Welkom bij de cursus Budgetteren van je boodschappen kun je leren!
Wat is mijn kennis en ervaring over besparen en budgetteren? Dat kun je lezen aan het einde van dit bericht. Als je wilt kun je dat overslaan, ik schrijf er alleen over omdat ik graag wil aantonen dat ik redelijk deskundig ben.
Dan nu de cursus!
Les 1. Overzicht van al je boodschappenuitgaven. Bewaar je bonnetjes,
ook die van etentjes, afhaalvoedsel en maaltijdbezorgservices, kantine
etc
Om te kunnen budgetteren moet je eerst weten hoeveel geld je nu uitgeeft aan boodschappen. Pas als je dat in kaart gebracht hebt, kun je bezuinigingen doorvoeren en budgetten maken.
Een overzicht maken is gemakkelijk als je per week maar in 1 winkel je boodschappen doet. Dan heb je al het bedrag dat je uitgeeft voorhanden.
Maar ....... de meeste gezinnen geven op veel meer plekken geld uit voor voeding, drinken, toiletartikelen etc:
meerdere supermarkten, online bestellingen, drogist, bakker, slager, groenteman, markt, poelier, viswinkel, (afhaal)restaurant, (bedrijfs)kantine, maaltijdbezorgservice, snackbar, op het terras, koffie to go, een broodje of snacks op het station. Waarschijnlijk vergeet ik nog wel plekken waar je boodschappen en eten en drinken kunt kopen.
Bewaar alle bonnetjes en noteer ALLE uitgaven. Ik noteer aankopen op de dag van aankoop in een excelsheet, maar je kunt het ook in een schriftje of kasboekje doen. Er zijn allerlei plekken waar je gratis kunt leren om met excel om te gaan. Bijvoorbeeld hier.
Op de site wijzer in Geldzaken kun je gratis huishoudboekjes downloaden.
Het is van groot belang dat je alles noteert en dat je jezelf niet voor de gek houdt door uitgaven weg te laten, want dan krijg je geen volledig overzicht!
Gooi niet alle uitgaven op één hoop, maar zorg voor overzicht door je uitgaven uit te splitsen in categorieën.
Bijvoorbeeld:
(Fris)drank (inclusief wijn, bier etc)
Koffie/thee
Koek, snoep, zoutjes, chips etc.
Maaltijden niet zelf gemaakt (kant en klaar, afhaal, bezorgd of ter plekke gegeten)
Dranken niet thuis geconsumeerd
Groenten en fruit
Aardappels, rijst, pasta etc
Vlees, vis, gevogelte
Peulvruchten en vleesvervangers
Brood en crackers etc
Beleg inclusief boter of margarine
Zuivel
Wasmiddel, schoonmaakmiddelen
Toiletpapier, maandverband, luiers
Tel alles bij elkaar op en doe dit bij voorkeur een aantal weken, zodat je een gemiddelde kunt berekenen en op basis daarvan een budget kunt vaststellen. Als je weet dat je per week heel gemiddeld bent in je uitgaven, dan hoef je dit niet een aantal weken te doen voordat je een budget vaststelt.
Maar gedurende de cursus blijft het goed om je uitgaven te noteren.
Als je nog nooit je uitgaven genoteerd hebt, dan zul je zien dat het effect van noteren al is, dat je stilstaat bij je uitgaven. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je per week 25 euro uitgeeft alleen al aan snacks. Dan denk je: hebben we dat werkelijk allemaal nodig?
Het Nibud heeft richtlijnen voor boodschappenbudgetten voor voeding en drinken per dag. Dat vind je hier. Volgens het Nibud zou ik als alleenstaande 70+-er €58,21 per week kwijt zijn aan voeding. Dat geef ik niet uit, mijn budget is 40 euro, waarschijnlijk doordat ik geen vlees en kip eet, ik heel goed op aanbiedingen let en vrijwel nooit alcohol consumeer. Ik bespaar daarmee dus bijna 1000 euro per jaar!
Komende donderdag de volgende les:
Stel op basis van je uitgaven van de afgelopen week/weken een budget vast.
