Een mens heeft eiwitten nodig, maar eiwitten zijn vaak niet goedkoop.
Dierlijke producten voor op brood of bij de warme maaltijd zijn knap duur! Zeker de afgelopen tijd met oplopende inflatie, zijn de prijzen een stuk hoger dan een aantal jaren geleden.
Eigen consumptie. Behalve vis en wat zuivel en een enkele keer wat eieren, koop ik geen dierlijke producten meer.
Vroeger wel en toen hield ik een prijzenboek bij. Ik noteerde de prijzen voor eieren, kaas, vlees etc. Ik deed dat tussen 2008 en 2011.
Hier komen wat prijzen:
1 kg mager rundergehakt €4,49 nu €12,30
100 gram salami €0,69 nu €1,13
10 vissticks €0,89 nu €4,49
1 liter magere yoghurt €0,49 nu €1,19
2x 125 gr spekreepjes €0,79 nu €4,59
1 magere rookworst 375 gr €1,62, nu €2,99
1 liter houdbare magere melk €0,39 nu €1,09
1 liter verse halfvolle melk €0,53 nu €1,19
1 kg jong belegen kaas €3,71 nu €10,65
Hoe hoog was mijn inkomen in 2011 in vergelijking tot nu? Mijn inkomen was maar netto €166,50 per maand lager dan nu. Dat is zowel in 2011 als in 2023 inclusief vakantietoeslagen en 13e maand (die 13e maand alleen in 2011, toen ik nog werkte).
Als je minder vlees, vis en zuivel eet en dat vervangt door plantaardige alternatieven, dan kun je veel goedkoper uit zijn.
Neem bijvoorbeeld broodbeleg. Een plak ham of een plak kaas is duur. Een plak kaas kost al snel 60 cent per plak en een plak ham €0,82. Neem je daarentegen een broodbeleg pindakaas met 100% pinda, dan kost dat je 9 cent per boterham en appelstroop per portie kost je nog geen 3 cent. Ik gebruik ook vaak hoemoes op brood. Een eetlepel kost 14 cent als je de basis-hoemoes bij bijvoorbeeld de Lidl koopt. Notenpasta's zijn ook smakelijk, maar wel wat duurder.
Koemelk kost tegenwoordig tenminste €1,09 per liter, terwijl je sojamelk voor €1,05 per liter kunt kopen.
De goedkoopste soorten yoghurt en kwark zijn in de koemelkvariant nog steeds wel goedkoper dan de sojaproducten. De goedkoopste sojaproducten als vervanger voor kwark en yoghurt zijn nog steeds meer dan dubbel zo duur als de koemelkvarianten. Je zou kunnen overwegen zelf pappen te koken met sojamelk.
Voor warme maaltijden ben je het goedkoopste uit met huismerk vleesvervangers en nóg goedkoper met peulvruchten. Je het al een blik met kidneybonen voor 66 cent. 400 gram en uitlekgewicht 250 gram.
En witte bonen in tomatensaus koop je voor 69 cent.
Je kunt in plaats van conserven ook gedroogde erwten en bonen kopen. Per klaargemaakt gewicht vaak nog goedkoper dan conserven, maar klaarmaken vergt wel wat meer tijd en planning.
En hoe zit het met de duurzaamheid? Op de site van Milieucentraal kun je nalezen wat de milieubelasting is van vlees. Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die
vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander.
Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo
vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is
dus goed voor het klimaat.
Bij het houden van vee komen gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. De belangrijkste zijn kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Herkauwers (zoals koeien en schapen) produceren methaan als ze voedsel verteren. Uit opgeslagen mest komen methaan en lachgas (N2O) vrij. Het gebruik van mest en kunstmest op het land leidt ook tot de uitstoot van lachgas. Zowel lachgas als methaan zijn veel sterkere broeikasgassen dan CO2.
