donderdag 8 december 2022

Hoe maak je zuinig gebruik van je CV ketel, zodat je zo weinig mogelijk gas verbruikt?

Blogger Geldsnor schreef op 6 december in een reactie op een reactie over het vastlopen van de pomp van de CV ketel: "Dit kan wél gebeuren als je de stekker uit de ketel trekt. Doe dat dus niet, ook niet als je op vakantie gaat. Gewoon nooit. Een moderne ketel heeft geen waakvlam maar een piëzo-ontsteking en zal dus een gasvraag hebben van absoluut 0 gedurende een vakantie (wel in eco-modus zetten)."

Gisteren reageerde Geartsje: "@geldsnor. Ook als je de verwarming niet aan hebt, verbruikt de ketel gas, omdat er steeds een hoeveelheid water warm gehouden wordt. Dat scheelt ruim 1 kuub in de week, in de zomer. Geartsje."

En daar wil ik het nog wel eventjes over hebben!

Mijn ketel neemt ook 0 kuub gas als ik er niet ben en de verwarming niet aan heb, maar ik denk dat er nog veel mensen zijn die niet de eco-modus gebruiken. Bij Intergasketels heet dat overigens de vraaggestuurde modus en niet de eco-modus. Intergas is daarmee een uitzondering, andere producenten gebruiken de term eco-modus..
Hoe stel je die eco-modus in? Kijk in je gebruiksaanwijzing. Heb je die niet, zoek hem dan online op. Je kunt tegenwoordig enorm veel gebruiksaanwijzingen online opzoeken.
Ik heb zelf gebruik gemaakt van een YouTube filmpje waarin het zuinig afstellen van mijn ketel heel duidelijk werd uitgelegd en voorgedaan. Reuze fijn dat er mensen zijn die de moeite doen om een filmpje te maken en daarmee anderen te helpen. Ik heb aan de hand van dat filmpje ook de tapwatertemperatuur omlaag gebracht en de ketel op de vraaggestuurde modus gezet, zodat de gasvraag 0 is als ik niet thuis ben. Tenzij het heel hard vriest, dan stook ik een beetje om te zorgen dat de Cv-installatie en de radiatoren niet bevriezen.
Filmpje dat ik gebruikte om de Cv-ketel zuiniger af te stellen:


Misschien helemaal niet nodig, waarschijnlijk weet je dat al lang, maar ik doe het toch maar:

Andere besparingstips om minder te stoken en gas te besparen:
 • Zet de thermostaat lager
 • En zet de thermostaat nóg lager als je er even niet bent, maar niet lager dan 15 graden
 • Werk niet thuis als dat niet hoeft, ga naar je werk en maak gebruik van de verwarming op je werkplek
 • Verwarm alleen de ruimte waarin je bent
 • Zuinig koken en de warmte van een zojuist gebruikte oven gebruiken om de keuken (bij) te verwarmen.
 • Houd de warmte binnen door deuren en ramen te sluiten en radiatorfolie te gebruiken
 • Verwarm de slaapkamers niet, slaap in een lekker warme pyjama, gebruik een kruik en/of een elektrische deken.
 • Blijf als het even kan langer in bed en ga vroeger naar bed. Slapen is gezond en kort slapen is slecht voor je gezondheid. Je slaat 2 vliegen in 1 klap door langer in bed te blijven en langer te slapen. Je hoeft minder te stoken en het is ook nog eens goed voor je gezondheid. 
 • Douche minder vaak en ultra kort. Het is volgens huidartsen slecht voor je huid om dagelijks te douchen, dus het is niet alleen goed voor je portemonnee om minder vaak onder de douche te staan. Nog een keer twee vliegen in één klap 😀
 • Zet (ruim) een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat op 15 graden.
 • Verwarm jezelf en houd jezelf warm. Veel laagjes kleding, elektrische dekens, dekentjes en plaids, veel lichaamsbeweging, verwarmende dranken (thee, chocolademelk, koffie)
 • Verlaat vaker je huis voor allerlei activiteiten: sporten, bibliotheek, kerk, spreek thuis af bij vrienden, dan hoef je voor het gezelschap maar 1 ruimte te verwarmen en dat kun je rouleren.
 • Doe uitgebreid boodschappen of andere inkopen, ga naar (bijna) gratis activiteiten, geef daarbij niet al te veel geld uit, niet meer dan nodig, anders bespaar je nog niets.


