zaterdag 22 oktober 2022

Een onwillig been en andere gebreken

Als je mijn blog leest, dan kun je denken dat ik over alles schrijf wat ik in mijn leven meemaak.
Maar zo is het niet.
Er is ook veel waar ik niet over schrijf, wat ik als het ware weglaat. Logisch ook, ik kan niet overal over schrijven. Soms schrijf ik over mijn gezondheid en dan weer heel lang helemaal niet.
Vandaag weer eens wel!
En daar is ook een reden voor.

In de eerste dagen van september kwam ik tot de conclusie dat fietsen niet meer ging. Mijn linker been gaf signalen door die ik niet helemaal snapte, maar ik ervoer het been als zeer onbetrouwbaar! Als ik met de linker voet met mijn volle gewicht op de trapper ging staan, voelde het alsof dat been mij niet kon dragen en dat ik elk moment van de trapper af kon schieten en kon vallen. Ook "wist" mijn lichaam niet meer hoe het opstappen op een fiets in zijn werk ging. Slechte signalen dus! En mijn lichaam schoot volledig in de paniek-stand, mijn hart klopte wel 2x zo snel als normaal als ik een poging deed om op te stappen! Pfff wat een stress!

Ik ging vanaf 5 september een week op vakantie in Duitsland met dochter en hoopte dat het na deze vakantie weer beter zou gaan. Ik stond in deze vakantie erg wankel op mijn benen, maar lopen ging wel redelijk goed.
Na mijn vakantie heb ik nog maar eens geprobeerd op de fiets te stappen. Dat werd niets, de problemen waren niet weg. Ook als ik met de volle voet op een traptrede stond klopte er iets niet, ik had het gevoel dat ik er slechts met het puntje van mijn tenen op stond. Een eng gevoel, want ik zou er naar mijn gevoel snel af kunnen schieten en naar beneden glijden!
De volgende dag ging ik naar de huisarts die mij doorverwees naar een neuroloog.
De neuroloog constateerde tien dagen later, evenals de huisarts, méér uitvalsverschijnselen aan mijn linkerkant: onderen anderen ongevoeligheid in armen en been, deel van gezichtsveld van mijn linker oog was verdwenen en nog wel meer, te veel om hier op te noemen.
Diagnose neuroloog: een lichte beroerte! Zijn inschatting was dat ik er op termijn wel weer spontaan helemaal van zou herstellen. En ik kreeg pillen, bloedverdunners. Ook komt er nog een MRI van mijn hoofd, maar daarvoor heb ik tot nog toe geen oproep gehad.

Ik zie nu enige vooruitgang. Als ik loop, gaat mijn gang niet meer zo wankel en als ik tijdens het lopen richting een zebrapad naar links en naar rechts kijk, word ik niet meer draaierig. Ik heb niet meer het gevoel bijna om te vallen. En die voet op de trap doet ook weer "normaal".
Tot nog toe heb ik het nog niet weer aangedurfd om op een fiets te stappen. Binnenkort gaat dat wel gebeuren. Ik begin binnenkort in de sportschool, samen met mijn dochter en oefen daar op een hometrainer met opstappen. Ik ga dan als gratis gast een aantal keren mee met haar.

25 opmerkingen:

  1. Ik hoop echt dat het goed komt aaf

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat moet dat griezelig geweest zijn. Ik hoop,dat het bij trekt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zeg niks (maar dit maakt me héél erg verdrietig én boos) wens je beterschap en alle goeds

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap je verdriet en boosheid niet zo goed! Sommige mensen zijn gevoeliger voor beroertes dan anderen. Ik ken meer mensen die rond de 70 een beroerte kregen.

      Verwijderen
    2. Wat een akelige ervaring, dat je je lijf niet meer vertrouwt.
      In onze familie komt helaas vaker voor dat nog relatief jonge mensen (niet rokers, geen drinkers, geen diabetes) problemen met hun hart of vaten hebben. Ik word sinds de menopauze jaarlijks gescreend en dat geeft me wel wat geruststelling. Maar het is nog geen garantie natuurlijk.

      Verwijderen
    3. Mijn grootouders kregen ook allemaal (twee meerdere keren) een beroerte toen ze tussen de 70 en 80 waren. Dat was laaaaang voordat Corona om de hoek kwam kijken. Bij hen was het vooral hun overgewicht en/of diabetes die de kans groter maakten. Er rookte er trouwens maar eentje.

      Verwijderen
    4. Wat ontzettend naar voor je. Hoop dat je weer het vertrouwen in je lijf terugkrijgt en alle functionaliteit. Denk dat mevrouw doelt op het idee dat dit door de vaccinatie is veroorzaakt.

