dinsdag 3 januari 2023

Goedkoop en toch gezond eten. Met recept!

Goedkoop is soms ongezond, maar dat hoeft niet. Je kunt ook gezond eten voor weinig geld en daar wilde ik de komende tijd eens wat vaker over schrijven!
Belangrijk om daarbij in het oog te houden:

Let op reclames van gezonde basisvoeding. (disclaimer: ik schrijf alleen over winkels waar ik regelmatig kom, van andere winkels heb ik geen verstand)

  • Je hebt aanbiedingen die eigenlijk helemaal niet voordelig zijn. Bijvoorbeeld: je kunt deze week bij de AH met 25% korting een zak met 500-1000 gram groente kopen kopen. Spinazie kost nu €2,24 per 600 gram en sperziebonen kosten nu €2,69 per 600 gram. In plaats van die verse groenten kun je veel beter diepvries kopen. Voor €0,69 heb je 450 gram diepvries spinazie. Voor €0,77 heb je 450 gram sperziebonen. Die zijn dan panklaar!
  • Daarnaast heb je aanbiedingen die wel degelijk voordeel brengen. AH heeft deze week de spruitjes in de aanbieding. 500 gram voor 69 cent. En bij Plus koop je deze week 500 gram rode kool met appeltjes, zuurkool of bietjes voor 89 cent, alles biologisch! Deze groente zit in zo'n zakje en is panklaar. Ook bij de Plus: witlof voor €1,39 per kg. Ook heeft de Plus 5 kg zakken aardappelen voor de helft van de prijs: namelijk €2,75. Bij de Lidl koop je een struik bleekselderij voor 79 cent en bonen in blik (425 ml) met 33% korting, de goedkoopste soort koop je nu voor 0,39 cent. Keuze uit zwarte bonen, kidneybonen en linzen.

Peulvruchten en vleesvervangers.
Beide soorten eiwitleveranciers zijn (meestal) veel goedkoper dan vlees. Tenminste als je geen "kiloknallervlees" koopt. Peulvruchten kun je of gedroogd of in blik kopen. Gedroogd is vaak goedkoper per 100 gram gekookt product en bovendien heb je volledige controle op wat jij toevoegt. Een beetje lastig voor de organisatie: bijna alle gedroogde peulvruchten moeten 12 uren weken en vrij lang koken. Je moet het dus plannen! Een hooikist en/of snelkoker kan uitkomst bieden om het energieverbruik bij het koken laag te houden.
Let bij vleesvervangers en peulvruchten op aanbiedingen! Vleesvervangers zijn goed in te vriezen en gedroogde peulvruchten en peulvruchten in blik zijn per definitie lang houdbaar.

Gebruik, indien mogelijk, alles van je groenten:
Wist je dat je het groen van de prei kunt eten en niet alleen het witte deel?
Stengel en de stronk van bloemkool en broccoli is eetbaar. zowel rauw als gekookt.
Ook het blad van de rode biet is eetbaar, het is te vergelijken met spinazie.
Verder is het blad van de bloemkool te gebruiken in soepen en stoofschotels
Ook het blad van wortel en radijs is eetbaar, je kunt er bijvoorbeeld wortelloof pesto van maken.
Niet eetbaar: stelen en blad van tomaten, aardappelkiemen en groene plekken op aardappelen, stengel van paprika en rode peper.

Dan een goedkoop recept!
Linzenschotel met aubergine en gemengde groenten.
(gepubliceerd op mijn blog in april 2017 )

Ik gebruikte 370 gram gedroogde groene linzen. Die weekte en kookte ik en toen waren het ineens minstens 800 gram gekookte linzen!
De aubergine sneed ik in blokjes en bestrooide deze met zout. Het zout zorgt dat het vocht wat uit de groente trekt. Ik doe dat omdat de aubergine anders heel veel olie absorbeert en vrij zompig wordt. Na een uurtje het zout er afspoelen en de aubergine droogdeppen. Let op! Door de grote hoeveelheid aubergine lukte het mij niet om alle zout af te spoelen. Daardoor kwam er zout in het gerecht terecht. Je hoeft tijdens het koken geen zout meer toe te voegen.

Het recept haalde ik van internet en ik paste het  aan.
Ingrediënten voor 3 personen:
1 verse rode peper (had ik in de diepvries liggen) fijngesneden
stuk verse gember, fijngesneden of geraspt
1 eetlepel garam masssala (toko)
1 eetlepel hete kerrie (toko)
1/2 grote rode paprika, in blokjes
2 zoete aardappels (oranje) in blokjes
3 uien, gesnipperd
3 grote tenen knoflook, in plakjes
100 gram van het groen van een prei, gesnipperd
740 gram aubergine in blokjes
zonnebloemolie
300 à 400 gram (zelf) gekookte linzen

Bak alles, behalve de linzen en de prei, in een grote pan. Als het mengsel gaar is, voeg dan de stukjes prei toe en laat nog even doorbakken.
Voeg daarna de linzen toe en warm nog even door.