Het verbouwen en vervoeren van veevoer veroorzaakt veel uitstoot. In veevoer zit vaak soja uit Zuid-Amerika. Voor de sojateelt worden grote stukken natuurgebied omgezet in bouwland. Bij de omzetting van oerwoud of grasland in bouwland komen veel broeikasgassen vrij uit de bodem. Transport bepaalt ook een deel van de klimaatimpact, want bij het vervoer van vee en veevoer komen ook broeikasgassen vrij.
Zuivel
Gebruik plantaardige producten om zuivel te vervangen. Sojadrank
verrijkt met calcium en vitamine B12 is bijvoorbeeld een volwaardige
vervanger van koeienmelk.
Voor het milieu kun je beter geen kaas kiezen om vlees te vervangen. Voor het maken van 1 kilogram kaas is namelijk 6 tot 10 liter melk nodig, afhankelijk van type en leeftijd van de kaas. Hoe ouder of harder de kaas, hoe meer melk er nodig is voor 1 kilo eindproduct. Hierdoor is de milieubelasting van oude kaas hoger dan die van roomkaas of jonge kaas. Geitenkaas is milieuvriendelijker dan kaas van koemelk. Buffelmozzarella belast het milieu juist weer wat meer dan mozzarella van koemelk.
Behalve dat je goed zorgt voor je budget, zorg je dus ook beter voor het milieu als je kiest voor plantaardige producten.
Mijn advies om te besparen en uit te komen met een lager budget: eet vaker veganistisch. Dat is goedkoper en ook nog beter voor het milieu.
Eet je nog iedere dag vlees (beleg)? Stap dan over naar een aantal vleesloze dagen per week!
Nog meer goedkoop broodbeleg nodig?
Denk dan eens aan appelmoes. Dat kreeg een klasgenoot uit een groot gezin vaak op brood bij het ontbijt en ook wel lunch. Of kies voor een halve, in plakjes gesneden, banaan. Mijn vader kreeg als kind dunne plakjes gekookte aardappel en wat zout of gebakken hutspot of stamppot als broodbeleg en elke 2e boterham met niets, de zogenaamde boterham met tevredenheid.
De volgende keer
Les 11. Voorkom verspilling
Weet jij hoe het zit met eieren?
BeantwoordenVerwijderenIk koop altijd de goedkoopste biologische eieren die ik kan vinden.
Ik haal altijd eieren bij mensen die ze aan de weg verkopen van hun eigen kippen die een normaal kippenleven hebben. Begrijp wel dat dat niet overal zo te vinden is maar hier weet ik zo 4 adresjes. Betaal 2- 2,50 euro per 10 eieren. Ook dan weet ik niet wat ze te eten krijgen en waarmee hun hok schoongemaakt wordt....
VerwijderenDe kippen industrie staat mij enorm tegen maar biologische eieren uit de supermarkt lijken mij dan toch de beste keuze.
Op het lunchpakketje van je vader word ik niet jaloers....
BeantwoordenVerwijderenWij maken ook beleg zelf. Uiteraard jam, maar ook pindakaas en eiersalade. Niet al te veel werk, goedkoop en lekker.
En natuurlijk helemaal geen goede tip, een boterham met een plak ontbijtkoek of speculaasje is ook lekker....
Groet, G
Ik had het over mijn vader als kind, met name in de crisisjaren voor de oorlog, niet over mijn vader in de tijd dat hij mijn vader was.
VerwijderenKun je voor het milieu beter soja nemen dan vlees of zuivel? Ik heb begrepen dat soja niet milieuvriendelijk wordt verbouwd
BeantwoordenVerwijderenDe meeste soja die wordt geimporteerd uit Zuid-Amerika wordt gebruikt voor veevoer. En een koe moet vele, vele kilo's eten om een kilo vlees te produceren. Of melk. Daarmee is vlees een erg omslachtige manier om eiwitten te eten. Als we de soja direct zelf eten is er amper verlies.
VerwijderenBovendien wordt de meeste soja voor menselijke consumptie in Europa geproduceerd.
