dinsdag 7 februari 2023

Les 7: Koop alleen (vries)verse groenten en fruit van het seizoen

Welkom bij al weer een nieuwe les Budgetteren van je boodschappen kun je leren
Deze les sluit aan bij de vorige les, waarin ik het had over koken met basisproducten en alles zelf maken./snijden.

Les 7: Koop alleen groenten en fruit van het seizoen (en uit de diepvries).

GROENTEN

Waarom groenten van het seizoen? Omdat die goedkoper zijn dan de groenten die van ver moeten komen of onder glas geteeld worden.
Daarnaast is de milieubelasting een stuk minder. Dat komt door korte vervoersafstanden, teelt op de volle grond en niet in kassen. Ook belangrijk en natuurlijk betaal ik ook voor de energie in de kassen en de benzine of diesel of kerosine die voor het vervoer nodig is.

Groenten van de winter:

 • winterwortelen,
 • pastinaken,
 • koolraap
 • knolselderij,
 • bietjes,
 • pompoen
 • uien,
 • prei
 • sluitkolen zoals witte kool, rode kool, groene kool (ook wel savooiekool), spitskool, spruitjes
 • zuurkool (eigenlijk ook een sluitkool, want gemaakt van witte kool, maar in pakjes verkocht)
 • boerenkool
 • witlof
 • andijvie

Bewaarduur
Het voordeel van bovenstaande wintergroenten is ook, dat je het op een koele maar wel vorstvrije plaats, lang kunt bewaren, waardoor je niet zo snel verrotte of beschimmelde groenten weg hoeft te doen.

Diepvries is vaak voordeliger
Naast bovenstaande groenten kun je kiezen voor groenten uit de diepvries. Spinazie, sperziebonen en bijvoorbeeld boerenkool worden direct na het oogsten ingevroren. Daardoor zijn de kosten minder hoog en is de prijs van deze groenten laag, soms lager dan die van de verse producten. Boerenkool uit de diepvries kost bijvoorbeeld €0,79 per 450 gram (= €1,75 per kg). Een zak gesneden "verse" boerenkool kost €2,19 per 500 gram (= €4,38 per kg). De voedingswaarde van de diepvriesproducten is prima en vergelijkbaar of soms beter dan vers. Dat komt doordat in het voorbeeld van de boerenkool, de gesneden boerenkool nog een aantal dagen in zo'n zak ligt voordat die in jouw pan zit. In de tussentijd gaat de kwaliteit achteruit. Daarom zette ik het woord vers ook tussen "aanhalingstekens".

Tip: Blijf ook bij wintergroenten letten op prijzen per kg en aanbiedingen!

FRUIT

Fruit van de winter

 • Ananas.
 • Druiven
 • Appel.
 • Bananen.
 • Citroenen.
 • Kiwi.
 • Mandarijnen.
 • Peren.
 • Pompelmoes.

Duurzaamheid
Appels en peren uit Nederland zijn het hele jaar verkrijgbaar. Stevig fruit zoals bananen, citrusfruit en druiven komen in grote aantallen tegelijkertijd met de vrachtauto uit Zuid-Europa of met de boot uit tropische landen en zijn daarom minder belastend voor het milieu.

Diepvries

Afgezien van blauwe bessen vind ik zelf bevroren fruit geen aanrader. Ik heb toch liever vers. Blauwe bessen eet ik altijd in de yoghurt of kwark en dan maakt het niet uit als ze bevroren zijn geweest. In prijs maakt het wel veel uit. Je koopt een grote zak diepvries voor omgerekend €5,30 per kg en vers kost omgerekend €13,30 per kg (als je een bakje met 300 gram koopt).

Tip: Blijf ook bij fruit letten op aanbiedingen en prijzen per kg.

Tips groenten en fruit:
Let op afgeprijsde groente en fruit, in bijvoorbeeld een Too Good to Go box, Verspil-Mij-niet zak of gewoon met 35% of 50% stickers.
Deze afgeprijsde vruchten of groenten moet je vaak wel snel opmaken. Je kunt ze klaarmaken en invriezen. Ook bananen kun je invriezen en dan bijvoorbeeld in smoothies gebruiken.

