maandag 12 september 2022

Minder moeten, meer genieten

Ik heb nieuwe goede voornemens! Ik moet altijd heel veel van mijzelf en ik ga proberen meer te genieten.
Wat moet ik?

Gezond leven

 • genoeg bewegen: iedere dag 1 uur zwemmen, tenminste 45 minuten fietsen, en ook nog een stuk lopen
 • gezond eten: groenten! genoeg vezels, voldoende eiwitten, weinig verzadigde vetten, weinig suikers, niet te veel en ook niet te weinig eten en vooral geen grote eetbuien nemen.
 • genoeg rust: op tijd naar bed en tenminste 7,5 uur slapen


Sociale contacten/vriendschappen onderhouden
Vooral door corona heb ik in de afgelopen jaren weinig vrienden en kennissen gezien.
Ik moet nodig weer bij allerlei vriendinnen langs en eigenlijk moet ik ook nog nieuwe contacten maken.

Huis en tuin aan kant houden

 • Was bijhouden
 • Stofzuigen, dweilen
 • Afwassen
 • Opruimen
 • Kapotte zaken repareren of vervangen
 • Tuin bijhouden en nieuwe plantjes kweken of kopen, snoeien, opruimen


Dingen doen die van nut zijn

 • vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld de bibliotheek of kringloop
 • oppassen op kleinkinderen


Creatief zijn, mezelf ontplooien

 • aquarelleren,
 • naaien,
 • breien,
 • borduren
 • lezingen bijwonen,
 • naar films gaan

Een levensverhaal schrijven over mijzelf en mijn overleden partner
Het is op verzoek van mijn dochters en dat wil ik ook wel graag, maar het schrijven valt me niet mee. Het roept veel emoties op.


En wat gebeurt er door al dat moeten? Het werkt bij mij verlammend. Ik stel uit, eindeloos uit. Ach, die was kan morgen ook wel. Als ik zo veel van mijzelf moet, dan heb ik de neiging om helemaal niets meer te doen en alleen nog achter mijn computer te hangen. Een spelletje mahjong, een kaartspelletje Freecell en nog veel meer spelletjes en verder helemaal niets.
En ondertussen geniet ik niet en zit ik een beetje depressief te zijn.  Ik kijk naar mijn vloer en zie allemaal kattenharen, ik kijk naar mijn tuin en zie gras dat nodig gemaaid zou moeten worden.

Wat ik de laatste tijd probeer, is het moeten los te laten en leuke dingen te doen. En dat gaat best goed. Ik zing tijdens het stofzuigen en bed verschonen en ik kan vreselijk genieten van fietsen in de zon en voor de wind. En dan kan ik het feit dat ik op de fiets ook weer tegenwind heb, loslaten.

Heb jij dat ook, dat veel moeten verlammend werkt?

22 opmerkingen:

 1. Wat klinkt mij dat betekent in de oren. Ik ben zover heen ik doe vanalles maar op mijn tempo en wanneer het mij uitkomt.
  Je hebt groot gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Absoluut! Dingen die gedaan moeten worden maar ook allerlei gedachten over iets (nieuws, hoe het met iemand gaat of waarom mensen reageren op iets) of ideeën van wat ik zou kunnen maken of hoe ik bijv de tuin kan veranderen. Alles draait rond in m'n hoofd en als het even te druk is komt er niets uit en ga ik maar een boek lezen of vroeg naar bed. Ik word er niet depri van. En juist door corona besef ik dat tijd voor mezelf om dingen te doen, waardevol is. Dus niet meer dan 2 afspraken buitenshuis in het weekend :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ochja, dat is heel herkenbaar. Ik ‘moet’ van mezelf 5000 stappen per dag zetten, gezond eten, minder snoepen, contact met vriendinnen onderhouden, sociaal doen op feestjes, rommel in ons huis opruimen en verkopen enz..
  Mij helpt het om mezelf daar bewust van te zijn. Dingen die ik kán schrappen, schrap ik, als ik voel dat het me teveel wordt. Dingen die ik niet graag doe, probeer ik te combineren met leuke dingen. Zo zet ik tijdens het poetsen leuke muziek op, en dans ik lekker mee. Of ik luister naar een Franse podcast terwijl ik de wc poets…dat helpt.
  En de klusjes waar ik het ergst tegenop zie, probeer ik niet uit te stellen. Als je iets uitstelt, woont het langer in je hoofd en pakt het nog meer mentale plaats in dan het sowieso al doet.
  Als er écht klusjes zijn die ik NIET zie zitten, zoals bellen naar 1 of andere instantie, dan zeg ik dat aan mijn partner en vaak kan hij dat dan zonder probleem even van me overnemen.
  Dingen waar jijzelf moeilijkheden mee hebt zijn niet noodzakelijk moeilijk voor iemand anders. Op die manier kan je je dochters mss helpen en vise versa.
  Veel succes!
  Nina
  .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja in totaal moet er best veel in dagelijkse leven. Wat me vooral ergert is dat alles me zoveel meer tijd kost en er rustpauzes na moeten komen. Daardoor vaak voor mijn gevoel de hel dag bezig en komen de leuke dingen in het gedrang.
  Er liggen 2 zomerrokken om af te maken en ik kom er niet aan toe. Dat ergert me dus enorm. Was van plan het vorige week te doen, maar we kregen 2 emmers tomaten van de buurman en die moesten verwerkt worden. Er staan nu wel 12 grote pootten mooi te zijn in de kast maar kost echt veel tijd.
  En gisteren kilo's stoof peren en appels verwerkt. Dat kan niet blijven liggen want dan heb je weinig over door snelle rot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verschuif de zomerrokken naar maart, dan heb je vast behoefte aan voorjaar en is het opeens een leuk klusje....want dan kun je ze bijna weer aan. Groet, G

