vrijdag 17 februari 2023

Het verschil tussen een vegan visburger en een burger met echte vis (kabeljauw MSC)

Ik zou vegan kibbeling en vegan vissticks in de aanbieding kopen, en ik zou op mijn blog schrijven wat ik ervan vond. Alleen die kibbeling en vissticks waren er niet in mijn filiaal. Ze zaten niet in het assortiment. Alleen visburgers en zalmburgers. Dus toen koos ik voor plantaardige visburgers.
Bij de Plus kocht ik kabeljauwburgers voor de halve prijs in verband met het verlopen van de UHT datum.
Ik kon nu de beide burgers met elkaar vergelijken. Op dinsdag en woensdag at ik kabeljauwburgers. Die smaakten echt naar vis, en vielen tijdens het eten uit elkaar omdat ze als het ware uit aan elkaar geplakte stukjes vis bestonden. De smaak was prima, beter dan vissticks met echte vis, want ze hebben een sterkere vissmaak en bestaan wat minder uit paneermeel en ik houd wel van een sterkere vissmaak, alleen het at een beetje rommelig.
Gisteravond at ik de eerste plantaardige visburger, die visburger was veel steviger, viel zeker niet uit elkaar, maar smaakte niet noemenswaardig naar vis. Als ik niet wist dat ik een visburger gekocht had, dan had het net zo goed een kipburger kunnen zijn. De smaak was goed en het laagje om de burger was lekker knapperig.
Ik heb nog even de voedingswaarde er bij gezocht. Ze ontlopen elkaar niet zo veel in calorieën, maar de plantaardige burgers bevatten minder eiwit en wat meer vet. De plantaardige burgers bevatten wel veel meer voedingsvezels.

Voedingswaarden (natuurlijk ongebakken)

Voedingswaarde Kabeljauwburger per 100 gram, normale prijs bij Plus voor 2 burgers (=200 gram) : €3,29, bij AH (200 gram) €3,49

Energie940 kJ (225 kcal)
Vet11 g
waarvan verzadigd0.8 g
waarvan onverzadigd9.9 g
Koolhydraten18 g
waarvan suikers0.9 g
Voedingsvezel0.8 g
Eiwitten13 g
Zout1.2 g


Voedingswaarde Vegan visburger per 100 gram, normale prijs bij AH voor 2 burgers (=160 gram: €2,29 ik betaalde €1,89 in de bonus aanbieding.

Energie995 kJ (239 kcal)
Vet15 g
waarvan verzadigd1.3 g
waarvan onverzadigd13 g
Koolhydraten17 g
waarvan suikers0.4 g
Voedingsvezel6.1 g
Eiwitten6 g
Zout1.58 g

25 opmerkingen:

  1. Als ik vis eet, eet ik een stukje echte vis, kabeljauw. Pure natuur. Ik hou van vis, maar dan wel de echte. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, pure natuur is het al lang niet meer! In wilde vis zit allemaal milieuverontreiniging en kweekvis is al helemaal niet natuurlijk. Ik ga ook voor een stukje echte via, maar puur natuur... dat is het niet.

      Verwijderen
    2. Beste Anoniem, waarom moet je lachen? Omdat iemand liever vis eet dan een product dat er op moet lijken? En omdat jij weet dat alle wilde vis verontreinigd is. Is jouw informatie correct, heb je alle onderzoeken gelezen? Ben je zelf betrokken bij wetenschappelijk onderzoek? Niet aardig om iemand uit te lachen die een andere mening is toegedaan.

      Verwijderen
  2. In dit geval zou ik dan voor de vega gaan want ik hou niet zo van de vissmaak vooral niet die van kabeljauw of schelvis.
    En het knapperige buitenkantje spreekt me ook wel aan,
    Dus misschien koop ik ze wel eens en zeg niet dat het vega is, dat kan natuurlijk ook, we nemen er meestal wat ravigottesaus bij dus dat verhult ook veel. 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je houd niet van de vissmaak maar wil wel nepvis proberen, desnoods met ravigottesaus, want dat verhult veel???
      Gekker moet het niet worden...

      Verwijderen
    2. Ja zo gek doe ik soms. Ik hou ook van Too Good To go boxen ophalen, de verrassing van het uitpakken, fijn dat er niets wordt verspild en het bedenken wat te maken met nieuwe dingen, ben er gek op.

      Verwijderen
    3. @Anoniem: Gelukkig kan Lot eten waar zij trek in heeft en hoeft ze aan niemand verantwoording af te leggen. Wat een flauwe reactie!

      Verwijderen
    4. Natuurlijk kan zij eten wat ze wil, verantwoording afleggen is helemaal niet aan de orde. Maar nepvis kopen terwijl je niet eens van de smaak van echte vis houd... begrijp hier werkelijk niets van.

      Verwijderen
    5. Ik vind hele vissige vis vooral schelvis te sterk, andere zoetere eet ik wel zoals een schol en dan ook de hele bakken, Net zoals ik van dieren ook alles eet zoveel mogelijk dus ook orgaanvlees en bottenbouillon maak.

