woensdag 5 oktober 2022

Een betere compensatie bij de hoge energieprijzen

Na kritiek, vooral vanwege de hoge stroomkosten en het in verhouding tamelijke lage plafond in kWh dat in aanmerking komt voor compensatie, is afgelopen dinsdag bekend geworden dat de regeling wordt aangepast.
In de maanden november en december komt er een eenmalige compensatie van 190 euro per maand voor iedereen. Dit is onafhankelijk van het verbruik. Dus als je weinig verbruikt, dan krijg je geld toe. Dit is vooral gunstig voor de eenpersoonshuishoudens in een goed geïsoleerde woning. Daarnaast is het voor ieder huishouden fijn om 190 euro korting te krijgen.
Dat is allemaal prachtig!

Wat is er nu precies veranderd?

Bij het plafond voor de gasprijs is de aanpassing niet zo groot. De hoeveelheid per jaar blijft hetzelfde, namelijk 1200 m3 en de prijs wordt iets lager,  die wordt €1,45 per m3. Dat is 45 cent meer dan ik nu betaal. De rest betaalt de overheid.
De verandering zit hem vooral in de prijzen voor stroom en het plafond zit niet meer op €0,70 voor de eerste 2.400 kWu, maar op €0,40 voor de eerste 2.900 kilowattuur. Dat is mooi voor mensen die wat meer stroom verbruiken door duurzame investeringen die ze hebben gedaan in warmtepompen en dergelijke.

De BTW wordt komend jaar weer verhoogd naar 21%. Ik neem aan dat we voor de €1,45 per m3 en de 40 cent per kWh nog 21% belasting moeten betalen. En dat stroomt natuurlijk weer terug naar de staatskas.

De NOS heeft het op haar site nog even uitgelegd:
Regeling prijsplafond
Het kabinet heeft het energieplafond vastgesteld op het doorsnee verbruik per huishouden in Nederland voor gas, en wat hoger nog dan het doorsnee gebruik voor stroom (gas 1200 kuub per jaar/ stroom 2900 kWh). Voor verbruik onder dat plafond gaat iedereen flink minder betalen voor gas (2,80 euro wordt 1,45 euro per kuub) en stroom (0,80 euro wordt 0,40 euro per kWh). Voor een huishouden met gemiddeld verbruik gaat het maandbedrag dan van 434 naar 227 euro. Verbruik je meer dan gemiddeld, dan betaal je boven het plafond wel het volle bedrag.

Einde citaat

Mijn tarieven per 2 november zijn als volgt: per kWh stroom € 0,530165 (incl 9% BTW) en € 0,588532 (inclusief 21% BTW)
Per kubieke meter gas: € 2,637059 (incl 9% BTW) en € 2,927377 (inclusief 21% BTW).
Alles inclusief energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.
Uiteraard is dit een variabel contract.

Waar ik nu wel benieuwd naar ben, is of de plafondbedragen inclusief energiebelasting en Opslag Duurzame Energie zijn en misschien ook nog inclusief BTW?
Ik heb dit niet kunnen vinden, maar misschien heb ik niet goed gelezen.
Weet jij het?


15 opmerkingen:

 1. Goede vraag, kon het ook niet duidelijk vinden. Anders wordt je wel echt blij gemaakt met een dode mus. Uitgaande dat op voorgaand plafondvoorstel geen extra BTW zou komen.

  Toch ben ik nog wel benieuwd hoe het toch kan dat ik lees dat mensen en zonnepanelen en een warmtepomp niet afdoende worden gecompenseerd. Kennissen van mij betalen nu 35 euro per maand. Wat moet er dan nog gecompenseerd worden? Is dat niet bij iedereen zo dat de zonnepanelen de warmtepomp v elektra voorzien??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja MAAR als de zonnepanelen geen zon krijgen gaan ze over op netstroom. Én als de buitentemperatuur te laag wordt gaat de warmtepomp over op gas! Je kunt op dit moment geen betaalbare warmtepomp krijgen die alleen elektriciteit gebruikt.
   De levertijd op de warmtepomp is ongeveer een jaar. En daarna moet je nog een installateur vinden. Deze zijn volgeboekt voor een halfjaar of langer.

