maandag 8 augustus 2022

Geen leuke energieoverstapjes meer!

Tot een jaar geleden stapte ik ieder jaar over naar een andere energieleverancier.  Er waren een heleboel leveranciers waar ik uit kon kiezen en dan stapte ik weer over naar een leverancier met de voor mij voordeligste deal. Altijd een vaste prijs voor stroom en gas, met een vast tarief. Vaak werd bij overstap een mooie bonus in het vooruitzicht gesteld. Die bonus, ook wel cashback genoemd, zorgde voor extra lage maandelijkse voorschotten. Vorig jaar stapte ik over en werd mij 200 euro beloofd aan het einde van het jaarcontract.

Maar nu is het afgelopen met die voordelige overstapjes. En een cashback is er al helemaal niet meer bij.
Ik verwacht niet dat de gas- en stroomprijzen zullen dalen, integendeel. Als ik de kranten goed lees, dan zou het zo maar kunnen dat de prijzen nog een keer over de kop gaan en dat alles nog een keer dubbel zo duur wordt! Volgens de kranten komen de gas- en stroomkosten voor een gemiddeld gezin op 5000 euro per jaar. Dat is dus €416 ,- per maand. Dat is erg veel als je maar weinig te besteden hebt.

Begin november loopt mijn contract af. Als ik nu op een vergelijkingssite kijk, dan is er maar 1 aanbod en dat is een duur aanbod. Véél duurder dan het lopende contract. Ik heb nu een contract waar ik in de toekomst waarschijnlijk alleen van kan dromen. Ik betaal nu per m3  €1,0032 en per kWh 0,2659 en dat is inclusief belastingen en variabele leveringskosten. Bij mijn verbruik komt deze prijs neer op verbruikskosten + netwerkbeheerkosten van ongeveer 40 euro per maand.
En die prijs geldt dan tot begin november en dan begint de ellende.

Als je nu over wil stappen, dan moet je gaan kijken op de site van diverse energiebedrijven, dan kan het overstappen wel. Soms alleen telefonisch of soms via de site.
Maar hoe dan ook, ik denk dat ik moet rekenen op 150-200 euro per maand. Helaas! Hopelijk helpen mijn zonnepanelen om de kosten wat te drukken.

Voor mij is het niet rampzalig.
Helemaal niet.
Ik heb genoeg inkomen door AOW en een klein pensioen + nog wat reclame-inkomsten van dit blog.
Ook dankzij de al in 2017 volledig afgeloste hypotheek heb ik lage woonlasten.
Ik kom door de hoge energieprijzen niet in de schulden, maar veel anderen wel degelijk!

Het schijnt dat er veel energie-armoede aankomt. Dat mensen moeten kiezen tussen het verwarmen van hun huis of voldoende eten. Nu valt het nog wel een klein beetje mee, want nu hoef je je  huis nog niet te verwarmen en hebben vrij veel mensen nog een vast en goedkoop contract, maar binnen afzienbare tijd heeft niemand meer een vast contract en lopen de gasprijzen misschien wel op tot
5 of 6 euro per kuub. Dan zijn het juist de mensen met een laag inkomen in een slecht geïsoleerde huurwoning en zonder zonnepanelen die aan het kortste eind trekken en de hoofdprijs betalen voor energie.

Op dit moment is de hoogste prijs die ik kon vinden €3,99 per m3 en de laagste prijs €2,55 per m3. En stroom kost nu tussen €0,50 en €0,98 per kWh. Dit zijn de prijzen per 1 augustus 2022.
Mijn aanbieder vraagt nu €2,66 per m3 en €0,60 per kWh. Misschien bieden ze me wel een leuk verlengcontract aan.  Maar vrijwel zeker zonder vaste tarieven, alleen met variabele tarieven en zonder cashback.

