vrijdag 3 maart 2023

Wilde jij met de bus? Grapje zeker?

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er busstakingen zijn. Vorig jaar waren er ook stakingen en vanaf 6 februari is het echt helemaal raak!
Dit zijn de data van de afgelopen tijd: maandag 6 februari, dinsdag 7 februari, woensdag 8 februari, donderdag 9 februari, vrijdag 10 februari, woensdag 22 februari, vrijdag 24 februari, dinsdag 28 febr en donderdag 2 maart.
De komende tijd kunnen we nog meer stakingsdagen verwachten: maandag 6 maart, woensdag 8 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april.

Nu zou ik gisteren naar de audicien. Op een stakingsdag. Ik wilde mijn hoortoestellen laten nakijken en een hoortest doen. Ik heb namelijk het idee dat ik nu minder goed hoor dan toen ik de hoortoestellen net in mijn bezit had.
De afspraak was om kwart voor vier. Ik had al de hele middag de site 9292 in de gaten gehouden en er zou een bus gaan die mij bijna 30 minuten voor de afspraak vlak bij de audicien in de buurt bracht.
Prima!
Maar op het laatste moment verscheen de mededeling op de site dat die bus uitviel.
Er was nog een andere mogelijkheid, bij de Rijksweg, aan de andere kant van de wijk, een stukje verder lopen. Daar zou volgens de app een bus komen die mij een kleine 15 minuten voor de afspraak bij diezelfde bushalte kon afleveren. Ook goed!
Dus, ik er snel heen, maar daar aangekomen was het bord leeg. Ik keek op de app, en ook die bus was vervallen!

Inmiddels kon ik niet meer tijdig bij mijn afspraak komen en moest ik bellen om de afspraak te verzetten naar een andere dag. Ook een stakingsdag 😟  Ik heb de komende tijd nog meer afspraken waarvoor ik busvervoer nodig heb. Natuurlijk allemaal op dagen waarop een staking gepland is.

Ik ga mijn vertrek bij de volgende afspraak nog veel ruimer plannen. Desnoods ben ik 1,5 uur van tevoren op mijn bestemming! Dan haal ik eerst wel ergens een kop koffie!

34 opmerkingen:

 1. Leuk is het niet, maar: neem een taxi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben jullie geen regio taxi?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier rijdt dan helemaal niks. Als in niks. Die ritten in de app rijden niet. Hier busladingen scholieren die 35 km enkele reis moet overbruggen.. nou dat wordt op school slapen, of online les. Alternatief vervoer regelen want die ene bus.. daar moet je niet op rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Precies, neem een taxi als je een afspraak niet kunt verzetten. Zo erg is het toch niet om daar geld aan uit te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lastig hoor. Dan realiseer je je wat een luxe je normaal gesproken hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kun je er niet op de fiets naar toe of heb je misschien iemand die je kan brengen met de auto?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je geen auto meer? Word anders lid van een deelautosysteem. Heb je geen bus meer nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is knap waardeloos, mijn jongste zoon kan simpelweg niet naar school komen hierdoor. En dat na alle coronagedoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is natuurlijk heel vervelend dat je net deze stakingsperiode veel afspraken hebt staan, maar die kun je verzetten tot na de stakingsperiode, of je kunt inderdaad een taxi nemen. Je kunt die taxi prima betalen. Je kunt ook nog even kijken welke afspraken nu absoluut noodzakelijk zijn en welke nog wel even kunnen wachten. Dan bespaar je wat minder op geld, maar wel heel veel op klachten over de situatie. Maar je kunt natuurlijk ook elke keer naar de bushalte gaan en je slachtoffer voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of gewoon even flink balen dat dingen niet volgens planning kunnen en dan maar gewoon roeien met de riemen die je hebt. Even klagen over een lastige situatie waar je weinig controle over hebt is heel gezond en staat op geen enkele manier het vinden van een praktische oplossing in de weg.

   Verwijderen
  2. Wat een rare reactie. En ook nog anoniem. Flauw.