Tot nu kost het geleverde gas deze maand mij gemiddeld €6,50 per dag*. Als ik dat omreken naar de hele maand, er van uitgaande dat het gemiddelde hetzelfde blijft, dan is dat alleen al voor geleverd gas 210 euro deze maand. Daar komen dan nog de elektriciteit en de vaste kosten bij. En dat brengt het totaal over de maand december, uitgaande van deze gemiddelden voor verbruik stroom en gas in de afgelopen dagen, op €293,- In deze berekening heb ik de vermindering energiebelasting niet meegenomen. Dat is €66,67.
Dus is mijn energierekening deze maand €226,33, af te rekenen in november 2023. Dat is heel veel meer dan tussen november '21 en november '22 **!

Nu weet ik wel dat dit gasverbruik alleen in de wintermaanden hoog is en dat de opbrengst van mijn zonnepanelen mijn stroombehoefte nu lang niet helemaal dekt. In de komende zomer ziet het plaatje er weer heel anders uit. Het gemiddelde bedrag voor energie per maand, voor het verbruik over een heel jaar berekend, zal een stuk lager zijn.

*Mijn tarieven nu, tot 1 januari, inclusief 9% BTW: gas € 2,4836 per m3
Stroom: € 0,5302 per kWh

**Van 3 november 2021 t/m 2 november 2022 kostte mijn verbruik inclusief vermindering energiebelasting gemiddeld € 13,33 per maand. (= over een heel jaar in totaal €160,- )

Heb jij je Cv-ketel (voor zover van toepassing) zuinig afgesteld?


28 opmerkingen:

 1. Wij hebben onze ketel ook op de eco stand laten zetten. Hij verwarmt nu alleen bij gebruik. Bij ons was een monteur nodig om dit te doen. Nadeel van de eco stand is dat het langer duurt voor het water warm is. Maar wij vangen dit water op en gebruiken het. En we gebruiken vaker de waterpokken voor warm water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem aan dat je met waterpokken de waterkoker bedoelt?
   Het klopt dat het wat langer duurt voordat je tapwater warm is. Ik vang dat water ook op, meestal in een teiltje. In dat water was ik groenten en fruit en daarna gebruik ik het water om de WC door te spoelen.

   Verwijderen
  2. Is het dan nog steeds rendabel, aangezien de vraag naar gas op het moment van vragen naar warm water hoger is, dan wanneer t water al warm is. Begrijpelijk dat t afhangt hoeveel en vaak je warm water wilt, maar wat is het BEP.
   Misschien geldsnor berekening 😉

   Verwijderen
  3. nee, dat maakt niet uit, het extra gas verbruik zit in het warmhouden van de warmtewisselaar, hij gaat niet harder stoken of zo. Het duurt even voor de warmte wisselaar op temperatuur is en dat is het extra water dat je verbruikt.

   Verwijderen
  4. Hangt zoals anoniem zegt van een aantal factoren af.
   In mijn ketel (een Remeha Calenta met CW6) duurt het 27 seconden voordat ik boven (> 17m verderop) warm water heb. En 24 seconden in de keuken.
   Bij grotere hoeveelheden water is gas vrijwel altijd voordeliger: bij een gasprijs van 3,5 EUR per kuub kost een kwh aan warmte uit de ketel ongeveer 40ct.
   In de waterkoker, uitgaande van 98% efficiency, bijna een eurootje.

   Maar bij kleine hoeveelheden heb je ook water in je leidingen verwarmd, en die blijft daar staan. Als je een waterleiding van 17 meter hebt, blijft er 12 liter warm water in de leidingen staan (immers, de leiding is niets meer dan een cilinder van in dit geval 17000mm lang en 15mm doorsnee).
   Ach, ik zal er eens een blogpost aan wijden volgende week.