      Verwijderen
  3. Leerzaam! In allebei zit dus teveel zout, de richtlijn van het voedingscentrum geeft 1,1 gram zout als maximum. Geartsje heeft dus gelijk, echte vis is beter.
    Qua zout dan he, want kwik en zo staat niet in de voedingswaarde lijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben vooral onder de indruk dat de kabeljauwburgers lekkerder waren dan vissticks!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Onze jongste eet momenteel veel vis- en vleesvervangers uit financiele overwegingen (zeer weinig geld, dus alle aanbiedingen afschuimen) maar geniet er beslist niet van. Op de lange duur lijkt het me dan weer niet gezond om alleen te eten "met je verstand" en niet met plezier.
    Wat ben ik blij dat ik alles verdraag en lust! Nou ja. Geen liefhebber om eerlijk te zijn van gepaneerde en bewerkte burgers, ballen lapjes of sticks, ook niet met vlees of vis er in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf maken is echt veel goedkoper en gezonder en lekkerder. Gewoon havermout , restjes bonen of rijst of groente uien knoflook prut mengen , tot platte dingen vormen en bakken. Ik heb ze wel eens van dikke linzen soep gemaakt. Een zak diepvries erwten kost veel minder. En daar gaan veel uit. Ze zijn te kruiden met elk smaakje waar iedereen van houd. En anders is er de ketchup en mosterd of chilli saus of of wel .

      Verwijderen
  6. Ik ga voor de kabeljauwfilet van de visboer die zo mooi uit elkaar valt op je bord en mooie witte kleur heeft.
    Alleen wat is hij vreselijk duur maar liever 1x in de 2 weken iets lekkers dan dat ik denk....wat eet ik nu .
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zal wel de enige zijn die “jeuk” krijgt van de namen van de vervangende vlees- en visproducten. Waarom een visburger? Er is geen vis aan te pas gekomen, hetzelfde voor vlees. Ook prefereer ik mijn eigen gemaakte rondjes van bonen, kruiden etc. boven de gekochte burgers.
    Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is inderdaad ingewikkeld om daar een goede naam op te plakken. Ik vind het ook raar dat vega kipstukjes bij de Vegetarische Slager ( ook al zo'n raar bedacht) kipstuCkjes worden genoemd, als onwetende van het vega gebeuren weet je toch niet wat daar dan mee wordt bedoeld?

      Maar de discussie hoe het te noemen als het smaakt naar. . . . kom je vaker tegen.

      Verwijderen
    2. Dat ze die namen verzonnen hebben zal wel met de wet te maken hebben. En met de marketing. Alles voor de verkoop.

      Verwijderen
    3. Ik eet nooit kant en klare ‘vleesvervangers’.
      Voor vlees hoef ik geen vervanger, mijn dieet bevat veel peulvruchten. Falafel staat regelmatig op het menu en bonen/notenschijven.
      Thea

      Verwijderen
  8. Ik eet niet vaak vis en heb nog nooit een visvervanger geprobeerd. Als ik het zo lees zal ik dat ook niet snel doen. Ik eet ook nooit vleesvervangers, maar ik maak wel zelf falafels of bonenburgers. Ik eet weinig bewerkt eten omdat ik het vaak een te hoog zoutgehalte vind hebben, en ook best wel prijzig. Ik heb vorig weekend knolselderijshoarma gemaakt. Ga dat dit weekend nog eens eten, want er ligt nog een halve knolselderij. Goedkoop en verrassend lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe maak je die ?

      Verwijderen
    2. Dat doe ik eigenlijk uit de losse pols. Het zijn gedroogde, geweekte kikkererwten met verse kruiden en gedroogde specerijen en knoflook. Ik zou het internet raadplegen, je komt dan héél veel recepten tegen. Bij een blogger die ik volg staat er deze week in haar weekmenu een goed recept: https://www.eefkooktzo.nl/ Succes!

      Verwijderen
  9. Ik eet echt vlees of vis of zuivel.
    Of anders niet.
    Vervangers zijn geldverspilling.
    Vies en van onduidelijke herkomst.( gemalen autobanden, houtsnippers, etc ).

    Gerlinde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grapje zeker, die gemalen autobanden en houtsnippers?
      Vies of niet vies is een kwestie van smaak.
      Vervangers zijn vaak voordeliger dan vlees of vis, dus zeker geen geldverspilling. En vegan is een keuze die te maken heeft met diervriendelijkheid en een beter milieu.
      Als je geen vervangers wilt eten, kies dan voor erwten, bonen en linzen en neem er wat supplementen bij, zoals zeewieren en vitamines, ijzer etc.

      Verwijderen
    2. Het is zeker een kwestie van smaak en daarom eet ik alleen echt vlees en vis. Als een vegan visburger niet naar vis smaakt waarom zou je die dan eten?

      Ik hou van vis dus als ik zoiets als een visburger eet moet het ook echt naar vis smaken en de echte visbeleving hebben.

      Monique

      Verwijderen
    3. @Monique: ik wilde de vegan visburger gewoon eens proberen. Proeven wat ik er van vind. De enige "nepvis" die ik wel heel geslaagd vind, zijn de plantaardige zalmfilets van Vivera.
      Verder vind ik de plantaardige vissticks van de Lidl best lekker, maar dat vind ik slecht te vergelijken, want ik heb de vissticks met vis ook nooit superlekker gevonden, hooguit "best lekker".

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.