zondag 15 januari 2023

Binnenkort op deze blog: een cursus besparen op je boodschappen

Blogger Porterenée biedt een cursus aan: Budgetboodschappen. Daar leer je alles over besparen op je boodschappen. Leuk en interessant, alleen is er een wachtlijst en je betaalt 89 euro voor die cursus!
Betalen om te leren besparen, terwijl het ook op veel plekken gratis kan. Meestal dan niet speciaal toegespitst op boodschappen, maar ruimer. In Groningen kan dat bijvoorbeeld via de Groningse Kredietbank.
Natuurlijk wens ik Renée succes met haar cursus, maar ik heb twijfels bij het betalen van een aanzienlijk bedrag om te leren besparen. Mensen die het budgetteren echt nodig hebben, die hebben dit geld gewoon niet.

Geldsnor, ook blogger, schreef er afgelopen vrijdag al over en geeft ook meteen al een heleboel gratis tips om te besparen op je boodschappen.

En toen dacht ik: laat mij een gratis cursus maken om te leren besparen op je boodschappen. Met tips en trucs. Ik heb tenminste 50 jaar ervaring, ik had vroeger een heel goede, zuinige coach: mijn moeder. Ook staat er op deze blog al een heleboel dat ik gewoon kan verzamelen en samenvatten.
Wil je wat betalen: geef dan vrijwillig een donatie aan de voedselbank of zo, want ik heb het geld niet nodig.
Uiteraard krijg je bij mij een andere cursus dan Renée die aanbiedt, zonder podcasts of video's.
Ben ik voor Renée een concurrent? Nee, ik denk het niet. Ik denk dat ik mij richt op een andere doelgroep dan Renée en haar team.

Mijn opzet voor 15 lessen BUDGETTEREN VAN JE BOODSCHAPPEN KUN JE LEREN:
Les 1. Overzicht van al je boodschappenuitgaven. Bewaar je bonnetjes, ook die van etentjes, afhaalvoedsel en maaltijdbezorgservices, kantine etc
Les 2. Stel op basis van je uitgaven van de afgelopen weken een budget vast.
Les 3. Kijk wat je in huis hebt, maak een maaltijdplanning en maak lijstjes wat je daarvoor nodig hebt. Les 4. Koop en bestel nooit met een lege maag. Want die lege maag laat je meer kopen dan nodig.
Les 5. Let op aanbiedingen. Online kun je precies zien welke aanbiedingen er de komende week zijn. Maak er gebruik van, maar laat je er niet door verleiden.
Les 6. Kook met basisproducten en maak alles zelf.
Les 7: Koop alleen groenten en fruit van het seizoen
Les 8: A-merken, B-merken en huismerken: bukken loont
Les 9. Benut de diepvries, zowel die van je zelf als die van de supermarkt
Les 10. Ga vegetarisch of nog liever vegan inkopen zijn veel duurzamer en goedkoper. Vlees, zuivel, kip en vis zijn duur, dus zorg voor vaker vegan. Dat scheelt honderden euro's.
Les 11. Voorkom verspilling
Les 12. Budget ontbijt en lunchproducten
Les 13. Koop wasmiddelen, verzorgingsartikelen, altijd in een aanbieding.
Les 14: Koop zegels in de supermarkt en gebruik een kortingspas.
Les 15: Hoe pas je de lessen in de toekomst toe en hoe houd je het vol en zorg je dat je niet terugvalt in oude patronen?

Vanaf nu kun je op iedere dinsdag en donderdag op dit blog een les verwachten.
Bovenstaande lessen zijn een voorlopige opzet. Misschien komen er nog meer lessen. Ik heb nog geen lessen ontwikkeld, alleen onderwerpen verzameld die ik zo logisch mogelijk heb gerangschikt.
Met dat schrijven ga ik vandaag beginnen!
En daarbij neem ik jullie opmerkingen en vragen en suggesties graag mee! Die vragen en reacties kun je op het blog plaatsen, maar ook via e-mail: zuinigaan@gmail.com


57 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend sympathiek idee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk Aaf!
  Veel cursussen zijn gratis via maatschappelijk werk.
  Weet niet of dit landelijk is overigens.
  Inderdaad voor steeds meer mensen is €89 niet op te brengen om dat dit 1-2 wkn eten is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuk idee! Veel succes met het maken van je blogs, ik ben benieuwd.

