woensdag 22 juni 2022

Versoepeling van de bijstand komt er aan

De minister heeft aangekondigd dat de bijstandswet minder streng wordt.
Lees ook hier, op de site van de NOS.
Ik vind dat dit hoog tijd wordt!

Wat verandert?
Niet alle fouten mensen in de bijstand maken worden automatisch als fraude gezien en je mag ook cadeaus ontvangen zoals boodschappen. En als je tijdelijk werk hebt, en uit de bijstand gaat, is het daarna makkelijker weer om weer bijstand te krijgen. Verder wordt de wachttijd voor jongeren korter.

Nu mogen ze geen dingen doen die in geld gewaardeerd kunnen worden: oppassen, mantelzorg verlenen, schoonmaken bij hulpbehoevende buren, of spullen tweedehands verkopen bijvoorbeeld via Marktplaats. Ze mogen geen giften ontvangen ook niet van familie of van de voedselbank, geen geld en niet in natura.
Niet alle gemeenten zijn even streng in de interpretatie van de huidige wet. Maar er  zijn gemeenten die voor alle overtredingen van deze wet een boete opleggen.

De Volkskrant: " Als iemand in een crisissituatie tijdelijk bij een bijstandsgerechtigde intrekt, wordt de uitkering voortaan niet meer gekort. Het moet dan wel gaan om crisissituaties, bijvoorbeeld als iemand dakloos is of onderdak zoekt omdat er thuis sprake is van huiselijk geweld."

Hoe de versoepelde wet er uit gaat zien, dat moet nog verder worden uitgewerkt.
Wanneer mag een gift wel en wanneer is een gift te veel?

De uitersten zijn waarschijnlijk wel duidelijk. Je mag iemand best 50 euro geven voor zijn/haar verjaardag, maar mag 500 euro ook?
Mag je je dochter wekelijks een pak koffie geven als je bij haar op de koffie gaat? Of mag een wekelijks boodschappenpakket (vergelijkbaar met een pakket van de voedselbank) ook?

Wat vind jij van een versoepeling van de wet?

Nog even ter informatie, hoeveel ontvang je als alleenstaande (ouder)?
Je hebt vanaf 1 juli 2022 recht op €1.046,73 netto per maand + vakantiegeld.
Als gehuwden of samenwonenden met of zonder kinderen, heb je samen recht op €1.495,33 netto per maand + vakantiegeld.

39 opmerkingen:

 1. In België is het leefloon sinds vorige maand 1507 euro voor iemand met gezinslast, of je nu een partner hebt zonder inkomen of 1 of meerdere kinderen. Waarom ligt de bijstand voor alleenstaande ouders in Nederland lager?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naast bijstand hebben de meeste bijstandsgerechtigden ook recht op huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Daarnaast zijn er nog regeling om bijvoorbeeld kosten voor sportende kinderen etc. vergoed te krijgen. Dat alles bij elkaar is ook een soort inkomstenbron, wellicht is dat in Belgie anders?

   Verwijderen
  2. In België is er idd geen huurtoeslag (tenzij in enkele specifieke gevallen), kindgebonden budget of zorgtoeslag. We betalen maandelijks een veel lager bedrag aan de mutualiteit, daartegenover staat dat het bedrag dat je zelf moet betalen aan zorgverleners wel wat hoger ligt. En dat er van het bruto bedrag van werkenden al reeds een percentage wordt ingehouden om zorgkosten betaalbaar te houden.

   Verwijderen
  3. Even wat bedragen: maximale huurtoeslag 500 euro per maand, kindgebonden budget 100 euro per kind, zorgtoeslag 100 euro per maand. Dat maakt dat een bijstandspersoon in een sociale huurwoning met drie kinderen ongeveer 900 euro extra te besteden heeft. Daarnaast is er recht op allerlei potjes (vermindering gem. belasting, schoolkosten, geld voor zwemles, etc) Als je ietsje meer verdient dan het minimumloon dan heb je geen recht op dit soort dingen. Er wordt niet voor niets gesproken over de armoedeval. Dat maakt dat mensen niet extra gaan werken, ze gaan er letterlijk op achteruit. Ook huren mensen noodgedwongen wel in de vrije sector, maar boven een bepaald bedrag aan huur krijgt je niets aan huurtoeslag. Die mensen hebben het heel zwaar.

   Verwijderen
  4. 500 euro huurtoeslag? Droom gerust verder!
   En lang niet iedere gemeente is er een minimabeleid. Zeker niet als alleenstaande.