   Verwijderen
 10. Ik ga nooit met de bus. Ik ga oo de fiets of neem een taxi van WMO taxi vervoer. Sneek is te klein voor stadsbussen. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet iedereen heeft een taxipasje via WMO!
   Thea

   Verwijderen
 11. Hier gisteren ook 1 buslijn die er nog opstond als rijdend..en idd,op het laatste moment kwam ook die te vervallen.Wel apart, want stond er de hele ochtend op terwijl de bussen ervoor en erna als vervallen stonden...Ik ga er de volgende keren ook maar vanuit dat er gewoon niks rijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je kan gebruik maken van de regiotaxi (voorheen deeltaxi genoemd).
  Ook al heb je geen pas, dan nog mocht je altijd met hun reizen.
  Je betaalt dan geen gereduceerd tarief maar het OV tarief.
  Dat is alsnog vele malen goedkoper dan een gewone taxi!

  Lockdows zijn vele malen erger.
  Indicatie voorin werd niet gereden. Dan kon je met een busje mee, maar dat kan niet als je indicatie personenauto voorin is.
  Al die tijd geen medische afspraken mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Is er bij jullie niet de vrijwilligers organisatie ANWB -Automaatje? Als wij een taxi moeten nemen bv naar de huisarts zijn we minimaal 50 euro kwijt heen en terug .Nu betalen we 7 euro heen en terug dus 3.50 per rit .De regio taxi vind ik zo'n gedoe .
  PS ik weet niet of dit de tweede reactie is ,de eerste was opeens weg omdat ik even afgeleid werd dus weet niet of die doorgekomen is

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een gelul over neem dan een taxi! Je bent een godsvermogen kwijt en voor de regiotaxi moet je een halve dag de tijd nemen voor een ritje van 10 minuten!
  Nee, niet doen, gewoon afspraken verzetten, de fiets pakken indien mogelijk of een lift vragen bij een bevriende buur.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jemich. Wat erg al die reacties. Als of Aaf niet zelf in staat zou zijn alternatieven te bedenken en te betalen. Wat een kift weer. Ze wil gewoon even wat kwijt over beperkingen en dan barst het weer eens los. Draagt niets bij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie geen kift of erge reacties. Er staat wat ik zelf ook zou doen in geval van geen bus maar wel afspraak. Soms meer geld uitgeven voor vervoer is niet erg wanneer je anders de bus of de fiets neemt.Wat wil je dan : goed zo, zou ik ook doen etc. Marijke schrijft : wat een gelul over een taxi je bent een godsvermogen kwijt. Dat is pas een veroordelende laatdunkende reactie ! Niet iedereen is in staat om te fietsen.

   Verwijderen
  2. of heeft 100 euro over voor een bezoek aan de audicien

   Verwijderen
  3. Nou en.Dan zeg je de afspraak af. 100 Euro is wel heel veel voor een taxirit hoor. Iedereen moet dat trouwens zelf weten. Of zijn taxiritten verboden in de gemeenschap der bezuinigaars? Sorry, ik ben niet zo bekend met de regels.

   Verwijderen
 16. Over dat staken heb ik (bewust) niets te zeggen, pro noch contra. Wat ik ervan denk, blijft in mijn hoofd.
  Lastig is het overigens wel -- en dat zeg ik dan wél hardop. Ik ga er maar van uit dat er niks rijdt. Voor een medische ingreep waarbij ik niet mag fietsen wordt het, nu al voor de derde keer, lopen... Of (terug) met een taxi. Je moet wat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet binnenkort voor een medisch onderzoek naar het ziekenhuis. Tijdens een stakingsdag, één van de laatste aangekondigde dagen, zoals het nu lijkt. Lopen is 7,9 kilometer en ik moet ook weer terug, dus in totaal bijna 16 km, of eigenlijk wel meer, want in het ziekenhuis zelf moet ook nog gelopen worden. Als je bij de hoofdingang bent, dan ben je nog niet waar je wezen moet. Dat is echt te ver voor mij.
   Die woensdagmiddag is een beroerde middag om een beroep te doen op mijn (schoon)kinderen: werk, opvang van kinderen, sporten van kinderen.
   Ik moest op 7 februari ook al naar dat ziekenhuis, ook tijdens een stakingsdag. Ik heb toen ruim de tijd genomen, brood mee en daar koffie gekocht. Dat ging goed en de terugweg ging zelfs naar omstandigheden heel vlot.

