dinsdag 22 november 2022

Brrr! Koud!

Gisteren was het hier de hele dag nauwelijks boven nul. Tenminste buiten, binnen was het zeker warmer. Buiten werd het maximaal 3,4 graden Celsius. En in de nacht van zondag op maandag was het hier -5,8 graden. Knap koud voor de tijd van het jaar!
Ik probeerde weinig te stoken, maar dat lukte toch niet erg goed. Ondanks warme elektrisch verwarmde stoeldeken en idem voetenzak, veel laagjes kleding en een deken over de benen, was het me echt te koud.
Hup, ik gaf de thermostaat een draai richting 19 graden. Want echt kou lijden gaat me te ver!

Ondertussen dacht ik aan al die mensen die deze luxe niet hebben. In Oekraïne en elders in Europa. Geen elektrische dekens en voetenzakken, geen warme kleding, geen geld om te stoken.
Vreselijk!
Ik weet dat het in vroeger eeuwen ook zo was. Mijn nogal armoedige voorouders zullen in hun tochtige huisjes met dit weer ook hebben zitten rillen. Je kunt stellen dat de mensen dit gewend waren, maar eigenlijk ben ik er nog niet zo zeker van. Ik denk dat mensen in armoede in de winter vooral kou leden.

Ik las over een koude winter die voorspeld wordt. Hoewel ze er eigenlijk nog weinig met zekerheid over kunnen melden, daarvoor is het nog erg vroeg.
Maar een winter met veel ijs is misschien voor schaatsliefhebbers wel heel fijn, voor de gasvoorraden en de prijs daarvan op zijn zachtst gezegd niet zo gunstig.

12 opmerkingen:

 1. Bij ons is de cv sinds zondagmiddag kapot. Ze komen woensdag…. Gelukkig zettennwe de kachel al laag en hebben we dus elektrische dekentjes, maar gisteren werd het 14.5 graden in de woonkamer en dat is zelfs mij te bar.

  Dus kocht ik een elektrisch kacheltje bij de Aldi en bakte ik wat broden en een ovenschotel.
  Daarmee tikten we net de 17 graden aan.

  Hoe de mensen het in Oekraïne redden met die lage temperaturen…. Je zult dan denk ik heel blij zijn als je een houtkachel hebt. Anders heb je het heel koud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik las ooit een interview met een inuit (eskimo) die vertelde dat hij het zijn leven lang koud had gehad....over niet wennen gesproken.
  We doen, althans de meeste mensen die ik ken, ons best om met minder gas toe te kunnen, maar er is zeker een ondergrens. Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een koude winter is goed voor de natuur in Noord Europa. Onze flora en fauna heeft dat echt nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kou went tot op zekere hoogte. Maar dan vooral in de zin dat het heel warm lijkt als het ergens 10C is, en het buiten -30. Maar het is denk ik toch oncomfortabel.
  Als het maar windstil is in huis, dan komt het wel goed.
  Overigens vind ik het zó grappig. Sorry. Maar waarom zet je de verwarming hóger als buiten kouder is? Het kan dan binnen toch net zo goed 18C blijven?
  Het is toch niet omdat het buiten kouder is, dat het binnen nog warmer moet zijn?
  Enfin, hier is de CV-ketel uitgebleven en heeft de airco het prima warm gehouden. Het energieverbruik schoot wel omhoog, maar dat was te verwachten. Noodzakelijkerwijs heb ik ook de vloerverwarming in de badkamer boven aangezet. Het werd daar te vochtig.

  Qua koude winter; het zal waarschijnlijk wel meevallen. Los van het feit dat er geen zinnig woord te zeggen is over maandverwachtingen op lokaal niveau, is het in ieder geval zo dat de zee bijzonder warm is. Ook de zee in de aanvoerrichting. Vroeger was de Oostzee en Botnische Golf een stuk kouder. Momenteel is die 5 graden warmer dan normaal. Bij een noordoostelijke aanvoer blijft het dus zachter dan anders het geval zou zijn geweest.
  De eerste 14 dagen zijn we sowieso wel "veilig" voor eventuele kou, want we lijken toch weer in een zuidelijke stroming te komen.

