zondag 9 oktober 2022

Weer een flink zware aardbeving in Groningen!

Het was al voorspeld dat die aardbevingen voorlopig nog wel door zouden gaan en dat gebeurt nu inderdaad ook. Gisterochtend vroeg was er weer eentje met een kracht van 3,1 op 17 kilometer afstand oostelijk van mijn huis. De beving is in de wijde omtrek gevoeld. Doordat het om kwart over vier 's nachts was, heb ik er niets van gemerkt. Ik lag te slapen en ik ben er niet wakker van geworden. Blijkbaar zat ik net in een diepe slaap, maar op internet en op twitter wemelt het van de meldingen, ook uit de stad Groningen.
Het was een aardbeving die zwaarder was dan de 2 bevingen bij Uithuizen vorige maand. Toen ging het om bevingen met een kracht van 2,7 en 1,7
Er zal ongetwijfeld weer heel veel nieuwe schade zijn. Er zijn gisteren al 191 schademeldingen gedaan, ook vanuit de stad Groningen. 

De bevingen in Groningen zijn het gevolg van gaswinning en vinden plaats op 3 kilometer diepte, want daar zat/zit het gas en is de bodem vanwege de gaswinning onrustig.
Waarschijnlijk nog járen. Het was op 16 augustus 2012 dat de zwaarste aardbeving ooit werd gemeten in Groningen. Dat was een aardbeving van 3,6 magnitude op de schaal van Richter in Huizinge.

Het is ironisch dat de nieuwe aardbeving van gisteren, plaatsvindt kort voor de laatste verhoren van de parlementaire enquête over de aardgaswinning. Volgende week worden premier Rutte en vicepremier Hoekstra gehoord.

Nog even een aanvulling met uitleg over de kracht van de aardbeving van de site Sikkom:

Belangrijk om te melden is dat de schaal van Richter een vertekend beeld geeft in Groningen. Komt omdat het gaat om de kracht in de kern van de aardbeving. Die zijn in Groningen op drie kilometer diepte. In Italië en Griekenland en Japan, om maar wat te noemen, zijn de bevingen op minimaal tien kilometer diepte.
......................
Een aardbeving van 3,1 is hier daardoor veel heviger op het aardoppervlak dan bevingen met vergelijkbare Richterschaal in die landen. En het gaat uiteindelijk om de kracht die vrijkomt op het aardoppervlak, niet op kilometers diepte. Daarbij komt ook nog dat de schaal van Richter per punt keer tien qua kracht gaat. Een beving van 4,1 is dus tien keer sterker dan eentje van 3,1. De vrees is dat de vele bevingen van de laatste tijd een opmaat vormen naar een zware klap.

3 opmerkingen:

  1. Groningen en Friesland zijn een ver van mijn bed show voor politici. Laten ze boven Scheveningen zoeken naar een gasbel i.p.v. in de Waddenzee en de Noordzee bij de Waddeneilanden! Of bij Zandvoort, daar heeft toch geen mens respect voor de natuur , racecircuits zijn daar veel belangrijker. Is het ook dicht bij de bron waar de meeste fossiele brandstoffen verbruikt worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat moet ik hier op zeggen. Het was voorspeld. Je haalt iets weg in een bodem waar geen rots/ harde laag onder zit. Dus gaat de bodem werken. Tel daarbij op dat er constant water is weggepompt om landbouw mogelijk te maken. Ja dan gaat het mis.

    In Zuid-Limburg hebben we gelukkig een relatief harde ondergrond waardoor we bijna geen verzakkingen kennen. We kennen wel aardbevingen omdat er diverse breuklijnen lopen die af en toe van zich laten voelen.

    In reactie op bovenstaand: bij Rotterdam zou een olieveld onder de grond liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De ironie wil dat de NAM tot begin van deze eeuw domweg ontkende dat de aardbevingen iets te maken hadden met de gaswinning, terwijl iedereen weet dat, als je de druk verhoogt of verlaagt, er een nieuw evenwicht zal ontstaan. Door de drukverlaging op 3 km diepte duurt het enige tijd eer de gevolgen aan de oppervlakte zichtbaar worden, maar een evenwicht dat zo'n 60 jaar systematisch verstoord is, zal ook de nodige jaren vergen om zich weer te herstellen. Het is geen aan/uitschakelaar die je even omzet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.