zondag 5 maart 2023

Ik ben nu zo oud als mijn vader was toen hij overleed!

Mijn vader was 70 jaar en bijna 3 maanden oud toen hij overleed.
Zo oud ben ik nu.
Mijn vader zou dit jaar in augustus 100 jaar geworden zijn, maar dat haalde hij lang niet. Ik vind het een raar idee dat ik nu één van mijn ouders in leeftijd voorbijstreef.
Mijn vaders vader werd 74 jaar, zijn opa's werden 89 en 83.
Zijn moeder werd 90 en zijn oma's werden 83 en 77 jaar.
Allemaal aanzienlijk ouder dan mijn vader.

Hoe kwam het dat hij maar 70 jaar werd?
Ik denk dat het kwam door leefstijl en pech: zittend leven, zeker 55 jaar lang roken, consumptie van veel koolhydraten en een virus dat uiteindelijk verwoestend werkte op zijn lichaam dat door leefstijl al kwetsbaar was.
Dat virus was het hepatitis B virus. Hij liep het op rond zijn 55e en hij herstelde er niet van. Hij raakte het virus niet meer kwijt,  het werd chronisch en zijn lever werd steeds zieker. Hij kreeg levercirrose en daar is hij uiteindelijk aan overleden.

Mis ik mijn vader, nu na bijna 30 jaar? Hij was niet de beste vader die je je kon wensen. Hij zat vol frustraties en complexen en reageerde dat op mij en mijn broer af. Ik heb er eerder over geschreven. Je kunt er  HIER en HIER meer over lezen.
Soms had ik hem nog wel dingen willen vragen, over zijn jeugd en over zijn tijd in de oorlog, toen hij gedwongen werd om in Duitsland als dwangarbeider te werken. Helaas kan ik hem niets meer vragen. Op zich heb ik er vrede mee, maar soms vind ik het wel jammer.

Ik overleef dus mijn vader, maar hoe lang denk ik nog te leven?
Een goede vraag, het kan zo maar ineens voorbij zijn, je weet het soms niet.
Je zag het met corona, waarbij vooral kwetsbare ouderen niet genoeg kracht hadden om de besmetting te overleven. Corona is niet weg en er kunnen nieuwe virussen aan komen waaien. Een gemeen griepvirus zoals de Spaanse griep of een ander virus.
En misschien waai ik onder een boom(tak) of val ik van de trap. ......

Ik hoop nog heel lang in vergelijkbare gezondheid als nu voort te kunnen.

11 opmerkingen:

  1. 🍀 ik wens je nog vele gezonde jaren Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met respect voor ieders leven en overtuigingen, denk ik ook vaak aan leeftijd en het einde; echter weet ik mezelf ook heel rijk met mijn geloof dat het nooit afgelopen is maar uiteindelijk een doorgang naar het nieuwe leven wat nooit meer ophoudt, en waar ik deel van mag uitmaken, simpel omdat ik het geloof. Ik wens dat een iedere zoekende, maar ook wens ik Aaf nog veel goede jaren hier toe 🌺

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Komende week wordt ik 73, mijn oma's en opa's werden allemaal midden 70. Mijn ouders beiden 90. Een leuk detail is dat ik een tijdje al AOW kreeg en nog kind was!
    Gelukkig heb ik wel heel veel aan mijn ouders gevraagd, ook over de oorlog. En er is film van hen als 20 jarigen van een trieste gelegenheid: de schietpartij op de Dam paar dagen na einde vd oorlog. Ze lopen beiden prominent in beelden van rechts naar links. Heel bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn moeder wordt in mei 100 jaar, bij leven en welzijn.
    Zij woont in een verzorgingshuis en lijdt aan vasculaire dementie.
    Mijn moeder heeft haar hele leven gebakjes, bonbons en speklapjes met zwart verbrande jus gegeten. Van brood en fruit hield zij niet.
    Van bewegen ook niet: altijd een werkster gehad en een hulp die zij kon rond commanderen.
    Zij heeft als tiener de 2de wereldoorlog meegemaakt in Rotterdam, en is maar net aan het bombardement ontsnapt.
    Zij was een bijdehandje, geestig, belezen. Maar een nare moeder voor mij: zij deelde harde klappen uit, lichamelijk maar vooral ook met haar denigrerende uitspraken.
    Zij is nu veel liever, al komt af en toe de oude demon nog boven: "heb je wel een bh aan? het is niet te zien", of: "wat een stelletje achterbuurtjes kinderen" over mensen die het niet zo breed hebben.
    Ik geloof ook in een een eeuwig leven, maar ik hoop haar niet terug te zien.
    Het is genoeg geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dat dan je moeder zo oud wordt...mijn vader was heel lief en is jong overleden. Mijn moeder is best moeilijk en soms vrees ik ook dat ze 100 wordt. Ervaar ik toch als een opgave.

      Verwijderen
    2. Ja, mijn vader was ook een schat van een man.
      Wat is het oneerlijk verdeeld he?

      Verwijderen
    3. Wat erg om te lezen dit...hoe hoog heb je jezelf dan staan😏

      Verwijderen
  5. En dat wens ik je toe Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik gun je nog veel plezierige jaren!

    Mijn vader werd ruim 83 en mijn moeder overleed 3 maanden na haar 91ste verjaardag.
    Ik lag tot mijn veertigste veel overhoop met mijn ouders en zag ze ook weinig.
    Dat veranderde in de loop van de jaren en na mijn 45ste had ik met beide ouders een hele goed band. We hebben ook veel gepraat over hun leven, hun verwachtingen etc.
    Heb nu zulke goede herinneringen en daar ben ik erg blij mee?
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik wens je nog veel gezonde jaren

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, gek he om te ervaren dat je inmiddels ouder bent dan een van je ouders geworden is. Mijn moeder werd 68 en 2 maanden, ik ben nu 68 en 8 maanden. Dus ben haar ook in leeftijd voorbij. En gelukkig weten we nooit precies hoe oud we worden. Vind ik wel prima eigenlijk. Pluk de dag, zeg ik altijd maar. Ik wens je nog vele jaren in goede gezondheid toe.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.