vrijdag 9 september 2022

Gesolliciteerd op een baan(tje)!

Ik heb gesolliciteerd als vrijwilliger bij de bibliotheek.
Binnenkort heb ik een gesprek over de invulling.
Als ze mij tenminste willen hebben.
Ik begin rustig aan, met 1 dagdeel per week, is mijn plan. Kijken hoe het bevalt en dan misschien wat uitbreiden.
Misschien vind ik er wel niets aan en heb ik spijt dat ik er aan begonnen ben! Dat zou kunnen, ik heb nog nooit zoiets gedaan en misschien komt het beeld dat ik van dit vrijwilligerswerk heb, wel helemaal niet overeen met de werkelijkheid.
Wat doe ik als het helemaal niet bevalt?
Dan kijk ik het nog even aan, misschien moet ik wennen en vind ik het na verloop van tijd wel leuk en vind ik mijn draai. Anders stop ik er mee.

Eerlijk gezegd ben ik ook een beetje huiverig om mij vast te leggen. Ik ben namelijk heel blij met mijn vrijheid nu ik met pensioen ben.
Niet meer verplicht door weer en wind naar het werk, gewoon doen waar ik zelf zin in heb.
Altijd inzetbaar als oppas voor de kleinkinderen. Andere oma's en opa's werken nog of wonen ver weg en dus niet flexibel inzetbaar.
En nu snoep ik weer wat van die vrijheid en flexibiliteit af.
Jullie horen binnenkort hoe dat bevalt.

15 opmerkingen:

 1. Wat leuk! En geen zorgen maken of ze je wel willen hebben, gezien je opleiding/studie moet dat zeker geen probleem zijn. Succes met het gesprek! Groetjes Gabrielle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb altijd geroepen: als ik met pensioen ga wil ik vrijwilliger worden bij de kringloop. Maar toen ging ik ècht met (vroeg)pensioen en keek ik het eerst een jaartje aan, een beetje wennen. En daarna was mijn nieuwe leven prima ingevuld en had ik het zo druk met de dingen waarop ik me altijd al had willen concentreren, dat het er nooit meer van gekomen is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh dat lijkt me een leuk plan! Jij had toch jaren geleden voor bibliothecaris gestudeerd, dacht ik?
  Dus een terugkeer naar je oude liefde.
  Lijkt me wel leuk om op die manier actief te blijven en misschien nieuwe mensen te ontmoeten met eenzelfde passie.
  Het is maar 1 dag dus dat valt wel mee denk ik. En als het toch zou tegenvallen, kan je idd altijd nog stoppen.
  Veel succes!
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het klopt, ik heb inderdaad een bibliotheek opleiding gedaan. Ik ben gediplomeerd assistent-bibliothecaris.

   Verwijderen
 4. Na 45 jaar weken wil ik me niet meer op vaste tijden vastleggen elke week.
  Het vrijwilligers werk wat ik voor een locale voedselbank deed kon ik voor 80% zelf bekijken wanneer ik het deed. Helaas hield dat op door diverse omstandigheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk vrijwilligerswerk bij de bibliotheek! Dat is in ieder geval een hele fijne omgeving. Ik doe dat zelf in de vorm van boeken brengen aan huis voor mensen die zelf niet naar de bibliotheek kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Aaf, wat ik mis is in je stukje, is wat je heeft getriggerd om te solliciteren? Een liefde voor boeken, zin om nieuwe mensen te treffen, het vooruitzicht de kachel een dagdeel uit te kunnen laten, kinderen stimuleren te gaan lezen, en... of...? Hoe dan ook wens ik je een leuk gesprek en veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wekelijks ga ik naar de bieb. Leestafel, boek lenen, inleveren. Heerlijke capuccino. Vorige week zelfs een biertje op het terras. Na ontmoeting kennissen, nog 1. Ik lach altijd als ik de bieb binnen kom. Heerlijk. Ga er van genieten. Een dagdeel per week. Ontmoetingen zijn ook fijn, maar er moet ook gewerkt worden. Stapels boeken sjouwen hoort er ook bij. Geniet er van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke baan lijkt me dat en al helemaal als je van boeken houd. Vrijwilligerswerk is mooi werk. Je doet het vrijwillig en als je baas niet tevreden is dan hoef er niet wakker van te liggen dat je zonder werk/ zonder inkomsten komt te zitten, lijkt me. Vrijwilligers worden vaak op handen gedragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vast leuk, vrijwilliger in de bibliotheek. Maar mijn bezwaar is dat die vrijwilligers de plaats innemen van een betaalde krachten. Meer dan boeken innemen en weer op de juiste plaats in de kasten zetten zul je niet doen. Je hebt als vrijwilliger weinig bevoegdheden.
  Ook boeken aan huis brengen, wat Nicole Orriens doet, werd voorheen gedaan door betaalde bibliotheekmedewerkers.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is maar hoe je het bekijkt; je kunt alle vrijwilligerswerk zien als een betaalde baan inpikken, of je kunt vrijwilligerswerk zien als aanvulling op betaald werk.
  Met de cultuursector, heeft ook het bibliotheekwezen de afgelopen ca twiintig de nodige bezuinigingen achter de rug en kunnen nu alleen nog betaalbaar blijven en functioneren, dankzij de vele vrijwilligers. Is dat een goede zaak? Persoonlijk denk ik van niet, maar het alternatief is dat de bibliotheken massaal sluiten, of alleen betaalbaar blijven voor mensen die vaak meer dan voldoende middelen hebben om er zelf eentje aan te schaffen.
  Hoe je het op dit moment wendt of keert, maar in dit geval lijkt vrijwilliger worden in een bibliotheek eerder een uiting van medemenselijkheid dan van het inpikken van een betaalde baan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is gewoon weinig geld voor bibliotheek voorzieningen. Ik hoop door vrijwilligers werk deze openbare nutsvoorziening in stand te houden, zodat ook mensen met weinig geld er gebruik van kunnen blijven maken.

   Verwijderen
  2. Als het betekent dat een bieb wordt wegbezuinigd dan zou ik er ook als vrijwilliger gaan werken. En misschien doe ik dat na mijn pensioen ook wel. Ben het overigens helemaal met je eens Willem!

   Verwijderen
 11. Het lijkt mij leuk, maar ik begrijp ook dat je benieuwd bent of het bevalt. Goed om eerst eens een dagdeel te proberen. Succes met het gesprek!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk, de bibliotheek is zo’n fijne en inspirerende omgeving. Zelf ben ik ook vrijwilliger in een bieb op mijn vrije dag want ik werk ook nog. Voor mij was de reden om dit te doen dat ik naast de baan die ik leuk vind ook iets wilde doen wat me een extra gevoel van zingeving zou geven voor mij is dat de bieb en als vrijwillige activiteiten begeleiding in het verpleeghuis waar mijn moeder twee jaar gewoond heeft. Vrijwilligerswerk geeft je de kans om in een andere omgeving iets te betekenen voor anderen. Maar het geeft ook nieuwe ontmoetingen, leren en ontwikkelen. En ook relevant in de huidige tijd het is er warm en gezellig, voor vrijwilligers is ook vaak het abonnement gratis. Bibliotheken hebben weinig middelen dus zijn ook afhankelijk van vrijwilligers om voort te kunnen bestaan.
  Mijn hart smelt altijd als er weer zo’n klas met beginnende lezertjes boeken uit komt zoeken. Wat hoop ik dan dat ook die kinderen de magie van het lezen zullen ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.