bloembollen wordt ontzettend veel gif gebruikt..

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.