dinsdag 28 februari 2023

Les 13. Koop wasmiddelen en verzorgingsartikelen altijd in een aanbieding.

Op wasmiddelen, schoonmaakproducten en verzorgingsartikelen valt veel te besparen:

1. Je kunt slim inkopen: De volle prijs betalen voor wasmiddelen en verzorgingsartikelen is echt niet nodig.
Drogisterijketens en supermarkten hebben altijd aanbiedingen. Vaak 2e gratis, of 50% korting. Soms is de korting nog hoger!
Ikzelf koop altijd in aanbiedingen: tandpasta, (af)wasmiddel, schoonmaakmiddel, shampoobars, (multi)vitamines. Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat er mensen zijn die deze spullen nog voor de volle prijs kopen!

2. Tussen dezelfde producten zijn aanzienlijke prijsverschillen.
Ook in de aanbieding. Over het algemeen koop ik B-merken of huismerken en geen A-merken. Dat scheelt in prijs en dus geef je minder uit.
Koop zo veel mogelijk huismerken en B-merken. Volgens consumententests is de kwaliteit hier van ook prima!

Ik ben nogal merkentrouw, dat komt doordat ik last heb van allergieën. Ik heb wel eens last gehad van blaren in mijn mond door een soort tandpasta waar ik niet tegen kon. Verder word ik benauwd van sommige merken wasmiddelen. Alleen al de geur van het wasgoed beneemt mij de adem, en dan heb ik het er nog niet eens over hoe mijn huid reageert met kriebels en roodheid!

3. Verminder de hoeveelheid die je gebruikt.
Met de aanschaf van wasmiddelen en verzorgingsartikelen ben je er nog niet.
Want hoeveel gebruik je? Van tandpasta's hoef je maar een klein beetje op je tandenborstel te doen en ook de hoeveelheid shampoo en wasgel hoeft niet heel groot te zijn om schoon te worden.
Ik spoel altijd flessen om en knip de tube tandpasta open voor de allerlaatste beetjes, zodat ik echt gebruik dat ik gekocht heb.
(Af)wasmiddelen en schoonmaakmiddelen kun je zo zuinig mogelijk doseren. Dan doe je langer met een fles of pak.

4. Voor vrouwen: Heb je wel eens van Pink tax gehoord?

Producten speciaal gemaakt voor vrouwen zijn vaak stukken duurder dan precies dezelfde producten die niet roze zijn of die niet volgens het etiket speciaal voor vrouwen zijn. En dat terwijl de inhoud hetzelfde is. Alleen de kleur of de verpakking is anders.
Bijvoorbeeld de pijnstiller Aleve Feminax. Dit bevat de pijnstiller naproxennatrium en verder niets. Aleve Feminax kost ca €4,50 voor 12 tabletjes. Naproxennatrium kost ca €2,70 voor 12 tabletten.
Zo heb je roze wegwerpscheermesjes met 3 bladen van Gilette. Die kosten €7,89 per 4 en die voor mannen kosten €5,69 per 6 mesjes. Dezelfde mesjes, maar dan blauw van kleur.
Zo betaalt een vrouw gemiddeld zo’n tien tot dertig procent meer voor hetzelfde product als een man. Mijn advies: koop de goedkopere producten en niet producten speciaal voor vrouwen.


Komende dinsdag les 14: Koop zegels in de supermarkt en gebruik een kortingspas.

20 opmerkingen:

 1. Omdat ik een tante heb in Nijmegen gaan wij in ieder geval eens per jaar naar Duitsland, daar zijn wasmiddelen, verzorgingsproducten, vitamines etc. bij de DM-drogisterij keten nog veel goedkoper. Aleve is overigens een merknaam het gaat bij dit soort eenvoudige middelen om de stofnaam en je kunt dan net zo goed eigen merk Kruidvat of Etos gebruiken. Zo ook bij bijvoorbeeld Panadol, Hedex, Daro. Allemaal gewoon paracetamol soms ook met een toevoeging als cafeïne of vitamine C. Het is goedkoper om zelf een kop koffie of een C. tabletje te nemen. Pas overigens wel op met naproxen, ibuprofen of diclofenac, helpen vaak goed tegen mijn maar kunnen bijwerkingen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pink tax is overduidelijk een bestaand concept zeker als het op scheermessen aankomt maar specifiek wat betreft aleve klopt dit niet (meer) de dosis van aleve classic is 220 mg, de dosis van aleve feminax en aleve select is 275mg en bij de meeste drogisten zijn die beiden dezelfde prijs. Naproxennatrium is ook merkloos te krijgen en dan is het wel iets goedkoper. Maar dat is gewoon a-merk meerprijs en geen pink tax, ongetwijfeld is dat in het verleden wel het geval geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik maak zelf wasmiddel van Marseillezeep. Niet voor de fijne was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tip, van die pink tax, dat ga ik 'ns in de gaten