   Verwijderen
 2. Als in naar mijn zus ga heb ik altijd wel wat bij me. Ben er ongeveer 1x in de 2 maanden. Bewaar ook in de vriezer een persoons porties, neem een pak koffie mee en fles cola. Ik blij altijd slapen dus ze heeft ook extra kosten dan aan mij. Meestal halen we chinees en de overgebleven porties blijven natuurlijkm ook bij haar.
  Zou dus niet mogen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Strikt volgens de huidige regels kan een gemeente daar een problem van maken ja alhoewel je in dit geval goed kunt verdedigen dat je eigenlijk enkel kosten vergoed die voor jou gemaakt worden en je niet twee keer per week uit eten betaalt dus het zal wel meevallen.

   Verwijderen
  2. Maar dat is toch onzin. Als ik ga logeren bij iemand die niet in de bijstand is, breng ik ook het eea mee. Halen we eten dan betaal ik natuurlijk mee. Etc. Etc.

   Verwijderen
 3. Wat denk je van de toeslagen die er bijkomen? Dan kom je toch aan een aardig bedrag. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal je nog eens flink tegenvallen!
   Waarom is er huur en zorgtoeslag? Omdat die kosten te hoog liggen voor iemqnd in de bijstand.

   Verwijderen
 4. Totaal niet met je eens Aaf. Werkt alleen maar meer misbruik in de hand. En gefraudeerd wordt er. Weet zo om me heen al een aantal gevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat is fraude? Mensen die al jaren in de bijstand leven, leven onder grote stress. Stress is heel ongezond, daar wordt een mens ziek van. Dat kost de samenleving (veel) geld. Wat is fraude?Als je elke week een tas boodschappen krijgt, of als je honderden euro per maand zwart verdient, daar zit een groot verschil tussen. Het feit dat we voedselbanken hebben, toont al aan dat de uitkering te laag is. En al jaren lang knibbelt Rutte er elk jaar wat af.

   Verwijderen
  2. Iedereen denkt altijd frauderende mensen te kennen maar niemand doet er iets aan.
   Wat is frauderen als je een bijstandsuitkering hebt? Tuin van moeder onderhouden in ruil voor wat boodschappen, nieuwe schoenen of €25?
   Krantenwijk voor iemand lopen en ‘zwart’ betaald worden?
   Ik denk als ik over fraude hoor: men ziet de splinter in het oog van een ander maar niet de balk in eigen oog!
   Thea

   Verwijderen
  3. Even afgezien van de discussie over wat nu precies fraude is en of het versoepelen van bijstandsregels dat ook echt in de hand werkt vind ik dat er vaak zo ontzettend hard geoordeeld wordt over mensen die aan de absolute onderkant van de economische ladder wel eens proberen op creatieve manieren net iets meer ruimte voor zichzelf te creëren terwijl er aan de top van die ladder massaal voor tonnen of zelfs miljoenen gemeenschapsgeld gesjoemeld wordt en we dat collectief maar een beetje langs ons laten afglijden. Rare beesten eigenlijk, mensen.

   Verwijderen
 5. De bedragen die je noemt, zijn voor mij mijn inkomen voor dagelijks zwaar werk doen. Ik heb geen energie meer om daarnaast nog wat bij te verdienen door ergens nog zwart te beunen. Ik vind de bijstand al prima zoals die is eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan verdien je minder dan het minimumloon, vreemd. Bovendien heb je recht op allerlei toeslagen!
   Thea

   Verwijderen
  2. Misschien moet je ook de bijstand in?

   Verwijderen
  3. Jij vindt de bijstand prima zoals die is...
   Uiteraard omdat je er zelf niet mee vandoen hebt.
   Degene die chronisch ziek zijn en daardoor al tig jaar in de bijstand zzitten zouden heel graag met u willen ruilen!
   Alleen al om van dr stress af te zijn.

   Verwijderen
 6. Ik wens de regering veel wijsheid toe. Er is voor allebei de manieren wat te zeggen. Zowel wel als geen boete bij de dingen in jouw blog genoemd. Wij leven samen als 70 jarige man en 60 jarige vrouw momenteel van een aow van netto 851 euro en een klein aanvullend pensioentje per maand. Met een afbetaald huisje. Waarvoor ze vele jaren krap hebben geleefd en waardoor we nu niet in aanmerking komen voor enige aanvulling. Ik zou ook wel willen dat iemand een keer een tas boodschappen mee zou brengen. Met andere woorden. Ik vind het sowieso vervelend om te horen dat er mensen in dit land zijn die moeten leven van de aanwezigheid dan wel de aanwezigheid van meer vermogenden die wat kunnen en willen schenken.
  Het lijkt me beter dat algeheel de uitkeringen en minimumloon iets wordt opgetrokken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo weinig? Hoe kan dat?
   Thea

   Verwijderen
  2. Het punt is dat ik niet werk (kan werken) en nooit gewerkt heb. Ik heb pas recht op AOW over 7 jaar. We kunnen aanvulling krijgen uit de bijstand, maar dan komt er weer schuld op ons afbetaald tussenwoninkje. Zo komen we met zorgtoeslag nog niet aan het minimum. Maar we kunnen wel andere bezittingen verkopen op marktplaats om nog rond te komen. Ik zou een gezinsinkomen van 1500 per maand heel riant vinden. 1200 ook, omdat er geen hypotheeklasten meer af hoeven.