   Verwijderen
 3. Gaat niet over jouw initiatief, dat is natuurlijk prima :-) Maar ik heb ook even op de site van Porterenée gekeken en die snap ik niet helemaal.. er staan al positieve recensies op dus de training is blijkbaar al live. Maar er is een wachtrij. Waarom dan? Het boek en de video's zijn al klaar, het is niet dat het klasje vol zit, het is alleen een kwestie van mensen toegang geven. Voelt een beetje vreemd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn indruk is, dat ze al eerder cursussen 'besparen op je boodschappen' gegeven heeft en dat de recensies zijn van eerdere trainingen en niet van de training waar je je nu voor kunt aanmelden.

   Verwijderen
  2. Ze heeft deze cursus al vaker gegeven. De laatste keer heb ik meegedaan, omdat ze toen een ‘niet goed geld terug’ actie had. Heb toen m’n geld terug gevraagd. Vond het een vrij nutteloze cursus vooral voor dat geld. De mensen die een positieve recensie achterlaten moeten volgens mij in het verleden echt werkelijk nergens op gelet hebben bij het doen van hun boodschappen.

   Verwijderen
 4. Wat ontzettend lief van je! En Euro 89,00 is inderdaad een hoop geld en veel mensen moeten daar 2 weken van eten. Als ik je ergens mee kan helpen (les schrijven) dan doe ik dat graag. Hobby schrijven maar heb zelf geen blog. Door omstandigheden moesten wij 5 jaar geleden strak gaan budgetteren omdat er honderden Euro's minder te besteden waren. Heb zelf veel aan een weekmenu maken (en je daar ook aan houden) en aan een aparte rekening bij de bank voor voeding, schoonmaakartikelen, en eventueel persoonlijke verzorging. Dat kost dan wel een paar Euro per maand maar voor ons en ik denk voor veel andere mensen ook is het een fijn hulpmiddel. Nogmaals als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik het graag. En voor mensen die in de grensregio Duitsland wonen het loont echt om daar boodschappen te doen zeker drogisterijartikelen maar ook voeding is goedkoper dan in NL. Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is een sympathieke geste maar heb je het idee dat jouw volgers dit nodig hebben? Ik bedoel het niet negatief maar ikzelf heb het idee (door de reacties op jouw blog) dat de meeste volgers hun budget in orde hebben.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het maakt ook niet zoveel uit of je het wel of niet nodig hebt. Het is leuk en leerzaam om een paar weken duidelijke tips te krijgen Je kan het ook zien als een opfriscursus om de touwtjes weet wat strakker aan te trekken.
   Ben zelf ook benieuwd of er voor mij nieuwe tips in staan. Heb alles onder controle en alles lessen pas ik al toe. Maar ga ervan uit dat ik best iets ga leren en dat is leuk.
   Fijn initiatief Aaf

   Verwijderen
  2. Je steekt er altijd iets van op!
   Heel lief Aaf dat je dit doet.
   Warme groet

   Verwijderen
  3. Voor iedere reactie van iemand staan waarschijnlijk 100 mensen die niet reageren. De stille meerderheid.
   Sympathiek Aaf. Succes!

   Verwijderen
  4. Thea, ik denk dat het ook handig is voor mensen die gewoon op 'zuinig' of iets dergelijks googelen. Beter dat ze hier terecht komen dan op zo'n gelikte influencer site.

