zaterdag 10 september 2022

Hoe vaker hoe goedkoper!

Ik heb een jaarabonnement op het zwembad, ik heb een tijdelijk abonnement op de bioscoop, en ik ben lid van de bibliotheek. En bij al die abonnementen geldt: hoe vaker hoe goedkoper.

Ik heb inmiddels 146 keer gezwommen op mijn abonnement. De kosten zijn nu €284,70 : 146= €1,95 per keer. En ik mag nog tot 24 februari van dit abonnement gebruik maken. De kosten per keer zullen ongetwijfeld nog dalen.

Ik ging 24 keer naar een film en de kosten voor 4 maanden waren voor mij €45,-. Dat is dus €1,88 per film. Ik mag nog tot het einde van de maand september gebruik maken van dit abonnement.

Voor het lidmaatschap van de bibliotheek betaal ik €4,75 per maand. Daarvoor kan ik 4 weken lang 25 titels en 10 e-books tegelijkertijd in huis halen. Reserveren van boeken kost niets.
25 boeken tegelijkertijd in huis heb ik nog nooit gehad. Wel een stuk of 6 boeken voor volwassenen en daarnaast nog een stapel kinderboeken, prentenboeken en dergelijke. 4 weken leentijd is ook wel prettig en als je wat te laat bent, hoef je geen boete te betalen.
Hoeveel boeken lees ik in de praktijk? Ongeveer 4 per week en met kinderboeken er bij wat meer. Dat is omgerekend per boek om en nabij €0,25.

Alles wordt per keer goedkoper als je een abonnement hebt, maar ik geef onmiddellijk toe: je moet er wel voor betalen. En als je het geld niet hebt, dan kun je ook niet profiteren van de voordelen van een abonnement.

Nu is het zo, dat minima in Groningen een gratis zwemabonnement van de gemeente kunnen krijgen en dat het lidmaatschap van de bibliotheek ook bijna gratis geregeld kan worden via de gratis Stadjerspas. In dat geval betaal je 5 euro per jaar. En met diezelfde Stadjerspas heb je nog veel meer voordelen. De Stadjerspas is voor inwoners van de gemeente Groningen met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm.

15 opmerkingen:

  1. Ik weet niet goed wat ik daarvan vind. Niet dat ik iemand iets misgun, maar het motiveerd ook niet om meer uit jezelf en het leven te halen als alles maar geregeld wordt. Er zijn altijd uitzonderingen die niet kunnen, dat is anders, maar overwerken wil men niet omdat dat slecht beloond wordt. Als ze daar nou eens wat aan zouden doen. Vroeger wilde iedereen overwerken of bijklussen zodat er meer mogelijk was. Daarbij vind ik het niet eerlijk tov die mensen die wel meer doen en daardoor net buiten de boot vallen.
    Ik snap dat ergens de grens moet liggen, maar ik vind dat ze moeten kijken naar wat kan en niet naar wat is voor dit soort abonnementen, denk ik. Moeilijk.
    Daarom vind ik gratis bieb voor kinderen juist zo mooi. Dat stimuleert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb zo het vermoeden dat jij ruim boven minimumloon verdient of een partner met goede baan hebt. Laag betaald werk is vaak fysiek zwaarder werk dan bijvoorbeeld kantoorwerk. Dus om dan te zeggen dat iemand maar gewoon meer moet werken om meer te verdienen is een beetje kort door de bocht. Het probleem ligt bij het te lage minimumloon, niet bij de mensen die voor minimumloon werken. En mocht je van mening zijn dat die mensen dan maar beter betaald werk moeten zoeken; het laag betaalde werk is essentieel voor het draaiende houden van de samenleving. Als niemand dat werk zou doen heb je een groot probleem.

      Verwijderen
    2. Beetje generaliserende reactie, maar misschien was ik niet duidelijk. Ik bedoelde dat de overheid niet voor een pas met korting moest zorgen, maar moest zorgen dat wanneer iemand overwerkt dat extra beloond wordt. En niet zwaarder of gelijk belast. Stimuleren.

      Overigens wordt heden fysiek werk, soms zelfs uitzonderlijk, goed betaald. Ik verdiende op kantoor minder dan de mannen in de buitendienst.

      Het laten stijgen van het minimumloon gaat voor alleen maar meer ellende zorgen in de huidige tijd.

      Bedrijven staan al enorm onder druk door hoge energieprijzen, en belastingen. Als de lonen flink moeten stijgen worden de prijzen weer duurder waardoor vraag af kan nemen en er minder werk is, wat misschien weer tot werkloosheid of faillisement kan leiden.

      Ik ben me er overigens zeker van bewust dat een land of bedrijf nergens is zonder de handjes, maar datzelfde geldt dat de handjes niks zijn zonder kantoor. Samen is de enige manier. Maar dat zul je vast met me eens zijn.

      Verwijderen
    3. Een bedrijf dat in de watten gelegd wordt door onder andere de door te drammen pensioenwet. Bedrijven hoeven straks minder bij te dragen. Allerlei fiscale voordelen voor bedrijven.

      Een inkomen als werknemer boven de 50.000 euro per jaar gaat voor een gezin eindelijk meer opleveren dan iemand in de bijstand.