   Verwijderen
 2. Inderdaad. Ketels in eco-modus gebruiken géén gas als de CV uitstaat en er geen warmtevraag is.
  Moderne ketels (zoals bv. een Remeha Calenta) hébben niet eens de functie om water warm te houden. Net als alle andere moderne ketels. Combi-ketels zijn ouderwets en dien je derhalve op eco-modus te zetten (net als alle andere ketels). En zsm. te vervangen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoor die 15 graden grens bij afwezigheid wel vaker, maar waar is die op gebaseerd? Ik snap het niet zo goed, want is dat niet afhankelijk van allerlei factoren? Zoals hoe lang je weg bent, de buitentemperatuur, de mate van isolatie etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vroeg ik me ook af.. Ik zet 'm s'nachts zelfs op 10, ook deels omdat ik anders wakker word van het getik van de leidingen als de cv steeds aanslaat.

   Het is nu s'ochtends 14 graden. Dan warm ik in stapjes op, eerst naar 15 en een paar uur later naar 16,5.

   Als 't vriest s'avonds op 17, niet hoger, dat wordt te duur.

   Verwijderen
  2. Geldsnor heeft daar al wel eens een blogje over geschreven. Lees hier meer: https://geldsnor.nl/hoe-warm-moet-je-woning-zijn-of-hoe-ver-kun-je-het-laten-afkoelen/

   Verwijderen
  3. Dat zal helemaal van het huis af hangen. Hoe goed dat geisoleerd is . Als al de warmte gelijk naar de eskimo,s vliegt dan heeft het op een hogere stand laten staan niet zo veel zin . Natuurlijk duurt het dan langer voordat het dan weer op tempratuur is. Ik heb uit gevonden wat het best was door elke dag en nacht het gasverbruik op te schrijven en een thermometer die aan geeft wat de laagste stand was voor het raam te hangen. Zo kreeg ik veel meer inzicht .

   Verwijderen
  4. Geen enkel huis valt buiten de wetten van de thermodynamica en daarmee geldt voor iedere woning dat het gunstig is om nachtverlaging toe te passen.
   Ook als de woning niet snel afkoelt, is het gunstig. Het verschil is dan dat het niet afkoelt tot 12C maar wellicht slechts tot 17C (bij een beginstand van 19C). Daardoor kost het méér energie om die woning van 12C weer op te stoken naar 19, maar nog altijd minder dan het de hele nacht op die temperatuur houden.

   Hoe koud een woning "mag" zijn hangt eigenlijk alleen af van de luchtvochtigheid en daar valt geen eenduidige temperatuur over te geven.

   Voor het verwarmen in stapjes: dat is hooguit iets zuiniger omdat de gemiddelde temperatuur iets lager ligt. Maar de ketel zal altijd het beschikbare vermogen (water temperatuur) gebruiken om op te warmen. Alleen doet deze het dan over een kortere periode, waardoor het in stapjes opwarmt. Feitelijk geef je de verwarming opdracht te gaan pendelen (als er weinig tijd tussen de stappen zit).

   Verwijderen
 4. Ik zet de pomp wel gewoon uit als ik de cv lang niet gebruik, als hij dan vaststaat komt hij vaak weer op gang door er rustig op te tikken. De stekker een paar keer om te draaien. Of met een muntje het kapje van de as los te halen en met een schroevendraaier op gang te helpen.
  Als je je hier niet fijn bij voelt, gewoon lekker aan laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze ketel staat in de eco modus, maar wordt alleen gebruikt bij spaarzaam douchen. Verder verwarmen we met de airco. En keukenwater uit de waterkoker. Tot nog toe lijkt de jaaropbrengst van de zonnepanelen het extra verbruik van stroom ruimschoots op te gaan vangen.
  Afgelopen zaterdag heeft de airco de hele dag volop gedraaid met de keukendeur open zodat het daar ook 20 graden werd. Dit in verband met de Sinterklaas vieren met alle kinderen en kleinkinderen, waaronder baby. Normaal vinden we 18,5 graad genoeg en stoken alleen in de woonkamer. met dichte keukendeur. En s morgens is 17 graden genoeg. Die dag dus de hele dag 20 graden gaf een energie verbruik van 6,50 euro die dag.

  Gasverbruik per maand tussen de 2 en 3 m3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook met een baby hoeft de temperatuur niet zo omhoog, die kun je ook lekker warm aankleden. Het advies is altijd maximaal 1 laagje meer dan je zelf aan hebt.

