donderdag 2 maart 2023

Al weer 4 jaar met pensioen!

Op 1 maart, gisteren dus, was het al weer 4 jaar geleden dat mijn pensioen begon. De maand daarvóór had ik vakantie, maar op 1 maart 2019 ging mijn pensioen echt in! Geen baan meer, alleen nog AOW en pensioen.
Ik ging er financieel zeker 15% op achteruit, door wegvallen van een 13e maand en vakantietoeslag over een volledig salaris, maar nog steeds had/heb ik voldoende financiële ruimte om zonder zorgen lekker te leven.

Mijn gezondheid was echter niet geweldig. Ik had een andere diagnose, maar uiteindelijk bleek dat ik ernstige artrose had in beide heupen. Iedere stap deed pijn en ook 's nachts in rust had ik vrij veel pijn. Echt actief worden vanaf mijn pensioen zat er niet echt in. Fietsen en zwemmen ging nog wel, maar wandelen was geen optie. Dus ik volgde cursussen en fietste en zwom. Daarnaast paste ik op kleinkinderen, die ik door de artrose nauwelijks de trap op kon tillen en die ik ook niet van de grond op kon tillen.
Na een jaar kwam corona en werden mijn activiteiten nog meer beperkt. In juni 2020 kreeg in eindelijk de diagnose artrose in beide heupen. In september 2020 en in september 2021 ben ik geopereerd en nu heb ik al ruim 1,5 jaar 2 goed functionerende heupen. Heerlijk om weer zonder pijn te kunnen wandelen.

Miste ik mijn werk? Jazeker, vooral in het begin! Contacten  bij de koffiemachine, contacten in de werkkamer waar we met ons vijven werkten. En ook de waardering van het werk dat ik deed.  Doordat ik er lang werkte en veel wist, ook over ICT processen, was ik een vraagbaak voor iedereen.
Toen moest ik het zonder die waardering doen en dat was wel een overgang.

Wat heel fijn was: niet meer vroeg op en vroeg naar bed. Voor een avondmens is dat een zegen! Uitslapen zo lang ik maar wilde en niets hoeven! Geen wekker meer om 7 uur en in het donker mijn bed uit stommelen. Niet meer voor 11 uur naar bed en gaan slapen, maar lekker nog even doorlezen in een spannend boek.

Nu mis ik mijn werk helemaal niet meer en hoop ik nog heel lang te kunnen genieten van mijn pensioen.
Gemiddeld gesproken zou ik 84 jaar worden. Daar is mijn ABP pensioen op afgestemd, op 66 jaar (pensioendatum) + 18 pensioenjaren. De een leeft korter en de ander langer en gemiddeld schijnt dat 18 jaar te zijn na de pensioendatum.

Ik voel me met mijn 70 jaar op dit moment nog jong-bejaard en kan me nog niet druk maken over mijn sterfdatum.

12 opmerkingen:

 1. Fijn dat je er zo van kunt genieten, het lijkt me heel fijn om overal de rust en tijd voor te hebben.
  Ik mag over 14 jaar...(68 jr) met pensioen. Ik hoop iets eerder te kunnen stoppen. Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen waardering op het werk meer, maar dan wel van de lezers op dit blog 😀 en voor de cursus, etc. etc.! 👍👍

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In goede gezondheid van je pensioen genieten, en ook nog veel voor anderen doen, zoals de gratis bespaarcursus: dan ben je niet alleen een zegen voor jezelf, maar ook voor je medemens.
  Ik heb doorgewerkt tot mijn 67 half, want: kostwinner, maar de laatste loodjes wogen zwaar. Nu mis ik financieel buiten de dingen die jij opnoemde vooral mijn onregelmatigheid toeslag, want ik werkte vaak weekends en avonden.
  En qua contacten mijn collega's en patiënten, maar daar staat tegenover dat ik eindelijk al die mooie boeken kan lezen waar ik zo dol op ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat vliegt de tijd dan toch voorbij.
  Dan lees ik hier al weer langer mee dan ik zelf dacht :)
  Heerlijk om niets meer te moeten (mbt werk) en kunnen doen waar jezelf zin in hebt. Geniet er van :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben al ruim 10 jaar uitgewerkt, 100% afgekeurd 18 maanden voor pensioen. Had het graag gehaald maar allerlei tegenslagen voornamelijk werk gerelateerd en daardoor overspannen geraakt en was ik echt op, vanaf 16 jaar vrijwel altijd full-time gewerkt dus ik heb mijn pensioen wel verdiend
  In het begin genoot ik vooral van het niet meer op tijd te hoeven zijn.
  Nu zijn er andere "verplichtingen" voor in de plaatst gekomen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit klinkt als een heerlijk tevreden mens

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had na het bereiken van de AOW-leeftijd nog graag doorgewerkt maar omdat mijn partner reumatische artrose heeft moesten we kleiner gaan wonen. We woonden op een boerderij met 3000 m2 grond, de deel was ons atelier. Hij was de goudsmid en ik deed de administratie, klanten ontvangen, sieraden afwerken etc.
  Nu wonen we in een klein huisje in het bos, een bostuin waar weinig werk in zit, veel hobbies, wat mantelzorgen voor broer en vriendin, ieder jaar een paar maanden naar kinderen en kleinkinderen in Australië.
  We vieren het leven! Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geniet maar lekker lang van je pensioen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Grappig, daar had ik net nog een gesprek over met mijn collega: zijn pensioen gaat bijna in, het mijne is nog een paar jaar werken...... (maar als dat allemaal lukt: NOOIT meer vroeg opstaan, in het donker en de kou met de trein!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn,dat je zo geniet van je pensioen met nieuwe heupen. Ik heb de collega's niet echt gemist. Meer de leerlingen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit jaar op 1 september ben ik ook 4 jaar met pensioen en ik heb er geen dag spijt van gehad. Nu hadden we plannen genoeg dus begon vrij snel mijn nieuwe leven en ik hoop dat we er nog heel lang van mogen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook ik werk binnenkort al 4 jaar niet meer. Krijg nu sinds een halfjaar AOW, maar heb de tussentijd “met rentenieren” doorgebracht. Geen dag spijt van mijn keuze gehad en geniet deze jaren van niets moeten, maar veel mogen willen. Alleen al het niet meer vol plannen van de weekends is een weldaad. Wandelen wanneer de zon schijnt voelt, net als een hele dag lezen als een luxe.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.