25 opmerkingen:

 1. Ja jij was goed in het vinden van overstapvoordeeltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag ging ons nieuwe contract in, maar we hadden geluk met de leverancier waar we zaten want we kregen toch een vast tarief aangeboden. Dat was enkel mogelijk voor bestaande klanten. Ik heb wat prijzen vergeleken maar het was nog een gunstig tarief ook (relatief gezien).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb vorig jaar oktober tegen alle adviezen in een 3 jarig contract afgesloten. Mensen adviseerden mij om te wachten want de prijzen zullen wel weer dalen. Gelukkig heb ik niet geluisterd. Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meer door minder8 augustus 2022 om 08:49

  Met de stroom die over is kan je elektrisch bij verwarmen. Laat een split airco plaatsen voor de woonkamer dan gebruik je de elektriciteit optimaal daar ze minimaal 4x zoveel thermische energie leveren als ze aan elektriciteit verbruiken daar ze een COP van minimaal 4 hebben. (Kijk op de blog van snor hoe dat werkt)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep hebben wij ook gedaan en we hebben een infrarood paneel geplaatst wat via een app bediend kan worden . Zo start ik het paneel om 4 uur en als ik dan thuiskom is het behagelijk. Idem dito met de airco in de slaapkamer maar dan om te koelen.
   Wel hebben wij voor en achter op ons dak zonnepanelen om het maximaal te benutten . Een warmtepomp is ivm de leeftijd van ons huis geen optie .

   Verwijderen
 5. Half juli liep mijn vaste contract met Essent af. Vorig contract was bij Delta en daarvan had ik in februari een brief gekregen met aanbiedingen als ik terug naar hen ging. Maar die golden dus niet meer toen ik erover belde 1 juli.
  Van Essent had ik half juni een aanbieding voor verlenging vast contract gekregen per e-mail. Toen in 1 juli serieus ging kijken wat ik wilde doen bleek dat een op=op aanbieding te zijn, stond er niet bij en ook niet dat ik voor een datum moest reageren.
  Na wat doorvragen ging bleek dat er af en toe nog steeds aanbiedingen kwamen en kreeg ik 2 dagen later de offerte voor vaste tarieven voor weer een jaar. Bij Delta kon alleen variabel en de tarieven waren vrijwel hetzelfde. Delta zal in najaar wel omhoog gaan. Dus de vaste bij Essent afgesloten. We gaan van 125 naar 248 euro per maand. Het is niet anders en wij komen er gelukkig ook niet door in problemen maar met alle andere prijsstijgingen blijft er minder over voor extra's.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Was vorig jaar bezig met overstappen naar Budget Energie. Het voelde niet goed, dus heb ik een drie jarig contract bij de huidige leverancier Greenchoice afgesloten. Zij waren toen blij met mijn besluit. Ze hadden natuurlijk al gezien dat ik jaarlijks overstapte.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ons contract loopt begin december af, vorig jaar gingen we ook al flink omhoog, dus ik kijk er niet naar uit. We hebben wel heel veel zonnepanelen, maar ook twee elektrische auto's die daarvan snoepen, dus we gebruiken sowieso meer stroom dan de panelen leveren.
  We verwarmen ons (grote) huis met gas. Hier zullen we echt kritischer naar moeten kijken. Het is allemaal erg onzeker. Wij kunnen het vooralsnog betalen zonder echte problemen, maar ik heb zo te doen met de mensen die hierdoor echt keuzes moeten maken binnen hun eerste levensbehoeften. Het leven is er in korte tijd een stuk moeilijker op geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ons contract liep in april van dit jaar af. Ons voorschot ging precies €99 omhoog. We gaan de 4 koudste maanden (november t/m februari) naar Australië en neem ik aan dat we het hiermee wel redden.
  Het is vreselijk om te moeten kiezen tussen warmte en voedsel maar ook ik denk dat er veel mensen die keuze moeten maken.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ons voorschot is in januari van €85,- naar €255,- gegaan. Ik hoop dat het genoeg is bij de volgende jaarafrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb al jaren een vast contract voor 3 jaar, dat ik vorig jaar juli heb verlengd. Ik weet dat ik teveel betaal(125,-- per maand), maar tis altijd leuk om aan het eind van de periode een flink bedrag terug te krijgen (ook al is het mn eigen geld). Dit jaar krijg ik ook een behoorlijk bedrag terug en is mn maandbedrag teruggezet naar 48,-- euro; dat vind ik te weinig (stel dat er echt eens een koude winter komt) en wilde het weer verhogen naar 125,-- per maand. Helaas kon dat niet, nu dus 95,-- per maand. En t/m juni 2024 geen zorgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook energiemaatschappijen kunnen failliet gaan... Het teveel betaalde voorschot zal je dan heel waarschijnlijk nooit terugzien. (Jammer genoeg, zelf eraringsdeskundig)

   Verwijderen
  2. ik zit al 46 jaar bij deze energieleverancier, overstappen heb ik nog nooit gedaan en ben ik ook niet van plan. Heel vervelend dat je slechte ervaringen hebt. Hoop dat dat niet meer gebeurt.