Soja voor dierenvoeding wordt niet milieuvriendelijk verbouwd.
VerwijderenSoja voor menselijke consumptie wordt ook niet altijd op de biologische
VerwijderenWijze geteeld.
Goedkope vervangers op brood; je betaalt het op lange termijn vanzelf terug met je gezondheid.
BeantwoordenVerwijderenPindakaas; is puur vet, suikers en andere meuk als je niet de 100% pindakaas hebt. Dan nog blijft het vooral vet.
Appelstroop...dat is ook vooral suiker en andere meuk. Bij de Jumbo hebben ze 10 soorten appelstroop waarvan er maar 1 bestaat uit uit enkel 100% appel.
De rest is allemaal met invertsuiker, glucosestroop etc. Voor een keer is het prima, maar bijna dagelijks is wat anders. Het doet niets voor je lijf.
Vlees en kaas voor op brood kan je vaak met 35% korting of meer kopen als het aan of tegen de datum is. Koop het en vries het in als je graag bewerkt vleeswaren eet.
Gezond eten is nu eenmaal duurder, maar hoeft niet perse duurder te zijn. Laatst waren de courgettes 2 voor €1. Dat werd 2 dagen geroosterd brood met een laagje muhamara met gegrilde courgette erop. Zou ook met Humus kunnen (beide gewoon bij de Lidl). Het is wel duurder dan een lik pindakaas of appelstroop, maar het vult en voedt vooral je lichaam beter.
Een zelfgemaakte soep als lunch is wel wat duurder maar ook dat voedt en vult beter. Zo maak ik vaak o.a. de linzensoep van reageerder Nienke.
Een flinke schaal, niets erbij en ik eet 3x van 1 pan soep.
Je kan ook een appeltje bakken en op brood doen met wat kaneel of banaan op brood met wat kaneel.
Zelf eet ik maar 1 soort brood (wel duurder) en altijd geroosterd (beter voor bloedsuiker). Heb je ook meteen je fruit binnen.
Een gekookt eitje is wat duurder maar vult ook beter.
In 100 gram 100% pindakaas zit 27 gram eiwit en 48 gram vet, waarvan 42,6% onverzadigd.
VerwijderenIn 100 gram volvette kaas zitten 24 gram eiwitten en 31 gram vet, waarvan 9,4 gram onverzadigd.
In 100 gram schouderham zitten 20 gram eiwitten en 5,1 gram vet.
Ik bedoel: zo slecht is pindakaas helemaal niet! Niet op alle boterhammen eten, dan krijg je veel te veel vet binnen.
VerwijderenPindakaas is gewoon goed. Vergeleken met kaas alleen al veel minder onverzadigde vetten.
VerwijderenGeroosterd brood beter voor de bloedsuiker?
VerwijderenHaha, ja dat lijkt mij ook heel vreemd! Het enige dat je door het te roosteren aan brood verandert, is het vochtgehalte. Ik kan mij niet voorstellen dat dit ook maar iets te maken heeft met je bloedsuikers.
VerwijderenDoe de test en en vergelijk het door te meten.
VerwijderenIk denk idd dat geroosterd brood wat langzamer wordt verteerd als zacht brood. Brood geeft nl heel snel een hoge glucoe piek in je bloed, Voor een stabiele glucose in het bloed is het beter om voor brood eten eerst iets van groenten te eten. Groenten zijn langzame koolhydraten itt brood. Groenten zorgen dat de glucose dan veel minder snel piekt. groetjes Louise
VerwijderenPrecies dat Louise, maar dat wordt niet begrepen. Ipv zelf op onderzoek uit te gaan en te testen wordt er dom gelachen.
VerwijderenIedere natuur dietiste, natuurgeneeslundige, natuurarts, orthomoleculaire therapeut of arts adviseert flink wat groente te eten bij de lunch en diner.
En eet je een apel dan eet je er een paar nootjes bij zodat ook dat je bloedsuiker meteen giga hoog wordt en het voorkomt een honger gevoel.