   Verwijderen
 6. Ik heb een 24 jaar oude stadsverwarmingsketel en echt geen flauw idee hoe ik dat zuiniger kan afstellen. De vloerverwarmingspomp is ook zo oud en verbruikt veel stroom. Er is een nieuwe besteld samen met een Eve Home systeem met slimme thermostaatkranen zodat de pubers tijden het studeren er niet ijskoud bij zitten. Helaas is er een lange levertijd en een tekort aan installateurs waardoor we pas in februari aan de beurt zijn. De installateur gaat dan meteen de ketel/radiatoren/vloerverwarming inregelen aangezien daar in 24 jaar nog nooit naar gekeken is. Durf het zelf niet aan bang dat ik meer verpruts dan erop vooruit ga.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor die vloerverwarmingspomp kun je een pompschakelaar kopen, kost een paar tientjes. Die schakelt de pomp uit als er geen warmte stroomt en zorgt dat deze af en toe wel draait en deze niet vast gaat zitten.

   Verwijderen
  2. Ik heb sinds een paar jaar vloerverwarming. Helaas is de installateur verdwenen en verbruikt het spul enorm, ook in de zomer als hij uitstaat. Andere installateur heb ik nog niet kunnen vinden en qua youtube kom ik er niet uit. Iemand tips voor vloerverwarming regel websites of filmpjes?

   Groeten, Lilly

   Verwijderen
  3. @geldsnor Klopt hoor dat heeft de installateur ook als optie gegeven. Omdat de pomp al 24 jaar oud is en de kans op een defect ons inziens daardoor groter is hebben we besloten om hem te laten vervangen. Zal je zien dat een week na aanschaf pompschakelaar de pomp ermee stopt. Om de schakelaar nu speciaal aan te schaffen voor die drie maanden vonden we niet nodig. Nu krijgt alles (op de ketel na want nog in eigen beheer, tegenwoordig moet je ze verplicht huren) alles een upgrade naar de 21e eeuw. Maar voor veel mensen is de pompschakelaar een goedkope en hele goede oplossing.

   Verwijderen
 7. Ik heb nog nooit CV gehad tot dit jaar en begrijp het nog niet helemaal. Draai ik de radiatoren dicht in de ruimtes waar ik niet ben, tot ik er ben? Ook in de badkamer aan het balkon, dus ijskoud douchen en baby in bad doen? Draai je de verwarming laag als je een uurtje weggaat? En hoe kan het dat de ene dag 19 graden oké is en de andere dag ijskoud voelt? Baby voelde laatst ook erg koud tijdens het slapen (in de nek), ondanks zijn pyjama, slaapzak en deken. Dan liever kruiken dan de verwarming aan? We wonen op 5 hoog aan het water dus de laatste tijd beukt de wind en de kou tegen de ramen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Radiatoren gedurende de dag steeds open en dicht draaien heeft niet altijd heel veel zin. Er zal pas warm water in de radiatoren stromen op het moment dat de ketel weer aanslaat, met andere woorden, als de temperatuur in je woonkamer lager wordt dan de door jouw ingestelde temperatuur.

   Als je je baby 's ochtends in bad wil doen zou ik direct als je de thermostaat 's ochtends omhoog draait ook de radiator in de badkamer opendraaien. Dan wordt het daar lekker warm. Die radiator kan je dan na het badje weer dichtdraaien. Verder alleen de ruimtes verwarmen waarin je echt bent. Evt. de radiator een beetje opendraaien. Je zou daar een losse thermometer kunnen ophangen om een beetje inzicht te krijgen over hoe de temperatuur zich daar ontwikkelt. Hangt ook erg af van je isolatie en welk glas etc.
   Gewoon een beetje proberen wat voor jou werkt.

   Verwijderen
 8. Vraag aan de monteur die je ketel onderhoudt wat de mogelijkheden van jouw cv ketel zijn. En om dat dan in te stellen. Op die manier ben jij niet verantwoordelijk voor eventuele problemen. Een monteur weet meer over een cv ketel dan wij. Hij vertelde mij dat mijn ketel al perfect was ingesteld door degene die hem installeerde. Hij hoefde niets te veranderen of bij stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn ketel staats opmon demand. Want de ecostand betekent dat de ketel als ik 2 dagen om 8 uur warm water pak op dag 3 uit zichzelf on 8 uur het water warm heeft..en dat is met een baan met wisselende werktijden heel onzuinig.