Mijn kennis en ervaring:
- ik had zeer zuinige ouders. Ze hielden een uitgebreid kasboek bij, waar ze alles in opschreven en hun uitgaven berekenden. Hun uitgavencategorieën waren nog uitgebreider dan bovenstaand lijstje. Doordat mijn moeder ziek was, haalde mijn moeder de aanbiedingen uit krantenadvertenties en stuurde mij vanaf mijn 10e vervolgens met boodschappelijstjes naar diverse winkels om alle nuttige aanbiedingen op de fiets op te halen. Ook ging ik voor mijn ouders naar de markt om groenten, fruit en kaas. Dus ik kreeg zeker het goede voorbeeld!
- Ik heb een opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond: daar leerde ik hoe ik mensen kon helpen om hun uitgaven in de hand te houden.
- Ik heb zelf 17 jaar in de Bijstand gezeten en heb toen pas goed geleerd om van weinig rond te komen.
- Van mijn parttime inkomen heb ik als alleenstaande in 10 jaar mijn hypotheek volledig afgelost.
- Schrijfervaring: ik schrijf nu ruim 15 jaar een blog, met vrijwel dagelijks een bericht, ondertussen bijna 5.500 berichten.
Ik hoop met jouw lessen mensen in Rotterdam-Zuid te kunnen inspireren. Dankjewel. vr.gr. Marle
BeantwoordenVerwijderenDank je wel, Aaf! Ik denk dat je hier een goede wijze les geeft: alles noteren.
BeantwoordenVerwijderenMijn man en ik zijn nu 41 jaar getrouwd, we begonnen met weinig en daarom wilden we overzicht. Dus van het begin een kasboek bijgehouden.
Soms vond ik het onzin om alle uitgaven te noteren, maar we bleven het doen en het heeft ons veel gebracht, o.a. een afgelost vrijstaand huis en voldoende buffer op de bank.
Overigens met dank aan mijn man die alles nauwgezet in Excel bijhoudt. Want ook dat is erg belangrijk: als je samen bent, dat je er beiden achter staat.
Dag Aaf, bedankt voor deze eerste wijze les. Ik heb eens naar de bedragen gekeken die het nibud rekent voor voeding, ik denk dat het een mooie richtlijn kan zijn. Wat me wel opvalt is het enorme verschil in kosten tussen één- en meerpersoonshuishoudens. Dat wordt op maar liefst 40% verschil gezet bij 1 vs 4-persoonshuishoudens! Ik zie best dat je profijt kunt hebben van grotere, voordelige verpakkingen, maar ik vind het verschil waarmee gerekend wordt wel erg groot!
BeantwoordenVerwijderenTegelijkertijd zou dat ook een beetje kunnen verklaren waarom jij onder het nibudbedrag uitkomt. Als je als alleenstaande wel grotere verpakkingen koopt en het netjes bewaart of er voor meerdere dagen mee kookt heb je toch wat profijt hiervan.
Nog een aanvullende tip i.v.m. het kasboek: in mijn bankapp kan ik instellen dat uitgaven gecategoriseerd worden. Het is niet helemaal waterdicht, want er wordt niet gekeken naar wát je koopt, maar wáár je het koopt. Toch geeft het wel iets een idee.
Ik vind ook dat Nibud de verschillen tussen één en meerpersoonshuishoudens erg groot maakt. Te groot in mijn ogen. Vierpersoonshuishoudens zouden 30% goedkoper uit zijn dan de richtbedragen en ik als alleenstaande 10% duurder.
VerwijderenNiet alle banken hebben de mogelijkheid om in hun bankapp categorieën in te stellen. Mijn bank, de ASN, heeft dat niet.
Toch wel Aaf, ik heb toevallig ook asn. Je moet het eerst aanzetten: ga naar instellingen-> financieel toezicht -> kasboek 'AAN'.
VerwijderenAls je dan weer teruggaat naar je startscherm en naar je rekening gaat dan staat er boven je transacties 'kasboek' (tussen 'bij en af' en 'gepland').
