woensdag 8 maart 2023

8 maart: Internationale Vrouwendag

Vandaag is het internationale vrouwendag. In 1975 was het het jaar van de vrouw, door de Verenigde Naties uitgeroepen. De reactie in Nederland was destijds: Geen jaar voor de vrouw, maar een heel leven voor de vrouw!
Over heel Nederland worden vandaag in boekenwinkels door Feministisch platform Damn, Honey 1000 gratis toiletrollen verspreid met de tekst: Shit waar je als vrouw mee moet dealen.
Op de wikkel staan tientallen cijfers over genderongelijkheid in Nederland gedrukt.
En waar veeg je shit mee af?
Met een toiletrol!
Ik vind het een leuke actie!

Wat is dan die shit waar vrouwen in Nederland mee moeten dealen?

  • Elf procent van de vrouwen is ooit verkracht tegenover 2,6 procent van de mannen.
  • In Nederland worden 250 kindhuwelijken voltrokken, de meeste kinderen zijn meisjes.
  • Vrouwen besteden 1,5 keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken dan mannen.
  • We hebben nog nooit een vrouwelijke premier gehad.
  • In start-ups van vrouwen wordt gemiddeld de helft minder geïnvesteerd dan in start-ups van mannen, terwijl ze gemiddeld twee keer zoveel opbrengst genereren.
  • Tussen nu en twintig jaar lopen in Nederland 4200 meisjes het gevaar om besneden te worden.
  • De helft van de vrouwen heeft wel eens met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken gehad. Bij mannen is dat 19 procent.
  • Van de vrouwen heeft 16 procent wel eens te maken met partnergeweld.
  • Toeslagenschandaal: 83% van de slachtoffers is vrouw en van herstel is nog steeds nauwelijks sprake.
  • Vrouwen verdienen gemiddeld 14 procent minder dan een man die hetzelfde werk doet.
  • Auto’s worden ontworpen voor en getest op de lichaamsbouw van mannen. Daardoor hebben vrouwen bij een ongeluk 41 procent meer kans op zwaar letsel en 17 procent meer kans om te overlijden.
  • Medicijnen worden getest op mannen, waardoor er weinig kennis is over de uitwerking van medicijnen bij vrouwen.
  • Vrouwen melden vaker bijwerkingen van medicijnen.
  • Van mensen met onverklaarde medische klachten is 80% vrouw.
  • Vrouwen hebben twee keer zo vaak een depressie en veel vaker angststoornissen.
  • Hart- en vaatziekten worden vaker gemist of onderbehandeld.
  • Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van migraine.

(Bron o.a.: Dagblad van het Noorden)

Reden genoeg om vandaag, maar nog liever iedere dag van het jaar, aandacht te hebben voor de shit waar vrouwen mee moeten dealen.
Wat vind jij?

27 opmerkingen:

  1. Er is nog een hoop te doen/gelijk te trekken. Heb zelf al jarenlang van atypische klachten die met de overgang te maken hebben. (Mannelijke) artsen maar ook jonge vrouwelijke artsen nemen dat meestal niet serieus. Vorige week kreeg ik bij een bezoek het advies om maar een tijdje in een huisje in het bos te gaan zitten dat het dan wel over zou gaan. Hij voegde er nog fijntjes aantoe dat het wel vervelende voor mijn man moest zijn. Inderdaad hoog tijd voor een vrouw aan het presidentiële roer in NL, maar E. Schippers zie ik ook niet zo zitten (maar dat is mijn mening). Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeetje, Ilona, wat asociaal zeg, van zo'n arts. In iemand die zoiets zegt heb je toch helemaal geen vertrouwen meer?
      Ik geloof dat ik zelfs zou overwegen een klacht in te dienen.

      Verwijderen
    2. Hallo Nienke, Dat heb ik ook gedaan en het is nog maar kort geleden dus ik heb alleen een brief(je) gehad dat het ontvangen is en in behandeling wordt genomen. En nee geen vertrouwen in deze arts maar sinds mijn moeder vorig jaar na een CVA (dat bleek uiteraard later) zelfs door de ambulance in de steek werd gelaten is mijn vertrouwen in de zorg flink gedaald. Ook daar een klacht over ingediend via de rechtsbijstands verzekering maar uiteindelijk is daar alleen uitgekomen dat de meldkamer had door moeten vragen bij een 85-jarige....

      Verwijderen
    3. Hoi Ilona, Helaas herkenbaar. Kan er een heel dik boek over schrijven inmiddels. En het meest pijnlijke is dat je niet serieus wordt genomen. ! arts wel gelukkig. Maar de rest... T is om te huilen... Kunnen ze het niet meten met een apparaat of in je bloed en ben je vrouw dan is het vaak treuig gesteld. En wat is het eerste wat ze zeggen... Burn out, zit tussen de oren. Dank je wel artsen voor het vele onbegrip, Heb door de strijd uiteindelijk mijn baan opgezegd. Maakte me alleen maar zieker.Ik kon niet meer werken. Maar werd niet geloofd.. Daar zit je dan na jaren voor iedereen klaar te hebben gestaan. Groetjes Louise

      Verwijderen
    4. Dan moet je die keuringsartsen hebben. Je gaat ziek heen, maar komt volledig genezen weer terug.
      Helaas is dat dan enkel op papier! 🤣🙈

      Verwijderen
  2. Toch ben ik blij dat ik vrouw ben!
    Mannen hebben het ook niet zo gemakkelijk in deze tijd hoor. Bij scheidingen trekken de mannen (meestal)aan het kortste eindje zeker als er ook kinderen in het spel zijn.
    Daarbij ken ik ook vrouwen die een luizenleventje hebben en de man wel heel veel ballen omhoog moet houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik ben gepromoveerd in een technische vak, en ik werk al jaren bij een grote ingenieursbureau. En toch als ik zeg tegen iemand waar ik werk, krijg ik de vraag als ik receptionist of secretaresse ben. Als ik door klanten ben gebeld, wordt gevraag "is de heer xxx aanwezig". er is nog veel genderongelijkheid in Nederland (en ik de wereld, uiteraard) :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha. Of als je als schipper vaart dat ze vragen of je koffie zet voor de gasten. En toch ,dat soort opmerkingen komen meer van ( altijd thuis zittende ) vrouwen .Met de mannen onderling nooit geen enkel probleem gehad .