   Verwijderen
 5. Een vriendin heeft mij ooit gezegd: "jij zegt wel heel vaak 'ik moet'; vervang dat eens door 'ik wil?'".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat soort 'omdenken' maakt het voor veel mensen volgens mij alleen maar erger. Want dan 'moet' je nog steeds van alles maar nu 'moet' je het opeens allemaal maar leuk vinden en ontspannen doen. Tenzij je achter 'ik wil' ook echt alleen maar zegt wat je écht zou willen doen en de moetjes gewoon eens wat vaker negeert. Dan werkt het misschien wel :)

   Verwijderen
  2. Net als de verplichte stemtesten bij het koor "het is juist leuk!". Not. Altijd nuttig en soms noodzakelijk, en inmiddels dragelijk. Maar leuk zijn ze nooit geworden.

   Verwijderen
 6. Ik werd al moe van de lijst "dingen moeten doen".
  Mijn hele leven gewerkt. Dus toen ik niet meer hoefde, heb ik voor mijzelf de balans opgemaakt. Wat wil ik wel en wat niet meer.
  Ik ben meer gaan tennissen, dat kon nu ook overdag.
  En wij hebben besloten, nu ja, mijn echtgenoot heeft dat, om op te passen op de kleinkinderen. 3 dagen in de week. En hij doet het ook al vanaf de geboorte van kleinkind 1 en 2. Hij heeft de tijd ingehaald, die hij gemist heeft met zijn eigen kinderen. De oudste is nu net naar het eerste jaar vwo en geniet. De jongste is naar groep 5. Echtgenoot gaat nu met ze naar de bieb en brengt ze naar de clubjes.
  Als ik een dag wil puzzelen, doe ik dat. Een dag wil lezen, kan dat. Maar meestal rommel ik in de tuin. Die is groot en er is altijd wel wat te doen.
  En het huis houden doe ik tussendoor, wel op vaste dagen de was.
  Elke dag even fietsen voor een boodschapje. Dat betekent in ons dorp ook altijd een praatje.
  En het allerlekkerste: als ik een aanval van migraine krijg, altijd 's nachts rond 4 uur, kan ik nu opstaan, medicijnen tegen de misselijkheid nemen en het uit gaan zitten. Er wacht geen klas op me, ik laat de golf over me heen komen en kan daarna uitrusten. En dan is er de rust van ik hoef helemaal niets. Kook dan ook niet, komt er toch weer uit. Kan even weer bijkomen, want ik word er heel moe van.
  Hou geen blog bij. Lees alleen blogs, meestal 's morgens.
  En ga nu lekker tennis kijken. US open. Koffie erbij. Schuifpui nog dicht. Maar vanmiddag helemaal open, want het wordt nog 25 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O ja, dat herken ik zeker! Nu ik wat ouder ben ontbreekt de energie om mijn huishouden bij te houden. Komen er eters, dan ben ik veel tijd kwijt met schoonmaken en koken.Zit dan behoorlijk moe aan tafel! Plannen is niet mijn grootste talent.
  Je schrijft dat je eigenlijk nog nieuwe contacten moet maken. Mijn vraag is waarom? Zo te lezen heb je behoorlijk wat sociale contacten. Nieuwe contacten onstaan meestal vanzelf, of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moeten werkt vaak averechts, maar wat juist helpt (voor mij) is bedenken waaróm ik het moet. En als dat dan is omdat ik lekkerder in m'n vel wil zitten (beweging), straks m'n kleren weer lekkerder zitten (dus niet teveel snoepen) of omdat ik dan lekker achterover kan leunen in een schoon huis (huishouden), dan is de motivatie er wel.
  Ik wéét dat ik me dan beter ga voelen als ik het toch doe. Dus muziek aan en gaan, dan krijg ik er ook weer energie van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk als het zo werkt, bij mij helaas absoluut niet het geval :-)

   Verwijderen
  2. Net als Schrijver heb ik meestal wel een goed gevoel na het moeten van dingen waardoor ik ze niet heel erg vind om te doen. Ik kan ook genieten als ik er mee klaar ben, of het nu de was opvouwen is of een rondje fietsen. De beloning is dan het voldane gevoel.