Komende donderdag:

Les 8: A-merken, B-merken en huismerken: bukken loont

27 opmerkingen:

 1. Zelf geven wij de voorkeur in de winter aan yakon. Wij hebben zelf een moestuin en telen daar ook fruit. Wij gaan van de aardbeien naar bessen, perziken, pruimen, blauwe bessen, frambozen,bramen naar appels, peren en als die allemaal op zijn volgt in de winter de yakon. Is superfood. Wat zijn we toch rijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeiemorgen Aaf, mooie list, maar ik verbaas me over de ananas en. Kiwi?
  Rond deze tijd zijn er vaak een paar weken bloedsunaasappels. Die vind ik zo heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de winter komt de hier verkochte kiwi uit Italië. De ananassen komen net als bananen met vrachtboten naar Europa. Relatief goedkoop vervoer.
   Aaf

   Verwijderen
 3. Mooie les.
  Over diepvries groente. Poosje terug boerenkool uit de vriezer geprobeerd. Dan zie ik toch dat er bruine stukjes tussen zitten. Dat vind ik niet zo smakelijk. Bij vers kun je het beter nakijken en er vooraf bruine blaadjes ed tussenuit halen. Bij sperzieboontjes en tuinerwtjes heb je daar natuurlijk minder last van.
  Eten met de seizoenen mee is heerlijk. Nu kijk ik weer uit naar zomergroente en fruit. Na de erwtensoep en stamppotten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat je door bruine stukjes in de boerenkool heel snel zult komen te overlijden.
   Marijke

   Verwijderen
  2. Klopt. Maar ik eet niet alleen om niet dood te gaan. Mag ook nog smaken toch? ;)

   Verwijderen
  3. Wat een gezeur over bruine stukjes in de boerenkool. Verander van merk! Misschien nu eens niet de goedkoopste? In de bio van ah nog nooit van die stukjes tegengekomen.

   Verwijderen
  4. Ik vind boontjes uit de diepvries niet lekker. Er zit een aparte smaak aan. Geartsje

   Verwijderen
 4. Tot een paar jaar geleden had milieucentraal.nl een kalender voor groenten en fruit waarop de milieubelasting per soort én per maand stond aangegeven. Waarbij de minste milieubelasting komt van groente en fruit dat in de volle grond in Nederland wordt gekweekt, zoals er nu appels en peren zijn van Nederlandse bodem. Producten die vanuit Europa per vrachtwagen worden vervoerd zijn ook nog prima en, wat me toen opviel, is dat bananen en ananassen uit Zuid-Amerika ook nog redelijk laag zijn in hun belasting. Ze worden per schip ingevoerd. Wat je echt niet zou moeten gebruiken is fruit dat van ver per vliegtuig wordt ingevlogen. Ook groente/fruit uit verwarmde kassen is niet al te best voor het milieu. Qua druiven weet ik het niet zeker, als ik druiven uit Chili of Zuid-Afrika zie dan laat ik ze altijd liggen.

  Nou is dit natuurlijk allemaal gebaseerd op milieu-argumenten, maar in veel gevallen loopt dat parallel met wat goed is voor de portemonnee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn "probleem" is dat ik veel genoemde groentes niet lekker vindt. Kan slecht tegen kolen, ook bloemkool en broccoli vind ik niet zo lekker, alleen met een stevige saus bv pindasaus. Mijn favorieten zijn courgette, peulen en sugar snaps. Gelukkig staat witlof wel in je rijtje, dat eet ik graag als salade.
  Als fruit eten we op het moment alleen mandarijnen en sinaasaapels. In de tgtg box zat een ananas, die ga ik vandaag schoonmaken, daar ben ik gek op. Ook bessen zitten vaak in de boxen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Winterpostelein is er gelukkig ook in de winter! Zo heerlijk als sla.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit ken ik niet, nooit van gehoord. En ik lust graag postelein. Haalt u het bij een supermarkt?
   Groet G

   Verwijderen
  2. Ik koop het op de biologische markt. De supermarkt heeft het niet, want het is te kwetsbaar denk ik. Je kunt het heel een voudig zelf kweken als je een tuin hebt.

