dinsdag 25 oktober 2022

Leven zonder elektriciteit

Vroeger, en dan heb ik het over ruim 120 jaar geleden, waren er maar heel weinig mensen die een elektriciteitaansluiting hadden. Vóór 1886 had niemand in Nederland elektriciteit. De eerste centrale kwam in 1886, in Kinderdijk, bij Rotterdam.
Mijn 8 overgrootouders, geboren tussen 1853 en 1869 en overleden tussen 1923 en 1956, werden geboren in een tijd dat er nog geen elektriciteit was en maakten allemaal de invoering van het gebruik van stroom mee.
Hoe ging dat dan, leven zonder stroom? Men gebruikte voor verlichting vooral petroleumlampen, stadsgas gewonnen uit steenkool en kaarsen. In plaats van een stofzuiger had men stoffer en blik en een rolveger van metaal met borstels. En natuurlijk de mattenklopper, waarmee de matten buiten uitgeklopt werden.

een hedendaagse rolveger. In de 60-er jaren hadden wij, naast een stofzuiger, ook zo iets.

In plaats van een koelkast gebruikte men een kelder. Koffie werd gezet in een pruttelkan (percolator).
In plaats van een wasmachine en een droger had men een wastobbe, een wringer en droogrekken.

Leven zonder stroom is nu bijna niet meer voor te stellen, maar ik heb ruim 30 jaar geleden tijdens de zomervakantie nog wel op Ameland in een caravan zonder stroom vakantie gehouden en natuurlijk is het nog steeds zo, dat als je heel basic kampeert, je ook geen stroom tot je beschikking hebt.

Wat voor licht hadden wij in die caravan waar we met twee kleine kinderen vakantie hielden? Er stond een grote gasfles in die caravan, daar kookten we op en er waren leidingen naar gaslampen, voor gasverlichting, met van die gloeikousjes.
Ik vond het best eng om die lampen met behulp van een lucifer aan te steken. Aansteken van een fornuis was ik wel gewend, maar een lamp was toch wel wat anders. Voor middernachtelijke tochten naar de toiletgebouw hadden we een zaklamp meegenomen. Want de caravan had wel stromend water, maar geen toilet of douche, daarvoor moesten we naar het toiletgebouw op de camping.
Er was dus een grote gasfles, die stond in een van buitenaf toegankelijk kastje aan de caravan.  Op een dag was die leeg, toen moesten we een nieuwe gasfles, die ook in dat kastje stond, aansluiten. Het was even prutsen, maar ik heb het voor elkaar gekregen!

Voor nu, voor als er een onverwachte stroomstoring komt, is het ook handig om kaarsen bij de hand te hebben en een opgeladen powerbank voor je telefoon en een radio op batterijen of eentje die je kan opwinden, zodat je berichten uit de buitenwereld kunt ontvangen over de duur van de stroomstoring. 
Door de energietransitie, waarbij steeds meer mensen van het gas af zijn en stroom gaan gebruiken om (bij) te verwarmen, wordt steeds meer van onze elektriciteitsnetten gevraagd, waardoor de kans best groot is dat er stroomstoringen optreden.

Ben jij voorbereid op stroomuitval?

25 opmerkingen:

  1. Jazeker, ik zou mezelf kunnen redden afgezien van zkh bed en een apparaat voor in de nacht.
    Ik zou toch kunnen koken, licht hebben, eten buiten de koeling/vriezer, dan wordt het binnen vegen met een zachte veger.
    Ik heb sowieso weinig elektrische apparaten; lampen, koelkast, gaskookplaat (ontsteking is elektrisch), wasmachine, telefoon, bed en nachtapparatuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oja en een staafmixer nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt zonder elektra leven zou eigenlijk niet meer te doen zijn. Maar we kamperen ieder jaar drie weken zonder stroom bij onze tent. Een klein beetje smokkelen we wel: er zijn zaklampen met batterijen en onze telefoon (Die we zo weinig mogelijk gebruiken) laden we op in het toiletgebouw of bij de receptie. Ook draai ik wasjesin de wasmachine op de camping.