   Verwijderen
  3. Ik kan er achteraf ook wel van genieten, maar die wetenschap is vooraf onvoldoende reden om het niet uit te stellen of gewoon niet te doen. Daarom vreet ik me er ook zo over op: ik wéét dat het achteraf beter voelt en toch doe ik het niet. Zijn boeken over vol geschreven denk ik zo. Ik
   zal als kind wel hebben gefaald bij het marshmallow experiment. Maar het lijkt me oprecht heerlijk om wel zo’n aanpakker te zijn, niet de hele tijd met jezelf in discussie en die eeuwige teleurstelling in jezelf niet hebben.

   Verwijderen
 9. Wat mij altijd helpt is 's ochtends meteen even snel een rondje door het huis maken. De woonkamervloer vegen, losse spulletjes opruimen, een doekje over het aanrecht, kijken of de wasmand al vol is en zo ja: meteen in de machine gooien, kijken of de was al droog is en zo ja: meteen opruimen, eventueel boodschappen doen of gras maaien, wc schoonmaken. Als dat gedaan is, staat mijn lichaam lekker aan van de beweging en het doorpakken en kan ik me met een tevreden gevoel op de andere dingen richten. Vroeger deed ik dit niet en kon ik me nogal lamlendig voelen over het huishouden. Het op deze manier doen is echt een cadeautje aan mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, je moet nogal wat van jezelf. Ik herken dat wel eerlijk gezegd. Naarmate we ouder worden en minder energie krijgen, vallen er meer dingen van de wagen wegens geen energie. Ik heb gemerkt dat ik maximaal drie dingen kan doen op een dag, gemiddeld. Dus een lange takenlijst heeft geen enkele zin.
  Routines helpen me om naast mijn fulltime baan mijn huishouden (zonder hulp vooralsnog) gaande te houden. En ik ben in de zomer gestopt met tv kijken en computerspelletjes doen. Het was een grote tijdfuik die geen positieve energie opleverde. Bovendien merkte ik dat ik achter een scherm makkelijker ging snaaien. Ik probeer nu op andere manieren mijn dopaminekick te. Krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik werk altijd met lijstjes en afgestreept geeft mij dat rust in mijn hoofd.
  Vooral die klusjes digitaal heb ik zo'n hekel aan,kosten veel tijd evenals telefoontjes en ben ik geneigd voor me uit te schuiven.
  En tegen jezelf zeggen ik moet niet ,ik mag maar owat is het herkenbaar.
  Groet Lianne
  Toch weet ik dat je ze beter direct kan gaan doen dat geeft een opgelucht en ontspannen gevoel.

  Verder proberen tegen jezelf te zeggen ,ik moet niet,ik mag.
  Maar wat herken ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voor mij komt het niet door het moeten, maar juist door het niet moeten. Ik presteer veel beter onder druk en nu ik meer tijd heb doordat ik niet meer werk, stel ik alles uit. Terwijl als ik een deadline voor iets heb ik het zo klaar heb. Zit een mens toch raar in elkaar he!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook wat mij betreft heel herkenbaar. Ik ben zelfs wel eens met de psychosociaal ondersteuner van de huisarts gaan praten over hoe dat minder kon. Die had helaas ook geen goede ideeën voor mij (maar dat lag misschien ook wel aan hem).

  Je zou misschien het schoonmaken (en/of het grasmaaien) uit kunnen besteden. Grasmaaien aan een buurjongen. Schoonmaak aan een schoonmaakster. Of stel dat de schoonmaakster 1 x per 2 weken komt, dan is dat het moment voor jou om de tuin bij te gaan houden (omdat je dan in huis toch alleen maar in de weg zit). En dan heb je met enkele uren inspanning (en wat euro's) alles binnen én buiten weer schoon en netjes, en kun je je de rest van je tijd met leukere en interessantere en belangrijkere dingen bezighouden.

  Zo'n schoonmaakster kun je natuurlijk ook gewoon eens voor een jaar of zo proberen. Bevalt het niet, dan stop je er weer mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Herkenbaar hoor…
  Ik wil (via dingen die moeten) ondertussen wel van alles bereiken.

  Wat hier helpt zijn daglijstjes en een beslissing op waar de docus ligt (naast de dagelijkse dingen).

  Op mijn daglijstjes schrijf ik:
  3 doe- dingen die ik echt wil / moet doen (dus bv was, tuin opruimen, afspraak bij een arts oid). 3 administratieve dingen (rekening betalen, afspraak maken, iets uitzoeken),
  Van 3 eetmomenten die dag wat we dan eten (dat is toevallig zo)
  En 3 leuke dingen / dingen die ik graag wil doen.

  Ik heb gemerkt dat als het meer wordt dan dit (+ het vaste dagelijkse riedeltje van kinderen halen en brengen, eten koken enz) dat het dan teveel wordt.

  M’n focus voor deze maand is overigens isoleren…. 🙄

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gelukkig moet ik weinig van mezelf. Afspraken nakomen, elke dag het toilet schoonmaken enne……….lief zijn voor mijn partner en voor mezelf.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.