zondag 20 november 2022

Heel langzamerhand leveren mijn zonnepanelen minder op dan mijn verbruik!

In de afgelopen weken, zeker op sombere natte of mistige dagen, dan leveren mijn zonnepanelen weinig stroom. Minder dan mijn dagelijkse verbruik!
Logisch natuurlijk, met weinig zon en lange nachten!

In de winter verbruik ik gemiddeld per dag 2,1 kWh stroom en in de afgelopen weken waren er dagen dat de zonnepanelen 0,5 of 0,4 kWh per dag leverden en de winter moet nog komen!
Die zonnepanelen leveren in totaal voldoende stroom voor mijn jaarverbruik, maar in de winter moet er stroom van elders bij. Van windmolens, van zonnepanelen elders of van een elektriciteitscentrale.

In de zomer is er sprake van overproductie van mijn zonnepanelen.
Dan zijn er piekdagen met wel 16 kWh!
Voldoende voor een hele week in mijn geval!
Ik ontvang vanaf 1 september dit jaar 21 cent per kWh voor teruggeleverde stroom. Die zal ik de komende maanden niet leveren. Hoewel, soms ook even wel. Op een zonnige dag produceer ik overdag meer dan ik verbruik. Maar daar staat dan tegenover dat ik op diezelfde dag 's ochtends en 's avonds weer stroom geleverd krijg.

Eigenlijk valt de productie van stroom in de late herfst en winter mij behoorlijk tegen. Ik had me er voor de aankoop niet echt in verdiept. Dat komt vooral doordat ik door de Subsidieregeling Verduurzaming en Verbetering Groningen i.v.m. aardgasschade gratis geld (€10.000) kreeg voor o.a. zonnepanelen. Een investering dus zonder eigen geld.

14 opmerkingen:

  1. Hoi Aaf, wij hebben maar 4 paneeltjes en in de wintermaanden levert dat amper wat op. December gemiddeld over de laatste jaren ca 10kWh...
    Ik probeer nog steeds de was te doen als de zon schijnt/het licht is.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig heb je nog minstens 2 jaar volledige jaarsaldering.
    Wij hebben gekozen voor oost en west liggende panelen, zodat we nu in november vanaf half 9 tot half 5 uur in ieder geval productie hebben. (Eergisteren was mijn slechtste dag qua opbrengst : 1,03 kwh. Gemiddeld in november tot nu toe tussen de 3,5 kwh en 9 kwh per dag). Dan kunnen we als de salderingsregeling eraf is nog tussen die tijden onze eigen opbrengst gebruiken. Van de afbouw van de saldering hebben we voorlopig nog geen last. Omdat we ook meer panelen hebben dan nodig, want we hebben een jaarverbruik van gemiddeld 2000 incl verwarmen met de airco. Opbrengst is gemiddeld 3000 per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie in mijn omgeving dat de daken worden volgelegd met zonnepanelen. Ik heb ze niet. En waarom niet? Die vraag wordt me vaak gesteld. Ik vraag me af hoe milieuvervuilend het is om die panelen later te moeten weggooien als ze het niet meer doen. Waar laten we die dingen? Bij brand liggen stukjes zonnepaneel verspreid in de omgeving. Ik las over het ‘nieuwe asbest’ wat zonnepanelen heet. Ik hoor hier nooit iemand over.
    Groetjes, Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van mij hoef je je niet te verdedigen over het wel of niet hebben van zonnepanelen of welke voorziening ook maar. Daarin is iedereen vrij in.
      Maar in datzelfde verband begrijp ik weer niet waarom er voetstoots van uitgegaan moet worden dat de 'afgedankte' zonnepanelen over 20 of 30 jaar weggegooid worden. Doet me denken aan een collega in de jaren '70 die stoppen moest met roken (dringend advies arts) maar het niet deed met als argument "weet je wel hoeveel auto's aan schadelijke stoffen uitstoten?" (De benzine was toen nog loodhoudend en de zwavel in diesel was ook nog volop aanwezig)
      Mede dankzij de klimaatcrisis is het bewustzijn dat recycling noodzaak is gegroeid en het besef dat we niet meer alles voor eenmalig gebruik maken krijgt ook steeds meer navolging. Ofwel het uitsluitend economisch denken heeft er een tak bij gekregen; terugwinning van grondstoffen.
      Ja, ik heb ook sinds 4 jaar zonnepanelen op mijn dak liggen; 15 stuks en heb tot nu toe ca 18 000 kWh opgewekt. Eigen gebruik rond 2500 kWh per jaar, vermoedelijk komend jaar boven de 3000, want sinds dit voorjaar kook ik op inductie. En de subsidie was dat je de BTW terugkreeg.
      Als je voor de terugleververgoeding zonnepanelen aanschaft ben je in mijn beleving ook fout bezig. Het is mooi meegenomen, dat ontken ik niet, maar nooit een doel geweest.
      Wij heb de zonnepanelen, ondanks dat we beide 75 waren destijds, genomen omdat het ons een goede milieuvriendelijk investering leek, we het geld ervoor hadden liggen en het op de bank niks opleverde. Ja, er zat ook een economisch aspect bij.

      Verwijderen
    2. Je hoort hier wel degelijk over, maar het is een grotendeels niet-bestaand probleem. Er vliegen geen stukjes zonnepaneel door de lucht na brand; ze branden zelf nauwelijks. Als er al iets door de lucht vliegt zijn het vaak de kunststof frames. De "carbon payback time" ligt in Nederland rond de 3 jaar, vaak rond de 2 jaar.