      Verwijderen
    5. Complottheorieën staan zo ver van mij af, dat ik niet doorhad dat deze reactie hier over ging. Volgens Lareb is er nog steeds niet een verband gevonden tussen vaccinaties en beroertes. En overigens was mijn vaccinatie 22 juni, lang voordat de beroerte optrad.

      Verwijderen
    6. Hallo Aaf,
      Ik was de anoniem die het durfde het woord Corona vaccin in mijn mond te nemen en wordt nu neergezet als iemand met complottheorien.

      Prima als je/jullie dat denken, maar dan wens ik dat je mijn reactie maar verwijderd, anoniem of niet. Ik dacht dat dit een blog was waar je mening gewaardeerd werd, maar blijkbaar alleen als hij in het hokje past. Jammer.

      Mijn reactie is gebasseerd op feiten, erkend door de cardioloog en behandelend arts. Daarbij probeerde ik enkel aan te geven hoe die persoon mbv zo.n fietsje echt geholpen was, dat gunde ik jou, en iedereen die daar wat mee kan, ook.

      Ik weet niet hoe je anders te bereiken dan zo, dus ik hoop dat je aan mijn verzoek wilt voldoen. Want hier hou ik niet van. Het is niet zo dat omdat het niet altijd gebeurd het niet kan en om iemand een leugenaar te noemen vind ik erg onvolwassen.

      Verwijderen
    7. @ anoniem: je reactie is verwijderd. Ik noemde je overigens helemaal geen leugenaar. Jouw reactie ging meer over krachtsverlies in een been en hoe je dat met een fietsapparaat weer kunt herstellen en van het krachtsverlies heb ik geen last. Het is alleen een nogal verstoord gevoel.

      Verwijderen
  4. Oei, hier schrik ik van!
    Wat lijkt me dat naar en eng om te ervaren.
    Ik wens je veel beterschap en een spoedig herstel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bijzonder maar ook logisch dat je dit deel van je leven ook deelt.
    Gaat het zwemmen nog wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat erg! Sterkte en beterschap.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 70 dat is een spannende leeftijd. Nu ik het bijna ben, denk ik terug aan de periode dat ik stopte met roken. Toen troostte ik mezelf dat wanneer ik70 was, dat ik dan weer mag roken.
    Inmiddels weet ik beter, heb ik die troost niet meer nodig. Maar mankementen komen wel. Dat is een vervelend iets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijzonder dat dat ook jou houvast was bij het stoppen met roken. Ik mocht weer toen ik 60 was. Natuurlijk nooit gedaan maar het hielp me door moeilijke minuten

      Verwijderen
  8. Joh, wat griezelig! IK herken het gevoel (denk ik?) van voro de diagnose artrose in mijn heup. Ik ging ZO vaak door mijn been - of bijna - of in ieder geval: ik kon dat been niet meer vertrouwen... En dan ga je dus raar en verkrampt bewegen, en dat is OOK weer niet goed! IK hoop dat je snel herstelt, goed dat je redelijk snel naar de huisarts ging!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Akelig!! Je moet je heel onzeker gevoeld hebben. Alle lof, dat je het aanpakt. Dat is helemaal niet vanzelfsprekend, weet ik uit ervaring. Kop in het zand enzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat is schrikken. Een goed herstel toegewenst hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste Aaf, ik hoop dat je zo goed mogelijk hiervan herstelt. Het blijft schrikken als je lijf opeens niet meer doet wat het altijd deed...Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat is schrikken. Heel veel sterkte en succes met uw herstel!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Jeetje zeg, dat is schrikken.
    Beterschap en een goed herstel.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oei! Dat zal wel schrikken zijn geweest! Ik hoop dat je klachten snel verdwijnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Tsjonge, dit is wel ingrijpender dan duurdere boodschappen een weekje. Hoop voor je dat je snel weer 'normaal' kan bewegen en vooral het vertrouwen in je lichaam terug krijgt. Dapper dat je dan toch nog zo'n wandelvakantie hebt gedaan. Sterkte Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. En er wordt geen verband gelegd met de vaccinaties?
    Ben zelf ook ingeënt maar nu toch wel huiverig voor de vierde prik.
    Stond nl ook ook al in de krant

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Tijdens tikken en posten verdween je site een paar keer, dus misschien staan er nu wel meerdere reactie van mij te wachten op goedkeuring.)

    Oei, dat lijkt me schrikken voor je. Gelukkig herstel je al en ziet de neuroloog het ook positief.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.