      Verwijderen
    2. Hoe weet jij dat die vrouwen 'altijd thuiszitten', je kent ze toch niet. Omdat jij flinke schipper bent hoef je nog niet te oordelen over andere vrouwen . Heel solidair hoor!

      Verwijderen
    3. Ja die vrouwen kende ik wèl anders zou ik er niet over oordelen . ik stel een feit vast .Dat is iets anders . Een feit wat ik vaak mee gemaakt heb dat ik juist door andere vrouwen naar beneden getrokken werd .

      Verwijderen
  4. De helft?? Het is veel meer, maar wordt niet over gepraat. De dubbele moraal is nog steeds aanwezig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik ook... Ik denk dat 99.5 % van de vrouwen wel eens te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag....

      Verwijderen
  5. Het heeft vaak ook te maken met een blinde vlek. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Medisch onderzoek en medische behandelingen gaan by default uit van mannelijke patienten. Er is een petitie om bij onderzoeken standaard te kijken naar de impact op en beste behandeling voor vrouwen. Die petitie staat al een paar jaar open en tot op heden is die maar 57.000 en nog wat keer ondertekend. Waar blijven we nu als vrouwen, met het vragen van aandacht voor onze gezondheid en ons welzijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eens met de blog maar....veel mannen hebben het ook niet makkelijk in deze op prestatie gerichte maatschappij.
    En het gaat in de media wel heeeel erg vaak over de hoger opgeleide vrouwen, met hun problemen. Vanmorgen ook weer op radio 1.Nooit over vrouwen die verkoopster zijn, of buschauffeur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen gaat het op de nationale vrouwendag niet over die arme mannen, die alleen omdat ze man zijn op heel veel vlakken al veel voordelen hebben.

      Verwijderen
    2. Iedereen kan het ‘niet makkelijk’ hebben en op individuele basis hoeven we ook echt niet steeds het argument geslacht in de strijd te gooien. Maar vrouwen staan als groep ook in Nederland nog op grote achterstand als het gaat om zaken als vrijheid om werkelijke talenten te ontplooien (in plaats van automatisch zorgtaken toegeschoven te krijgen) en gelijke beloning. Om over gezondheidszorg en grensoverschrijdend gedrag nog maar te zwijgen. Dat is gewoon iets anders dan dat mannen het in bepaalde situaties ook zwaar hebben en verdient op zich extra aandacht.
      Laatste punt ben ik wel met je eens. Het lijkt nu vaak alsof alleen vrouwen die economisch/academisch/qua status iets willen presteren die achterstand voelen terwijl achter de kassa en bij de vuilophaaldienst ook vrouwen werken die soms ook tegen van alles aan lopen. En ik mis ook wel vaak het respect voor hen die vanuit eigen motivatie of uit praktische individuele overwegingen (dus niet ingegeven door maatschappij of heersende stereotypen) kiezen om zorgtaken op zich te nemen. Het zou denk ik veel helpen als we dat niet massaal als minderwaardig bestempelde, ongeacht het geslacht van degene die zo’n keuze maakt.

      Mare

      Verwijderen
  8. Goed dat je hier aandacht aan besteedt, Aaf! De emancipatie is nog lang niet voltooid.

    Nogmaals een hartelijke groet van Jo.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een interessant onderwerp Aaf!
    En aangezien wij het hier over zuinig zijn hebben: wie gaan minder werken voor de kinderen en krijgen daardoor minder carrière kansen? Vrouwen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn man wilde bijna 46 jaar geleden graag parttime werken i.v.m. de kinderen. Hij werd uitgelachenen het ging niet door.
      Een neef van ons wilde 3 jaar geleden parttime werken (hij was dol op zijn werk maar wilde ook graag tijd en aandacht aan zijn kind besteden).
      Wat denk je: fulltime werken of een andere baan zoeken.
      Thea

      Verwijderen
  10. Ik vraag me soms af of we niet heel ver van de natuur staan als we allemaal willen werken en kinderen krijgen. Hoort een kind niet bij moeder of vader i.p.v. in de opvang. Ik begrijp dat we dat allemaal willen maar zijn we goed bezig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap je reactie, want dat is een heel logische gedachte. Maar mensen hebben altijd in gemeenschappen samengeleefd en samengewerkt. Waarbij ook vrouwen een groter aandeel hadden dan hun huis en kinderen. Oudere vrouwen, die niet meer op de akkers konden werken pasten bijvoorbeeld op de kinderen. Baby's werden ook wel meegenomen. Of vrouwen werkten thuis. Zelfs in de echt rijke families zorgden vrouwen niet volledig voor hun eigen kinderen, daar werd een voedster of kinderjuf voor aangenomen.

      Verwijderen
  11. Fijn dat je hier aandacht aan besteed heb Aaf! Ik heb er vandaag wel aan gedacht maar niets mee gedaan. Genoeg verhalen die aansluiten bij mijn voorgangers in de reacties! Fijn om vrouw te zijn, dat dan weer wel!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.