vrijdag 10 juni 2022

Die werkloosheid onder ouderen, is die wel zo spectaculair afgenomen?

Overal zouden de werkgevers in de rij staan voor nieuwe werknemers. Er wordt gedacht aan het rekruteren van broodnodige werknemers uit het buitenland en een uitzendbureau adverteert met dat zij bij jou komen solliciteren in plaats van dat jij ben hen komt vragen om een baan. Ze doen het andersom.
In het filmpje figureert een (piep)jonge man die thuis werkgevers ontvangt.
Dat lijkt heel aardig, maar ik vroeg me af of dat ook voor ouderen op gaat.
Liggen voor ouderen de banen ook voor het oprapen?

Ik vrees van niet, in een opiniestuk in de Volkskrant lees ik over een vrouw van 63 die goed gekwalificeerd is, maar die het niet lukt om een baan te vinden. Ze wordt niet eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Op zich verbaast het me niet. Jaren geleden, om precies te zijn in 2002, in het jaar dat ik in december 50 jaar werd, was het voor mij ook afgelopen met geselecteerd worden in sollicitatieprocedures. Ik had een tijdelijke aanstelling en had geen zekerheid of ik verlenging of een vaste baan zou kunnen krijgen. Ik solliciteerde nog even veel als in de jaren er voor, maar ik kreeg geen uitnodigingen meer. Ik had nog 17 jaar te gaan tot mijn AOW, maar ik was kennelijk "te oud" voor de arbeidsmarkt.

Misschien dat bijna 50-jarigen nu nog wel uitgenodigd worden voor sollicitatiegesprekken, en dat de leeftijdsgrens van oud en nutteloos voor de arbeidsmarkt iets opgeschoven is.
Ik hoop het voor alle ouderen die nu werkloos zijn!
Die lezen dagelijks in de krant dat er zo veel vraag naar personeel is en dat werkgevers voor werknemers in de rij staan.

Ben jij 50+ en heb jij als oudere ervaring met sollicitaties?

17 opmerkingen:

  1. Hoi Aaf, ik ben ietsje 50+ en op mijn 51e nog van baan gewisseld. Ik werk als woonconsulent (eerst bij woningcorporaties, nu bij een zorginstelling). Tot mijn verrassing kreeg ik daar na een jaar al een vaste aanstelling.
    Ik krijg iedere maand via linkedin wel recruiters die vragen of ik op zoek ben naar werk, maar dat gaat vaak over tijdelijke banen. Ik denk dat het erg van je ervaring en werkveld afhangt of je als 50+ nog uitgenodigd wordt.
    Ik zette overigens niet mijn geboortedatum op mn cv. Zagen ze natuurlijk wel dat ik in 1986 van de havo kwam....maar ik dacht, dan wordt ik niet meteen opzij geschoven.
    Groet, G ( nu bijna 53 jr)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben vorig jaar van baan veranderd, op mijn 58 ste, kon kiezen uit meerdere banen. Geen probleem voor mij dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben nog geen 50, maar manlief wel. Vorig jaar op zoek naar wat anders. Bijna overal wel op gesprek en inmiddels ook overgestapt. Ook constant recruiters in de mailbox. Wel technisch beroep, dat scheelt misschien. Ik hoor overal dat daar echt een gillend tekort aan is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn zus is 62 en heeft sinds twee weken een nieuwe baan, eerst op basis van 0 urencontract maar er is al gevraagd of ze het vaste contract van iemand wil overnemen als die over een jaar met pensioen gaat.
    Eerste sollicitatie was raak

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben dan " maar" 45, maar ben de afgelopen 12 jaar thuis geweest bij mijn gezin. Ik heb dus gesolliciteerd bij 2 werkgevers en kon kiezen uit 3 functies. Heel fijn , maar ik had niet verwacht sat het zo makkelijk zou gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het klinkt bijna absurd dat in deze tijd van gebrek aan arbeidskrachten mensen van 50+ toch niet worden opgeroepen op een gesprek! Ik vind dat best heel erg eigenlijk!