      De pensioenwet roomt bij het invaren ook nog eens veel op voor de belastingdienst en verzekeraars. Vanaf 2023 worden pensioenfondsen beëindigd. In deze maatschappij heeft de werknemer het nakijken.
      Ik ben er voor dat jongeren allemaal als ZZP-er gaan werken en zelf pensioen opbouwen. Kijken of er de pensioenwet gekeerd kan worden.
      FNV vindt dat nu 25% van de tijd werken voor pensioen naar 30% moet gaan. Het is na de kindertoeslag affaire de grootste roof. WW naar 1 jaar. Hoe kun je werknemers belasten ten voordele van werkgevers?

      Zuinigaan heeft het over een paar abonnementjes. Straks krijgt zij ook minder pensioen.

      Verwijderen
  2. Fijn dat minima zo geholpen kunnen worden.
    Maar het lijkt mij in praktijk toch niet zo fijn om een herkenbare pas te hebben.
    Niet iedereen hoeft te zien dat je bij de minima hoort.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé….je schaamt je toch niet omdat je weinig verdient of een uitkering of AOW krijgt?
      Thea

      Verwijderen
    2. Vroeger, toen ik in de bijstand zat, had ik ook zo'n pas. Er was een kennis die er absoluut geen wilde, omdat hij het een stigmatiserende armoede pas vond. Ik gaf hem gelijk, maar kocht er wel één voor mijn dochters en mij. Dan konden we met lage kosten toch leuke dingen doen!

      Verwijderen
  3. Volgens mij zijn die regelingen voor minima zoals gratis zwemabonnement en redeceert tarief voor de bieb niet gebruikelijk. In meer gemeentes is dit niet dan wel.
    Ik hoor vaak dat mensen zeggen dat als witgoed stuk is, je zorgkosten hoog zijn of je hulpmiddelen nodig hebt, je bij de gemeente moet aankloppen.
    Dat was vroeger misschien zo, maar de meesten gemeentes krijg je echt helemaal niets!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat fijn dat de minima in Groningen zo goed geholpen wordt. Hier in Twente en zeker in de gemeente waar ik woon is dat niet zo. Je krijgt bijdrage participatie van 110 als volwassene en voor schoolgaande kinderen een bedrag. Dat kun je gebruiken voor telefoon internet reizen familie en bibliotheek of zwem abonnement.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 4 Boeken per week - dat is (lekker) VEEL!! Ik had voeger ook zo'n stadspas, met korting op bibliotheken (gebruikte ik), én korting op allerlei uitstapjes e.d. Jammer was dat van alles dan toch nog meer geld kostte dan ik had...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ... En hé, heb je geen boodschappen gedaan deze week?? DAt is mijn meest geliefde post - ik kijk dan altijd of er nog een aanbieding is waar ik op af moet / wil... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad helemaal geen boodschappen gekocht, want ik was een week op vakantie.

      Verwijderen
  7. Ik had tot voor kort een gratis pas waarbij ik per geleend boek betaalde (2,50) plus eventuele reserveringskosten uiteraard. Dit jaar heb ik de kikker doorgeslikt en ben het volle pond gaan betalen, ruim 55 euro per jaar. Ik ben er beslist meer door gaan lezen: ook kookboeken en handwerkboeken, kinderboeken in een taal die ik zelfstandig probeer te leren, en uiteraard ook fictie, mijn grote liefde. Ik neem dan ook vaker boeken mee gewoon omdat het me wel wat lijkt en als ik dan na 15 pagina's niet in het verhaal kan komen, breng ik het boek weer terug.
    In de boekenbijlagen van de krant maak ik foto's van de recensies van boeken die me wat lijken. Die zet ik dan op mij verlanglijstje. Als iemand een boekenprijs wint moet je wel eens even geduld hebben. Wat ik wel heel jammer vindt is dat mijn smaak wat te literair is voor het aanbod in onze woonplaats. Daardoor moet ik regelmatig iets aanvragen buiten de provincie, en dat kost 5 euro. Ik koop daarom ook nog steeds boeken, tweedehands bij voorkeur.
    Ik hoop dat de bien blijft als laagdrempelige instelling. Zou het niet mooi zijn als die voor iedereen gratis was?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als alles maar geregeld word voor je, lees ik bij anoniem van 8.20u . Nou ik kan je vertellen dat alles niet voor je geregeld word. Mijn dochter heeft aanvullende bijstand omdat zij deels afgekeurd is met gezondheidsklachten. Als je ziet wat dat voor een papierwinkel oplevert dan zou je dat niet zeggen. Elke maand loonstrookjes inleveren, elke keer als er wat veranderd dat weer doorgeven. Voor elke toeslag moet er een berg aan administratie in geleverd worden , soms online , maar ook vaak genoeg met papieren.
    voor elke stap is er weer een andere instantie waar je je moet melden en weer je hele verhaal delen. En iedereen werkt langs elkaar heen. Het UWV vraagt weer andere dingen dan de gemeente en als je dan tussentijds ook nog eens ziek word dan komt er een arboarts en tegenwoordig ook een arbo deskundige om de hoeken, die elk een andere visie hebben op je herstel . Geloof me ik ben elke dag weer enorm dankbaar dat ik kan werken en niet afhankelijk ben van deze instanties en mijn dochter zou op haar knietjes vallen als zij niet meer in deze situatie zou zitten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.