dinsdag 27 september 2022

Verwarmen met kaarsen

Ik wilde graag weten of een aantal kaarsen mijn woonkamer warmer zouden maken, daarom deed ik een experiment. Ik keek aan het begin van de avond op de thermometer. Die wees 17,3 graden aan.
Niet heel warm!
Ik had voordat ik thuis kwam nog een flinke wandeling gemaakt en daar was ik wel lekker warm van geworden, vooral mijn voeten waren aangenaam warm.
Vervolgens deed ik 5 kaarsen aan. Twee stompkaarsen, 2 dinerkaarsen en een waxinelicht.
Ik zat met lekker warme kleding op de bank. Een dekentje over mijn benen.
Warm genoeg!
De vlammetjes waren heel gezellig in mijn woonkamer.
Veel licht geven ze niet, maar misschien geven de kaarsen warmte?
Na 2 uren keek ik nog een keer op de thermometer.
Deze keer was het 17,4 graden in mijn woonkamer. Het licht van die vijf kaarsen had de woonkamer dus 0,1 graad warmer gemaakt. Dat is niet veel!
Als je naar de kostprijs van de kaarsen kijkt, dan denk ik dat het absoluut niet uit kan om je kamer te verwarmen met kaarsen. Daarnaast: je moet heel veel kaarsen tegelijkertijd laten branden. Dat doet wat met je luchtkwaliteit en de zuurstof in je kamer. Kaarsen vervuilen de lucht en geven fijnstof. 
Voor niemand gezond en zeker niet goed voor mensen met luchtwegproblemen zoals astma!

Mijn conclusie: voor de warmte hoef je het echt niet te doen.
Vind je het gezellig om wat kaarsen te branden? Houd het dan vooral veilig en ga niet je kamer uit terwijl de kaarsen branden en kijk uit met huisdieren en kleine kinderen.

Mijn advies: NIET DOEN, dat verwarmen met kaarsen. 


Voor als je meer wilt weten over de nutteloosheid van verwarmen met waxinelichtjes, blogger Geldsnor heeft het hier allemaal haarfijn voor ons uitgerekend.

26 opmerkingen:

 1. Ik ben oprecht verbaasd dat mensen denken dat dit zou werken? Nooit eerder gehoord/gelezen en het is ook heel onlogisch dat een paar kleine vlammetjes enig noemenswaardig effect op de omgevingstemperatuur zouden hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In theorie mogelijk, maar niet van veel praktisch nut. Een volwassen mens verspreidt normaal gesproken de hoeveelheid warmte als een straalkacheltje van 30 watt. Dus je eigen aandeel in de temperatuursverhoging zal groter zijn dan de paar kaarsvlammetjes.
   Vergelijk het maar met windmolen; daarvan kun je er theoretisch zoveel bij mekaar zetten dat het windstil worden aan de lijzijde van de molen. Vergelijk het met dichte bosschage en de wind verliest ook veel energie door ruiger terrein, begroeiing etc. Weet je meteen waarom het in een bos minder hard waait dan erbuiten.

   Verwijderen
  2. Weet je wat een idee is je stofzuiger aanzetten moet je eens voelen wat een warme lucht er uit een stofzuiger komt

   Verwijderen
  3. Een stofzuiger neemt veel stroom en maakt een enorme herrie. Daar wil je je huis niet mee verwarmen!

   Verwijderen
 2. Toevallig dacht ik net aan de kosten van zo'n waxinelichtjes-bloempot verwarming. Lijkt me ook prijzig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij bol.com kosten ze vanaf 69 euro!

   Verwijderen
  2. Die kun je beter gebruiken om je energie rekening te betalen. Echt weggegooid geld.

   Verwijderen
 3. Net zoals ik vaker hoorde dat iemand zijn caravan verwarmde door theelichtjes aan te maken en daar een bloempot met gat over te zetten. Hier ook geprobeerd maar het helpt geen zier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben in de caravan regelmatig rode aardewerk bloempotten op 2 gaspitten gehad en dat verwarmde uitstekend

   Verwijderen
  2. Gas verwarmt sowieso! Ooit was de elektriciteit bij ons uitgevallen, alle branders van het gasfornuis aan en de woonkeuken werd lekker warm.
   Gas kost geld, Thea

   Verwijderen
  3. Hier helpt het wel. Was 17graden binnen in 2 a 3uur tijd was naar 21 graden gegaan. Het helpt wel bij ons..