    N.B. Wist je dat je het vroegere emailabonnement van Blogger toch nog gewoon kunt gebruiken? Ik heb het op al mijn blogger blogs teruggezet : )

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn man heeft na twee jaar werkeloosheid een baan gekregen bij een overheid. Eerst gedetacheerd en daarna een vaste baan - in zijn kennisgebied nog wel. We hadden de hoop bijna opgegeven, want hij was toen 58 jaar. Ik ken verder niemand in die leeftijd die na langdurige werkeloosheid weer aan de bak komt. Misschien nu er zoveel vraag is, ik hoop het.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Na een enkel operatie op mijn 50ste kon ik mijn baan als verpleegkundige niet meer bijbenen.
    Ik heb toen gesolliciteerd bij een psychiatrische kliniek: ik kreeg een vast contract waar ik wel flink voor heb moeten onderhandelen, en een aanvullende opleiding als B verpleegkundige op hun kosten.
    Dit was 20 jaar geleden, maar de grens om de opleiding te mogen doen was 40.
    Belangrijk: je motivatie sterk naar voren brengen, en je verdiepen in het bedrijf of instelling. Lees het jaarverslag, de visie, hun doelstellingen en ambities, en haak daarop in. En houd je vaklitteratuur bij.
    Dan kom je er wel! Anne, 70 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toen ik op 62 jarige leeftijd voor drie jaar de WW in ging, heb ik gesolliciteerd en kreeg ook een cursus van UWV om te solliciteren.
    Omdat ik in de OR zat, waarbij de directie graag positieve mensen aan de onderhandelingstafel had, heb ik eindelijk nog cursussen gevolgd. Ik ben ook uitgenodigd door recruiters om te solliciteren. Ik ben eerlijk geweest en zei dat ik niet meer wilde. Buiten dat kreeg ik nog een uitnodiging om op gesprek te komen. Bah. Ik had genoeg geld, doordat ik toen nog een bed and Breakfast had met mooie reviews, moestuin bij de familie en jaren lang geconsuminderd.
    Aan het einde van de drie jaar heb ik rond Australie gevaren op een schip van de Holland Amerika Line. Heel mooi. Genoten en ik denk er met plezier aan terug. 17 mille kostte die reis me. Het was het waard. Mensen van boven de vijftig die nog willen werken na een leven lang gewerkt te hebben, die moeten echt lol hebben in hun werk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mensen van boven de 50 die nog willen werken?
      Sorry hoor, maar ik moet ook echt gewoon werken. Heb een studerende dochter en mag pas met 68 jr met pensioen. Iets eerder zal me wel lukken, ook door het consuminderen. En gelukkig vind ik mijn werk leuk.
      Maar je tekst leest of het een keuze is, bedoel je misschien niet zo hoor, voor iedereen.
      Voor heel wat 50 plussers is het geen keuze , groet, G

      Verwijderen
    2. Voor mij was het ook geen keuze om tot mijn AOW door te werken. Mijn pensioen is niet riant en dat was het al helemaal niet als ik voor mijn AOW daarvan geleefd had door met vroegpensioen te gaan. Dan had ik nu maar heel erg weinig pensioen over gehad.
      Dat mijn pensioen niet riant is, heeft te maken met de opbouw van mijn pensioen, ik heb 21 pensioenjaren, in plaats van de gebruikelijke 40. Ook werkte ik in die 21 pensioenjaren parttime, ongeveer voor 75%. Dat maakt nogal een verschil.

      Verwijderen
  10. Ook ik heb een positief verhaal. Op mijn 60e een baan, een jaar later een vaste aanstelling en nu inmiddels alweer 2 jaar gepensioneerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Helaas heb ik een verhaal dat niet zo is. Door een gat van een aantal jaren in mijn cv kan ik, nu ik 56 ben, niet aan een baan komen. Te oud wordt niet gezegd, maar ik werd tot nu altijd afgewezen. Ik wil graag werken want anders volgt bijstand. Hoe dan, denk ik vaak. Ik heb ervaring genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben bijna 55 maar heb al meer dan 10 jaar een vaste baan. Ik verwacht dat ik wel een andere baan zou kunnen vinden, de tekorten in het onderwijs zijn groot en ik heb veel ervaring. Maar ik heb dus geen ervaring met een afwijzing.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben al sinds 1996 in dienst en hoop nog tot mij pensioen te kunnen blijven. Want ik ben 55 en ik ben echt bang om op mijn leeftijd nog op de arbeidsmarkt terecht te komen om op zoek te moeten naar een nieuwe job. Lijkt me een hopeloze zoektocht namelijk ...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ook ik ben op mijn 60e nog van baan gewisseld. De keer ervoor was ik 48. Het kan dus wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ja hoor, we sukkelen er momenteel mee.. wordt er af en toe zo moedeloos van.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.