maandag 16 januari 2023

Voorschotbedrag energieleverancier bekend en verhoogd

Het duurde een tijdje voordat bekend was wat mijn nieuwe voorschotbedrag wordt.
Even stond het voorschotbedrag op de site van Powerpeers op €5,83.
Maar dat was nog niet definitief.
Dat leek alleen maar zo.
Ik kon het bedrag nog niet veranderen en het wachten was op het definitieve bedrag.
Voorlopig definitief tenminste, want ik heb sinds 2 november een variabel contract doordat mijn voordelige vaste tarief afliep en de tarieven kunnen wel weer veranderen.
Uiteindelijk werd het maandvoorschot op 11 januari door Powerpeers gewijzigd naar € 25,96.
Dat lijkt me beter dan ruim 5 euro, maar nog steeds wat aan de lage kant. Ik heb in de afgelopen jaren een hele tijd ongeveer 35 euro betaald. Dat lijkt mij bij de huidige tarieven, ondanks het bezit van 8 zonnepanelen, geen slecht bedrag. Daarom heb ik mijn voorschot verhoogd naar 35 euro per maand.

Als ik boven het energieplafond uitkom, dan ga ik véél meer betalen!
Ik heb het voordeel van een eenpersoonshuishouden, een goed geïsoleerd huis. Zeer bijzondere omstandigheden daargelaten ga ik de energieplafonds niet overschrijden. Voor mij gelden dezelfde energieplafonds als een huishouden met bijvoorbeeld 2 volwassenen en 8 kinderen. Raar eigenlijk, ik ben hierbij enorm in het voordeel!

Heb jij al een nieuw voorschotbedrag?
Of heb je nog een oud contract met voordelige tarieven?

18 opmerkingen:

 1. Toevallig vanmorgen in de mail, Eur 380,00 wij hebben een warmtepomp en ook zonnepanelen bij hat appartement maar de meeste zijn defect. Die pomp gebruikt al 3400 KwH per jaar (kan niet lager dan 18 graden). Komen dus boven het plafond uit dus maar besloten het bedrag te verhogen naar 425,00.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Half juli nog vast contract af kunnen sluiten, ging wel van 140 naar 240. Gas zitten we laag in stroom was vorig jaar 3800 dus nog net eronder en dat is weer vrij veel. Gaan we bewust aan werken om te verlagen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij betalen een voorschotbedrag van 30 euro. Het zou terug mogen naar 20 euro. Bij dit voorschot is de verwachting dat ik 1050 euro terugkrijg in september. De reden is dat ik nog steeds bij de maatschappij zit die voor teruglevering evenveel betaalt als voor afname van stroom. Ik heb overproductie van de zonnepanelen omdat we bij aanleg rekening hielden met ooit de aanleg van een warmtepomp. Dus dat de energietarieven per 1 januari verlaagd zijn heeft als gevolg dat we juist iets minder gaan overhouden van de overproductie. Is niet erg. Wij zullen ook ruim onder het prijsplafond blijven al verwarmen we bijna uitsluitend met de airco. Gasverbruik sinds 1 januari is 0,276 m3 en van september tot 1 januari afgelopen jaar in totaal 13,07 m3. In de koude vorstperiode redde de airco het maar heel moeizaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zal het voorschot eerder verlagen dan verhogen. Heb ik te weinig betaald, dan betaal ik gewoon bij. Maar als de leverancier failliet gaat, ben je je teveel betaalde voorschot kwijt. Dat is de reden dat ik liever te weinig betaal dan te veel. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je geeft een leuk voorbeeld: 2 volwassenen en 8 kinderen. Is dat normaal in Groningen en omstreken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat komt weinig voor. We zitten hier niet in de biblebelt of zo, maar ik een stad waar relatief veel studenten wonen, vrijwel altijd zonder gezin.
   Mijn buren, een samengesteld gezin, hadden samen 6 kinderen, maar die woonden ook regelmatig bij de andere ouder. Tegenwoordig zijn alle buurkinderen uitgevlogen en wonen zelfstandig.

   Verwijderen
  2. Leg even uit aub : biblebelt?