  Bij sommige zaken heb ik toch echt de voorkeur voor merkartikelen, bijvoorbeeld bij tandpasta. Ik geloof er niks van dat een tube van nog geen euro net zo goed is als mijn 'dure' merk. Goedkope verzorgingsproducten en ook wel schoonmaakmiddelen zijn ook echt wateriger.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik bestel drogisterij artikelen online en dan via Amazon.de niet via nl. Zo heb je de Duitse btw en niet de Nederlandse wat dus aanzienlijk scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je wasmiddel van een basis merk gebruikt is dat eigenlijk nooit in de aanbieding. Ik reken altijd uit of een andere aanbieding van wasmiddel dan goedkoper is . Blijkt dat het eigenmerk dan nog steeds voordeliger is.
  Koop verder shampoo en tandpasta altijd 1 en 1 gratis. Bij de action zijn drogisterij artikelen vaak nog goedkoper als de aanbieding van bijv kruidvat. En zelf vind ik veel schoonmaakproducten overtollig om in huis te hebben. Met oa schoonmaakazijn. groenezeep, baking soda kom je een heel eind. Groetjes Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goedkope verzorgingsprodukten zijn jammer genoeg vaak van mindere kwaliteit. Heb heel snel allergische reacties. Gelukkig wel spullen gevonden die helpen, maar deze zijn niet goedkoop. Vind ik geen probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf wasmiddel maken: rasp 80gr zeep (ik gebruik Marseille zeep), los dit op in 1 liter kokend water, meng nadien nog 4 liter (regen)water onder, laat een nachtje staan, dan even mixen en in flessen gieten.
  Toilet wordt hier schoongemaakt met azijn, bad en lavabo met baking soda, tuinhouten meubelen met groene zeep en soda,verder gebruik ik nog mannavita panama (allesreiniger, ecologisch, bio-afbreekbaar, geschikt voor afwas en huishoudelijk onderhoud). 1 product lekker simpel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo doe ik dat ook grotendeels en het scheelt echt!

   Verwijderen
 9. Denk ook eens aan halveren, snij je vaatwastablet door midden bijv. Wast net zo schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hebben we een aantal keren geprobeerd. Maar dat gaf geen schone vaat bij ons. Maakt het miss verschil welk soort vaatwastablet? Wij gebruiken van het jumbo merk. Vaatwasser zit helemaal vol elke dag, groetjes Louise

   Verwijderen
  2. Vaatwastabletten (Lidl) doormidden knippen doen wij al jaren. Het werd zelfs door de verkoper van de vaatwasser aangeraden.

   Verwijderen
  3. Ik gebruik sunpoeder. 1 theelepel per vast. Eens per jaar is er 1 plus 1 op de bussen poeder. En dan heb ik voor 3 jaar poeder..
   Zout in het reservoir en glansspoelmiddel.

   Verwijderen
 10. Scheermesjes altijd een mannenzakje bij de Hema. Doe ik jaren mee want ik scheer alleen mijn oksels 1x per week. Tandpasta is een bolletje zo groot als een erwt genoeg. Meer past niet op de kop van de elektrische tandenborstel. Vroeger zag je op tandpastareclames dat er een streep van 2 cm op de tandenborstel ging, nergens voor nodig! Onze was is nooit heel vies, dan ik een beetje waspoeder voldoende. Vaatwasserblokjes gaan hier ook door de helft. Nog nooit gemerkt dat de vaat niet schoon was.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De gemiddelde leeftijd is hier beslist post menopauzaal, want ik lees nog niet over menstruatieproducten... Waar enorm op te besparen is als je een cup en / of wasbaar verband gebruikt. Scheelt ook behoorlijk wat afval trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, inderdaad helemaal niet aan gedacht! Ruim 22 jaar geleden mijn laatste menstruatie!
   Aaf.

   Verwijderen
  2. Een menstruatiecup is lang niet altijd geschikt voor iedere vrouw, helaas.
   Wasbaar maandverband heb ik wel aan gedacht, maar ik vijd het schrikbarend duur. Je hebt er nogal wat nodig wil je een menstruatieperiode goed doorkomen.
   Daarom ben ik maar overgegaan naar katoenen wegwerp maandverband (en soms tampons).
   Zijn vaak 2+1 gratis en dan sla ik flink in.
   De wegwerpvarianten met plastic bovenlaag zijn soweiso om de haverklap in de aanbieding.

   Verwijderen
  3. Even een oprechte vraag: hoe doe je dat met het uitwassen van die herbruikbare varianten? Ik vind het een ranzig idee om dat met de gewone was mee te doen. Maar om het nou op te sparen en aan het eind van je periode uit te wassen is ook niet fris...

   Verwijderen
  4. Ik heb het jaren gebruikt. Ik zette het gebruikte verband in verschillende maten (ook inlegkruisjes) in koud water in een afsluitbare emmer ( luieremmer om precies te zijn) en waste het apart met het oude ondergoed dat ik dan ook gebruikte

   Verwijderen
  5. Wat wasbaar maandverband betreft ben ik een "deeltijd-gebruiker". Ik doe het met de gewone was mee en daar merk je niks van qua geur ofzo. Maar even in het water zetten, net als Sproet kan ook. Ik gebruik het wasbare maandverband alleen thuis en voor buiten de deur de wegwerpverbanden. De inlegkruisjes zijn voor mij voldoende, ook voor de lichtere dagen.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.