Dank je Nienke! Ik heb hem inderdaad gevonden!
VerwijderenGa deze week bellen met ASN. Kan financieel toezicht en Kasboek niet vinden. Als het lukt dan stop ik met de ING rekening
VerwijderenHet heet niet financieel toezicht, maar financieel inzicht. Dus kijk bij instellingen onder dat kopje.
VerwijderenAaf
Nou, ik ben geïnspireerd . Voor het eerst in mijn bijna zestigjarige leven ga ik een kasboek bijhouden. Verder: wat fijn dat je dit doet, Aaf. Ik beloof plechtig dat als ik er wat aan heb (wat ik eigenlijk wel zeker weet), ik 89 euro naar de Voedselbank overmaak!
BeantwoordenVerwijderenMichelle
Wat goed en fijn dat je een cursus schrijft met al jouw ervaring!
BeantwoordenVerwijderenDaar kunnen veel mensen iets aan hebben.
Helemaal mee eens!
BeantwoordenVerwijderenIk vind het altijd leuk om dit bij te houden in een bullet journal. Lekker categoriseren. Maar we houden het ook bij in een (gratis) app. Zo heb je direct inzicht.
En inderdaad, je hebt veel kennis hierover. Mooi dat je al die moeite wilt doen.
Mag ik van u weten welke app dat is?
Verwijderenzou ik ook graag wete ja..
Verwijderenmijn geldzaken
VerwijderenIk hou de boodschappen voor het deel gezamelijke huishouden eten en drinken, en de vaste lasten. Verder zijn onze geldzaken gescheiden.
BeantwoordenVerwijderenWat ik koop verdeeld in diverse categorieen, groente/fruit, brood, vlees, zuivel, drogist snacks/dranken en diversen.
Ik schrijf het simpel in een schrift. Met viltstift geef ik aan wat niet echt nodig is of pure luxe.
Afgelopen zaterdag als broodbeleg lever en pekelvlees gekocht voor broodjes halfom, vinden we heerlijk maar hangt wel prijskaartje aan, dat krijgt een oranje kleurtje
Hoi Aaf , dank je wel voor de eerste les. Miss dat ik het eens een maand utigesplitst ga bijhouden. Door goed op aanbiedingen te letten en slm in te kopenen veel zelf te maken hebben we een stuk kunnen minderen op de boodschappen. Wij pinnen ales. Zitten bij de Rabo Daar kan ik per maand precies zijn hoeveel geld we aan boodschappen kwijt zijn . Groetjes Louise
BeantwoordenVerwijderenGraag wil ik aan deze tips en adviezen nog mijn eigen bespaartip toevoegen. Ik kijk iedere ochtend even in de afprijsbak van de Jumbo. Terwijl ik dat doe verzin ik ter plekke recepten voor mogelijke maaltijden die ik daarmee kan maken. Over het algemeen lukt dat bijzonder goed maar ik moet er wel aan toevoegen dat ik voor deze manier van besparen sinds mijn pensioen voldoende tijd heb en dat ik redelijk creatief ben in de keuken. Bovendien woon ik naast de Jumbo, dus ook dat is een groot voordeel. Ik begrijp heel goed dat veel mensen geen tijd hebben om elke dag boven de afprijsbak te hangen, maar ik wil het toch nog even toevoegen aan alle andere tips!
BeantwoordenVerwijderenHaha. Ik doe dat ook maar het is geen slimme actie omdat vóór het ontbijt te doen. Dan gaat er ook een croissantje mee. En vaak koop ik daar uit toch ook weer duurder en ongezonder.
VerwijderenWij gebruiken ook de tgtg app soms. En bij aanbiedingen van producten die we gebruiken en lang houdbaar zijn kopen we een flinke voorraad. Dit scheelt ook behoorlijk in de kosten. Bij voordeelmuis kan je zoeken waar iets in de aanbieding is.
VerwijderenAls aanvulling op mijn eerdere reactie: Heb cursusgeld overgemaakt naar de voedselbank. vr.gr. Marle
BeantwoordenVerwijderenBij de Plus kun je een tegoedbon vragen als een aanbieding niet voorradig is! Heb op die manier al diverse keren de aanbieding gewoon een week later kunnen kopen.