Soja is niet zo milieuvriendelijk maar ook niet zo gezond, het heeft een hormoonverstorende werking als je er veel van gebruikt. Ik hoop vooral dat kweekvlees commercieel verkrijgbaar gaat worden.
BeantwoordenVerwijderenHeel veel soja wordt verwerkt tot dierenvoeding Er bestaan veganistische producten van het merk sojade uit de natuurwinkel met soja uit Frankrijk die milieuvriendelijk zijn en waar het regenwoud niet voor gekapt wordt.
VerwijderenAls je er veel van gebruikt kan het je hormonen verstoren ja, maar niemand komt aan zoveel. Dan moet je vrijwel je hele dagelijkse caloriebehoefte uit soja halen. En alle voor menselijke consumptie geproduceerde soja komt uit Europa of Canada.
VerwijderenZit je nog met het milieu, vervoerkosten
VerwijderenAls je vlees eet, zit je ook met het milieu en veel erger.
VerwijderenNee, eet niet vaker veganistisch. Als je zo nodig minder vlees wilt eten, eet dan vegetarisch. Dat is veel gezonder dan veganistisch eten.
BeantwoordenVerwijderenEn als je wel vlees wil eten, ook gewoon doen maar niet elke dag. Of maak stoofpotjes, waar je elke dag een beetje van kunt eten.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik ken 3 vrouwen die alle 3 vegan zijn. Het WAREN best mooie vrouwen, maar nu… graatmager, een bos stro op hun hoofd, ingevallen gezichten. Nee er is niets moois meer aan.
VerwijderenEen van hen, mijn tante, moest van haar dokter weer vegetarisch gaan eten anders weigerde hij om haar nog verder te behandelen. Alles wat hij deed, werd door haar dieet weer ongedaan gemaakt. Ze ziet er nu beter uit en is ook weer op een redelijk gezond gewicht.
Over mezelf, ik ben een vrouw die geen schoonheid is, die te zwaar is, waardoor? Problemen met de schildklier. Nee ik heb hier geen advies voor nodig, de dokter controleert mij regelmatig. Verder eet ik minder vlees en eten we ook wel eens vegetarisch. Maar ik hou absoluut niet van zoete dingen op mijn brood en reageer niet goed op pindakaas (Tintelingen op de tong) net zoals ik niet tegen verse ananas kan.
Ik ken ook 3 mensen die helemaal veganistisch eten, mijn beide dochters en 1 schoonzoon. De andere schoonzoon eet vegetarisch als hij niet thuis is, want dan is veganistisch soms best lastig.
VerwijderenDe 3 veganisten zijn niet graatmager, ze zouden zelfs best wel wat kilo's kwijt willen. Bij allen een mooie bos haar en zeker geen ingevallen gezichten. Mijn kleinkinderen eten ook bijna volledig veganistisch en zijn ook in goed gezondheid, niet te dik en niet graatmager. Zeker bij de kinderen wordt gezorgd voor extra vitamines en mineralen, zodat geen tekorten ontstaan.
Veganistisch staat niet gelijk aan gezond eten. Zeker niet als je alle dierlijke producten 1 op 1 vervangt voor dat fabrieksvoer.
VerwijderenDaarom stappen mensen vaak over op een whole food plant based voedingspatroon.
Al denk ik noet dat dit voor ieder lichaam geschikt os om zo over te stappen. In het westen hebnen mensen vaak niet een darmstelsel wat al sterk genoeg is om al het plantaardige voedsel goed te verteren.
Voor mij is volledig vegan of 100% vegetarisch ook niet goed.
Ik eet wel veel maaltijden vega of zelfs vegan.
Wij mensen uit het westen, oosten, zuiden, noorden hebben allemaal een lang darmstelsel dat in principe niet zo geschikt is om dierlijke producten te verteren. Bonen en peulvruchten worden wel goed verdragen en verteerd als je ze juist klaarmaakt, eerst weken (8 à 12 uur) weekwater weggieten in vers water koken.
