donderdag 9 juni 2022

Heerlijk! Nauwelijks jeuk meer 👍

Jeuk op mijn rug hoort er voor mij helemaal bij en ik denk niet dat het ooit weer zal verdwijnen. Dat hadden mijn moeder en mijn grootmoeder en ook mijn oudste dochter heeft ook vaak jeuk op haar rug. Jongste dochter heeft het niet, maar verder gaat het tot nog toe van moeder op dochter. Toen mijn grootmoeder overleed, bleken in al haar jurken op de rug bloedvlekken te zitten. Blijkbaar gingen die er in de stomerij niet goed uit, of de kleding was te weinig gereinigd. Bij mij zitten er soms vlekken in hemden en t-shirts.

Het handje van mijn rugkrabber. Hij is van bamboe en heeft een lange steel

Vanaf eind januari zwom ik weer. Tussen begin september vorig jaar en eind januari zwom ik niet. Dit was vanwege mijn heupoperatie en lockdown maatregelen. Toen had ik weinig last van jeuk.

Ik heb een gevoelige huid, als kind en ook als jongvolwassene heb ik vaak eczeem gehad.
Maar ook recenter heb ik in de winter vaak enorm jeukende onderbenen. Heel vervelend, want de jeuk heeft de neiging zichzelf in stand te houden, wanneer je op die geïrriteerde huid krabt en dat kan ik bijna niet laten. Het advies van artsen bij een geïrriteerde huid was altijd: insmeren met een vette crème en vooral niet krabben. En als dat niet hielp en er was werkelijk sprake van eczeem: speciale zalven.

Nadat ik weer begon met zwemmen kreeg ik jeuk, vooral op mijn rug, schouders, armen en op de zijkanten van mijn romp. Heel veel jeuk en het was zo erg, dat ik mijn dochters liet kijken of ze ook tekenen zagen van eczeem. Maar nee, ze zagen helemaal niets, alleen bloedkorstjes van het krabben. En dat is wat ik zelf ook zag op plekken waar ik het zicht op had, zoals mijn romp en armen. Smeren deed ik eerst nauwelijks, alleen proberen niet te krabben. Dat hielp eigenlijk niet. De jeuk bleef en ik kon het krabben niet laten, vooral in mijn slaap maakte ik nogal wat wondjes. Ik kan niet goed bij mijn rug, maar ik heb wel een uitstekende rugkrabber. Krabben geeft even verlichting, maar ook wonden. Eigenlijk waren mijn armen, schouders en romp, met name mijn rug bedekt met krabwondjes.

Toen ben ik begonnen met een vette crème. Consequent iedere keer als ik gezwommen of gedoucht had. Als ik samen met mijn dochter zwom, dan smeerde zij mijn rug in. Ze zwemt regelmatig samen met mij, want ze heeft ook een abonnement. Ook krabde ik minder, want ik kreeg minder jeuk. En zo langzamerhand is de jeuk bijna verdwenen en krab ik haast niet meer.

De jeuk is niet helemaal verdwenen. Als ik wil zorgen dat ik geen jeuk meer heb, dan moet ik waarschijnlijk ophouden met zwemmen, hooguit 1x per week douchen, geen zeep gebruiken en steeds goed invetten.
Ik kies er niet voor om te stoppen met zwemmen. Ik vind het niveau van jeuk zoals die nu bestaat, goed leefbaar en ik ben blij met het resultaat van het smeren.

Dochter stelde al voor om te kijken wat er gebeurt als ik een tijdje niet meer smeer. Misschien gaat dat ook goed. Eerlijk gezegd durf ik dat niet goed aan, want jeuk is heel vervelend.

Heb jij ervaring met jeuk?

16 opmerkingen:

  1. Waarom zou je je niet insmeren als dat helpt? Als ik mijn benen niet dagelijks insmeer, worden ze heel droog en behoorlijk schilferig. Kies creme zonder parfum en makkelijk smeerbaar. Wat ook helpt is geen zeep gebruiken maar zo'n zeepvrij wastablet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas ja, ik heb ook zo'n gevoelige huid. Op advies van de huisarts douche ik hooguit 2x per week om de huid niet uit te drogen en smeer ik dagelijks met een vette crème. Ik zwem niet dus daar heb ik geen ervaring mee. Wel heb ik ervaring met een vette crème of koelzalf op een allergische reactie, huiduitslag of eczeem. Helaas maakt dat de boel alleen maar erger terwijl dat wel het eerste middel is dat artsen adviseren.
    Fijne dag! Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel veel ervaring met jeuk en smeren. Wat mij het meest opviel was dat er meer jeuk is als ik ook streshormonen in mijn lijf heb...dan heeft de lever het druk om die af te breken. Dus minder stres helpt en stres zie ik meteen aan jeuk en wondjes. Dus ik doe aan yoga, ademoefeningen en wandelen om die stres aan te pakken. En het helpt bij mij ook tegen jeuk om hooikoortstabletten in te nemen.
    Ik zou het zwemmen zeker niet laten Aaf, gelukkig was je dat ook niet van plan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ook nog zou kunnen helpen is een ander wasmiddel proberen, zoals bijvoorbeeld neutral.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja veel ervaring helaas. Na het laatste jaar stressvol werken kreeg ik na 3 maanden een aanval van netelroos, na creme vd huisaarts naar dermatoloog en weer andere cremes, uiteindelijk een stootkuur prednison en na 11 dag merkte ik al het effect.
    Maar jeuk heb ik snel overal, meestal wel zichtbaar. Maar een baan van oksel tot dijbeen was nooit iets te zien, van dermatoloog een geweldige creme gekregen en die helpt prima het is nu redelijk,onder controle.
    Na douchen droog ik armen en benen niet in maar zet ze in de olie en blijf dan even zo rondlopen tot het droogt.
    Bij de kringloop kocht ik eens een staafje met 2 punten en dat leek me ideaal om rug in te smeren, werkt heel goed. Pas later ontdekte ik dat het een swiffer doekje houder is en toen ik later er nog 3 bij de kringloop tegenkwam (voor 25 cent elk) heb ik die ook gekocht en een aan zus gegeven,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, ik kijk gelijk naar mijn swiffer en bedenk dat dit inderdaad handig is, lol.