   Aaf: Wat een fijn blog is dit toch. Ik denk dat je veel mensen hiermee zal helpen, zelfs al laten ze dat niet weten. Ik ben al heel gevorderd met besparen maar haal nog steeds inspiratie uit je tips & verhalen.
   -JennyL

   Verwijderen
 6. Wat fijn deze cursus, ik heb het hard nodig en kijk er naar uit!
  Ook kleding, huisdier, openbaar vervoer, bezoekjes en feestjes zijn een probleem voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ken mensen voor wie die betaalde cursus wel geschikt zou zijn. Mensen die ongebreideld veel uitgeven en dat tot voor kort ook konden. Mensen die gewend zijn dure koffietjes te drinken, uit eten of maaltijdpakketten laten bezorgen en hoge kantine uitgaven. En die nu toch wat tegen hun grenzen aanlopen. Maar die de tips van Aaf toch wat te knieperig vinden en dus haar blog niet lezen; te ver van hun comfort zone. En dan 89 euro betalen? Ja, want mijn vader, als verkoper van curiosa/ antiek zei vroeger al: "Het moet niet te goedkoop zijn, want dan denken de mensen dat het geen waarde heeft"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb ik ook geleerd op een opleiding. Je moet er een prijskaartje aan hangen en dan doen mensen beter hun best doordat ze er meer waarde aan hechten. Een gekke hersenkronkel, maar zo schijnt het wel te werken.
   Toch doe ik het gratis, mét een vrijwillige bijdrage aan een voedselbank.

   Verwijderen
  2. Dit dus!
   Neemt niet weg dat er ook veel bezoekers zijn op deze site die wél op zoek zijn naar tips zonder 90 euro ervoor te hoeven neer te leggen. Al met al, nuttig en bovendien ook sympathiek

   Verwijderen
  3. Ik zie regelmatig berichten van Renee voorbij komen op Insta en ik denk dat deze anoniem een goed punt heeft. Overigens krijg je EUR 10 korting op de cursus als je op de wachtlijst staat. Dus EUR 79 nog een pak geld.
   Ze heeft een bedrijf met meerdere medewerkers, dus ik snap wel dat ze geld wil verdienen. Top Zuinigaan, dat jij dit gratis wilt doen.

   Verwijderen
  4. Zeggen dat je een wachtlijst hebt suggereert natuurlijk ook dat je iets begeerlijks aanbiedt. Slimme marketing! Als je die trucs doorziet ben je al op de helft van het besparen

   Verwijderen
  5. @ Gerdien: Dat dacht ik ook direct. ik heb al meer van dit soort blogs (vaak ook Amerikaanse) gezien die met een wachtlijst voor hun cursussen werken, terwijl er amper animo is. De aloude truck die sommige shop-sites ook toepassen: 'nog maar 3 in voorraad!'. Ik zag deze blogster ook al voorbij komen via AH, dus ze is gehaaid genoeg om allerlei trucks toe te passen. Ik vind het vrij triest omdat sommige mensen die erg beïnvloedbaar zijn daar dan makkelijker intrappen, en ze juist die mensen als doelgroep kiest.
   -JennyL

   Verwijderen
  6. Ik denk niet dat Renee zich richt op mensen die amper iets te besteden hebben. Die hebben ten eerste niets over om zulke cursus te volgen, en hebben denk ik nog maar weinig mentale energie over om dan nog dingen te "leren". Maar de mensen die boodschappen doen/deden zonder naar prijzen te kijken, en nu merken dat hun boodschappenbudget toch erg hoog ligt, die zullen wellicht wel geneigd zijn om haar cursus te volgen.

   Verwijderen
 8. Wat een leuk idee. Voor de mensen die ook op facebook zitten. Er is een groep (Koken rond 2,50 p.p) waarin mensen elkaar tips en recepten geven. Ik heb er al diverse leuke recepten vandaan gehaald.
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan de fb groep niet vinden, kunt u me een link geven? Is het een "geheime" groep die niet via de zoekfunctie te vinden is?