   Verwijderen
 17. Ik lees heel veel onvriendelijke reacties. Feit is dat het gewoon heel erg vervelend is al dat staken. De personen die dit origaniseren hebben er geen last van en rijden allemaal auto al dan niet met chauffeur. Ik kan de chauffeurs ook geen ongelijk geven alles is geprivatiseerd en 'vermarkt' en dat moet allemaal voor het laagst mogelijk tarief en daar lijden de salarissen onder. Het is overigens aardig van Aaf dat ze aangeeft wanneer de bussen niet rijden. Laten we alsjeblieft een beetje aardig voor elkaar zijn er is al genoeg ellende in de wereld en dan is het wel of niet rijden van een bus maar peanuts hoe lastig ook. Ik hoorde laatste van een chauffeur dat hij een afsluitbaar urinaal onder zijn stoel had omdat er vaak niet eens tijd is voor een sanitaire stop. Dat vind ik dus echt niet kunnen. Hopelijk krijgen ze snel meer salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb alle begrip voor de buschauffeurs, het is een zwaar beroep met veel verantwoordelijkheid, weinig pauzes en soms hele vervelende roosters!
   Ik heb ook begrip voor Aaf (en alle andere mensen die vaak of soms afhankelijk zijn van het o.v. met de bus.
   Laten we hopen dat hun eisen ingewilligd worden en het busvervoer weer normaliseert.
   Thea

   Verwijderen
 18. Ik zou - indien mogelijk en niet heel ver weg - fietsen. Een taxi kan ik prima betalen maar dat vind ik dan toch een overdreven luxe, dan zou ik de afspraak verzetten. In dit geval is het geen spoedafspraak. Tandarts bij kiespijn of een medische afspraak waar je al lang op wacht is een ander verhaal. Ik snap niet dat mensen zo makkelijk zeggen 'neem een taxi dat kan je betalen', daar heeft Aaf vast zelf ook aan gedacht en dat idee als ongeschikt bestempeld. Ze kan ook aan anderen vragen om haar te rijden, maar ik denk dat zij onafhankelijk wil zijn en het zelf wil regelen. En dat snap ik heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gaan degenen die zo makkelijk zeggen dat Aaf wel een taxi kan nemen omdat ze het makkelijk kan betalen zelf ook voor die oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Ik heb die reactie vanochtend geplaatst. Ik heb zelf al sinds 2007 een WAO op bijstandsniveau. Ik moet zeker 5x per jaar naar het ziekenhuis en soms ben ik fysiek niet in staat om met de bus te gaan. Bureau werken fulltime of zijn hoogbejaard of hebben ook geen auto. Mantelzorger woont op ruim 100km afstand. Dus dan neem ik de taxi en gaat er die maand wat minder naar de spaarrekening. Of ik haal wat geld van de spaarrekening. Gezien de grilligheid van mijn gezondheid heeft verzetten van een afspraak weinig zin.
   Aaf heeft vaste lasten van 517 euro, schreef ze op 10 februari. Daar komt dan nog 160 euro voor boodschappen bij. Ze heeft een volledige AOW en een klein aanvullend pensioen. Dus ze kan een taxi betalen.

   Verwijderen
  2. Ook ik schrijf ergens hierboven over de mogelijkheid een taxi te nemen. Dan bedoel ik niet dat Aaf maar een taxi zou moeten nemen, welnee, maar het is een mogelijkheid . Ja, ik heb zeker weleens een taxi genomen. Wanneer ik niet afhankelijk van anderen wilde zijn, als ik vanwege het weer of lichamelijk ongemak niet kon fietsen. Ja, het is duur, maar een overdreven luxe zou ik het, bij lastige omstandigheden, niet willen noemen.
   Ik ben opgegroeid zonder auto.Wij deden alles met de fiets of het ov. Maar namen ook weleens een taxi als dat zo uitkwam. Zo raar is dat niet hoor.

   Verwijderen
  3. Het gaat er niet om of Aaf het kan je betalen, indien nodig zal ze dat vast wel kiezen. Het gaat er meer om dat anderen vinden dat ze die oplossing MOET kiezen.

   Verwijderen
 20. Aaf moet helemaal niks, maar ze heeft wel meer keuzes dan op een stakingsdag naar een bushalte te gaan en dan te klagen dat de bus niet komt en haar afspraak niet door kan gaan. Eén van die keuzes is het nemen van een taxi.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.