woensdag 21 september 2022

De regering gaat meebetalen aan onze gasrekening!

De energieprijzen rijzen de pan uit!
De hoge energieprijzen zijn een nachtmerrie voor veel huishoudens.
Het water staat veel huishoudens aan de lippen, ze verdrinken bijna in de schulden. Dat komt ook door de hoge inflatie, waardoor de boodschappen snel duurder worden.

De oplossing bedacht door de regering

Gisteren, of eigenlijk eergisteren, kwam eindelijk het bericht (klik naar site NOS) dat de regering een prijsplafond afspreekt voor de eerste 1200 m3 gas en 2400 kWh per jaar. Daar boven moeten mensen marktprijzen betalen.
Dat prijsplafond zou moeten ingaan op 1 november a.s.
De NOS: "De energiebedrijven sturen dan een deel van de energierekening naar de overheid, die het verschil bijpast tussen de kosten en wat de consument in rekening wordt gebracht. "

Het prijsplafond
Bij dat prijsplafond, de maximum in rekening te brengen prijs dus, moet je denken aan het prijsniveau zoals het was voordat Rusland de Oekraïne binnenviel. Ook toen waren de energieprijzen al verhoogd, veel hoger dan twee jaar geleden om deze tijd, maar nu zijn ze nog veel hoger dan in februari.
Huishoudens mogen bij schulden in de komende winter niet afgesloten worden van gas en licht.
Daarnaast komt er een energietoeslag van 1300 euro voor mensen met een minimum inkomen.
Wel gaat de energiebelasting weer terug naar het oude niveau en wordt niet langer verlaagd. Uit de opbrengsten wil de overheid een deel van de kosten van deze energie-operatie gaan betalen.

Wat scheelt dat prijsplafond voor een gemiddeld huishouden?
Dat is 2280 euro per jaar, omgerekend is dat €190 per maand. In mijn ogen een flinke som geld!

Wat vind ik er van?
Ik hoop dat het voldoende is. Ik hoor diverse geluiden dat ook de middengroepen door de energieprijzen en de hogere prijzen voor eerste levensbehoeften zoals boodschappen, flink in de knel komen. Die krijgen geen energietoeslag en de problemen zijn nu al heel groot. Dus het is voor mij de vraag of de maatregelen op tijd komen en voldoende zijn.

Wat betekenen de maatregelen voor mij?
Ik verbruik veel minder dan die 1169 m3 gas en 2479 kWh per jaar. Stroom ga ik door de salderingsregeling niet gebruiken. Ik houd door de opbrengsten van mijn zonnepanelen wat stroom over die ik gebruik voor zaken waar ik anders gas voor gebruikte: kokend water voor de afwas uit de waterkoker, een elektrische stoeldeken, soms een elektrisch kacheltje voor er bij. Dat kacheltje gebruikt heel veel stroom, per saldo zal gas goedkoper zijn. Dat hangt van de terugleververgoeding af.
Gisteren rekende ik aan de hand van mijn genoteerde meterstanden uit dat ik van 19 september 2021 tot 18 september 2022 in totaal 346,9 m3 gas verbruikte en daarnaast 1302 kWh stroom. Mijn zonnepanelen leverden vanaf half maart dit jaar netto 1281 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Daar is dus de direct gebruikte stroom al van af, want in totaal leverden mijn zonnepanelen tot 18 september jl. 1697,4 kWh op.
Concreet betekenen de maatregelen voor mij dat ik door afspraken over een prijsplafond niet bang hoef te zijn voor een torenhoge gasprijs en dat is fijn.
Gelukkig heb ik sowieso in mijn inkomen ruimte voor extra kosten. Dat ik die ruimte heb, komt voornamelijk doordat ik een hypotheekvrij huis heb en zuinig leef.
Ik zou een superhoge gasprijs wel zonder schulden overleven.

41 opmerkingen:

 1. 190 pm is inderdaad goed geld, alleen vraag ik me af of dat is vergeleken met wat je moest betalen met hoge prijzen en belastingkorting, of met hoge prijzen zonder belastingkorting. Dat scheelt nogal een slok op een borrel.

  Persoonlijk vind ik het wel raar dat die 1300 euro ook nog doorgaat. Toen die oude prijzen golden kregen mensen toch ook niet zomaar 100 euro per maand?

  Wat mij betreft weer teveel regeltjes en uitzonderingen in het pakket.

