vrijdag 21 oktober 2022

Al weer een uitnodiging voor een gratis griepprik!

Jaarlijks haal ik een griepprik, omdat het goed voor mij zou zijn.
Hoeveel jaar?

Al sinds 1993. Dus ben ik toe aan de 30e keer!
Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik, dus krijg ik een uitnodiging. Hier wordt begin november geprikt. Ik heb een driedubbele indicatie - leeftijd, astma en diabetes. Ik ga hem halen en ik hoop dat de griep ook deze winter aan mij voorbij gaat.

Ik weet dat er nogal wat mensen zijn die de prik niet zo nodig vinden. Ik heb in de afgelopen 29 jaar ieder jaar een prik gehaald en misschien heb ik er veel ellende mee voorkomen. Dat weet je natuurlijk nooit, want anders had ik misschien ook geen zware griep gehad.
Ik was in de afgelopen 29 jaar wel veel onder de mensen, of bij vrijwilligerswerk, of op het werk en natuurlijk ook in de nabijheid van mijn eigen destijds schoolgaande kinderen en nu mijn 4 kleinkinderen die regelmatig op een kinderdagverblijf of op school zijn. Volop kansen voor besmetting!

Volgens de nieuwste berichten heb je met een griepprik 60% minder kans om besmet te worden met het actieve griepvirus. Dat het percentage niet hoger is, heeft te maken met de snelheid waarmee griepvirussen veranderen. Je weet nooit zeker welk type zich dit jaar aandient. En je kunt dus wel degelijk ziek worden ondanks griepprik. Wat voor type het is en of het gebruikte vaccin aansluit, dat weet je pas op het moment dat de griep uitbreekt. En dan is het te laat, want dan moet het vaccin ook nog gemaakt worden en moet je gevaccineerd worden.  Beter dan dit zal de bescherming door middel van de griepprik wel niet worden.

Ik hoop er voor het komende seizoen weer het beste van!
Haal jij een prik?

12 opmerkingen:

  1. Nee! Nooit gedaan ook. Slechts één keer een forse griep gehad in 1995, symptomen vergelijkbaar met Corona. Had destijds door een zware belasting, werk en privé, een slechte conditie. Vanaf die tijd serieus aan mijn conditie gewerkt en nóóit meer griep gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik krijg nog geen oproep en denk niet dat k hem ga halen. Maar ik ben dan ook niet in de risicogroep.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja zeker gaan we weer laten prikken. Vorig jaar kreeg ik ook de pseudo..... prik en van die plek had ik nog 2 weken een zeurend gevoel.
    Ik kan me niet herinneren echt griep te hebben gehad en hou dat graag zo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, zeker niet. Ik heb dit jaar voor het eerst een uitnodiging gehad vanwege mijn leeftijd (60). Maar hiervoor kon ik hem ook gratis krijgen vanwege mijn werk in de zorg. Ik heb nog nooit griep gehad en ik begrijp dat een vaccinatie maar een half jaar werkt en dat je nog steeds griep kunt krijgen, het is een cocktail van verwachte virussen. Daarnaast heb ik vorig jaar gezien hoe het ging. Mijn man kreeg vorig jaar een oproep voor een griep en pneumokokkenvaccinatie en moest naar een centrum bij ons in het dorp, dus niet bij de huisartsenpraktijk zelf. We zijn 2 x langs geweest, de mensen stonden in dikke rijen buiten tot aan het fietspad, en dat in corona tijd. Echt belachelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ging nooit, totdat ik begin 2020 een hele stevige griep (of iets anders?) kreeg. Ik ben toen zo ziek geweest dat ik niet zo goed meer wist hoe ik me moest redden.... Daarna ben ik toch maat ingegaan op de uitnodiging - straks coronaprik nr 4, en begin november de griepprik!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Na een keer griep gehad te hebben, die ontaardde in een pleuritis en me drie weken ziekenhuis opleverde heb ik altijd een griepprik gehaald.
    Helaas, dit jaar ben ik op de prikdatum in Australië en aangezien het vaccin niet eerder aanwezig is bij mijn huisarts, mis ik de vaccinatie.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee, heb dat vroeger wel gedaan en werd altijd ziek in de winter en had weken last.
    Nadien niet meer gehaald en sindsdien niet ziek meer geweest en ik behoor wel tot de risico groep wat leeftijd betreft en met astma.
    Maar zo bevalt het me veel beter ik zorg dat we goed en gezond eten, rust, en zo proberen we onze weerstand hoog te houden.
    Garantie krijgen we niet, ook niet met de griepprik.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De enige keer dat ik me kan herinneren griep te hebben gehad, was toevallig juist in een jaar dat ik wél de griepprik had gekregen (vanwege mijn werk, niet vanwege leeftijd of risicogroep). Nu heb ik ander werk en geen recht meer op de griepprik. Anders zou ik hem wel gewoon halen denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. We gaan hem weer halen, dat doet me er aan denken dat ik een afspraak moet maken.
    Bij onze huisartsenpost verloopt het prikken altijd vloeiend, er wordt met tijdblokken gewerkt en mensen kunnen voldoende afstand houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik werk niet in de zorg, maar kreeg meer dan twintig jaar terug al de griepprik aangeboden door mijn toenmalige werkgever. Voor het verminderen van het risico op griep voor mijzelf, gezin en collega's heb ik heb hem al die jaren genomen. Eerst gratis via werk, na verandering van omstandigheden op eigen kosten. Nu vanwege leeftijd werd ik opgeroepen via huisarts. Al die jaren geen bijwerkingen en geen griep gekregen. Ik ben er blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ook ik ga dit jaar weer voor de griepprik en ik bof ........ ik krijg 2 prikken ook nog de pneumokokken.
    Ik kreeg vroeger de griepprik van mijn werkgever. Ik werkte in de zorg en nu krijg ik hem vanwege mijn leeftijd. Mijn man had ieder jaar een flinke griep met hoge koorts. Nadat hij een keer de griepprik had gekregen ging de griep zijn deur voorbij. Wonderlijk en vandaar dat ik vanaf toen ook de griepprik heb genomen. In al die jaren heeft mijn nog maar 1 keer de griep gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik krijg er eentje via het werk en ik ga hem zeker halen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.