dinsdag 21 juni 2022

Afhandeling nalatenschap gaat moeizamer dan gedacht

Nalatenschap moeder 10 jaar geleden vrij simpel
Bijna tien jaar geleden overleed mijn moeder, in oktober 2012. Mijn broer en ik waren de erfgenamen en ik handelde de nalatenschap af. Ik deed voor de erven (mijn broer en ik dus) belastingaangifte, ik handelde het financiële deel van de crematie af en betaalde uit de erfenis een deel van de uitvaart omdat de verzekering niet voldoende dekking gaf.
In mijn herinnering had ik al vrij snel toegang tot de bankrekeningen en de spaarrekening. Dat komt waarschijnlijk doordat ik al gemachtigde was en mijn gegevens al bekend waren bij de banken. Ik deed al jaren de belastingaangifte en deed sinds het overlijden van mijn vader in 1993 de financiële administratie van mijn moeder. De notaris maakte een verklaring van erfrecht en ik kon al snel aan de slag.
Al snel hadden mijn broer en ik elk de helft van de erfenis, na aftrek van de kosten. Ons erfdeel zat ruim onder de vrijstelling voor erfbelasting en toen was het klaar!

Moeizamere afhandeling nu

Ik heb het nu op mij genomen om namens mijn dochters de nalatenschap van mijn ex-partner af te handelen.
Zij hebben elk een gezin met kleine kinderen en banen, ik heb veel meer tijd, ik ben met pensioen. Dochters erven en ik niet.
Ex-partner overleed op 7 mei jl en hij had een beschermingsbewind bij een bewindvoerder. 
Sinds de start van de bewindvoering in het jaar 2000, had ik geen bemoeienis meer met zijn financiën, dat deed de bewindvoering, maar die blijkt te stoppen op het moment van overlijden.
Dochters en ik hadden geen idee hoeveel geld er was. Wel dát er wat vermogen was, want dat had hij van zijn ouders geërfd, maar hoeveel? En bij welke banken?
De bewindvoering eiste een verklaring van erfrecht via een notaris. Anders werd er geen opening van zaken gegeven.
Een nogal hoge uitgaaf, je bent bijna 500 euro kwijt!
De verklaring van erfrecht kwam er op 24 mei. Toen heb ik meteen per mail de verklaring naar de bewindvoerder gestuurd. Op  31 mei kwam een antwoord, met een overzicht van de recente tegoeden op 2 bankrekeningen en een spaarrekening.
Ik moet zeggen dat die opening van zaken nogal summier is. Het waren wat bankafschriften over de laatste 10 weken. Maar goed, daar stonden gegevens in van lidmaatschappen, abonnementen en verzekeringen die opgezegd konden worden. En de bankrekeningnummers, zodat er contact opgenomen kon worden met die banken om toegang te krijgen tot de tegoeden.
Alles is nu opgezegd, maar toegang tot de rekeningen heb ik nog niet. De Rabobank meldt dat ze het heel druk hebben en dat het wel even duurt voordat ze antwoord geven. Van de ING heb ik nu formulieren die ik moet invullen, ondertekenen en naar een kantoor brengen.

Ik hoop dat het niet al te lang duurt, want er moet nog zorgtoeslag over de maand mei terugbetaald worden en dat kan ik nu niet doen, tenzij ik het voorschiet van mijn eigen rekening en ik heb al meer onkosten voorgeschoten.
Bij de nalatenschap van mijn moeder was het niet nodig om geld voor te schieten.
Op zich niet erg hoor, dat het nu nodig is, ik heb voldoende geld om dat tijdelijk voor te schieten, maar ik had het niet verwacht.
Nu maar afwachten hoe snel ik bij de rekeningen kan en of er nog belastingaangifte moet worden gedaan. Ik ga er wel van uit en vraag bij het UWV en de banken een jaaropgave, zodat ik die kan gebruiken als het nodig is.

