dinsdag 16 augustus 2022

Hitte, koelte, kou en bus uitval

Zeg je dat zo, bus uitval? Het ging om bussen die niet reden, terwijl de dienstregeling aangaf dat ze wel reden. Maar ze kwamen niet.
Kleindochter Aaf van 5 jaar, dochter en ik gingen afgelopen zondagmiddag naar de bioscoop. Vanwege de hitte gingen we met de bus. Of beter gezegd, met verschillende bussen, want dochter woont in een andere wijk dan ik. Ik was wat eerder in de stad en mijn bus was erg koud! De buschauffeur was blijkbaar een grote fan van de airco en het was in de bus hooguit 18 graden, denk ik. In ieder geval sloeg de hitte mij in het gezicht toen ik uit de bus stapte en de hitte in ging. En omgekeerd, toen ik in de bus stapte, had ik er spijt van niets warms meegenomen te hebben.

In de stad wachtte ik in de schaduw op een bankje op dochter en kleindochter.
We genoten van de kinderfilm in een koele bioscoop, ook daar was de airco aan, alleen niet zo koud als in de bus. Dochter had een fleecedekentje mee en gebruikte die ook, maar die hadden kleindochter Aaf en ik niet nodig. Die koelte was wel aangenaam.
Terug liepen we in de schaduw van de huizen en de bomen naar de bushalte.
Toen we bij de bushalte aankwamen, onze bussen vertrekken vanaf dezelfde halte, bleek dat mijn eerstvolgende bus nog wel reed, maar die van een half uur  daarna niet. Bij de bus voor kleindochter en dochter was het omgekeerde het geval. De vorige bus was net weg en de eerstvolgende reed niet. Ze moesten bijna een uur wachten op hun bus! We besloten alle drie in mijn bus te stappen. De wijken waar wij wonen zijn aangrenzend en dochter en kleindochter stapten uit bij de halte die het dichtst bij hun huis was. Dat was nog wel een flink stuk lopen in de warmte, maar het ging prima.
Deze bus was aangenaam warm, maar niet te heet en niet te koud, precies goed. Het kan dus wel, een niet te koude bus.

Waarom vielen er bussen uit? Dat werd er bij de bushalte niet bij vermeld. Ik denk door gebrek aan personeel, ze kregen de roosters niet rond en daarom schrapten ze midden op de zondagmiddag busritten.

Personeel is overal een probleem. Laatst moest ik in het zwembad 10 minuten wachten voordat ik het water in kon. Er was namelijk geen personeel beschikbaar om toezicht te houden. Na 10 minuten kwam er een badmeester aan lopen en konden de zwemmers beginnen met banen zwemmen. Voor mij was dat de eerste keer, maar ik hoorde van andere zwemmers dat het de laatste tijd wel vaker gebeurt. Meestal ben ik er niet om 10 uur 's ochtends, maar iets later.

12 opmerkingen:

 1. "Waar werken al die mensen nu?"vraag ik me wel eens af. Of allemaal gepensioneerd of ziek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deeltijd gaan werken, vakantieuren en overwerkuren opnemen. Niet meer overuren willen maken. En idd veel ziekte uitval, het zijn vaak contactberoepen waar uitval is. Werkdruk is al jaren heel erg hoog in NL, werknemers moeten steeds meer presteren voor de economische groei.

   Verwijderen
  2. Bij de GGD (i.v.m. corona) dat betaalt veel beter.
   Thea

   Verwijderen
  3. Wat denk je van al die nieuwe beroepn? bloggers, vloggers, influencers ?

   Verwijderen
 2. Onder andere bij de ggd. Deze mensen krijgen gewoon doorbetaald (soort wachtgeld)ook al vaccineren ze momenteel niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier is het zwembad zelfs in vakantie tijd 1 dag per week dicht ivm personeel tekort. Wel jammer juist met deze zomerse temperaturen. En in een toeristen plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier is het bij de waterbus ook steeds prijs .
  Pas een uur moeten wachten .
  Ik kon gelukkig zitten en met goed weer langs de rivier is ook geen straf maar lastig is het wel.
  Stond een vrouw die had een afspraak en stond knap te balen.
  Groet Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nederland is bovendien kampioen deeltijdwerken. Steeds minder jonge mensen werken fulltime. Want ze willen tijd hebben voor zichzelf, ze lijden aan FOMO. Ook willen ze hun handen niet meer vies maken. Ze willen een kantoorbaan die snel veel geld oplevert. Daarnaast is de jeugd van tegenwoordig gewend om alles te krijgen van hun ouders, ze hebben het geld dus niet nodig. Ik heb iedere zomer keihard gewerkt voor mijn lesgeld in fabrieken, de schoonmaak en 2 weken in de horeca. Dat laatste was niets voor mij! Ik was blij dat ik de schoonmaak weer in kon.
  Én vergis je niet, de beroepsbevolking is flink aan het krimpen. Minder mensen die een hele grote generatie van direct na de oorlog nu moet verzorgen, bedienen enz. Nederland heeft al zo’n beetje de hoogste efficiëntie qua werken, maar op een gegeven moment is het op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zou je fulltime willen werken als je met parttime ook kunt rondkomen? Het leven is niet alleen maar werken.
   Verwijderen
 6. Soms kan je best wel een beetje zeuren om kleine imperfecties. Laat het toch allemaal wat meer gebeuren denk ik dan. Hoe belangrijk is het dat je 10 minuten op iets moest wachten of dat het in een bus wat kouder of warmer is dan je graag zou zien. Yolanda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bussen reden volgens de dienstregeling 1x per half uur. Door de uitval van bussen werd dat dus 1x per uur. Er is dus geen sprake van 10 minuten wachten, maar veel langer.
   Aan de airco's in bussen schijnt men niets te kunnen doen. Ze kunnen "aan" of "uit" en niets daar tussen in. Dus bij de bus waar het niet al te koud was, was de airco misschien kapot ;-)

   Verwijderen
  2. Ik bedoel het ook niet onaardig hoor. Misschien komt het omdat ik nu (tijdelijk) in Griekenland woon ik me meer bewust ben hoe goed alles in Nederland geregeld is. Het is hier heel gewoon dat als je een afspraak hebt met een klusjesman of leverancier er niemand komt opdagen en je ook geen bericht van verhindering krijgt. In het begin stoorde ik mij daaraan, maar nu denk ik (mede met alle ellende in de wereld in het achterhoofd) hoe erg is het eigenlijk, een andere keer komt het ook wel goed. Wat ook een verschil is dat men in Nederland bv al vrij gauw over een hittegolf spreekt terwijl het hier 4 of 5 maanden boven de 30 graden is en dat heel gewoon is. Het is maar net ook welk referentiekader je hebt. Groet Yolanda.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.