vrijdag 22 juli 2022

Opnieuw een gratis pakket mooie, biologische groente!!

Afgelopen woensdag, toen het knap warm was, haalde ik opnieuw een pakket biologische groente voor een week, vers van het land. Weer gratis, er is al voor betaald door vriendin die op vakantie is.

Wat was er deze keer?
Ik nam mee:

aardappel, 850 gr
broccoli, 175 gram
spitskool, 630 gram
tuinbonen, 690 gram
rucola, 75 gram
bosui, bosje met vrij grote uien, niet alleen stengels
snijbiet, 380 gram
knoflook, 4 bollen
koolrabi, 1350 gram

De koolrabi is enorm, maar is niet houtig en vezelig geworden. Ik eet plakken koolrabi op brood.
De rucola daarentegen is een beetje te veel doorgegroeid. De onderkant van de stelen is taai en hard, de rest is heerlijk. Die stelen snijd ik er af, de rest is prima eetbaar.

broccoli

een van de grootste bosuien

12 opmerkingen:

  1. Met rucola kun je ook een lekker stamppotje maken. Met aardappel, zongedroogde of gemarineerde tomaatjes en evt kaasblokjes.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat lekker en nog gezond ook Aaf! En natuurlijk budgetvriendelijk. Zo kun je flink besparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is een geweldig mooi pakket. Wat een gezondheid en variëteit.
    Begin dit jaar heb ik last gehad van ? . In ieder geval leverde dat levenslang pillen op en het duurde lang voordat ik op gang was en ook een langzamere start van de moestuin. Nu gaat het wel. Maar gisteren, dankzij de regen heb ik een dag rust genomen. Hard nodig want ik had een 7-daagde werkweek en stond de hele week aan.
    De tuinbonen heb ik begin deze week gerooid. De kolen waren heel goed dit jaar en gelukkig staan er al weer nieuwe kolen in wording te groeien. Ik besloot om dit jaar geen broccoli, maar wel veel spitskool, witte kool en knolletjes te eten.
    Ik kocht bio zaden en ondanks mijn gewoonte tegen de knolvoet een schep kalk onder de planten te doen, heb ik nu knolvoet bij de witte kool! Dat betekent nooit meer kolen op die plek, tenzij ik weer een andere knolvoet bestendige soort zaad te nemen, maar die zijn niet bio. Niet alle zaden zijn in dure bio varianten te krijgen, er zit gewoon weinig in een zakje. Ik kocht voor €150 zaden en geënte tomaten en komkommerplanten en voor €300 meststoffen en potgrond.
    Kortom, een heel mooie opbrengst. Een bosui is een te vroeg geoogste gewone ui. :-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het duurt ongeveer 8 tot 10 jaar voordat knolvoet verdwenen is uit de grond. Dus houdt heel goed in de gaten waar je nu knolvoet hebt en zet daar de komende jaren geen koolgewassen.
      Zo ver ik weet zijn alle koolgewassen gevoelig voor knolvoet en is er nog geen zaadgoed dat hiertegen bestand is.

      Verwijderen
    2. De eerste knolvoet resistente zaden zijn op de markt gebracht. Is nieuw.

      Verwijderen
  4. Wat een heerlijk bruikbaar pakket!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je vriendin verdient hier een grote bos (biologische) blommen voor!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is het wel broccoli? Met die lange stelen lijkt het meer op bimi

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is het een vast pakket dat je meekrijgt, of heb je keuze? Wij hebben in het verleden ook een periode een biologisch pakket gehad, maar daar zat altijd heel veel bladgroente in. Dat werden we een beetje zat. De kwaliteit en smaak vonden we wel erg goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, het is geen vast pakket. Ik had ook kunnen kiezen voor bietjes, uien, meer snijbiet of meer tuinbonen of meer aardappels, maar de hoeveelheid die ik koos, leek mij genoeg, anders krijg ik het niet op!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.