21 opmerkingen:

 1. We zijn een jaar bezig geweest om alles af te handelen na het overlijden van mijn moeder belasting aangifte jaaropgaven ect

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk zeker dat er nog belastingaangifte gedaan moet worden. Ik deed dat een paar jaar geleden met het formulier F. Het komt misschien automatisch, en anders moet het aangevraagd worden. Het formulier is best een dik pakket met 50 pagina's, maar die zijn bedoeld om ook in hele ingewikkelde gevallen aangifte te kunnen doen (de overledene was eigenaar van een huis én van een bedrijf én had schulden én én én ...). Als de situatie eenvoudiger is, ga je van de ene naar de andere pagina volgens de instructies en heb je uiteindelijk misschien vijf pagina's die je echt deels moet invullen. Dat lukt je vast wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat het verstandig is om een afspraak te maken met die bewindvoerder en daar meer inzicht en overzicht te vragen. Zij moeten ook beschikken over de jaaropgave en eventuele belastingaangiften van de afgelopen jaren. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naar aanleiding van je reactie heb ik de bewindvoerder via de mail gevraagd om kopieën van de belastingaangiften over 2020 en 2021. En ik had ze binnen een paar uur in mijn mailbox. Ik heb geen klachten over de bereidwilligheid 👍

   Verwijderen
  2. Fijn, dat er zo meegewerkt wordt en dat je iets aan mijn reactie hebt gehad.

   Verwijderen
 4. Wat een warwinkel aan regels. Succes en geduld gewenst

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb niet zo'n hoge pet op van bewindvoerders...mede door de inhalige niet goed werkenden die ik in dit vak tegenkwam. Annemieke van het blog Mijmeringen schrijft er ook wel eens over.
  Fijn dat je deze afhandeling van zaken voor je dochters kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onder bewindvoerders heb je ze ook die in een gouden lijstje thuishoren. Een vriendin van mijn vrouw kreeg (op eigen verzoek) een bewindvoerder toen haar inmiddels overleden man getroffen werd door een hersenbloeding, omdat ze zichzelf een 'financiële onbenul' vond en er nog een klein kind was dat veel aandacht nodig had.
   De eerste hield haar ultrakort, terwijl de reden dat ze er een wilde gewoon was dat ze nooit echt geleerd had hoe om te gaan met geld; haar man deed dat allemaal en zijn vond dat wel gemakkelijk. Ze kreeg leefgeld en ieder extraatje moest zwaar bevochten worden en hoe haar financiële situatie werkelijk was; ze kreeg geen enkele informatie daarover. Na jaren kreeg ze een andere en die kwam tot de onthutsende conclusie dat zijn voorganger niet anders gedaan had dan zijn bewindvoerdersgage op te strijken en wat over was, werd op een bankrekening gestort.
   De nieuwe bewindvoerder was iemand die met haar meedacht, adviseerde en zo nodig achter zaken aanging en haar stap voor stap financieel zelfstandig maakte. Iemand voor een gouden lijstje dus.

