vrijdag 5 augustus 2022

Stroomverbruik en teruglevering zonnepanelen in juli

Opbrengst
Mijn 8 zonnepanelen leverden in juli 302,5 kWh stroom, deels voor mijzelf en deels heb ik die stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Vergelijking met eerdere maanden
In juni leverden ze 341,3 en in mei 318,4. Ik wilde het nooit geloven dat er in de voorjaarsmaanden meer stroom opgewekt wordt dan in de zomer, maar het lijkt er wel degelijk op dat mei en juni de beste maanden zijn. Het wordt nu in augustus al weer wat later licht en vroeger donker, dus ik denk dat zeker augustus geen uitschieter zal zijn.

Teruglevering
Volgens mijn app SLIM.energieinzicht.nl leverde ik netto 245,5 kWh terug aan het net. Ik leverde meer terug, maar ik nam ook wat stroom af op tijdstippen dat mijn zonnepanelen geen of te weinig stroom leverden, bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen, wassen of gebruik van de oven.

Eigen stroomverbruik
Ik verbruikte dus in juli in totaal 57 kWh stroom. (302,5 kWh - 245,5 kWh)

Gas
Om het plaatje compleet te maken: ik verbruikte in juli 0,6 m3 gas.

4 opmerkingen:

 1. Het schijnt ook dat hoge temperaturen de opbrengsten drukken en dat dit ook een reden is dat het in het voorjaar vaak meer is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt als een bus. Om die reden zijn zonnepanelen die op water drijven een stuk effectiever dan zonnepanelen die op een dak liggen. Nog even geheel afgezien of de mensheid zit te wacht op een hectare dobberende zonnepanelen. Ik kan ge makkelijk iets bedenken dat een stuk aantrekkelijker oogt.

   Verwijderen
 2. Het is wel slim om bepaalde apparaten in huis juist aan te zetten als de zon energie levert. Wasmachine kan je programmeren(eventueel met tijdklok) en stofzuigen kan ook overdag. Wat de oven betreft is het beetje afhankelijk wat je bakt, brood en cake/koek kan prima overdag, avondeten moet toch op een bepaalde tijd klaar zijn of de zon nu schijnt of niet. Er zijn mensen die er een hele sport van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wassen doe ik inderdaad op het moment dat de zonnepanelen de meeste stroom leveren en dat geldt ook voor stofzuigen. Ovengebruik is wat lastiger, want de oven gebruik ik vooral voor het avondeten.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.