  Benieuwd naar anderen, doet het prijsplafond van 0,70ct electra ook wat voor jullie of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Electra kost mij nu 0,60 dus wordt dan duurder! Gas wordt dan goedkoper…. Dus weer opnieuw gaan rekenen hoe je dan het voordeligste leeft..

   Verwijderen
  2. En die 1300 euro: als je bijstand ontvangt, krijg je die toeslag automatisch. Maar dan kan het ook zijn dat een bijstandsontvanger nog een goedkoop vast energiecontract heeft, wat in 2023 of later pas afloopt…en dan toch de 1300.

   Verwijderen
  3. Nee dus. Dan krijg je het niet. Voelt onrechtvaardig. Zo zuinig gedaan en verantwoord bezig geweest. In 16 graden leven. Anderen die laks en zielig zijn kunnen wel hun hand op houden. En dan ook nog dit soort valse kiftige opmerkingen krijgen. Niet fijn.

   Verwijderen
  4. Lekker hé. Om weer eens onterecht tegen de bijstandstrekker aan te kunnen trappen. Door die vals te beschuldigen. Want die krijgt dat niet als tie verstandig en zuinig geleefd heeft. De hele winter in 16 graden. En overal dikke gordijnen. En zovoort Dat voelt toch al niet eerlijk. Raak leven , er niks aan doen. En dan handje op houden . Ook fout voor het klimaat

   Verwijderen
  5. Jawel hoor, sommigen ontvangen het wel. En er trapt niemand naar bijstandsontvangers. Verder kunnen zowel werkenden als mensen in de bijstand het koud hebben met een verwarming op 16 graden. En moeten ze beiden elke cent omkeren.

   Verwijderen
  6. Dat dus. Wat maakt het uit waar iemand zijn of haar weinige geld vandaan haalt. Het gaat om de keuzes wat daar mee te doen. En als iemand er veel geld en energie in gestoken heeft om op energie te kunnen bezuinigen b. v aan tocht strips radiator folie . woondekens en veel dikke gordijnen . Hooi madammen . Dikke sloffen Om met 16 graden niet in de kou te zitten . Want koud hebben hoeft dan echt niet. En zo verstandig geweest is om vooruit te denken of een energie kontrakt . Dan is het wel heel zuur als er anderen die er nooit wat aan gedaan hebben nu
   wel een tegemoet koming krijgen .

   Verwijderen
  7. Ik begrijp het gesteggel niet zo.
   Die €1300 zijn voor alle mensen met de laagste inkomen. Ongeacht of je zuinig hebt geleefd of niet. Ongeacht of je een vast contract hebt of niet.
   Gemeentes kijken niet of je een vast contract hebt of tot wanneer die loopt. Dat is ook geen voorwaarden om hem te kunnen krijgen.
   Zou beter zijn geweest, maar dan had overheid dat op zich moeten nemen.
   Langdurig in 16gr zitten met dikke sokken en kleding vind ik anders ijskoud! En zorgt voor pijj en ellende.

   Verwijderen
  8. Nou nee dus. Ik kreeg het niet omdat ik een vast zuinig contract heb en op hele lage energie kosten zit. Door altijd zo zuinig te doen. En in 16 graden leven was ik gewend door altijd buiten te werken. En nog veel te zijn. Die mensen zijn er ook .

   Verwijderen
  9. Dan is je inkomen dus te hoog

   Verwijderen
  10. Wellicht zijn er verschillen in Gemeentes onderling? Den haag geeft huurders met een collectieve ketel (maandbedrag 70 euro) wel de tegemoetkoming, mits hun inkomen onder 130% bijstandsnorm blijft. Mijn moeder grijpt er in haar Gemeente naast, daar houden ze 120 % aan. Ook al betaalt zij bijna 300 per maand. Groet, G

   Verwijderen
  11. Nee mijn inkomen is NIET te hoog. Dat is het minimum van alles. Mijn gemeente houd alles in reserve. Tot dat mensen kunnen aan tonen dat ze echt in de problemen gekomen zijn. Dat maakt me zo boos. I.p.v. steun om dat te voorkomen.

   Verwijderen
  12. Haha. Dit dus. Dat er mensen zijn die denken dat een bijstands uitkering te hoog is. Om een tegemoet koming te krijgen. Wereld vreemd.