   Verwijderen
  3. Voor 2015 kon iemand nog partnertoeslag aanvragen maar dat is jammer genoeg afgeschaft. Sterkte!

   Verwijderen
 7. Vooral voor alleenstaande ouders met pubers is het heerlijk dat de regels iets versoepeld worden.
  Nu nog al die toeslagen eraf en gewoon een vast bedrag voor de bijstand, een basisinkomen dat je kunt besteden naar eigen inzicht.
  Voordeel: minder fraude, minder stress.
  En als jij bijvoorbeeld je nichtje in huis wil nemen omdat het thuis niet meer gaat, niet meteen korten. Prima! Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Door ziekte heb ik helaas een wia/bijstandsuitkering. Ik leef sober en om "luxe" geef ik niet. En ik kom echt niks te kort, en heb van jongs af geleerd maar een buffertje geld op te bouwen. Een tip van mij is om bijvoorbeeld 1 euro in de week te sparen, aan het eind van het jaar zijn het er wel 52!
  Als je een gezin met kinderen hebt, dan wordt het een heel ander verhaal. Denk maar aan schoolspullen, schoolreisjes, sport, kleding, verjaardagscadeautje enz. Daarbij is het leven in korte tijd veel duurder geworden.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan ook rond komen van mijn wia/ bijstandsuitkering. Maar een paar tientjes extra zouden welkom zijn. Vooral met de steeds hogere kosten voor boodschappen en energie.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, je komt rond, maar een tegenvaller is vaak moeilijk op te lossen.
   Een kaar zo leven of 3jr, dat kan iedereen wel. Het wordt een ander verhaal als je dat 10jr of langer moet doen. Wasmachine en/of koelkast gaan ook een keer stuk. En nee, die krijg je hier echt NIET via bijzondere bijstand. Net zo min als bindrage medische kosten; eigen bijdrage etc!.

   Verwijderen
 9. het trieste is,dat je iemand,die het goed heeft van alles mag geven. Maar iemand in de bijstand niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Izerina. Maar waarom zou je iemand in de bijstand niet iets geven, als dat zo uitkomt ? Ik zou dan heus niet de regeltjes eerst nalezen.
   Wil ook even vermelden dat er in Nederland een behoorlijk goed systeem is betreft sociale uitkeringen. Woon een aantal landen verderop, waar deze dingen echt minimaal zijn en verbaas me weleens over het geklaag.

   Verwijderen
  2. Daar kun je pas echt over oordelen als jezelf jarenlang in die situatie zit!
   U bedoelt het vast niet verkeerd, neem ik aan. Maar het valt mij op dat mensen die zelf in een betere positie zitten er wel erg makkelijk over denken.

   Verwijderen


 10. Mijn tuintje moest heel hard nodig opgeknapt worden, vonden mijn vrienden. Zij hebben een actie opgezet voor materiaal en geld. Maar eerst hebben zij bij de gemeente aangegeven wat de plannen waren en of het mocht volgens de bijstandsregels. Dit was echter geen bezwaar. Het is denk ik heel verschillend per gemeente hoe ze met de regels omgaan. Maar je moet geen misbruik van de regels maken en duidelijk aangegeven wat de bedoeling is. Je kunt een ja of een nee krijgen, maar daar moet je je dan wel aan houden. Want eerlijkheid duurt het langst!
  Nu geniet ik iedere dag van mijn heerlijke plekje, met grote dank aan mijn vrienden en de gemeente!
  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weet je wat stress geeft als je in de bijstand zit? eens keer jaar moet je onverwacht je laatste 3 bankafschriften inleveren. En als ze daarop maar iets anders zien als de normale afschrijvingen of inkomsten, dan mag je op gesprek komen.
  Een voorbeeldje: Ik haal mijn boodschappengeld op maandag van mijn betaalrekening. Is er daarvan iets over dan spaar ik dat op en stort het eens per jaar op mijn rekening.
  En daarvoor mocht ik een verklaring op het gemeentehuis komen af leggen waar dat geld vandaan komt. Vervolgens houden ze je weken in spanning of het niet gekort wordt op je uitkering. Alles kwam in orde, maar wat een stress geven zulke dingen.
  en ja, ik ben de anoniem van de reactie hierboven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom misschien beter niet terugstorten maar opzij leggen en daar bijv noodzakelijke kleding, ondergoed etc van kopen?
   De afschrijvingen zijn totaal niet interessant voor ze, enkel wat er bij komt. Je mag de bankafschriften ook zwart maken. Stel er staat bijv etos AF €3.50, dan maak je etos zwart.
   Waar je je geld aan uitgeeft is uw zaak zolang je rondkomt en je inkomsren/uitgave patroon klopt.