De linzenschotel was werkelijk verrukkelijk! De rode peper maakte het gerecht vrij heet, als je niet van heet houdt, dan kun je beter wat minder rode peper gebruiken of de peper weglaten.
 Prijs: nog net geen 1 euro per persoon, als je de linzen zelf kookt.
(dat was dus in april 2017, ik denk dat de prijs inmiddels flink gestegen is, maar het is nog steeds een relatief goedkoop gerecht)

Heb je nog aanvullingen over goede aanbiedingen van deze week? Laat het weten!

12 opmerkingen:

  1. Niet op aanbiedingen maar ik vries alles restjes groente, aardappelen en broodkorstjes in, als het tussen pond en kilo is dan opkoken met liter of meer water en bouillonblokje en dat is lekkere basis van soep.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als moestuinier, denk ik: Aubergine in de winter?? Werkelijk??
    Gaf deze week 5 ons ingevroren stokbonen aan een zieke buurvrouw met twee uien en een bio aardappel van 4 ons. Dus ook zomergroenten, maar wel van eigen bodem.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat je de peper in dit gerecht, als je niet in huis hebt, ook wel kunt vervangen door een lepeltje sambal. Verder vervang ik veel: deze week een recept waarin "bloemkoolrijst" nodig was - ik had nog wat stronkjes broccoli in de vriezer liggen, smaakte ook goed... En vaak laat ik een ingrediënt wat ik niet in huis heb gewoon weg, of ik zoek op internet waardoor ik het kan vervangen.
    En verder: niet te dure lekkere recepten: kom maar door! Ik houd me aanbevolen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn tip: niet op aanbiedingen letten. Koop je groente verpakkingsvrij bij een biologische boer. Wees blij als die een eerlijke prijs krijgt. Stop met het kopen van exotisch voedsel en het steunen van de supermarkt en de plasticfabrikanten. Kun je niet betalen? Onzin! Ik ben 35 euro per persoon per week kwijt voor alles en ik eet vorstelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja maar lang niet iedereen heeft een biologische boer om de hoek. En als je er een flink stuk voor moet gaan rijden is al je voordeel weg zowel financieel en milieutechnisch. En niet iedereen is in staat om het op de fiets te doen. Verder zijn boeren die een boerderijwinkel hebben behoorlijk aan de prijs, vaak echt veel duurder dan de supermarkt. Leon

      Verwijderen
    2. Biologische boeren bezorgen ook he? Wat betreft de prijs: het eten in de supermarkt is bizar goedkoop. Het is maar net wat je zelf belangrijk vind.

      Verwijderen
    3. Ik weet niet of anoniem van 13:17 en 14:44 hetzelfde persoon zijn, maar probeer wat aardiger te communiceren. Het is niet zo respectvol vind ik. Daardoor verloren kans om sympathie te wekken voor de boodschap die u wilt overbrengen. Met vr.gr. Lu

      Verwijderen
    4. Ik bedoel anoniem van 10:28 en niet 13:17, excuus.

      Verwijderen
  5. Ter aanvulling op jouw kruiden uit de toko: bij de toko koop je grotere verpakkingen kruiden en specerijen die vaak per verpakking net zo duur zijn als een veel kleiner potje uit de supermarkt. Dus navullen die potjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor je recept!
    Wij maken de pizza tegenwoordig vaak zelf. En dan net de dag nadat ik bolognaisesaus heb gemaakt, want dat scheelt werk.
    Dan hoef je namelijk alleen de bodem nog te maken. Bolognaisesaus en wat kaas erop en klaar is het. Je kunt optioneel nog wat dingen toevoegen, maar het hóeft niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Verse kruiden zijn ook lekker. Een bakje verse tijm is bij de Hoogvliet een euro. Wat ik niet gebruik leg ik te drogen op een bord in de kast. Daarna afrissen en in het kruidenpotje. Kan ook met rozemarijn, salie en oregano. Veel sterker van smaak dat de winkelversie. En je gooit restjes niet weg.
    Het lukt niet met peterselie of basilicum, maar die kun je weer goed in een pot houden.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Aubergine kun je goed invriezen dus koop ze, buiten het seizoen, niet vers.
    Met verse groenten van het seizoen (of uit diepvries) peulvruchten en kruiden kun je dagelijks in gezonde maaltijd op tafel zetten. Ik ben niet zo’n recepten mens, kook en kruid uit de losse hand maar altijd lekker!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.