   Verwijderen
  13. Het klopt niet. Iemand in de bijstand ontvangt de eneegietoeslag automatisch, ongeacht welk contract iemand heeft. Daar wordt NIET naar gekeken en staat ook biet in de voorwaarden om het te krijgen!
   Krijg je het niet, terwijll je wel bijstand hebt of een einkomen op 120% van de bijstand dan kan je bezwaar aantekenen als men je afwijst.
   Let wel; 120% bijstandsnorm is incl vakantiegeld. Dat kan vaak het verschil maken. Bijstand is 5% vakantiegeld en normaal is dat 8%. Daarom kan je met WIA-uitkering boven die 22% uit komen.

   Verwijderen
 2. Nooit meer dan 290 euro kwijt zijn is geen geruststelling...of met de energietoeslag meegerekend 190 per maand...maar goed dat bedrag is voor mij een probleem. Ik doe en deed altijd zuinig om onder de honderd euro per maand voor energie te kunnen blijven. Dan red ik het net. Met 290 per maand kwijt zijn, zou ik het niet financieel niet redden.
  Dus nog/weer een koude winter voor de boeg. De huiskamer is hier nu 15,7. Er staat nooit zon op de ramen om mijn huiskamer te verwarmen(alleen zeven uur smorgens even)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier nu buiten 4 graden en binnen 16,5 graad. Ik heb het nog niet koud. Ben dik aangekleed en heb een dekentje over mijn benen. Ik denk dat ik wel koud word als ik lang bij die temperatuur stil blijf zitten.

   Verwijderen
  2. Gelukkig kan je weer goed bewegen, geen last meer hebt van de heup/been met lopen.
   Daar zit een stuk van mijn bezorgdheid, voor al de mensen die ziek zijn of beperkingen hebben. Die de cv wel aan moeten zetten. Die wel stroom moeten gebruiken voor de elektrische rolstoel, de tillift, de elektrische deurdrangers enz. Ik red me wel met dekentje en warme kleren.

   Verwijderen
  3. Ik gebruik ook zo min mogelijk elektriciteit en gas maar aangezien begin december mijn contract afloopt…. En mijn gehuurde huis uit 1917 stamt, nauwelijks geïsoleerd is….
   Ik heb nog nooit schulden gehad (behalve voor mijn studie) en was doodsbang om in de grootste problemen ooit te komen.
   Dus ja het prijzenplafond én de €1300,- zorgen ervoor dat ik een leven zonder schulden kan hebben. Dat die angst is weggenomen.

   Verwijderen
 3. Het plan is nog niet uitgewerkt, hoe het precies gaat uitpakken weet nog niemand vertelde Pieter Omzicht. Omdat wij geen geen gas hebben, maar alleen elektriciteit en dus veel verbruiken, vind ik het spannend. Het prijsplafond voor elektra is €0,70 per KW.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zat ik ook aan te denken, hoe zit dat met mensen die geen gas hebben en bv stadsverwarming. Die prijs is ook direct gekoppeld aan de gasprijs maar je neemt strikt genomen geen gas af maar waarschijnlijk ook wel meer electriciteit voor koken e.d.

   Verwijderen
 4. Bij mij is het 21.5 graden. Dus nog geen dikke truien en (stoel)deken. Wat is het energielabel van je huis? Je huis koelt erg snel af. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is het al dagen bewolkt. En het regent en waait. Dus geen stroom via de panelen en afgelopen nacht sloeg de cv aan. 15 graden in de woonkamer. Kunststof kozijnen en triple hr glas (2022). Vloer en spouwmuurisolatie (2021). Dak is in 2020 vervangen. Al met al bijna 40000 euro onderweg naar een lager verbruik. Deels gespaard. Deels met een duurzaamheidslening. Aka 250 euro in de maand extra betalen. Nou we hadden ook gewoon die 40000 euro in wollen kleren en een lading hout kunnen stoppen. Dan hadden we het warmer.
   In ons huis valt niks meer te halen met isoleren. Het is nou eenmaal zo goedkoop mogelijk neergezet door een woningbouwvereniging in de jaren 80. Enige dat nog zou helpen.. slopen en nieuwbouwen of een huis eromheen bouwen.

   Het zijn nou zelden de mensen die het al jaren krap hebben die in zuinige huizen wonen. Wij hebben net nergens recht op.. ik denk dat we allebei 36 uur gaan werken.. dan krijgen we bakken met geld en toeslagen en subsidies..