      Ze zijn vrijwel 100% recyclebaar en er zitten in tegenstelling tot vele "bronnen" op het internet geen "zeldzame" materialen in.

      Verwijderen
  4. Ik ben het volkomen eens met Anoniem van 10.17 uur en dat gezeur over hoeveel GELD het je allemaal oplevert stuit mij ook enorm tegen de borst. Als je subsidie zou kijggen voor bv gas, dan schakelt half Nederland daar weer toe over. Hypocriet.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik herken mij in het geschrevene van Anita. Waar gaat over 20 jaar al het afval naar toe. Daarnaast vind ik het vooral in dichtbebouwde wijken een afschuwelijk gezicht. Gebrek aan éénheid. De grondstoffen die er voor gebruikt worden, daarin zijn wij afhankelijk van andere landen ( China). Ik kies voor zuinig gebruik, ik woon in een groot huis ,maar mijn verbruik van elektra ligt onder het gemiddelde verbruik van een flat. Wij denken dat we vat kunnen krijgen op de aarde. Gister had ik de gedachte, dat als wij alles uit huis zouden doen wat wij zelf niet kunnen verdragen op of in ons lichaam, er al een forse reductie aan chemisch afval zou zijn. Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anita je reactie is me uit het hart gegrepen.
    Als ze 15 jaar meegaan dan zou er nu al geïnvesteerd moeten worden in ,hoe gaan we deze troep opruimen.
    Of dumpt het rijke westen ze straks gewoon in Afrika.
    Zuinig zijn zit in mijn genen maar ik ga geen kou lijden zolang het niet noodzakelijk is.
    Hartelijke groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zonnepanelen zijn voor een overgroot gedeelte recyclebaar. De panelen zelf bestaan uit silicium, glas, koper en aluminium. Een paneel is voor 96% recyclebaar. Meer informatie vind je op het internet.
    Zonne- energie is het beste alternatief voor kolen en gas. Eerder gaf ik al aan dat windenergie lang niet zo milieu vriendelijk is omdat ze de wieken van de molen nog niet kunnen recyclen.
    Dus Aaf voel je niet schuldig dat je zonnepanelen hebt genomen. Waar het om gaat is dat we proberen om zo min mogelijk kolen en gas te gaan gebruiken in de komende decennia totdat we in staat zijn om helemaal zonder te kunnen. Tegen die tijd is ook craddle to craddle (bijna) een feit. Want we ontdekken steeds meer technische mogelijkheden maar ook wat Moeder Natuur ons schenkt. Denk daarbij aan bacteriën die bepaalde vervuiling opvreten, warmte uit de aarde enz.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De wieken van een windmolen zijn weliswaar onontbeerlijk, maar gelijktijdig ook maar een heel klein deel van een windmolen. Ieder product, hoe milieuvriendelijk ook geproduceerd is, bevat altijd altijd een deel dat niet recyclebaar is. bij een windmolen zullen dat het grootste deel van de wieken zijn en de kunststof die voor de vele kilometers bedrading nodig zijn.
      Even voor de goede orde; de wieken bestaan als regel een roestvast stalen frame dat bekleed is met een dikke laag kunststof. Meestal glasvezel.
      De fundering, gewapend beton, lijkt mee een grotere milieubelasting dan de wieken. Een molen met 80 m ashoogte heeft een fundament dat meestal bestaat uit 300 á 400 m3 beton waaronder ook nog eens een 30-tal betonpalen staan met een lengte die varieert tussen 15 en 30 m, samen ook goed voor 50 á 100 m3 beton. Ik weet dat beton voor het overgrote deel recyclebaar is, maar het kost wel weer veel energie om het daarvoor geschikt te maken.

      Verwijderen
    2. Plus het gewicht van de gondel, meestal een tonnetje of een paar honderd...
      Het beton is wel recyclebaar, maar de kans dat die enorme fundering afgebroken gaat worden onder de grond en de geheide palen er uitgehaald worden is nul.

      Verwijderen
    3. Zo'n fundering slopen is in technische zin het bekende fluitje. Het zal niet de eerste massieve betonconstructie zijn die met springstof gesloopt wordt en in mijn werkzame leven heb ik ook al eens en project meegemaakt waarbij de 'oude' heipalen ook verwijdert moesten worden.
      Het verwijderen van de palen was meer werk dan het inbrengen ooit gevergd had, dat wel, maar de gemeente Amsterdam stond er op dat ook de oude heipalen verwijderd werden. En zover ik weet was de gemeente ook de opdrachtgever voor de nieuwbouw. Het was dus hun eigen begroting.

      Verwijderen
  8. Ik huur, dus geen zonnepanelen hier. En ik vind ze ook aartslelijk. Maar alles wat milieuvriendelijkere energie produceert juich ik toe, hoe lelijk ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De productie valt me hier niet tegen in de winter. Uiteraard veel minder dan in de zomer of het topseizoen (de lente).

    Maar nog altijd een 400kWh in november en 200-250 in december. Vanaf januari gaan we weer naar de 300-400kWh. Op jaarbasis produceer ik 10.000kWh per jaar, in topmaandenboven de 1300.
    Ieder jaar heeft ongeveer 7 maanden met >1000kWh. Dat is ook bij ons niet voldoende, ivm. het elektrisch rijden en stoken met de warmtepomp.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.