donderdag 22 september 2022

Op vakantie in het Zwarte Woud: de uitstapjes op dag 4 t/m 6

En dan nu een verslagje van dag 4 t/m 6 van mijn vakantie met dochter in het Zwarte Woud.
Op dag 4 besloten we naar Freiburg im Breisgau te gaan. De reis ging voornamelijk door het brede dal van de Boven-Rijnse laagvlakte. Niet heel spectaculair om te zien, want nogal vlak met aan de randen ver weg heuvels. Ik weet uit ervaring dat die laagvlakte wel heerlijk fietst, zodat ik destijds kwam tot dagtochten van ruim 200 km, want geen heuvels en dalen, maar dat is een ander verhaal.
We gingen met onze Konuspas gratis in de trein en tram naar het centrum van Freiburg. Behalve de Munster (een kathedraal, maar dan een beetje kleiner) vonden we de stad niet bijzonder interessant. We dronken koffie op het plein dat je op de luchtfoto hier onder ziet.
Doordat de stad verder wat tegenviel, gingen we vrij snel weer op weg naar ons hotel.  Aan het begin van de middag waren we er al weer. Dochter maakte rond ons stadje opnieuw een wandeling uit haar folder met wandelingen rond het plaatsje en ik zat weer ergens lekker te lezen.
's Avonds aten we heerlijk vegetarisch in een Indiaas restaurant in "ons" stadje.

De Munster van Freiburg

Gebrandschilderde ramen Munster van Freiburg, Bron wikipedia

Gebrandschilderde ramen Munster van Freiburg, Bron wikipedia

Gebrandschilderde ramen Munster van Freiburg, Bron wikipedia

Op dag 5 hadden we via de reisorganisatie een treinkaart voor Straatsburg gekocht. Dus ging de reis daar naar toe. We wandelden door de stad richting kathedraal, want die wilden we eerst zien. Een gigantisch gebouw, zo'n kathedraal. Dochter was onder de indruk, die had nog maar weinig kathedralen in haar leven gezien, ik al tientallen, maar die van Straatsburg nog niet. Ook voor mij was het genieten.
Mijn lopen ging niet heel geweldig, ik had door de steile straatjes in het stadje waar we verbleven last gekregen van een achillespees, een oude blessure waar ik al veel vaker last van heb gehad. Het resultaat was dat iedere stap pijn deed. Niet heel heftig, maar wel wat pijnlijk.
We besloten gebruik te maken van een toeristentreintje dat vertrok op het plein voor de kathedraal. Dan konden we al rijdend de stad bewonderen. Gegidst werd er door middel van koptelefoons. Het voerde door het centrum van de stad, o.a. langs het stadsdeel La Petite France en langs de Ponts couverts. Na het ritje liepen we via La Petite France en een café waar we koffie dronken weer naar het station van Straatsburg.
's Avonds aten we in een Turks eethuis vlakbij het station in het stadje waar we verbleven: falafel, friet en een uitgebreide rauwkostsalade. Dit eethuis was buiten het toeristische oude centrum, uitstekend en niet duur.

Kathedraal Straatsburg, Bron: Wikipedia

Kathedraal Straatsburg, Bron: Wikipedia

Kathedraal Straatsburg Bron: Wikipedia

Vakwerkhuizen Straatsburg in La Petite France

De laatste dag gingen we naar de oude badplaats Baden-Baden. Er zijn daar warme bronnen, waar de Europese elite zich al heel lang mee vermaakt. Er is natuurlijk ook een casino en een Trinkhalle en een prachtig park, waar we in de stromende regen doorheen liepen. Het was goed dat we beide paraplu's bij ons hadden! In de loop van de middag klaarde het gelukkig wat op.

Een luxe hotel in Baden-Baden

Fonteintje in Baden-Baden

Centrum van Baden-Baden, Lange Straße

Ook hier heb ik weer naar vermogen gelopen en dochter 2 à 3x zo veel. De foto's van het luxe hotel en fonteintje zijn van haar en de foto van het centrum is van mij, vanaf een bankje.
's Avonds, de laatste avond van ons verblijf, hebben we nog een keer gegeten in het Indiase restaurant. Dat was de eerste keer goed bevallen!

Wat ons opviel: we zagen in de steden heel veel bedelaars. Meest jonge mensen, twintigers vaak, met een kartonnen bordje met bedeltekst. Veel meer dan in Groningen. Ik ben de laatste tijd niet in het Westen van Nederland geweest, misschien zijn daar wel net zo veel bedelaars, maar ons viel het op dat het er veel waren in Duitsland en in Straatsburg! In Schaffhausen in Zwitserland heb ik ze niet gezien.

5 opmerkingen:

 1. Aan le Petite France in Straatsburg heb ik ook mooie herinneringen. Ik werkte op een cruiseboot op de Rijn en in Straatsburg lagen we een extra dag en waren we grotendeels vrij, de gasten waren dag en nacht naar Basel.
  We lagen midden in de stad en gingen veel uit daar. Ik heb een mooie foto van mezelf op een vd bruggetjes in Le Petit France, jong mooi en slank. Was in 1971

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van 1968 tot najaar 1972 heb ik aan de Rijnkade in Arnhem gewoond en had in het toeristenseizoen de cruiseschepen voor de deur liggen. Een hele drukte als de weekenden van de korte en lange cruises samenvielen. Het is ook in die tijd dat ik een aversie tegen Britten gekregen heb. Verkeerd parkeren, je gedragen of de hele wereld om hen draait, dat soort dingen. En als je zei dat iets niet mocht dan lachten ze erom, lieten je het herhalen en deden het vervolgens af met "Oh, that's just for foreigners, not for me"
   Nee, die tijd heeft mijn waardering voor de Britten weinig goeds gedaan en dat werkt nu, 50 jaar later, nog vaak door.

   Verwijderen
 2. De kathedraal van Straatsburg herinnert mij aan mijn pubertijd. Op zaterdagavond werd op de radio, na het nieuws van half elf, altijd geluisterd naar het koor van die kathedraal. In mijn herinnering was het altijd een uitvoering van Ave Verum Corpus. Pas later realiseerde ik me dat het best bijzonder was dat mijn ouders dat wilden horen, want met name mijn vader was een enorme papenvreter en moest helemaal niks hebben van de RK-kerk en hun rituelen. Desondanks was het vaste prik zaterdagsavonds.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Indrukwekkend he. Ik had eens het geluk een repetitie van een damesoctet bij te wonen tijdens zo'n bezichtiging. Een onderdompeling in schoonheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We hebben jaren in Duitsland gewoond en tering Nl viel het me altijd weer op hoeveel zwervers en bedelaars in dld waren.
  Geen idee waar dat verschil door komt

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.