dinsdag 9 augustus 2022

Nieuwe zomerhitte op komst

Opnieuw wordt er warm weer verwacht, misschien wordt het wel een hittegolf.
Wanneer spreekt men van een hittegolf?
Het KNMI: Een hittegolf is een serie van minstens 5 zomerse dagen, waarvan er zeker 3 tropisch zijn. In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.
Als ik op mijn telefoon op mijn buienradarapp kijk, dan lijkt dat er wel op!
Vandaag maxima van 25 graden, woensdag 27 graden, donderdag 31 graden, vrijdag 32 graden, zaterdag 33 graden en zondag 31 graden en vervolgens maandag al weer 30 graden. De verwachting is nu dat het op de dagen na maandag 15 augustus nog 8 dagen tussen de 25 en 30 graden zal zijn. Dat is heel lang warm of heet weer!
Tot nu toe heb ik deze zomer helemaal geen last gehad van hitte. Niet overdag en niet 's nachts. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Op dinsdag 19 juli was het wel superheet weer. Ik had een afspraak in de stad, ik zou met een vriendin lunchen, maar die afspraak hebben we verschoven. Ik heb die dag 's ochtends wel gezwommen, maar 's middags heb ik in alle rust lekker in mijn koele woonkamer gezeten. Als ik toen 's middags wel op stap was geweest, had ik waarschijnlijk wel degelijk last gehad van de hitte.

Maar goed, nu dus weer warm weer. Als het even kan, doe het rustig aan. Zet wat op je hoofd als je buiten in de zon moet/wilt zijn en houd je huis zo koel mogelijk door ramen en deuren te sluiten en zo weinig mogelijk zon op je ramen te laten schijnen.

Wat zou het heerlijk zijn om die gratis warmte, die we in de komende wintermaanden zo hard nodig hebben, in een doosje zouden kunnen doen en bewaren voor slechtere tijden! Misschien is dat er wel, maar is dat voor (bijna?) iedereen onbetaalbaar, maar misschien komt er ooit een mogelijkheid om deze warmte in een doosje te stoppen!

5 opmerkingen:

 1. Het fijne van deze week is de lage luchtvochtigheid en de koele nachten...dat maakt dat het wel te doen zal zijn. Smorgens de koelte in huis laten door de ramen open te zetten en kalm aan doen, beetje Spaans ritme, met siesta.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha dat laatste, daar droom ik ook altijd over voor mijn eigen energie. Wat zou het handig zijn als je in rustige tijden slaap en energie kunt opsparen en bewaren voor stressvolle tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het wordt wel een andere warmte, hoor. De wind komt uit andere hoek, de lucht is droger, en de nachten koeler. Dat scheelt wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Recent was er een item op tv waarin ze een nieuwe uitvinding presenteerden. Een warmtepomp met daarin een zout dat de warmte kan opslaan en later kan vrijmaken door water toe te voegen. Dit is een uitvinding die is gemaakt door de TU Eindhoven en TNO.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, mooi visioen, de warmte van nu in een doosje, voor als het straks koud wordt (hopen we), en de energie onbetaalbaar wordt voor velen!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.