   Verwijderen
  2. Is zonnepanelen eigenlijk nog wel aantrekkelijk als je straks niet meer kan salderen? In de winter maanden gebruiken wij het meeste stroom. En dan brengen de panelen vlgs mij weinig op. In de zomerken bij hoge opbrengst juist weinig stroomverbruik. Dit vraag ik al gemeen. Is het de dure investering wel waard? Zeker omdat nu ook voor stroom hoge tarieven. gelden? Groetjes lientje

   Verwijderen
  3. @ Geartsje: Hier kunststof kozijnen en gevels en hr dubbel glas. Het huis is energielabel C. Het was buiten in de afgelopen nacht wel 2 graden hier en vanochtend om half negen 4 graden. Is 16,5 graden binnen dan slecht?

   Verwijderen
  4. Lientje: dat is het ding inderdaad. Veel mensen nemen een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, maar zonder saldering, met 70 cent per kwh vind ik dat toch echt niet interessant…

   We hebben overigens wel zonnepanelen sinds kort. Ik denk dat het op zonnigr voor- en najaarsdagen overdag net genoeg zou moeten doen om bij te kunnen verwarmen…

   Verwijderen
  5. Wij hebben al dik 15 jaar zonnepanelen.. en zeker sinds we beide fulltime thuiswerken.. drukken we alle apparaten pas aan als de zon schijnt tot het geen uitstel meer kan leiden. De was hangen we buiten (onder een afdak bij matig weer) zodat het in elk geval deels droogt. Verder hebben we een opslag, waardoor de koelkast, vriezer en de lampen in de avond alleen bij zonloze dagen stroom van het net verbruiken. Zonnige winterdagen zijn prima voor zonnepanelen. Alleen al die bewolking..
   Destijds leek het een goed idee. Inmiddels lijkt een windturbine die we gewoon met een ketting en een fiets in beweging zetten een beter idee.
   Oh en een hypernieuw geïsoleerd huis. Of migreren naar een land waar de winter 20 graden is overdag.
   We kunnen niet allemaal in een huis van 6 ton wonen.

   Verwijderen
 5. Eerst zien op mijn energie afrekening,dan geloven

  BeantwoordenVerwijderen
 6. toen ik jong was, was alleen de huiskamer verwarmd met een oliekachel, later gas. we hadden hemdjes een trui en een vest aan. een maillot en slofsokken. Enkel glas in huis en er stonden bloemen op de ruiten. Flanellen lakens en een kruik in bed, ik kan me niet herinneren dat we echt kou hebben geleden.Ik denk dat het handig is als we ons weer ,net als vroeger, naar de seizoenen moeten gaan kleden.
  Wij betalen vanaf december al twee keer zo veel als dat we deden. Ik hoorde van mijn dochter dat zij drie keer zo veel betalen als wij nu. Dus 6 keer zoveel als wij in november betaalden. Zij hebben een veel klein huisje dan wij. Voor hen en voor vele anderen ben ik blij dat er een energieplafond komt. Het is anders echt niet te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hadden gebreide wollen hemden en onderbroeken en flink wat kleding daar overheen. Geen oliekachel, maar een kolenkachel en uiteraard alleen in de woonkamer. De WC, of eigenlijk het tonnetje, stond in een onverwarmde ruimte en ook de keuken was niet verwarmd. Uiteraard enkel glas en aan de binnenkant bloemen op de ruiten als het vroor.
   Ik heb het dan over de jaren 50 en begin jaren 60.

   Verwijderen
  2. Precies zoals het bij ons thuis was vroeger. In de winter een warme kruik in bed. En wollen dekens. Als het heel koud was kon ik wolkjes blazen. De vitrage zat vast gevroren aan de ruiten . Als kind trokken we dat los met gaten als gevolg als moeder niet goed oplette. We zaten lekker bij de olie kachel in de woonkamer. Naar de toilet was wel koud en douchen. En ik had altijd wintertenen. Echt pijnlijk. Nu nooit merr sinds ik getrouwd ben en vloer verwarming heb. Mijn kinderen zijn meer verwend en klagen als het wat koud er is. Groetjes lientje