  Het cv water is nu 55 graden. Als de zon schijnt kook ik een thermoskan vol en daarmee probeer ik dan ook een afwasje te doen. Beetje kijken en zoeken en gebruiken wat er al is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In de 34 jaar dat we in dit (toen nieuwe) huis wonen heb ik zelden de verwarming aangehad op de slaapkamers. Alleen tijdens de bevallingen van onze kindjes. We hadden alleen de radiatoren open op de benedenverdieping en in de badkamer. s Nachts de thermostaat op 15. s Morgens 17, s middags 18 en s avonds 19,5 graden. Ons jaar verbruik was dan rond de 700 kuub.
  Nu verwarmen we met de splitairco. Alleen in de woonkamer en dus niet de keuken/ gang/ wc/ bijkeuken. En ook de badkamer is koud. In de douchecabine voel je daar niks van. Alleen even tijdens het afdrogen en uit/aankleden. Nu is ons gasverbruik naar schatting 50 kuub per jaar. (tegen een prijs van bijna 3,70! per kuub) En stroomverbruik blijft straks alsnog ruim onder het plafond. Verwarmen via de airco is veel efficienter. Dan geeft ongeveer 2 kwh stroom (samen 1,60 euro) evenveel warmte als 1 kuub gas
  Je zou de baby in de woonkamer in badje kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik baby's had, was de keuken bij mij de warmste plek in huis. Ik deed de baby altijd op het aanrecht in bad, met een aankleedkussen op de deksel van het fornuis.
   Ik zag laatst foto's van de babytijd van mijn jongste kleinkind (nu 13 maanden) en die werd door de kraamzorg ook op het aanrecht in bad gedaan.

   Verwijderen
  2. Wij hebben geen douchecabine :-) Gewoon tegels en een douchekop naast het raam. De keuken is bij ons de koudste plek omdat we daar de grootste ramen hebben. Het badje past trouwens ook niet op het aanrecht. In de woonkamer spettert hij dan weer 1/3 van het water eruit op het laminaat. Hij gaat ‘s avonds in bad dus ik draai nu dan maar de radiator open en de verwarming dan naar 21. Ik maak me niet zo’n zorgen om de kosten, maar ik snap de logica achter het systeem gewoon nog niet zo goed.

   Verwijderen
  3. Je doet je kind elke avond in bad?! De mijne (1 en 3) gaan een keer in de tien dagen of zo. Goed voor de huid en goed voor de portemonnee.

   Verwijderen
  4. Ik denk dat veel kindjes vaker dan eens in de tien dagen in bad gaan. Om de dag kan best. Maar de jonge moeder vroeg tips bij het omgaan met de cv, die in de reactie er direct onder zijn gegeven.
   Lieve jonge moeder, houd de radiator in de badkamer open staan. Iedere keer als de ketel aanslaat ( dat doet ie als het in je woonkamer koud wordt), warmt de badkamer mee op. Dan is de badkamer lekker warm voor de kleine.
   Groet G

   Verwijderen
 11. Wij hebben een Netatmo-thermostaat, die is via een app per kwartier in te regelen.
  Zo staat de cv standaard op 15 graden, maar springt hij om 06.00 een half uurtje naar 16 graden (omdat mijn oudste dochter om 6.15 opstaat om naar school te gaan), en wordt dat om 7.15 verhoogd naar 17 graden als de rest van het gezin opstaat. Om 8.30 zakt het weer naar 15 graden. Om 15.15 gaat het naar 16 graden, om 16.00 naar 17 graden, totdat we rond 22.00 naar bed gaan en de verwarming terugzakt naar 15 graden. Als het nodig is kunnen we het handmatig of via de app aanpassen.
  We kunnen ook aangeven dat we 'afwezig' zijn, dan wordt automatisch 10 graden aangehouden.
  Op de cv-ketel zelf zit een knop voor 'warm water en cv', alleen 'warm water' en 'vakantie'. Dan wordt het water dat in de cv zit regelmatig door de leidingen gepompt om kalkafzetting te voorkomen, maar wordt het water niet verwarmd.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.