   Verwijderen
  2. Nee, ik stort mijn spaarpotje niet meer terug op mijn rekening. Ik heb mijn lesje geleerd. Maar dingen doorstrepen op een bankafschrift: geloof maar niet dat de gemeente dáár genoegen mee neemt. Controle is goed, maar je moet daarna nog weken wachten voor je antwoord krijgt en juist dát zorgt voor veel stress.
   Maar verder heb en mag ik niet klagen, en ben heel dankbaar dat er een bijstandsuitkering is, nu ik niet meer kan werken. Er zijn maar weinig landen in de wereld waar alles zo goed geregeld is.   Verwijderen
  3. Gemeenten zijn er erg goed in om je plichten te vertellen maar je hebt het recht om zwart te maken waar je gepint hebt bijv.
   Zou wat zijn...koop je een keer iets bij een erotische webshop, staat dat op je bankafschrift...
   Langdurige bijstand zorgt inderdaad bij veel mensen voor chronische stress.
   Helaas zijn er mensen die door ziekte in de bijstand ziten en zij zitten daar dan langdurig in.
   Inderdaad hier is het dan goed geregeld.

   Verwijderen
  4. Ik ga het proberen om dingen zwart te maken. Ik ben heel benieuwd!
   Nu koop ik wel nooit bij een erotische webshop...

   Verwijderen
  5. Bedragen wel laten staan :)

   Verwijderen
 12. Wat als ze alles stopzetten, bijstand, uitkeringen, toeslagen. En met dat geld huur en vaste lasten betalen voor hen die onmogelijk zelf hun geld kunnen verdienen. En dan een normaal bedrag leefgeld. Op is op. Geen mogelijkheid geven tot het maken van schulden, door een persoonlijke lening oid. Geen gezeur met teveel of verkeerd ontvangen bedragen en daardoor boetes. Geen achterstanden op zorgtoeslag, huren etc.. En een normaal bedrag voor leefgeld is te beredeneren. Voor kinderen in deze situaties gratis sport en schoolreisje, maar dat moet dan ook gelden voor kinderen die voorheen het wel goed hadden maar waarvan de zaak van de ouders (bijna) failliet is. Die kinderen kunnen nu niet sporten. Geen enkel kind kan hier namelijk wat aan doen.

  Ik begreep dat r wat ervaringsdeskundigen zijn, wat zouden die daarvan vinden? En wat zou dan schappelijk leefgeld zijn? Huur, zorg, gas water en licht betaald..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn genoeg mensen die al jaren in de bijstand zitten en juist daardoor heel goed met hun geld om kunnen gaan.
   Wat u lijkt te bedoelen komt een beetje op hetzelfde neer als bewindvoering ofiets dergelijks.
   Daar ben ik tegen. Dat voelt voor mij als een gevangenis. Ik wil niet om mn eigen leefgeld moeten schooien als ik een broek nodig heb of medicatie.
   Voor mensen die niet met hun geld om kunnen gaan zijn er al opties. Daarnaast heb ik géén hoge pet op van bewindvoerders aangezien je altijd ZELF verantwoordelijk blijft (tenzij je beschermingsbewind hebt geloof ik). Ik zou daar zoveel stress van krijgen en continue alles dubbel checken dat ik het beter zellf kan doen.
   Ik kan zeer goed mijn financieën beheren en kijk naar koopjes.

   Geen toeslagen uitbetaald krijgen maar directe verrekening met huur en zorgverzekering heb ik geen bezwaar tegen.
   Maar niet dat een gemeente dat voor mij al inhoudt....als dat fout gaat, want ja ook daar worden fouten gemaakt, kun je er alsnog achteraan gaan en het oplossen.
   Voor mensen waarbij dat niet zelfstandig kan is er o.a. bewindvoering.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie, ik ben daar nl echt benieuwd naar. En ik bedoelde idd overmaken rechtstreeks naar de ontvangende partij van huur, zorg etc. etc .

   Qua leefgeld heb ik me niet goed uitgelegd. Ik bedoel dus wel net als nu in 1x een bedrag, maar enkel voor die dingen waarmee je geen achterstand oid kan opbouwen.

   Tuurlijk en gelukkig, zijn er genoeg mensen die wel goed met geld om kunnen gaan in de bijstand, maar ook bij mensen die 5000euro per maand verdienen heb je mensen die het opmaken.

   Daarom was ik benieuwd welk bedrag, vrij te besteden, aan eten, dieren, verzorging, vervoer, kleding, hobby, sport, uitje, cadeautje etc.. per maand zou dan reeel zijn?

   Dus niet zoals bij een bewindvoerder verantwoorden wat je met 50e doet.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.