VerwijderenJammer dat er steeds over vleesvervangers geschreven wordt waar meuk in zit en nooit over charcuterie die niet veel gezonder is.
Je kan zelf heel lekker en gezond vegan koken als je je wat verdiept en de juiste kookboeken leest.
Daar ben ik blij om. Zij hebben zich goed ingelezen voordat ze vegan gingen. Dat kan ik van de 3 vrouwen in mijn omgeving niet zeggen. Een van hen, niet mijn tante, had borstkanker en weigerde te luisteren naar haar oncoloog. Hij zei dat ze vegetarisch moest gaan eten, zij weigerde en haar behandeling duurde veel langer als nodig. Ook geloofde ze niet in de “normale” geneeskunde op dat gebied. En klooide maar wat aan met orthomoleculaire geneeskunde enz. Uiteindelijk moest ze er wel aan geloven. Het is echt een schim geworden van haar oude zelf. Het is zo’n beetje een “heks” geworden qua uiterlijk.
VerwijderenHet aan een paar mensen op hangen dat vegan moet gezond is is wel heel simpel. Bekijk eens hoe Janneke van der Meulen en haar blozende baby dochter er uit zien op haar instagram. Al 15 jaar vegan en wereldkampioen kustroeien. Een van de zwaarste sporten. Een kleintje aan de borst en nog op wereld kampioenschap niveau mee doen. En ze is wetenschapper dus weet alles wat ze doet en zegt te onderbouwen
VerwijderenMoet = niet
VerwijderenHéérlijk, brood met speculaasjes! Maar voor het gezond en toch lekker:
BeantwoordenVerwijderenzuivelspread ( gemaakt van karnemelk, een restproduct) , radijs, zelfgekweekte kiemen op sandwichspread, gebakken fruit dat een plekje heeft met yoghurt of kwark.
En voor meer vitamine B12: een lepeltje miso in de soep, en lijnzaad bij de muesli. Ik ben dus vegetariër, geen veganist, ik vind zuivel veel te lekker en al die humus rommeltjes hou ik niet zo van.
De echte karnemelk is een restproduct, blijft over bij het karnen van boter. Maar je hebt ook onechte karnemelk, gemaakt van magere melk met zure bacteriën toegevoegd. Deze laatste vind ik niet lekker, de andere, boerekarnemelk vind ik heerlijk. En de onechte karnemelk is dus geen restproduct. Geartsje
VerwijderenVoor wie hartig op brood wil
BeantwoordenVerwijderenGebakken reepjes tofu of tempeh. Eerst even kruiden met knoflook of peper of mosterd of tamari en dan goed doorbakken dan verdwijnt de muffe maffe smaak wel. Veel goedkoper en voedzamer dan al die bewerkte vlees vervangers. Voor wie een “ vissig “ smaakje wil ; in een velletje nori rollen.
Kant en klare vleesvervangers, dat is fabrieksvoer. Niet gezond en niet goed voor het milieu. Ook haver-, amandel- en andere 'melk', het is water met een kleurtje. Nauwelijks voedingsstoffen,
BeantwoordenVerwijderenduur en doet niets voor je gezondheid.
Klopt, behalve sojamelk. Dat is vrijwel even voedzaam als melk.
VerwijderenPrikkelbare-darmsyndroom (vooral knoflook en ui en peulvruchten), lactose-intolerantie en soja-allergie hier. Ik kies dus voor halve porties mager onbewerkt vlees bij de avondmaaltijd en voor af en toe een eitje. Vegetarisch en veganistisch eten is niet voor iedereen haalbaar.