   Verwijderen
  3. Hier ook een ervaringsdeskundige.

   Verwijderen
  4. Van 48,- naar 125,- zal wel een te grote verhoging zijn. Je kunt het nu van 95,- naar 125, wel proberen

   Verwijderen
  5. ik dacht waarschijnlijk te simpel en wilde mn oude maandbedrag weer instellen, maar dat ging dus niet. Over 2 maanden nog maar eens proberen.

   Verwijderen
 11. Ik kreeg in december een mooi aanbod van OXXIO waar ik al een jaarcontract had. Natuurlijk gingen de tarieven flink omhoog, maar ze werden wel vastgezet voor een jaar. In dat jaar ben ik voorzichtig kleine maatregelen aan het nemen om niet in de problemen te komen. Aangezien ik huur, wil ik ook geen geld investeren in permanente oplossingen. Maar dubbele gordijnen en een valse voorzetwand helpen al flink.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook toevallig, schreef er vanmorgen ook een blogje over.
  Ons contract liep begin van het jaar af waardoor we ook een variabel contract hebben, wij zijn nog nooit overgestapt en dat waren we dit jaar ook niet van plan.
  Nouja we gaan het zien van de winter maar spannend zal het wel voor iedereen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben geinvesteerd in een boiler van 80 liter, zodat het warme water voor de keuken en het douchen niet meer met gas verwarmd hoeft te worden. Ik heb net de meterstanden door moeten geven, dus ik weet nog niet hoeveel we straks moeten gaan betalen. We wachten in spanning af.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Afgelopen week nog gecontroleerd of ik goed zat met mijn maandbedrag van €80. Tot mijn stomme verbazing bleek dat voldoende, ze adviseerden nu wel voor het eerst om het niet te verlagen. Ik heb vorig jaar november het termijnbedrag al met €10 verhoogd. (zat eerst op €70) Ik zag de bui al hangen en dacht, laat ik maar een klein buffertje opbouwen. Dit hebben mijn ouders ook gedaan maar bij hun is het helaas nu verdubbeld van €118 naar €265. Ze schrokken zich dood. Ook ik heb niet de illusie dat mijn maandbedrag hetzelfde blijft. Het enige waar ik op hoop is dat het niet te spuigaten uitloopt. (vooral voor mijn ouders)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. 5000,- per jaar. Wat een enorm bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja gigantisch! Ondanks dat de overheid de BTW verlaagd heeft, verdient de overheid er goed aan, want die belasting gaat op die hoge energieprijzen. Nu, in het laatste half jaar van dit kalenderjaar, 9% geloof ik.

   Verwijderen
 16. In april liep ons jaarcontract af, in een klein dipje tussendoor hebben we toch besloten weer een jaar vast te zetten eind mei. Lijkt nu goed uit te pakken, maar eigenlijk weten we dat over een jaar pas. Vind het nu sowieso lastig inschatten wat het gaat kosten, omdat we in februari verhuisd zijn naar een heel ander type huis. Anderzijds hebben we het geluk dat er binnenkort zonnepanelen komen en dat we de mogelijkheid hebben tot extra isoleren. Ik voel me bevoorrecht in een tijd die voor velen veel heftiger uitpakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vrees ook voor de mensen met een echt laag inkomen, met een slecht geïsoleerd huis. Ik geloof dat mijn contract loopt tot februari '23. Ik betaal nu bewust niet teveel, om niet teveel geld te verliezen als Pure Energie failliet zou gaan. Je weet maar nooit... Ik kan nog steeds sparen en geld weggeven - maar wat nou als je nu al moeilijk rondkomt?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij zijn bij Engie en hebben daar ook verlengd, zij het variabel. Ik zag geen aanbieders meer die vast aanbieden. Ook de vergelijkingssites zijn uit de lucht. We leveren meer stroom dan we gebruiken door zonnepanelen. Hebben dus alleen gas te minderen, wat we (naast isoleren etc wat we al deden) doen door douchen (alhoewel ook op zonnepanelen) en thermostaat lager, dekentje op de bank. We hebben ook een CV op de houtkachel maar die kun je eigenlijk nauwelijks gebruiken volgens de stookwijzer. Jammer van de investering destijds. Yolanda.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.