  Overigens: een flinke winter in Oekraïne is misschien wel goed. De Russische soldaten in hun loopgraven en tenten zitten er veel slechter bij dan mensen in huizen. Zelfs als die huizen onverwarmd zijn en geen elektriciteit hebben. Stenen houden de wind een stuk effectiever buiten dan een tentdoek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet hoe goed jouw huis geïsoleerd is, maar als het echt koud is buiten, wordt het maar op sommige plaatsen 18 graden, waaronder de plek waar de thermostaat meet. De thermostaat op 18 graden voelt bij mij thuis hee landers (veel kouder!) als het buiten 5 graden is dan als het buiten 15 graden is. Ik zet mijn verwarming dan niet hoger, maar kan me goed voorstellen dat Aaf dat wel doet.

   Verwijderen
  2. Zeker kan dat het geval zijn. De temperatuurverschillen in de woning zijn dan groter, waardoor het meer kan gaan tochten en je een hogere temperatuur nodig hebt om het toch comfortabel te hebben.
   Bij de meeste mensen die ik ken is het echter een gevoelskwestie. Een gevolgtrekking: het is koud buiten, dus laat ik het warmer maken binnen.
   Als het echter zo is dat het elders in huis kouder wordt en het daarom gaat tochten, dan is het belangrijk om dat probleem aan te pakken. De thermostaat hoger zetten werkt in principe averechts.
   Nu is Aaf best een die-hard voor zover ik kan nagaan. Bepaald geen energieverspiller, en koud hebben is gewoon niet fijn.

   Overigens is mijn huis bijzonder goed geïsoleerd en woon ik 300km zuidelijker dan Aaf. Dat scheelde een bak energie afgelopen weekend :-)

   Verwijderen
 5. Bij mijn oma ging vroeger de kolenkachel standaard pas aan op 1 november en weer uit op 1 april. Onafhankelijk van het weer. Wij hebben de cv nu op 17 of 17,5 graad staan, dit is met fleecevest aan en 's avonds soms met nog een bodywarmer erover goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. vroeger waren de huizen niet geisoleerd,en enkel glas ,niet warm te stoken.maar warm ondergoed,gebreide truien,pyamabroek onderje lange broek.krant onder je hemd als je op de fiets ergens naar toe moest.kranten om de kieren te dichten. en vooral warme drank en stampot en warme pap. mijn oma zat altijd te breien.mutsen en sjaals wanten ,onderhemden hadden we genoeg .mijn moeder hing en deken voor de buiten deur.kan me niet herinderen dat ik het als kind koud gehad heb,als er ijs was ,heerlijk schaatsen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn de kou niet meer gewend, we weten niet meer hoe er mee om te gaan. Door het bijna gratis gas werd het niet meer noodzakelijk om warme, wollen kleding te dragen. En door steeds betere huizen bleef de warmte ook nog beter binnen. Onze manier van leven en kleden is aangepast aan die luxe omstandigheden. Echt warme kleding moet je zoeken en kost ook nog eens veel meer dan de standaard synthetische kleding die nu de norm is.

   Verwijderen
  2. Grappig, nu je vertelt over je oma die mutsen, sjaals etc breide herinner ik mij weer dat mijn oma altijd geitenwollen sokken breide voor ons.

   Verwijderen
 7. Ik heb zelf echte wollen truien voor mij en mijn man gebreid, heerlijk!
  Daar heb je het echt niet koud mee.
  En ik heb het mezelf geleerd want ik kon toen alleen maar dassen breien.
  Natuur vezels zijn beter om je warm te krijgen en je hebt tegenwoordig wol die niet kriebelt, kost een paar centen maar beter dan de kachel op 20 graden je haalt het er zo uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. IK las een medisch stuk,dat kou voor ouderen met hart-en vaatproblemen niet goed is. De bloeddruk gaat omhoog om het lichaam warm te houden

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.