BeantwoordenVerwijderenJe kunt mij zo langzamerhand wel een flexitarier noemen. De reden is geen principiele, maar om gezondheidsredenen. En zo ben ik veel minder geld kwijt, omtdekte ik. Maar ik ben nog niet van plan om vleesvervangers te kopen. Er zijn dagen dat ik geen vlees eet. En in appelstroop zit per 100 gr 7.4 mg ijzer. Dus zo slecht is dat niet. Ik neem bijna elke dag wel appelstroop op mijn brood. En zuivel heb ik ook zo’n beetje gehalveerd. Ik doe telkens een scheut water bij de volle melk. En melk drinken doe ik vrijwel niet meer. Soms chocolademelk. Meestal voor pap. Al dat alternatieve broodbeleg staat me niet aan. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenIk moet eerlijk zeggen dat als ik naar de ingrediënten lijst kijk op vleesvervangers ik ze heel gauw terug leg. Er zit zoveel meuk in aan bindmiddelen,smaakstoffen,
BeantwoordenVerwijderenzout, heel veel ongezonde olie zoals raap en zonnebloem etc. Het is gewoon hetzelfde als met bewerkt vlees. Kortom ik kan me niet voorstellen dat het echt gezond is. Heb er een keer een geprobeerd en vond het ook echt niet lekker. Ik eet af en toe wat kip, een keer/dag een kop capuccino, af en toe vis en wat kaas. Verder wat pindakaas 100% en zelf gemaakte jam met 1/3 suiker en vaak ook gewoon (zelfgebakken) onbelegd brood. Verder vaak peulvruchten, heerlijk. Leon
Hier eten we ook steeds minder vlees. Kaas vind ik lastig. Toevallig maakte ik gisteren een smeersel van geroosterde ui, paprika en wortel gepureerd met een beetje olijfolie. Dat viel wel goed in de smaak.
BeantwoordenVerwijderenOverigens las ik een poos geleden een artikel dat vrouwen die soja aten ipv vlees (komt in aziatische landen nogal eens voor) veel minder / geen last hadden van overgangsklachten… Tahoe / tofu kun je ook biologisch kopen.
BeantwoordenVerwijderenDie kant en klare vleesvervangers hoef ik niet zo. De ingrediëntenlijst lijkt wel een chemie- overzicht.
Maar bv vegetarische erwtensoep met brood is óók al een volwaardige maaltijd he…
Al eens de ingrediënten van een sinaasappel bekeken?
VerwijderenDan sla je ook stijl achterover wat je binnenkrijgt.
Levensmiddel producenten hebben het nadeel dat ze er op moeten zetten wat er in zit, kwekers hoeven dat niet.
Ik eet alles uit de schijf van vijf .
BeantwoordenVerwijderenVerder maak ik bijna alles zelf en mijn moeder leerde me ,alles waar te voorstaat is verkeerd .
Het gezin waar ze uitkwam was zo arm maar met dat karige eten zijn ze allemaal bijna 90 of zoals mijn moeder bijna 95 geworden.
Je moet gezond eten en goed voor jezelf zorgen maar ik denk dat de genen net zoveel inbrengen.
Mijn man heeft vele operaties gehad en de dokters stonden steeds weer versteld hoe goed ,snel en mooi de wonden genazen.
Dat was voor mij de bevestiging dat we voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.
Groet Lianne
Vleesvervangers lijken mij niet echt gezond. Wat een toevoegingen. Wij eten zo puur mogelijk. Dicht bij de natuur wat ons gegeven wordt. En daar passen niet van die ongezonde bewerkte vleesvervangers bij. Wij eten zo 3 keer per week vis/vlees/kip. Daarnaast meestal op 2 dagen een maaltijdsoep, een andere dag een oosters/indisch gerecht met ei. En op zaterdag vaak broodjes van de bakker. Verder hebben onze hongerige pubers altijd trek. En er is er 1 die zelfs 12 boterhammen per dag meeneemt. Heb dan ook atlijd wat vleeswaren in huis voor op de boterham. Pubers maak je echt niet blij met humus etc op de boterham. Eigen gemaakte jam vinden ze wel heerlijk. Maar ook kaas. Maar wat is dat duur geworden . Koop 1 kilo per 2 weken bij de kaasboer. En op is op. En melk bij de boer kopen voor wie die mogelijkheid heeft is goedkoper als in de supermarkt. En de melkvervangers.... Je koopt eigenlijk een pak water met een snufje soja/haver, amandel er in. Voor een hele dure prijs. Je kan het dan nog beter zelf maken. Is makkelijk en een heel stuk goedkoper. Groetjes Louise
BeantwoordenVerwijderenDat klopt het is vaak maar 2% wat er in zit.