   Verwijderen
 9. Bravo Aaf.
  Bij voorbaat dank.
  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 89 euro is een hele hoop geld. Porterenee leeft van haar blog. Dat is haar werk. Ik vind het knap als je zo je geld kan/wil/durft te verdienen.
  Ik leer het meest door veel te lezen bij anderen. Annemiek van Mijmeringen is mijn grote voorbeeld als je kijkt naar besparen op eigenlijk alles.

  De grootste stap is gewoon alles opschrijven wat je koopt. Je schrikt je gewoon een slag in de rondte als je dat voor het eerst doet. Meten is weten is de uitdrukking. en dat geldt zeker voor het bekijken waar je geld naar toe gaat bij het boodschappen doen.
  Ik hoop dat veel mensen baat hebben bij je cursus Aaf. Fijn dat je dit gaat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. WoW.. wat fijn. Ik hoop op veel praktische tips. Kan dat heel goed gebruiken.
  Je bent een kanjer!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien kunnen wij als volgers de tips aanvullen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. helemaal top ik hoop dat ik er wat van opsteek

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Veel onderwerpen zijn voor een groeiende groep mensen een verdienmodel geworden bijvoorbeeld : besparen, consuminderen, opruimen etc. Het verbaasd mij dat mensen met de huidige middelen nog steeds geld uitgeven aan iets dat gratis op internet te vinden is. Vaak moet je ook nog eens boeken of iets dergelijks aanschaffen, iets wat zeker bij consuminderen een vreemd idee is.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Al die butgetteertips heb ik niets aan. Dat doe ik mijn hele gehuwde leven al. Van koopverleidingen heb ik geen last. Wel heb ik gezien dat ik het afgelopen jaar evenveel heb uitgegeven als het jaar daarvoor aan boodschappen. Ondanks de inflatie. Reden is het feit dat ik vlees en zuivel zo ongeveer gehalveerd heb. Niet vanwege bezuinigen, maar om een andere reden. Maar dat scheelt wel een slok op een borrel. Deze week heeft Poiesz melk in de aanbiedingen: 1+1. Dus sla ik weer veel in. Door deze zuinige leefstijl zit ik financieel nu op rozen. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Kun je ook op andere uitgaven ingaan, ipv alleen boodschappen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wordt dan een nieuwe cursus, nadat de cursus cursus besparen op je boodschappen afgelopen is. Kom maar door met onderwerpen. Dan begin ik over 8 weken aan een nieuwe cursus ;-)

   Verwijderen
 17. Voor mij is Annemiek ook al jaren een voorbeeld alsook Toor de haas zij heeft ook een boek geschreven en heeft ook een boeiend blog "eenvoudig gelukkig" en ja bij zuinig aan ben ik ook vaak aan het lezen..mvg Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik weet nog een onderwerp voor een les: ruim je huis op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ook een goeie, ik weet soms niet wat ik allemaal nog in huis heb.

   Verwijderen
  2. Oh ja, dat opruimen is echt een goede tip! Zo vond ik vorige week nog nieuwe tandenborstels in de verpakking in een lade, en heb in door het opruimen geleerd dat ik kog 4 halfvolle flessen shampoo heb! Verder moet ik de volgende maanden ook al geen maandverband oid meer kopen en poetsproducten heb ik voor een volledig jaar nog staan. Zot wat een mens ongemerkt allemaal in huis heeft.
   Nina

   Verwijderen
  3. Daarom helpt een minimalistische levensstijl mij enorm.
   En nee, ik heb geen kaal saai koud interieur ;)
   Heerlijk niet meer een bomvolle vriezer maar gewoon redelijk vol voor meer overzicht.
   Geen kast meer met niet fijne kleding of wat te groot/te klein is, maar gewoon veeeeeeel minder kleding waar ik wel blij van word etc

   Verwijderen
 19. Wat een sympathiek idee Aaf. Zelfs als mensen al doorgewinterde consuminderaars of bewuste consumenten zijn sluipen er ongemerkt toch weer dingen in waar je af en toe even alert op gemaakt moet/wilt/kunt worden.
  Ik ga het zeker volgen.
  C@th