   Verwijderen
 6. Ik heb wel vaker gehoord dat bewindvoerders niet goed bereikbaar zijn/dingen juist erger maken. Stel dat jij geen geld achter de hand had, en je die 500 niet had. Wat dan? De erfenis kan dan niet geclaimd worden o.i.d.? Bizarre gang van zaken. Wel fijn dat je dochters dit niet hoeven te doen! Emotioneel is het ook pittig om een nalatenschap af te handelen, dus daar help je ze ook mee. Zal vast een hele steun zijn. :)
  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn zus handelde alles, samen met haar zoon af, toen zijn vader overleed.
  De bewindvoerder moet je alle gegevens overhandigen want het bewind voeren is gestopt.
  Jammer genoeg hoorde deze bewindvoerder bij de ‘inhaligen’ zodat het veel extra tijd gekost heeft om alles uit te zoeken.
  Ik hoop dat het bij jou wat voorspoediger verloopt!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind dat dat het bij jou best nog snel gaat met de verklaring van erfrecht en de gegevens van de bewindvoerder. Ik heb zelf bij mijn broer 3 maanden moeten wachten voor ik een verklaring van erfrecht had en met de bewindvoerder heb ik nog nooit contact mee kunnen krijgen. Wel bleek via een collega dat zij nog niets had stopgezet en heb ik al twee daarom voor de 2e keer de akte van overlijden moeten sturen. Ik maak me daarom echt zorgen hoe ik correct ik het dossier overgedragen krijg ook als ik zie hoe dat bij jou is gebeurd.
  Theresia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een drama kan het soms zijn. Bij afhandeling erfenis schoonma liep alles vlot, behalve het opzeggen van de rekening bij de Triodosbank, waar nog 5 euro opstond oorspronkelijk. Inmiddels stond hij in het rood door de maandelijkse kosten betaalpas. Daarvoor wilden ze een verklaring van erfrecht (500 euro). Die hadden we nergens anders voor nodig, dus dat leek ons zonde geld. Uiteindelijk heeft mijn man gedreigd social media in te schakelen (hij heeft aardig wat volgers op Linked In, dus dreigement had wel basis). Dat hielp, rekening werd opgezegd en we kregen excuus en een bos bloemen. Het heeft maanden gekost op een moment dat je wel wat anders aan je hoofd hebt, grrr. Sterkte met regelen Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Succes! Let erop dat je alle bedragen die je voorschiet zorgvuldig documenteert, maar dat zit vast goed ;). Ik heb meerdere nalatenschappen helpen afwikkelen van mensen die toen ze overleden ergens intern in de psychiatrie woonde en wiens erven niet in staat waren dat zelf te doen. Als er een bewindvoerder in het spel was kostte het altijd heel veel moeite. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat dat elke bewindvoerder te kwader trouw is, vooral beschermingsbewind is vaak een hele prettige regeling die bij leven veel zorgen wegneemt voor mensen en hun naasten en het komt zelden voor dat ze tegenwerken om er zelf beter van te worden, meer vanwege een starre houding ten aanzien van hun zorgplicht.
  Mare

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb dat je dochters de erfenis onder voorbehoud hebben geaccepteerd, anders moeten zij de evt. Schulden aflossen.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een zuivere aanvaarding met alles er op en er aan.

   Verwijderen
  2. Dan hoop ik dat er geen onverwachte schuldeisers zijn.
   Sterkte met het afhandelen. Het gaat je lukken.

   Verwijderen
  3. Ik kende hem vanaf 1978. Al heel lang dus! Ik heb er alle vertrouwen in dat er geen schulden zijn en er alleen een erfenis verdeeld hoeft te worden. Afgezien dan teveel ontvangen zorgtoeslag over de maand mei. Die 3 weken zorgtoeslag moeten wel terug, daar was geen recht meer op.

   Verwijderen
 12. Super knap dat je dit allemaal op je neemt, dat je het doet en ook kan. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Houd alles goed in de gaten. Een vriendin van mij haar broer is overleden een paar maanden terug en ook hier is een bewindvoerder bij betrokken. Ze heeft een en al ellende terwijl ze afstand heeft gedaan van de erfenis. Uiteindelijk heeft ze een advocaat moeten nemen want de bewindvoerder maakt de ene fout na de ander. Sterkte!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Succes! Mijn moeder is in januari overleden en binnen 5 maanden is alles afgehandeld door de notaris inclusief huis verkocht. Dat geeft enorme rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn ervaring is dat de ING heel snel en prettig afhandelt. Er is een speciale afdeling voor en ze gaan met begrip om met je vragen. De ABN bank vond ik een bureaucratisch drama en de RABO heb ik recent weer ervaren heeft de administratie helemaal niet op orde. Succes met het afhandelen. Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.