    Thuis zonder stroom? Een paar uur of een dag zouden we prima redden. Maar voor langere tijd zouden we toch echt serieuze aanpassingen moeten doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We kunnen ons wel even redden zonder stroom, maar thuiswerken lukt dan niet meer omdat de internetrouter het dan niet meer doet.
    Wij hebben door lekkage al een paar dagen geen stromend water meer en dat is echt wel heel vervelend. Handen wassen in steeds hetzelfde emmertje water bv. Ik hoop dat de loodgieter snel tijd heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ja,ons noodpakket hebben we op zolder staan ,kaarsen,aanstekers,kooktoestel dat op spiritus brand,dus ook flessen spiritus ,lampenolie en water in flessen.die we eens per jaar wisselen voor versen.verdere voorraad ,wat blikken soep bonen enz. toen de russen vervelend gingen doen en de crisis begon is de voorraad iets groter en wordt op peil gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ja dat kunnen we,voor de vriezer hebben we een agegraat(ook voor werkzaamheden)er zijn goeie kaarsen en lampenolie.een oliekachel,een campinggas stelletje en olie stel,ook een powerbank maar denk niet dat je daar in de winter veel aan hebt,natuurlijk zaklampen en een hoofdlamp.wassen kan ook met de hand indien nodig.we hebben dus warmte.licht en mogelijkheden tot eten warm maken/koken en een telefoon opladen en zowel de vriezer als koelkast(waar je ook zonder kan) laten draaien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij wonen op een klipper(tje) met zeilen uit 1912. De meeste eletriciteit is 12 Volt. We hebben 2 zonnenpanelen en 4 accu's. Met diesel, de houtkachel en een gasfles kunnen we het wel een tijdje uithouden. We kunnen zonder stroom als het moet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als prepper ben ik wel voorbereid.
    Duitsland Zwitserland en Oostenrijk oefenen trouwens regelmatig ivm stroomuitval...wat dat betreft zijn die landen beter voorbereid als het een keer fout gaat met het elektriciteitsnet. Tegen de tijd dat het hier fout gaat, horen we hier vast de betreffende ministers zegen "dat ze het niet aan zagen komen en overvallen zijn".

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De CV en het warme water vallen dan ook uit hé. En de elektrische kacheltjes en de infrarood panelen en elektrische dekens doen het dan ook niet meer. Ik was van plan mijn hele gasfornuis de deur uit te doen. Maar als ik dit nu lees is het misschien niet zo slim. Ik kan de oven dan nog als verwarming gebruiken. Koken zou ik dan nog wel op de petroleum stelletjes kunnen doen. Misschien een reden om dan wel een laser petroleum kachel aan te schaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat mijn centrale verwarming gas en stroom nodig heeft, wordt bij een langdurige stroomstoring een probleem! Dan heb ik alleen nog mijn gasfornuis en kaarsen om de temperatuur een beetje te verhogen.

      Verwijderen
  10. Bijzonder dat bijna alle opmerkingen van de mensen die erg goed voorbereid zijn Anoniem zijn.
    Omdat partner voorraadje gasflessen had voor zijn oude huis koken we daar nog steeds op op aangepast fornuis. Inductiekookplaat is er ook naar gebruiken we nog niet.
    En er is een aggregaat beschikbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beetje flauwe opmerking, er zijn legio redenen om anoniem te willen reageren ik vind het juist wel mooi dat dat hier nog gewoon kan. Zelf vul ik meestal een naam in maar dat kan wel of niet mijn echte naam zijn en heeft dus evenveel waarde als 'anoniem'.

      Verwijderen
    2. het is niet als flauwe opmerking gedoeld, het viel me alleen op. Aaf heeft zoveel vaste volgers dat me die namen ondertussen wel redelijke bekend zijn, en sommigen zetten aan het eind vd tekst dan hun naam als ze niet zijn ingelogd op blogspot. Lot is ook niet mijn echte naam, maar ik reageer wel op alle blogs met die naam.

      Verwijderen
    3. Ik reageer al sinds 2010 als anoniem, niet ongebruikelijk bij dit blog of bij andere. Dat lijkt me geen probleem, als mensen zich een beetje gedragen online.