VerwijderenDan kan je het beter zelf maken.
Ben je goedkoper uit ook.
Zeker notenmelk is heel erg makkelijk.
Als je een partner hebt die 76 jaar vleeseter is en ook graag hartig beleg dan is het lastig veranderen en zelf hou ik ook wel van vlees. Maak wel alles zelf vers.
BeantwoordenVerwijderenDe enige keer dat we vega eten is een zelf gepaneerde kaasplak, de 2 laatste stukken van grotere blokken kaas.
We eten ook graag soep maar dan wel van zelf getrokken bottenbouillon, en de hond krijgt de botten voor een prima stoelgang.
De paar keer dat ik bv pompoen of wortelsoep maakte omdat dat veel in een TGTG box zat werd het wel gegeten maar niet omdat hij het zo lekker vond. Ook de linzensoep die ik zelf wel lekker vond werd niet zo gewaardeerd.
En ik ga niet nog meer apart koken, doe al 2 groentes omdat ik zelf geen aardappelen eet en niet van jus hou
Wij kunnen/ willen eigenlijk niet zonder vlees. Wat ik wel doe is gehaktballen en soepballetjes maken met deels geprakte linzen of andere peulvruchten erdoor. Op deze manier minderen we toch de dure vleesconsumptie.
BeantwoordenVerwijderenZo ontzettend komische eigenlijk , dat altijd als zuinig leven in verband met vega of vegan genoemd wordt iedereen zo verdedigend reageert. Niet zo lang geleden was het in veel lagen heel normaal om met weinig zuivel en vlees toe te kunnen. Ik ben in de jaren zestig op een boerderij waar zelf geslacht en kaas en boter gemaakt werd op gegroeid. Een liter melk voor zes personen per dag. Ander half dun plakje vleeswaren op brood. Dus drie per dag. Van kaas werd met een goed scherp mes de korst zo dun mogelijk af gesneden. En de boterham krap belegd. Vlees dat was of een kleine gehakt bal of saucijsje . En op zondag stoofvlees of een stukje kip of konijn. Waar hebben ze het dan over denk ik dan oprecht als of er zoooo veel ingeleverd moet worden.
BeantwoordenVerwijderenIk moest ook wel even glimlachen toen ik net alle reacties las en het - heel voorspelbaar - meteen ging over wat voor keuzes wel of niet gezond zouden zijn. Mensen van beide kanten voelen blijkbaar heel sterk de behoefte om 'hun' voorkeur fel te verdedigen (met vaak slechte argumenten maar dat terzijde).
VerwijderenIk lees in dit artikeltje vooral dat plantaardig voedsel over het algemeen gewoon iets goedkoper en dus voor mensen die willen/moeten bezuinigen het overwegen waard is.
Het komt ook een beetje door de titel, waar de budgettip en de activistisch oproep om plaats ijveren. Iets als : "Plantaardig eiwit: meer proteïne voor hetzelfde geld". had mogelijk tot reacties geleid die meer op de financiële aspecten waren gericht.
VerwijderenHaha, ja dat was eigenlijk een betere titel geweest. Dan waarschijnlijk meer reacties over budgettips.
VerwijderenToch blijf ik het dan maf vinden dat alleen maar de tekst ga vegetarische of veganistische activistisch genoemd wordt. Als het zou gaan over bezuinigen op vlees of zuivel , de goedkope keuzes maken, dan zou men obstinaat worden als dat reclame maken voor /pro bio-industrie zijn genoemd zou worden. Is het ook niet weer goed. Want we hebben er toch recht op , we zijn zo zielig dat we niet duurder en meer kunnen kopen.