   Verwijderen
  3. Bezorg supermarkt Crisp heeft het in het assortiment.

   Verwijderen
  4. Beiden dank, ik ga er eens nasr op zoek, Groet, G

   Verwijderen
 7. Als je prijsbewust bent, koop je in deze tijd geen druiven. Ze zijn nu op hun duurst. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom schrijf ik: let op prijzen per kg.

   Verwijderen
  2. Soms zijn ze in de aanbieding. Nu vd week bij de AH 1 en 1 gratis. Dus 2 bakken voor 2,79. Hoop ze te halen nu een keertje. Anders koop ik ze eigenlijk nooit. Groetjes Louise

   Verwijderen
  3. Nog een aanvulling Aaf, Kijk ook waar je de groenten en fruit kan kopen als je de mogelijkheden hebt. Woon je in de buurt van stalletjes met groenten aan de weg, bij een boerderij.. Vaak is het daar voordeliger. Bij de boer winterpeen een kist voor een paar euro. Zijn niet de mooiste altijd. Maar dat geeft niet. Ook bij tuinders/ kwekers kan je soms een grote kist tomaten. paprika etc kopen voor 5 euro. Je moet dan wel de mogelijkheden hebben om het fruit en de groenten te verwerken en zo een voorraad in de kast op te bouwen , Appels zijn ook in het seizoen voordeliger bij een kweker te kopen. Het is een tip. Ik weet dat niet iedereen in de buurt woont van zo iets. En niet iedereen de mogelijkheden heeft om er naar toe te gaan. Maar voor wie wel, dan kan het een besparing zijn. Groetjes Louise

   Verwijderen
 8. Ik was een beetje verbaasd om druiven te lezen in het lijstje van de wintergroenten. Ik woon zelf in een mediterraan land, maar hier groeien ze toch echt alleen in de zomer.

  Ik vermoed dat die "winterse" druiven dan uit Zuid Afrika komen, waar het daar dan natuurlijk zomer is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor groente en fruit vind ik Nettorama een fijne winkel. Daar ga ik zo eens in de maand naar toe en koop veel bewaargroente. Daar hebben ze nog losse ongekookte bieten, kolen in alle soorten, knolselderij, appels,winterpeen, uien, zuurkool en nog veel meer voor heel acceptabele prijzen en van mooie kwaliteit.
  Voor direct gebruik de groente die eerder op moet zoals icebergsla, bleekselderij, spruitjes, pastinaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt is een fijne winkel, de jaarlijkse voorraad spruiten voor de vriezer kocht ik er heel goedkoop, en in de lente hele mooie asperges.
   Maar het is wel een winkel die je moet leren kennen, de prijzen staan soms lastig aangegeven dan geldt die pas als je per 2 koopt.

   Verwijderen
 10. Ik verdraag het niet als ik te vaak koolgewassen in één week eet. Hier komt dus wel regelmatig een komkommer en ijsbergsla op tafel.
  In je lijstje mis ik de kiemgroente taugé, veldsla en winter kropsla. Dat laatste is heel moeilijk te vinden maar bestaat wel. Deze zaai je laat in augustus/ september en plant je onder glas uit. Als het niet te hard vriest, hoef je niet te verwarmen. Want deze slasoort kan tegen een beetje vorst.
  Ook mis ik de vacuüm gesealde suikermaïs en de gemengde blikgroenten. Als je dit allemaal meeneemt heb je best een grote variëteit aan groenten die je in de winter kunt eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank je wel voor deze tips. Ik volg deze cursus al vanaf het begin, maar ik had nog niet eerder gereageerd. Ik ben weer benieuwd naar de volgende les.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ook wil je hartelijk bedanken voor de tips. Ik merk dat ik qua fruit niet helemaal scherp had wat winterfruit is. Toevallig heb ik idd vorige week goedkoop een ananas gekocht bij de Lidl (1.29, bijna 1kg fruit na schoonmaken)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mag ik nog een lans breken voor de bleekselderij?

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.