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk Aaf! ik ga je cursus volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat goed dat je dit doet, Aaf.
  Ik denk dat de mensen die blog lezen al heel veel tips weten om te besparen, maar het is altijd goed om weer even bij te spijkeren.
  Net als de blogs van Annemiek van Deursen geeft jouw blog vaak goede tips, ik heb er vaak recepten van gebruikt.
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Stille meelezer hier en nu mijn 1e reactie. Wat ontzettend lief dat u ons allemaal gratis tips geeft. Niet alleen deze cursus maar al veel mogen leren van alles wat ik hier gelezen heb.
  Mijn tip: waar je ook woont, er is altijd een plekkie voor verse snijsla, radijsjes, tomatenplant in een pot op balkon enz. Koop straks zaad bij de Lidl, goedkoop en goed. Groetjes Lian

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Helemaal geweldig. Ik kijk er naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat ontzettend leuk en lief Aaf, ik kijk er naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Geweldig dat je dit gaat doen. Ik ga zeker meelezen en er m'n voordeel mee doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Geweldig zuinig aan. Heel veel mensen hebben je blog, zoals ik, als startpagina, om ook de andere blogs te gaan lezen
  Ik denk dat je snel bekendheid zult vinden bij het publiek, welke deze tips nodig heeft.
  Hoewel ik al veel denk te weten is het altijd leuk om iets nieuws te ontdekken.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Goedkoop is niet hetzelfde als schraal. Planning, vaardigheden en creativiteit helpen enorm. Probeer alles wat enigszins kan te gebruiken. Kippenbotjes en restjes groente voor een bouillon bijv.
  Om een goede weekplanning te maken is een receptenknipselmap heel fijn. Vroeger knipte ik wel recepten uit de libelle of uit de krant. Nu print ik wel eens wat uit van internet. Het is vaak inspirerend. Nu een oude knipselmap doorgebladerd en oranjekoek gemaakt. 20 heerlijke stukken voor nog geen 2 euro Recept komt later. Het geheime goedkope ingrediënt is de schil van de sinaasappels die we deze week gegeten hebben. Daarvan een soort jam gekookt.
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat klinkt heel lekker, ik zou graag het recept zien!

   Ik heb een digitaal mapje waarin ik linkjes naar succesrecepten heb staan. Ook zet ik er links in voor recepten die ik nog wel eens wil proberen.

   Verwijderen
 28. Wat een sympathiek idee, Aaf!
  Een hartelijke groet van Jo.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat ontzettend aardig dat je dat gaat doen. Ik kijk er naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat ik zelf heb gemerkt is als ik me laat inspireren door de vegetarische kookboeken van Ottolenghi (die ik in de bib leen), ik heel goedkoop kan koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat fijn dat u dit gaat doen, ik kijk er naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat ontzettend lief! Ook al leef ik vrij zuinig, het zal me zeker motiveren en alerter maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Natuurlijk volg ik graag jouw cursus. En vwb de Voedselbank? Ik werk er 1-2 dagen per week, dus doneer graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat leuk Aaf. Heel veel passen wij ook al toe. Maar er zullen vast nog bruikbare tips bij zitten. Voor wie de mogelijkheid heeft is een moestuin ook een fijne besparing en tegelijk beweging en gezond buiten zijn. Een moestuin kan ook in et klein. Bijv wat bakken of potten om te beginnen. Groetjes Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Top idee Aaf! Misschien nog iets over omrekenen naar kilo of literprijzen?

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Leuke blog die zeker waardevol is voor iedereen die wilt besparen op zijn boodschappen. Ik heb zelf ook een artikel over aanbiedingen geschreven die ook relevant kan zijn en past bij dit onderwerp. Deze is te lezen op: https://boodschappenmetco.nl/supermarkt-aanbiedingen/

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.