      Verwijderen
  11. Ik ben een aantal jaren geleden diverse keren met mijn ouders en broer met zijn gezin met vakantie geweest in een oude jachthut in de Ardennen. Geen elektriciteit, gas uit de fles en stromend water direct uit de bron. In de zomer goed te doen, maar in de winter niet. Want het pad ernaar toe was dan een grote modderpoel. En het was dan behoorlijk koud in een houten huis zonder isolatie. Heerlijk voor de vakantie, maar ik ben wel heel erg blij met mijn “luxe” thuis. Denk daarbij aan de wasmachine en droger, diepvries en koelkast, warm water uit de kraan en altijd warmte als je er behoefte aan hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben geboren in een dorpje dat op geen enkele nutsvoorziening aangesloten was. Pas in 1965 is mijn geboortedorp aangesloten op het elektriciteitsnet. Als laatste dorp in Nederland werd er gezegd.
    Tot 1956 heb ik daar gewoond. We hadden zelf eigen 24-volts aggregaat, hoofdzakelijk voor verlichting, waar ook de buren op aangesloten waren.
    Verder voorzieningen waren er niet; mijn moeder waste met een borstel op een plank, de wc- was een zogenaamd privaat waarvan het tonnetje elke week geleegd werd op de mestvaalt. Dus ook de menselijke fecaliën werden gewoon meegenomen in het bemestingsprogramma.
    Water voor onszelf kwam uit een welput en voor het vee hadden we een pomp. Een kelder hadden we niet, maar wel een koele melkkamer, die in het verleden gebruikt werd om de melk te karnen, waar 'de weck' bewaard werd en ook de appels uit de grote boomgaard bij het huis.
    Naar hedendaagse begrippen moet ik de eerste twaalf jaar van mijn leven onder uitermate primitieve omstandigheden doorgebracht hebben, maar noch mijn 3 broers en zussen, noch mijn ouder ervoeren dat zo, al was mijn moeder erg blij toen we in 1956 naar een boerderij verhuisden die wel op elektra en waterleiding aangesloten was en dat er een stofzuiger kwam. Gas kwam nog steeds uit een fles en eind jaren '50 werd mijn nieuwe woonplaats op de riolering aangesloten en kwam er een 'wc met waterspoeling'. Tot vreugde van mijn vader; hij was maar wat blij van het wekelijkse corvee van 'de beer slachten' verlost te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. vorige week waren er werkzaamheden van de elektra aanbieder waardoor we ruim 4 uur zonder stroom zaten. Ik red me wel met koken op een petroleum stelletje, heb het niet snel koud maar het was wel saai zonder internet. Ik heb een simonly abonnement op mijn telefoon zonder internet maar kan dat vast wel ergens uploaden als de nood aan de man is. Het meeste waar ik mijn zorgen over maakte was mijn voorraad in de diepvries. Dat zou zeker 2 weken eten weggooien zijn,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hadden wij ook een maand of zo terug. Ik dacht dat het een kwartiertje zou zijn maar het was ruim een dagdeel. Freezer dichtgehouden en ook de koelkast, en dat ging prima gelukkig. CV deed het niet en het koffieapparaat evenmin, dat was wel vervelend. Mjin grootste verrassing (dom natuurlijk) was dat ik niet kon werken omdat de router geen stroom had. Daardoor kon ik de meervoudige authenticatie van mijn werk niet activeren. Geen IP adres om te herkennen = geen toegang op mijn werk (terecht!)
      Mijn conclusie: je kunt je voorbereiden op kortdurend ongemak, maar als er een langdurige of landelijke storing is, ben je met zijn allen nog nergens. Wij hebben bv een radio op zonneenergie/opwindbaar, maar ik geloof er niks van dat er bij een landelijke storing nog programma's kunnen worden uitgezonden. En al die andere maatregelen die we hebben genomen met voorraden water, eten, kaarsten etc: ik geloof om eerlijk te zijn dat ik die heb aangelegd om mijn innerlijke onrust te dempen, niet omdat het verstandelijk gezien de meest effectieve maatregerelen zijn.

      Verwijderen
  14. “als het moet kun je veel’ zei mijn vader altijd en zo is het ook.
    Kaarsen, zaklamp, batterijen, blikvoer, spiritusbrander, powerbank, water, dekentjes, chocoladerepen en een fles berenburg. We redden het wel!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. goed idee ik zet ook een fles Berenburg speciaal bij de noodvoorraad

      Verwijderen
    2. ;-) Ik sluit me hier helemaal bij aan - goed idee voor nood!

      Verwijderen
  15. Wij hebben een 2 pits gasstel, aangesloten op een gasfles (koken nu elektrisch), een campinggasje, een zonneboiler voor warm water, een agregaat , de ketel van de centrale verwarming werkt op hout en ook op pellets maar je moet wel de stekker in het stopcontact doen. Verder een grote moestuin en kippen voor de eieren. Ook flessen water in de voorraad. Dus mocht er grote ellende uitbreken van welke soort dan ook dan kunnen we ons aardig redden. Wij wonen in een buitenland waar de zon vaker schijnt en de winters korter zijn, dat scheelt ook veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Onze tijd is niet te vergelijken met die van 120 jaar geleden. Het gaat om meer dan je huis warm houden en kunnen koken. Aan geldbanken heb je niets meer, want die draaien op elektrisch. En hoe wil je geld pinnen, het pinapparaat zal ook wel op elektriciteit draaien. In de winkel pinnen lukt ook niet meer. Tv valt weg, internet valt weg, telefoon doet het niet. Wifi zal ook wel electrisch aangedreven zijn. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik woon een deel van het jaar in Griekenland, Kreta en daar valt de stroom regelmatig uit door storing of onderhoud, soms dagen achter elkaar. Je merkt dan hoe afhankelijk je er van bent. Ik heb altijd kaarsen en zaklamp bij de hand, kook op een gasfles, een houtkachel en dekens voor de warmte, zonnepanelen voor de douche, een klok op batterijen voor de tijd en ik let op het tijdig opladen van tablet en telefoon. Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.