      Aaf: Wat naar voor je! Een vriendin van me heeft dit ook en ik merk dat het haar erg beperkt, ook qua kledingkeuze. Maar als smeren bij jou helpt, waarom zou je dan stoppen? Of vind je het vervelend plakkerig o.i.d.?
      -JennyL

      Verwijderen
    2. Hoi Lot,
      Mag ik vragen hoe de zalf/creme heet die jij hebt gekregen van de dermatoloog, misschien kan ik die ook nog proberen.!
      Ria

      Verwijderen
  6. Ja! Ook als kind veel eczeem gehad en ben allergisch voor katten en huisstofmijt. Zwemmen doe ik ook graag en dat wekt het bij mij ook op. Ik ben naar de dermatoloog gegaan en kreeg het advies de jeuk echt weg te smeren met hormoonzalf en te onderhouden met basiszalf. Dit werkt perfect.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Helaas van af mijn jeugd al altijd eczeem ,nu ook al jaren heel veel psoriasis .Douchen nog maar 2/3 keer per week helaas in plaats van elke dag .En blijven smeren en dat helpt dan een beetje in elk geval

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klinkt bekend, de vette crème helpt een beetje, maar voelt niet fijn, kreeg laatst van de apotheek een tube Laroche Posay lipikar crème kado, wat een verademing, de huid voelt zacht jeukt niet meer en veel minder rood, en eczeemplekjes verdwijnen.
    Wat een verademing. Wilde dat ik het veel eerder had ontdekt, en nee ik heb geen aandelen…gewoon erg blij mee…Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jeuk krijg ik van stromend water dus ik douche maar zelden.
    Mijn ouders kregen pas een douche toen ik al 16 was. Voor die tijd wasten we ons aan de wastafel en nu doe ik dat weer. De enkele keer dat ik wel douche verga ik van de jeuk, invetten helpt dan niet.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Chloorwater jeukt echt enorm. Ik heb het geluk dat ik vlakbij schoon buitenwater woon, en daar zwem ik. Geen jeuk (alleen in de winter als het echt koud en schraal is) en ook geen zwemmerseczeem.
    Mijn moeder had last van flinke allergieën en waste zich met gekookt regenwater met dode zeezout. Daarmee kon zij haar huid enigzins in toom houden. Ze sliep daarnaast met katoenen handschoenen en sokken met daaronder dikke crème op basis van vaseline met glycerine, zonder enige geur. Een hele toestand altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Helaas weet ik ook wat jeuk is, als kind al veel netelroos/galbulten.
    Toen jaren af en toen eens een paar bulten maar na de boosterprik een enorme allergische reactie. Na een paar weken ellende was het weer redelijk onder controle totdat ik een lange kuur antibiotica nodig had. Sindsdien is de netelroos nauwelijks te temmen. Twee kuren prednison gehad maar zodra ik stop is het weer mis. Verder heb ik een hele verzameling zalven en antihistaminica en sta ik op de wachtlijst voor de allergoloog, maar soms is het om wanhopig van te worden.
    Fijn dat de jeuk bij jou weer onder controle is, ik zou zeker niet stoppen met smeren. Zeker als het geen agressieve zalf is.
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb af en toe maandenlang last van netelroos met honderden bultjes. Je wordt er gek van. Dit komt van binnenuit. Ik probeer histamine arm te eten. Als het heel erg is zing ik kinderliedjes, blijkbaar brengt dit rust. Want stress door de jeuk helpt ook niet. Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb eczeem sinds mijn geboorte, ben er nooit over heen gegroeid 🤭. Zwemmen vind ik daardoor niet fijn.... Ik houd wel van heet douchen, dus dat doe ik zeker niet dagelijks. Op het moment gebruik ik veel uiercreme _ van de HEMA zonder microplastic, en ik heb altijd cortisonen creme in huis.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.