   Verwijderen
  2. Mijn buurman is deze week naar de leverancier van warmtepompen geweest voor uitleg etc. Inderdaad zeker een jaar levertijd maar ook kan hij geen offertes maken want afrekenen bij levertijd. Aangezien alle materialen steeds duurder worden is het niet te zeggen wat zo’n ding dan moet gaan kosten.
   Gr Jacq

   Verwijderen
 2. Ik had dezelfde vraag, waarop ik het antwoord niet kon vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees net in de Telegraaf dat het addertje onder het gras is dat de leveringskosten en het netwerkbeheer kosten er nog bij komen. Dat zou dan nog rond de 50 tot 60 euro meer zijn op maandbasis.
  Gr Jacq

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat klopt wel. Je betaalt netwerkbeheerkosten en vaste leveringskosten. Die staan los van je verbruik. Voor mij was dit vorig jaar €45 per maand voor gas + stroom. Ook al neem je in een maand 0 stroom en 0 gas af, dan betaal je dat nog.

   Verwijderen
 4. Wel apart dat ook mensen met een laag energie contract tweemaal 190 euro ontvangen. Goed voor de economie! Daarmee kunnen de duurdere boodschappen compenseren. Ik weet alleen niet wanneer die 190 verrekend gaan worden. Verder is deze regeling inderdaad wel beter dan de vorige. En verder zo zuinig mogelijk blijven, dan komen we er wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om nog uit te zoeken wie er nog een contract hebben, is teveel werk, brengt extra kosten met zich mee. Uiteindelijk zou dat uitzoekwerk de overheid nog meer kosten en levert het ze niets op. Deze aanpak zouden ze ook moeten doen met de schade aan huizen in Groningen. Als iedereen ruimhartig schadeloos werd gesteld, zou dat uiteindelijk minder kosten. Alle bureaucratie er om heen kost meer dan de daadwerkelijke schadevergoeding. Geartsje

   Verwijderen
  2. Die word verrekend bij de opmaak van je jaar afrekening

   Verwijderen
 5. Ik zit met mijn maandbedrag nog ruim onder de € 190. Er zullen met mij nog genoeg anderen zijn die ook nog een vast contract hebben met lage kosten. Wij hebben die € 190 niet echt nodig. Wellicht kunnen we dit geld afstaan aan hen die het wel nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geef het geld aan de voedselbank. Die hebben het hard nodig door het duurder worden van alle boodschappen!

   Verwijderen
  2. Er zijn oa kerken die een energiefonds hebben - waaruit mensen geld kunnen vragen die te hoge energierekeningen krijgen.
   Ik betaal nu per 2 maanden nog maar € 100,--, dus ik zou het wel raar vinden als ik € 190,00 compensatie zou krijgen. Ik moet het eerst nog zien, maar ik denk dat ik wel een deel van het bedrag weg ga geven aan wie het meer nodig heeft.

   Verwijderen
 6. Dit lees ik op vereniging eigen huis : De maximumtarieven van het prijsplafond gaan over de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Plafondprijs is inclusief de energiebelasting, ODE en BTW

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die 190 is een leuk iets, ik betaal helemaal niks, omdat ik besloot drie jaar bij Greenchoice te blijven en daarvoor is een blijfpremie.
  Dit geld zie ik niet als onrechtmatig. De overheid weet altijd geld uit alles te slepen.
  Zo heb ik door niet indexeren pensioen en iedere keer veranderen regels met 44 jaar werken ruimschoots bij gedragen.
  De rente stijgt, de koersen dalen. Door niet indexeren hebben de pensioenfondsen ruim 1100 euro winst bijgeschreven.
  Dit geld is niet voor de deelnemers, maar om in de pensioenwet voor 65% staatsobligaties te kopen en zo de DNB die veel waardeloze papieren heeft moeten kopen voor steun Ecb nu aan het wankelen gebracht.
  Op dit moment kopen pensioenfondsen ongeveer 30% obligaties . Verplicht hè.
  Nu de rente stijgt kan er worden uitgekeerd. Het CPB bemoeit zich er mee en acht een indexering van 2% redelijk.
  De meeste mensen werken 25,6% van hun tijd voor pensioen. Maar eigenlijk is het een douceur voor de staat,
  Al die kosten die ik maakte om mijn huis te verbeteren. Dit geld is mij gegund.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.