   Verwijderen
  3. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): Relatief veel moeders met groot kindertal in Biblebelt

   De grotere gezinnen zijn vooral te vinden in gemeenten die in de zogenoemde Biblebelt liggen. Zo heeft 44 procent van alle moeders in Urk en 33 procent in Staphorst vier of meer kinderen. In andere gemeenten met relatief veel orthodox protestanten, zoals Zwartewaterland, Barneveld en Nunspeet, ligt het percentage tussen de 21 en 23. Ook grotere gezinnen met minimaal zes kinderen komen in de Biblebelt meer voor: 14 procent van de moeders in Urk heeft bijvoorbeeld minimaal zes kinderen, in Staphorst 10 procent.
   In het van oorsprong katholieke zuiden van Nederland komen grotere gezinnen minder voor.
   Je vindt het hier: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/19/een-op-de-honderd-moeders-heeft-meer-dan-vijf-kinderen

   Verwijderen
  4. Dank je wel. Grappig dat ik hier kan zien dat bij ons in de gemeente 4% van de moeders 6 of meer kinderen heeft (waaronder ik dus)

   Verwijderen
 6. Ik heb nog tot november 2024 vast tarief en betaal 40 euro per maand. Mijn verbruik ligt wel een stuk hoger dan bij jou, Zuinigaan! Gelukkig heb ik wel zonnepanelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap er niks van. Mijn termijn bedrag is ook bekend. Ik betaalde € 100 en mag nu verlagen naar € 6. Ik geloof er niks van en laat het maar mooi even staan op
  € 100. Zonnepanelen heb ik niet dus hoed at nu weer zit??????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is bij mij ook zo. Toen ik de mail echter nog een keer las bleek het te gaan om de laatste twee voorschotten voordat de jaarafrekening komt zodat er niet zoveel terug betaald hoeft te worden. Pas na de jaarafrekening krijg ik een nieuw voorschot voorstel.
   Inge

   Verwijderen
  2. Waarschijnlijk omdat je verbruik vorig jaar zo laag was vanwege het reizen, ook in koude periodes?

   Verwijderen
  3. Eerder betaalde ik €45 per maand. Toen ik de lucht in naar € 108. In december heb ik het maandelijkse bedrag op €100 gezet en nu zie ik al een paar dagen dat me €6 geadviseerd wordt. Ik laat het maar even op €100 staan en dan zie ik wel. Heb ik nog een mooi spaarpotje tegoed en dat komt altijd van pas bij mij, hihi.

   Verwijderen
 8. 4 jaar geleden gingen we van gas af. 25 zonnepanelen op beide kanten van het dak (dus oost en west), warmtepomp, boiler met zonnecollector en we koken op inductie. Toen was een flink investering, maar met subsidie viel niet tegen. verder goed geisoleerd, overal LED verlichting enz. 2 volwassen en 2 pubers. wij werden toen raar gekeken, maar nu met saldering is onze rekening gewoon 0 euros!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik wacht nog op de juiste afrekening van vorig jaar. Ik kreeg opeens €1100 terug. Toen ik de jaarafrekening eens goed bekeek, bleek dat ik volgens OXXIO elektriciteit had teruggeleverd. Foutje bedankt. Ik heb nl.nog geen zonnepanelen. Ben nu ruim een maand verder en heb nog niets gehoord. Maar ik hoor ook bij degenen waarbij plots het tarief omhoog ging terwijl dat niet mocht. Ik vermoed dus dat ze nu in één keer alle fouten gaan corrigeren.

  Mijn huurhuis heeft helaas energielabel E en is ruim 100 jaar oud. Ik heb zelf alle mogelijke maatregelen genomen zonder dat ik moet gaan breken of grote isolatie projecten moet gaan doen. Dat is aan de woningstichting. Eigenlijk willen ze mijn huis afbreken maar ik heb een zogenaamd huurcontract voor het leven. En nu wordt het leuk. Mijn woning moet een energielabel C gaan krijgen. Maar ze wilden niet isoleren. En nu moeten ze of ze moeten van mijn huis een monument maken en dan kunnen ze mijn huis nooit meer slopen. Ik wacht dus gewoon af en lach in mijn vuistje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik betaalde in het begin 29 euro en heb dat verhoogd naar 50 euro.
  We hebben nu net op 23 december de afrekening gekregen en we krijgen een mooi bedrag terug.
  Nu hebben zei geadviseerd om 60 euro per maand te betalen en daar rekenen_ze het jaar plafond bij
  Want het is nu weer eenheel jaar tot december.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De 'vaste' kosten zijn ook omhoog gegaan. Ons maandbedrag is daarom ook per 1 jan. verhoogd, terwijl we de eindafrekening pas na april krijgen.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.