VerwijderenEn af en toe vis? Gerookte makreel, zalm, tonijn in blik voor op brood? Bij de warme maaltijd kabeljauw, heek of zalm. Zure haring op brood. En als snack kibbeling. Mosselen met friet of grof brood, ook zo heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenAllemaal gezond, lekker en niet idioot duur.
Marijke
Vlees slecht voor het milieu dat is klopt, grappig dat diegene die dat roepen vergeten dat restproducten van vlees ook verwerkt worden in alledaagse dingen waar ook veganisten of vegetariers gebruik van maken zonder zich daar bewust van te zijn zoals autobanden , lijm,fotos ,batterijen etc. En dat sommigen van hen zich totaal niet druk maken over het milieu als ze met het vliegtuig op vakantie gaan of het zoveelste gadget bestellen bij aliexpress.
BeantwoordenVerwijderenDat compenseert dan toch weer mooi. 😏. Op het vegan forum had iemand een mooi reactie op dit soort kritieken alsof vegans niet weten wat voor keuzes er te maken zijn ; Beter inconsequent goed bezig dan consequent slecht
VerwijderenAmen.
VerwijderenIk snap ook werkelijk niet waarom veganisten of vegetariers soms zo aanvallend worden benaderd. Het is toch niet zo dat ze vleeseters benadelen ofzo?
jammer dat vegans dat alleen denken als het om hun keuzes gaat, als vlees eter compenseer ik dus ook omdat ik geen auto rijd, niet overconsumeer en al meer dan 30 jaar niet vlieg .
VerwijderenIk verdraag geen peulvruchten, ook van koolsoorten, zelfs van bloemkool, worden mijn darmen niet blij. Voor mij geen dieet met veel peulvruchten, groente(vooral rauwe), ook met zeer vezelrijk voedsel doe je mij geen plezier. Veganist zal ik nooit worden.
BeantwoordenVerwijderenIk kook gezond,met verse basisprodukten. Matig vlees en vis, regelmatig eieren. Tofu, hoewel van sojabonen gemaakt, staat ook regelmatig op 't menu.
Ik kom niets tekort en geef absoluut niet teveel geld uit aan mijn boodschappen. Veganisme is niet voor iedereen geschikt . Ken wat veganisten en bij sommigen is schraalhans vaak keukenmeester.
Ook in mijn familie heel veel darmproblemen, gecombineerd met lactose intolerantie en soja allergie bij een aangetrouwd familielid. Best wel puzzelen! Ik vind de veganistische keuken wel interessant al zie ik mezelf niet vrijwillig veganist worden. Maar manieren om veel meer plantaardig voedsel smakelijk naar binnen te krijgen, is winst. Alleen de blogs met aangepaste recepten voor taart, toetjes, op vlees lijkende "derde dingen" en zo, daar heb ik geen trek in. Wat een gedoe om iets na te maken waarvan te veel niet goed voor een mens is, denk ik dan. Daarmee maak je het oorspronkelijke product alsnog de norm.
VerwijderenKlinkt alsof ik mezelf hoor. Ik ben geboren met een milde vorm van prikkelbaar darm syndroom. Ik mag geen rood vlees, geen gewone melkproducten of al te sterk gekruid eten. Mijn lactose intolerantie heb ik verworven toen ik eind 30 was. Sindsdien heb ik de inname van melkproducten flink geminderd. Én ben overgestapt op lactose vrije melkproducten.
VerwijderenIk ben het niet eens met anoniem van 17:50. De mens is van oudsher een omnivoor, dus een alleseter. Als jagers en verzamelaars aten die alles wat ze kenden en konden vinden/ krijgen. Vertel daarnaast iemand die in het Hoge Noorden woont dat hij vegan moet gaan eten. Die mogelijkheid heeft hij niet eens. Er groeit niets dat het maag-darm stelsel van de mens kan verteren!