zondag 7 augustus 2022

99 jaar oud

Dat zou mijn vader vandaag geworden zijn. Hij werd 70 jaar, hij overleed in november 1993. 70 jaar, zo oud ben ik nu bijna! Een raar idee dat ik binnenkort ouder ben dan mijn vader ooit geworden is. Zijn dood is al weer lang geleden.
Mijn moeder zou nu ook 99 jaar zijn, als ze nog geleefd had. Dan had ze vorige week zaterdag, op 30 juli, haar 99e verjaardag gevierd. Haar overlijden is veel recenter, dat was in oktober 2012. Ik schreef er over op mijn blog, lees hier, en hier.
Ieder jaar op 30 juli en 7 augustus denk ik aan ze. Aan die ouders van mij. Aan hun positieve kanten en hun negatieve kanten. Ze waren geen superouders, maar tot op zekere hoogte OK. Daar heb ik niet altijd zo over gedacht en mijn broer doet dat nog steeds niet, lees er hier over in mijn blog Verwaarloosd en alleen.
Mijn ouders hebben niet meer meegemaakt dat ik oma werd, ze hebben hun achterkleinkinderen niet gekend. Ik denk dat ze het best leuk hadden gevonden om 4 achterkleinkinderen te hebben. Maar dat maakten ze niet meer mee. Bij mijn moeder scheelde het niet zo veel. Ze heeft de vaders van mijn kleinkinderen nog gekend.

Mijn ouders in januari 1987, op 63 jarige leeftijd. Tijdens het etentje ter gelegenheid van hun 35-jarig huwelijksfeest.
Ik heb er vrede mee dat ze er niet meer zijn. Op het laatst van hun leven ging hun gezondheid snel achteruit. Bij beiden was het levenseinde te voorzien. Het zou een enorme lijdensweg geweest zijn als ze al die gezondheidsproblemen langer overleefd hadden.
Als hun gezondheid niet zo slecht was geweest en ze ook geestelijk nog prima geweest waren, had ik het wel leuk gevonden hen op 99 jarige leeftijd nog steeds bij ons te hebben.

5 opmerkingen:

 1. Mijn ouders zouden dit jaar 105 (mijn vader) en 102 (mijn moeder) geworden zijn . Mijn vader was 84 toen hij overleed, mijn moeder 91.
  Wij, de dochters, plaagden mijn moeder altijd dat als ze 100 zou worden, de burgermeester op bezoek zou komen en een foto van haar in de krant.
  Thea
  Dat leek haar vreselijk, ze hield er niet van om in de belangstelling te staan.
  Ik ga wel dood voor mijn 100ste, zei ze altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt wel veel begrip. Mijn zus en ik zijn door mijn moeder ook regelmatig voor rotte vis uitgemaakt, je was waardeloos als je geen goede partij binnenhaalde, en er vielen rake klappen.
  Maar misbruik van een kind is toch nog wel van een andere orde. Vreselijk.
  Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou je dan niet bang zijn geweest dat je vader niet met zijn vingers van zijn achterkleinkinderen zou kunnen afblijven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik mijn kleinzoons niet alleen met hem zou laten, als hij nu nog geleefd had. Ik had paste eind jaren 80 en begin jaren 90 thuis ook regelmatig op kinderen, ook jongetjes. Die liet ik ook niet met hem alleen.
   Hij had overigens een voorkeur voor jongens tussen 10 en 16 jaar en zo oud waren die oppaskinderen niet. Dus ik denk dat het gevaar van grensoverschrijdend gedrag niet zo groot was.

   Verwijderen
 4. Mooi dat je zoveel begrip hebt! Ik moet denken aan een begrip uit de opvoedkunde: ouderschap wat goed genoeg is. Blijkbaar was het voor jou "goed genoeg"- en voor je broer niet...
  Mijn ouders zouden beiden nu 91 zijn, maar mijn moeder overleed bijna 40 jaar geleden, mijn vader in 2013. Lang geleden, allebei!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.