   Verwijderen
 7. Misschien dat ik het gemist heb, maar wordt er ook wat gedaan ter stimulering van isolatie van huurhuizen? In mijn omgeving ken ik een paar voorbeelden van zeer slecht geïsoleerde huurhuizen die weliswaar laag in huur zijn, maar dat relatieve voordeel wordt meer dan teniet gedaan door het hoge energieverbruik. De bewoners kunnen nog zo zuinig zijn met energie, maar om een enigszins leefbare temperatuur te krijgen, moeten ze zich wel 'te pletter' stoken.
  Waarom de hoogte van de huur nog steeds niet gekoppeld is aan het energielabel is mij nog steeds een raadsel. De cynicus in me denkt vaak dat het de angst van dit kabinet is om de (al zeer verstoorde) markt niet te verstoren, hierin een grote rol speelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het energielabel is al onderdeel van de huur (woningwaarderingsstelsel). Net als de m2 oppervlak en andere factoren. Groet, G

   Verwijderen
  2. Ik heb gehoord dat het de bedoeling is dat alle huurhuizen in 2030 een energieLabel D moeten hebben. Hoe? Dat is aan de verhuurder.

   Verwijderen
 8. ook met een oud huis dat je huurt kan je zelf heel wat doen om het wat te isoleren ,voorzet raam maken van acryl en met ducktape vast zetten ,wandkleed tegen de muur ophangen tocht strips ,vloerkleed ,dikke gordijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens! Ons jaren 70 huis is ook echt niet warm. Ik probeer iedere week ‘iets’ energiebesparends te doen. Drie tochtborstels op 3 binnendeuren en zonwerende stof achter een enkel gordijn bleken al behoorlijk wat extra comfort op te leveren.

   Een valdorpel onder de voordeur is het volgende op mijn lijstje. Kost niet niks, maar als ik met ieder tientje een tientje bespaat (voor de komende jaren!) dan geef ik dat geld liever uit aan isolatie dan aan de energieleverancier.

   Verwijderen
 9. Het kan nog wel eens zover te komen, dat de huur op een of andere manier gekoppeld wordt aan het energielabel. Dat zou woningeigenaren die hun woning verhuren, aanzetten tot het isoleren van de woning. Het idee is wel eens geopperd. Maar dit kabinet is nogal traag in het nemen van besluiten. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Aan de ene kant hebbenveel mensen geprofiteerd door jaarlijks over te stappen. Nu is stroom en gas wel heel erg duur! Ik ben al jaren klant bij GC, dus in oktober 2021 dit voor 3 vast gezet. En toen vlogen de prijzen al omhoog kleine energielveranciers gingen toen al falliet. De oorlog sinds maart dit jaar heeft alles nog duurder gemaakt. Na zomer 2021 werd het al aardig duur en heb toen al met schrik het 3 jaar vast gezet en maar goed ook, blijkt nu.

  Nu heb ik vroeger van toeslagen geleeft, maar nu krijgen mensen ook energietoeslag die een vast contract hebben. Variabel is nu afgetopt per 1 november. Aan de ene kant, leveb wij zuinig en gaat de verwarming niet snel aan. Maar ik ken genoeg mensen die in een tshirt zitten in huis en de verwarming aan. Het blijft een lastig iets om zo eerlijk mogelijk de kosten te verdelen op energie gebied. Ben je minima in een nieuwbouwwoning met A label of minima in een woning met een F label, daar zit ook een groot verschil.

  Nu slapen wij weer met een extra deken op bed. Een zomer dekbed is te koud. Toen ik zelf in een huurwoning met een gaskachel in de woonkamer had stonden de ijsbloemen op de ramen. Nog niet zolang geleden in 2011 was dat. En lag ik bibberend in bed, geen leuke tijden maar met een kruik of elektrische deken had ik een redelijk warm bed en kon ik slapen. Zolang ik in bed bleef was het warm.

  Twee weken geleden zat ik nog in een kortebroek in de woonkamer en nu met een dikke joggingsbroek en een trui. Dekentje op de bank, kaarsjes weer aan voor de knus heid. Ik vind het wel wat hebben. Maar als je echt ziek of snel last heb van kouheid is het wel moeilijker. Maar mensen zijn de laatste jaren wel verwend hoor. Gaskachel? Mijn vriend heeft altijd in huizen gewoond met cv verwarming. Een geiser? Nee dat kende hij ook niet. Alles is gewenning en downgraden is veel moeilijker, soms mag en moet het een tandje minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het energieplafond is dus helemaal geen plafond. Als je meer verbruikt dan het door de overheid gestelde gemiddelde, betaal je gewoon de marktprijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kun je toch zlef bijhouden?

   Verwijderen
  2. Dan moet je in het donker en kou gaan zitten, na driekwart maand.
   Lekker.
   Marijke

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.