BeantwoordenVerwijderenNog even naar aanleiding van mijn bericht over de afprijsbak van de Jumbo. Ik kook veel maaltijden voor andere mensen dus de afgeprijsde artikelen zijn heel belangrijk voor mijn budget. De laatste maanden zijn ook de afgeprijsde artikelen een heel stuk duurder geworden. Soms is het verschil met langer houdbare artikelen minimaal, dus je moet goed zoeken om iets aantrekkelijks te vinden. Ik heb dit al een paar keer aangekaart bij een afdelingschef maar zijn reactie was ‘ dat hij het toch wel kwijt raakt’. Tja….
BeantwoordenVerwijderenPrecies. Ze raken het toch wel kwijt. Nog wel, Tot de ogen van de consument opengaan. Hier zijn de spullen van de afprijsbak van de jumbo ook flink duurder geworden. Meestal nog geen 25 % afprijzing. En dan zit het wel aan de datum. Zodat het wel echt snel op moet. Ik zag bijvoorbeeld een pak melk van eigen merk van de datum van vandaag voor 1 euro. De normale prijs is 1,19 euro. Zakje gehakt dat er niet meer fris uitzag was maar 50 cent afgeprijsd. Dus zelfs bij de afprijsbak is het oppassen geblazen!
VerwijderenOok als het dingen betreft van A merken, zijn deze uiteindelijk vaak nog duurder dan de B merken die nog wel een goede houdbaarheid hebben.
Dank voor het delen van je tips en adviezen. Ik volg je al jaren, je bent een inspiratie. Je recept met de bonen ga ik binnenkort proberen. Chapeau Aaf, dat jij je tips vanuit je hart deelt en er geen tientallen euro’s voor vraagt zoals die Porterenee en Gierige Gerda. Die zijn hun idealen blijkbaar vergeten en gaan voor harde euro’s bij mensen die het juist financieel minder hebben. Gelukkig zit jij anders in elkaar en snap je dat bezuinigen soms geen keuze is maar de dagelijkse gang van zaken.
BeantwoordenVerwijderenAaf, je doet het geweldig!
VerwijderenAnoniem# vergeet niet dat het voor sommige mensen hun eigen zaak is. Ze werken ervoor en moeten ervan leven. Voor Aaf is het gemakkelijker om het gratis te doen ivm AOW en pensioen!
Thea
Wat ontzettend leuk dat u deze cursus geeft,ik ben er blij mee.
BeantwoordenVerwijderenIk ben chronisch ziek en betaal elke week best veel aan parkeerkosten.
Ook een kostenpost die mensen vaak vergeten.
Evelien
Dit zou je eens kunnen navragen bij je gemeente (bijzondere bijstand), want dat hakt aardig in je budget!
VerwijderenMisschien ga je daar in een andere aflevering nog op in, maar de bon nakijken loont vaak.
BeantwoordenVerwijderenBeste Aaf, je bent een Held. Met hoofdletter H. Fantastisch dat je dit doet. Het laat mij ook weer beseffen hoe bevoorrecht ik zelf ben. Geen 7 vinkjes, wel 5 of 6, en nog nooit in mijn leven financieel krap gezeten. Ik heb dus niet de ervaring op dit terrein om anderen te kunnen helpen, maar ik verwijs graag mensen door naar jouw blog. Ik verheug me op de rest van jouw cursus!
BeantwoordenVerwijderenHartelijke groet,
Geldnerd
Wat fijn en super lief dat je dit deelt Aaf! Heb gemerkt dat als ik alles noteer en goed strak alles in de gaten houdt (bankafschrijvingen en bonnetjes, weekmenu) me bij de les houdt en ik veel bewuster omga met mijn geld en nooit meer rood sta! Verheug op de volgende lessen van je cursus.
BeantwoordenVerwijderenhartelijke groet van Willemina
Kennis delen geeft plezier.
BeantwoordenVerwijderen