   Verwijderen
  4. @anoniem van 28/9: Waarschijnlijk is je woonkamer een stuk kleiner dan die van mij. Ik heb een vrij grote woonkamer en een open keuken. Alles met elkaar ongeveer 44 m2 en 2,67 hoogte. Dan helpen 5 kaarsen echt niet.

   Verwijderen
 4. Persoonlijk denk ik dat die 0.1 graad verhoging niet door de kaarsen kwam, maar door je eigen lichaamstemperatuur. Je bent immers zelf ca 36 graden....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jouw aanwezigheid zal ook meegewerkt hebben aan de stijging. Je schrijft dat je warm was, dus geef je ook warmte af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geldsnor heeft dit al eens helemaal uitgerekend in een fijn blogje: is echt geen goed idee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga de link naar dit blogje van Geldsnor nog even toevoegen aan mijn tekst!

   Verwijderen
 7. Wat een goed experiment Aaf! Die eentiende graad schiet inderdaad niet op. Bovendien schijnen er bij kaarsen allerlei minder gezonde stoffen vrij te komen, dus dat is nog een extra nadeel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zakt de temperatuur vanaf 16 uur tot 23 uur van 17 graden naar 14 graden. Met 3 bijenwas kaarsen aan blijft de temperatuur rond de 16,5 graad. Wat nog steeds niks aangenaam is.

   Verwijderen
  2. Juist daar dacht ik ook aan, S Avonds wordt het snel kouder buiten, dus als je de temperatuur hetzelfde weet te houden is dat ook al winst. Als je het goed wilt meten zou je ook een avond zonder kaarsen en verwarming moeten meten, liefst bij een gelijke buiten temperatuur.

   Verwijderen
 8. Ik vermoed, dat jijzelf de grootste warmtebron bent. Mooi toch!?
  ,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik verwarm wel met kaarsen momenteel. De kilte gaat ermee weg. En bij mij met 6 kaarsen aan scheelt het echt meer dan 0,1 graden. En het is gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tegenwoordig hebben wij nooit meer kaarsen aan, mijn man wil het niet meer. Vanwege mijn astma is het eerlijk gezegd ook beter. Net als (de hele zuivere) wierook, ook de deur uit.
  Ik zette vroeger de kaarsen en waxines op een mooie spiegel neer, dan had ik er meer licht van. Of je de warmte merkt, hangt ook af van de afmeting van je woonruimte en of je bv in een hoekje zin. Onder het verlaagde plafond in een hoekje vond ik het wel behaaglijk. Maar onder het normale plafond aan de keukentafel naast de open keuken merkte je van kaarsen helemaal niks.
  Veel kaarsen is ook sneller vieze ramen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb astma en gebruik Bijenwas kaarsen. die zijn niet slecht voor de longen. Sterker, ze laten negatieve ionen af. Die halen stofdeeltjes en schimmels uit de lucht. Ze zijn alleen een stuk duurder dan parafine kaarsen. Maar het is totaal geen aanslag op de longen.

   Verwijderen
 11. Een mens moet wat. Hier heb ik gewone fleecedekens op de bank liggen, een elektrische verwarmingsdeken, elektrisch rugkussentje en gewone elektrische deken liggen klaar.
  Dat lijkt me meer zinvol dan kaarsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben twee infraroodpanelen aangeschaft. 1 achter de opening van mijn bureau en 1 tegen het plafond op de badkamer. Wij hebben al dertig jaar een speksteenkachel die de woonkamer en keuken verwarmt. Bovenverdieping wordt niet verwarmd kan ook niet tegen die droge lucht als ik slaap. De verwarming hebben wij alleen aan als het stevig vriest zodat de leidingen niet knappen. Op elke radiator hebben wij thermostaatknoppen. De badkamer werd dus alleen met vorst verwarmt maar dat werd mij echt te koud. Vandaar het infraroodpaneel. Tien minuten voor het douchen doe ik ham aan en dan is het heerlijk warm. Daarna gaat ie weer uit. Verder heb ik een aantal warmwaterkruiken daar gaat ook altijd 1 mee naar bed.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik las toevallig bij de nos dat je op moet passen met erg veel kaarsen voor giftige stoffen..ik weet ze snel de naam niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.